Új hozzászólás Aktív témák

  • MaCS_70

    félisten

    válasz at11 #24520 üzenetére

    De miért lenne kevésbé elmosódott, ha azonos záridővel nem 30, hanem 60 kép készül egy másodperc alatt? Maximum annyival, hogy statisztikailag jobb az esélye egy jobb felvételnek.

    Rossz fényviszonyok között, amikor a 60 fps miatt kényszerűen rövidebb a záridő, már törvényszerűen a szükséges extra erősítés fogja zajossá tenni a képet.

    Oké, elméletben elképzelhető olyan helyzet, amikor a rendszám a kép síkjában gyorsan mozog, de még pont abban a megvilágítási tartományban vagyunk, amikor az erősítés még nem követel túlerősítést, de a gyakorlatban az ilyen esetek sokkal ritkábbak, mint azok, amelyekben a zaj miatt lesz olvashatatlan a rendszám.

    Gondolj bele: ha egy rendszám lapjával felénk áll, tehát olvasható, akkor síkban nemigen mozdul el, hiszen a rendszám síkja ugye merőleges a haladási vektorra.

    A másik nagy gond az extra nagy dinamikaigény. Amikor a 60 fps már érdemben rövidebb záridőt eredményez, mint a 30 fps, akkor ennek az oka az, hogy már gyengébbek a fényviszonyok, ami általában fényszóróhasználattal is jár. Ilyenkor pedig a megvilágított rendszámtábla még a drágább kamerákat is megoldhatatlan korrekciós feladat elé állítja.

    Több száz "eseményvideó" (eredeti, nem youtube-os) elemzése során a rendszámnak egyébként nagyon ritkán volt szerepe, olyan eset meg konkrétan nem fordult elő, amikor az elmozdulás miatt elmosódott rendszám okozott volna gondot. A fényviszonyok miatt olvashatatlan rendszám viszont fordult elő. (Nekem ezzel nem kellett foglalkoznom, én csak az események koreográfiájával foglalkoztam.)

    MaCS

    Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

Új hozzászólás Aktív témák