Az iskoláknak köszönheti a ChatGPT, hogy nem kerül lejtőre

Zsinórban harmadik hónapja csökken a ChatGPT forgalma, de az iskoláknak hála fellendülés jöhet. Eközben a Meta olyan erős AI-rendszert fejleszt, ami az OpenAI legjobbját is a sarokba állítaná,

Igaz, hogy komoly aggodalom övezi az oktatás terén a generatív AI-t, a ChatGPT hosszú távú megmentője mégis épp az iskolák lehetnek.

Az újdonság varázsának enyhülése után ugyanis a ChatGPT-látogatások száma augusztusban zsinórban harmadik hónapja csökken. A Similarweb elemzőcég azt is mondja ugyanakkor, hogy már vannak jelei egy fellendülésnek.

Augusztusban 3,2 százalékkal 1,43 milliárdra mérséklődött az asztali és mobilos, weboldali ChatGPT-látogatások száma, mindez két darab 10 százalékos havi csökkenést követett. A látogatók használati ideje szintén csökken, egészen március óta: 8,7 percről 7 percre mérséklődött.


[+]

Az egyedi látogatók száma világszinten egy hajszállal ugyanakkor emelkedett (180-ról 180,5 millióra), és az elemzők szerint mindez részben annak köszönheti, hogy elindult az iskolaszezon, ez sokat segít majd a ChatGPT forgalmán és használatán. Az USA-ban konkrét növekedés tapasztalható ennek kapcsán, az elemzők szerint a tanulók a házikat oldanák meg a chatbottal – a fiatal felhasználók mennyisége a nyári szünet alatti zuhanás után újra emelkedik.

A Meta majd mindenkit a sarokba állít?

Eddig sem volt titok, hogy a Meta bár lemaradásból indult, de AI terén maga mögé utasítana mindenkit. El is kezdtek dolgozni egy új AI-rendszeren, amely állítólag olyan erős lesz, mint az OpenAI legfejlettebb munkája. A WSJ szerint jövőre érkeznek az új Meta AI-modell, amely többszörösét tudja majd a Llma 2-nek. Jelenleg utóbbival, a júliusban, a Microsoft Azure felhőjén keresztül terjesztett modellel versenyez a ChatGPT és Bard riválisokkal a Meta.

Az új rendszer azonban sokkal kifinomultabb, eredetibbnek tűnő szöveget, elemzést és bármi egyebet legyárt majd. A betanítása 2024 elején indul. A cégek özönlenek a generatív AI piacára, új funkciókat, kifinomultabb és hatékonyabb működést remélve.

Beszállhat a versenybe az Apple is, a Bloomberg még júliusban beszélt arról, hogy a ChatGPT és a Bard ellenfelét indítaná el a cupertinói cég: az Ajax keretrendszerre épített megoldásukat egyelőre Appe GPT-ként emlegetik a dolgozók.

Azóta történt

Előzmények