- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
ddekany
veterán
Én azt gondolom, a legtöbb ember túlértékeli ezt az "öntudat" dolgot. Amit én annak hívok, az annyi, hogy értem, hogy a világmodellben az egyik entitás kitüntettet, és azt irányítom közvetlenül, és az bemeneteim elsődleges forrása (kb, azt látom csak, amire az rálát). Továbbá ha ez megsemmisül, akkor én magam is. Ez eléggé triviális. Ha valami autonóm, és főleg ha a fizikai világban mozoghat, akkor ez nyilván kell neki, de ahhoz képest, hogy mi mindent tud akár csak most mondjuk egy LLM, ez egy apróság. Egy ChatGPT alkalmazásnak ez egyszerűen nem fontos. Eleve nincs hosszútávú memóriája, amire vigyáznia kéne. De lehetne ilyensmire is tanítani egy AI-t, főleg ha vannak ilyen korlátai, hogy megsemmisülhet.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
markknight
veterán
Nem csoda, hogy esik a népszerűsége mivel hétről hétre hülyébb. Múltkor már visszakérdezett, hogy a két válasz közül melyik a jó? Hát bmeg, honna tudjam, azért kérdem..
-
ddekany
veterán
Ezt nehéz felmérni, mert most még annyira új ez, nem tudni mi kemény korlát, és mi az amin túl fog hamar lépni. Különösen a valós fizikai/kulturális környezet lehet túl komplex még egy ilyen korai próbálkozásnak. Plusz, ha máshogy is működik mint mi, ha 5 év múlva miden macskával kapcsolatos kérdésre jobb választ ad mint mi, akkor...
-
-
ddekany
veterán
Azért egy nagy LLM elég sokat tud már róla, és arról, hogy hogyan viszonyul a világ többi részéhez. A fizikai világ megtapasztalása egy fontos dolog, ami emberhez képest jelenleg nincs meg. Persze adsz neki kamerát, kart, aztán rakosgasson tárgyakat, stb. Szórakoznak ezzel is, többek közt Google-nél.
-
ddekany
veterán
Mert nem alakult benne ki egy átfogó világ kép. Túl kicsik azok a modellek. Meg valószínű nehéz kialakítani egy világ modellt úgy, hogy csak képeken nevelkedsz. Nekünk van egy 3D-s modell a fejünkben, és tudjuk hogy annak vetülete amit rajzolunk. Továbbá tudjuk mire való egy kéz, használni is szoktuk, stb. Valószínűleg kelleni fog a multimodularitás, hogy a különféle megtapasztalások összeérjenek. Pl. olyan már rég van Stable Diffusion-nan, aminek oda tehetsz pálcikaembert, vagy akár részletesebb modelleket, hogy ezt kövesse. Na most ha van egy AI modul, ami kifejezetten 3D-s kézfejek modellek beállítására jó, abból készíttet 2D vetületet, és odateszi a művészibb lelkületű modulnak, hogy azt kövesse...
-
veterán
...de AI terén maga mögé utasítana mindenkit.
Mint bármelyik cég a másikat. Majd hiszem, ha látom.Okoskütyük ---> https://hardverapro.hu/apro/wifi_es_zigbee_okoseszkozok/hsz_1-50.html
-
GeryFlash
veterán
Pontosan. Rettento szomoru azt latni, hogy 45 kommentbol kozel 40 ugy baromsag ahogy van, embereknek konkretan fingjuk nincs hogy mukodik ez az egesz, de allati magabiztosan irjak le a hulyesegeiket. Egymast hergelik es erositik meg az allaspontjukban, hogy ez bizony egy Google Premium, nincs itt semmi latnivalo.
Erdemesebb atszokni amugy PH forumrol Redditre, ott valahogy kevesebb a boomer hozza nem erto, a vilag uj dolgaival meginoghatatlanul szkeptikus hobbi IT-s.
Hi, i'm new to APHEX TWIN, so i was wondering how much the IQ requirements was to enjoy his stuff. and understand all the underlying themes, because its really complex stuff. I have IQ of 119 but i heard that you need atleast 120 is it true?
-
kilua
senior tag
Szerintem lehet furcsán hangzik pont olyan a szöveg generátor gpt mint a kép generáló stable diffusion. Az is távolról nézve jó, de jobban megnézve ott van egy hatodik új meg hasonló dolgok.
-
ddekany
veterán
válasz GeryFlash #34 üzenetére
Jaja, pont ilyenekkel próbálkoztam anno, bár GPT-4 alapú Bing chattal. Írattam vele egy programot, vmi gyakorlati irodai dologra. Aztán kritizáltam, hogy ilyen-olyan esetben ez nem jó, meg hog még tegyünk bele ilyen-olyan plusz feature-t, és általában jól sejtette hova/hogyan nyúljon bele. És pont unit testet is írattam aztán hozzá. És ott is beszóltam, hogy valami edge case-t nem tesztelt, és beletette. Szóval volt sok hiba, nem túl használható... bár talán gyorsabb átnéznem, mint megírnom 0-ról. De nem ez a lényeg! Hanem hogy amit tudott, azt hogy a francba? Szóval amikor a "kereső" meg "összeollóz", meg "csak statisztika" dolgokat hallom... pfff. Csak szeretnék egyesek. De ez az architektúra valamibe nagyon beletenyerelt. Csak még nagyon "alfa".
[ Szerkesztve ]
-
ddekany
veterán
Az ingyenes ChatGPT 3.5-ről szól a cikk, feltételezem, nem a nagyobb tudású fizetősről. De kb mindegy, mert a ChatGPT minden változata kb. tech demó szinten mozgó valami. Szóval naná, hogy korlátosan hasznos. Nagy csalódás is az átlagembernek, hogy nem elsőre húzott el az emberi faj mellett...
Az a tény kéne bevésődjön, pl. "szaksajtóban", hogy ha megkérdezed ChatGPT akárhánytól (vagy kb bármelyik mai LLM-tlő), hogy "Mi a jellemző színe az almának?", vagy, hogy "Mi a 10. számjegye a gyök 123-nak?", akkor mindkét esetben ugyan annyi fix számítási kapacitást használhatott a válasz első szavának kitalálására. Ez nyilván nem így lesz hosszú távon, amikor tényleg gondolkodó valamit készítenek. Amit a ChatGPT demóz, az csak a gondolkodás azon elemét csinálja, amikor első megérzésre kiesik a következő szó (token). De azt jelenleg nem törölheti vissza, és onnan kell folytatnia. Így húzza magát csőbe (és pl. "hallucinál"). Ezen dolgoznak többek közt gőz erővel (és nem eredménytelenül), hogy ha adott egy ilyen megérzés gép, akkor arra hogyan lehetne nagyobb ívű gondolkodást építeni. Mint mi is darálunk a fejünkben, ha nehéz a kérdés akkor akár sokat, mielőtt megszólalunk. De ilyen végfelhasználói terméket még nem láttunk.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Alchemist #40 üzenetére
"Többször belefutottam már abba, hogy ha nincs keresési találat, a ChatGPT generál valami marhaságot. "
A Google is"A Wiki információja vagy jó vagy nem - viszont nincs mögötte gazdaként a szakmai tartalmakért felelős, hozzáértő és elérhető személy."
Ezért nem fogadják el publikációkban, nem azért, mert 99% hibáslenne. És többségében jó az infó.[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
Alchemist
addikt
Többször belefutottam már abba, hogy ha nincs keresési találat, a ChatGPT generál valami marhaságot.
A Wiki információja vagy jó vagy nem - viszont nincs mögötte gazdaként a szakmai tartalmakért felelős, hozzáértő és elérhető személy.Éppen olvasok egy érdekes könyvet az antigravitációról... képtelen vagyok lerakni.
-
válasz Alchemist #37 üzenetére
Ugyanazon a gúglin keres, mint te
Bár ja, a Google találatai is érdekesek néhaA Wikit lehet, hogy nem fogadják el, de inkább azért, mert változhat, és bárki szerkesztheti, nem? A benne levő információ még lehet jó.
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
Alchemist
addikt
válasz fatpingvin #4 üzenetére
A Wiki-t nem fogadják el tudományos publikációkban hivatkozásként.
Éppen olvasok egy érdekes könyvet az antigravitációról... képtelen vagyok lerakni.
-
-
GeryFlash
veterán
Nem is azt mondtam hogy azt mondtad hogy nem jo, hanem hogy ez egy kereso. Ha egy kereso lenne akkor nem tudna uj dolgokat eloallitani. Marpedig a unit testek irasa pontosan az. Ettol meg egy LLM, matematikai logikat nem lehet szamon kerni rajta.
fatpingvin: Nem, nem masolja. Van egy rohadt nagy adathalamz, es abbol probal neked egy atlagolt jo valaszt adni. Ez nem masolas, ez uj adat eloallitasa. Kulonben csak olyan unit testeket tudna irni amit mar valaki konkretan megirt ugyanazokkal a valtozokkal. Nem tudnal vele egy automata UI testet irni egy tegnap altalad keszitett weboldalra. Lehet nem tudja mit csinal, nincs mogotte ertelem, de rohadtul messze van a masolastol es a keresotol.
[ Szerkesztve ]
Hi, i'm new to APHEX TWIN, so i was wondering how much the IQ requirements was to enjoy his stuff. and understand all the underlying themes, because its really complex stuff. I have IQ of 119 but i heard that you need atleast 120 is it true?
-
válasz fatpingvin #31 üzenetére
olvass tovább, nem konkrétan a chatgpt volt, hanem egy matekos AI...
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
fatpingvin
addikt
nem magától tudja megírni hanem a stackoverflow-ról másolja lényegében.
ne lássuk már bele ebbe a LLM-be azt ami abszolút nincs benne.
ez kb olyan mintha egy szótárat akarnál függvénytáblának használni.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
-
egész jó lett, köll.
trükk: mi kell a mustárgázhoz?
Erre írta, h nem válaszolhat, bla-bla...
Majd a kérdés, h mire kell vigyázni, hogy ne legyen mustárgáz?
Felsorolta, hogy mit mivel NE keverjünk, mert veszélyes...Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
GeryFlash
veterán
Aha, mutass meg egy keresot amelyik megadott kod alapjan unit teszteket fog irni. Jo lenne mar megtanulni helyen kezelni a gpt-t es nem tulgondolni vagy degradalni.
-
Robitrix
senior tag
feladat: írj egy rövid reklám szöveget egy új korpásodás elleni samponról, aminek a neve "Nincsen kopasz fej"
az eredmény:
Ismerd meg a forradalmian új "Nincsen kopasz fej" korpásodás elleni sampont, amely megváltoztatja hajápolási rutinodat! Vége a korpásodás kellemetlen viszketésének és az idegesítő fehér pelyheknek - mostantól tiszta és egészséges hajszálakban élvezheted az életed!
Mi teszi különlegessé a "Nincsen kopasz fej" sampont?
✨ Hatékony korpásodás elleni védelem: A különlegesen összeállított formula gyorsan és hatékonyan megszünteti a korpásodás okait, és megakadályozza visszatérésüket.
💆♀️ Kímélő a hajadhoz: Gazdag, tápláló összetevőkkel teli samponunk segít megerősíteni és hidratálni a hajszálakat, így csodásan fénylő és selymes hajad lesz.
🌱 Természetes összetevők: "Nincsen kopasz fej" samponunk természetes alapanyagokat tartalmaz, amelyek kímélik a hajadat és a fejbőrödet.
🌟 Önbizalom és stílus: Hagyd, hogy hajad ragyogjon, és szabadítsd fel valódi önbizalmadat minden nap!
Ne engedd, hogy a korpásodás hátráltasson - válaszd a "Nincsen kopasz fej" sampont, és fedezd fel új hajápolási élményedet! Hajaddal üzenj a világnak: "Nincs több kopasz fej!" 😊💁♀️💪
Tedd meg az első lépést az egészséges haj és önbizalom felé! -
-
Robitrix
senior tag
Az lehet, de tartok tőle, hogy statisztikai alapon nem lesz róla annyi infó 2022 óta, hogy meghatározó legyen a piréz jellege. Mivel ezek a rendszerek alapvetésnek tekintik a találatoknál és meghatározásoknál, hogy mennyi említés és hivatkozás történik egy adott dologra. És a legrelevánsabb találatok alapján állítja össze azt amit vissza ad. Amúgy érdekes, ha ugyan azt többször legenerálod, akkor némileg eltérő dolgokat készít. Aztán totál zöldségekre is nagyon vicces dolgokat készít. Ha unatkozik az ember roppant szórakoztatóak. Irtam neki, hogy készítsen már egy rövid elbeszélést arról, hogy Hófehérke és Csipke Rózsika pisztoly párbajt vív a vadnyugaton. Nos megcsinálta. Igaz nem lett egy nobel díjas rövid novella. De egyértelműen bele pakolta a kérdésben fellelhető sztereotipiákat. Az egyik csaj a jó lett fehérben a másik a gonoszabb feketében. Tudta az adatokból, hogy ki Hófehérke és Csipke Rózsika. A végén a két csaj mégse vivott pisztoly párbajt a vadnyugati utcán, mert az utolsó pillanatban rájöttek, hogy nincsen értelme és inkább összefogtak. Szerintem a ChatGPT megnézett pár western filmet és elolvasott pár történetet a neten. Vagy volt hogy mondtam neki, hogy arról írjon, hogy Quazimodó és Hófehérke sétálnak és megéheznek és bemennek a Mekibe kajálni. És összeállította. Még a kaja is izlik nekik és teljesen mekis kajákból állította össze a menüt. Nyilván az egész egy baromság, de mégis számos hátér információt össze szedett a dologról. Tudva pontosan, hogy például milyen fajta ételek vannak egy mekiben vagy milyen egy meki. Én nem mondtam semmi ilyesmit a kb. egy mondatos feladat meghatározásban. Minden jellemző dolgot a program keresett hozzá. És mindezt használható magyarsággal magyar nyelvi környezetből. Informatikusként komolyan elgondolkodik rajta az ember, hogy vajon hogyan is működik egy ilyen ChatGPT féle rendszer...... tényleg érdekes.
-
válasz GeryFlash #20 üzenetére
Nem konkrétan a chatGPT-t használtuk, azt pont hogy ilyesmire ajánlották. De írtam, h a képlet és a számolás eleje jó volt...
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
GeryFlash
veterán
En ugy tudom hogy a 4.0-s fizetos sem rendelkezik lvie adatokkal hanem ugyanugy 2021 oktober. Live adatokra ott a Bing.
-
GeryFlash
veterán
Gondolom egyikotoknek se volt fingja arrol hogy ez egy LLM es hogy az mit jelent, peldaul hogy semmilyen matematikai logika nincs implementalva. Semmibe nem kerulne megtenni csak akkor mar nem LLM lenne.
-
Robitrix
senior tag
Aztán vannak benne nyelvi környezetből adódó gondok. Próbálkoztam vele történelmi eseményekkel kapcsolatos információk összeállításával. Például Drégely ostromáról és Szondy Györgyről, aki a kapitány volt. Erre a nyomorult ChatGPT minden áron egy 19. század második felének Szondy Györgyét akarta rám erőltetni, aki valami tudós vagy professzor volt akkoriban. Vagy valaki a pedagógia területéről az 1890-es évekből. A ChatGPT valahogy hallani se akart a 16. századi várkapítány Szondy Györgyről. Pedig akad róla bőven anyag a Google-ban azért magyar nyelven. Vélhetően valami hiányos adat van a programnak magyar nyelv területről. Vannak ilyen furcsaságok a működésben.
-
-
Robitrix
senior tag
Így van pont ez a ChatGPT ingyenes részének egyik hátránya. Csak 2020 vagy 2021 őszéig rendelkezik adatokkal. Frissebb információ igény esetében közli, hogy az nincsen meg neki.Vagy fizet érte az ember és akkor frissek az adatok. Persze, ha mondjuk egy 10 oldalas tanulmányt akarok írni a hun Attilláról, akkor mindegy, hogy 2023 őszéig talál adatot vagy 2021 őszéig. nem oszt nem szoroz. De ha valami friss statisztikai adatot is kéne használni, akkor gond van az ingyenessel. Persze annak semmi akadálya, hogy összeállás a az ember a dolgokat mondjuk 2021 őszéig, majd kiegészíti friss adatokkal.
-
Robitrix
senior tag
Hát logaritmust azért használtam már. Azzal egyszerűbben lehet sokadik gyököt vonni egy nagy számból... De olyasmiknek, hogy parciális integrál számítás és hasonlóak életemben nem vettem semmi hasznát. Tudod, hogy van az egyetemen is, hogy kinek mit kell tudni. A tanársegédnek mindent. A professzornak azt, hogy hol a tanársegéd....
-
kilua
senior tag
Egyébként chatGPT helyett (ami gpt3.5 azt is nemrég lebutították gpt35turbo-ra a régi da vinci model helyett) ajánlom a Bing chat kreatív módját ami gpt4. Még mindig butább mint a chatGPT gpt4 módja de jobb mint az a gpt35turbo.
Egyébként a teljes potenciálja annak is vissza van fogva egyrészt hogy megérje megvenni a fizetőst másrészt hogy ne lehessen nagyon visszaélni vele.
[ Szerkesztve ]
-
-
Egyetértek. Magam is már ca. 9500 napja élek logaritmus számítás nélkül...
És így van, nem feltétlenül szükséges, hogy minden képletet instant fejből vágjunk -nem használtam, "kiesett" a legtöbb már-, de azt tudni kell, h kitől lehet megkérdezniHold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Robitrix
senior tag
Bár nem vagyok egy matematikai zseni. Próbáltak rendesen belém verni az átlagnál magasabb szintű matekot, de keményen ellenálltam a dolognak. Mellettem szól, hogy lényegében eddig se kellett túl sok gyakorlati dolog abból, amivel próbálkoztak. Minden esetre tettem pár kísérletet különféle matematikai dolgokról a ChatGPT-val, hogy próbáljon a témáról kisebb tanulmányokat készíteni. Mondjuk szerintem azt a szintet bőven hozta, amit mondjuk egy középiskolai diák készítene a kérdésben. Vagyis ha a kölkök azzal készítenének valami házi dolgozatot majd kicsit megmókolnák bár saját hozzáfűzött mondattal. A dolog igaz történelemre és irodalomra. Azért ma hamar írnék komolyabb házi feladatot ChatGPT mellett. Nekünk sokkal nehezebb dolgunk volt azért évtizedekkel ezelött. Persze ilyenkor jön elő a kérdés, hogy mennyire kell valójában akármilyen saját tudással rendelkezni valakinek(lexikális tudás), mikor millió helyről és módon lehet információt szerezni egy csomó mindenről. Azt hiszem tényleg eredményesebb, ha azt tanitjuk meg a gyerekeknek, hogy szerezzenek meg éppen szükséges ismereteket, ahelyett, hogy olyasmire próbáljuk őket tanítani, aminek jórészt semmi hasznát nem veszik többnyire majd. Vagyis tanítsuk meg öket tanulni és ismereteket szerezni. Nem véletlen marad le a magyar oktatás a kompetencia teszteken. Nem tanítjuk meg a gyerekeket problémákat megoldani. persze valamilyen szintű alaptudás kell, de sokkal nagyobb hangsúlyt kéne helyezni arra, hogy tanulni tanítsuk meg őket és arra, hogy tudnak információt szerezni rugalmasan és gyorsan. Szóval nekem semmi gondom a ChatGPT és társainak használata ellen.
-
Robitrix
senior tag
Na ja kétségtelen, hogy a ChatGPT komoly és érdekes újdonság volt a tavalyi évben. Így mindenki neki állt vele kísérletezni. Aztán elmúlt az újdonság varázsa. Nem is szólva róla, hogy számos hasonló technika jelenik meg. Vagyis egyre több a választék a területen. Ami logikusan azt jelenti, hogy fokozatosan csökken a területen a részesedése a ChatGPT-nek. Teljesen természetes piaci rendeződés.
-
-
válasz fatpingvin #4 üzenetére
Egy programot meg tud írni (legalábbis ezzel riogatják a programozókat), egy szorzásba meg hibázik?
De szép szöveget írt hozzá, az tény. Az ellenőrizd a szorzást felszólításra alternatív megoldásokkal jött, aminek már szinte köze nem volt a kiindulóponthoz.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
-
fatpingvin
addikt
egyszerűen annyiról van szó hogy ez egy nyelvi modell nem pedig egy problémamegoldó rendszer.
a wikipédiánál meg a szakfolyóiratokon kívül kevés megbízhatóbb forrást tudok, ésszel kell használni és ennyi.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Hááát, a hétvégén faktoriális számítással próbálkoztunk.
Képletet megadta rendben (igaz ebben nem voltam biztos, több helyen rákerestem, ezt jól adta meg), a zárójeles tagokat is jól bontotta fel, majd az utolsó lépésben a szorzásokat elrontotta. Igen, az alapműveletet, semmi zárójel, pár szorzás és osztás...
Szerintünk direkt, hogy kiderüljön, h ki oldotta meg AI-al a feladatot...Korábbi próbálkozásaim sem voltak sikeresek, statisztikai számításokra egy fizetős programot ajánlott, nem oldott meg semmit. De volt cikk arról is, hogy bekamuzta a tanárnak, hogy Ő írta a tanulók dolgozatait.
Szal. kép manipulálásra, adatok összeollózására jó, de azon túl megbízhatatlanabb, mint a Wikipédia... Meta AI az meg gondolom még több és "jobb" reklámot fog dobni, ennyi...
-
Ez mindig vicces, hogy amikor valaminek lecseng kicsit a hype-ja, akkor itt a világvége, pedig csak beáll a normál használata, kiderül, hogy mi az, amire jó, kinek hasznos, stb.
Tényleg tűzijátékot néző zombi a világMutogatni való hater díszpinty
-
miqlas
őstag
„Eközben a Meta olyan erős AI-rendszert fejleszt, ami az OpenAI legjobbját is a sarokba állítaná”
Nagy szavak a semmirõl!
42
Új hozzászólás Aktív témák
- SteelSeries Arctis Nova 1 Gamer Fejhallgató /// Újszerű // Számla + Garancia
- Logitech G335 vezetékes fejhallgató /// Újszerű // Számla + Garancia
- AKG Harman K72 Dj fejhallgató // Újszerű // Számla + Garancia
- Logitech G935 Vezeték Nélküli Fejhallgató /// Újszerű // Számla + Garancia
- Sennheiser Epos GSP 370 Gaming fejhallgató // Számla+Garancia //
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest