Elon Musk: az xAI szuperszámítógépet akar az AI-alapú chatbotjához

Elon Musk tervei szerint egy szuperszámítógéppel szolgálják majd ki az xAI Grok chatbotjának következő verzióját.

Elon Musk nemrég beszélt arról a befektetőknek, hogy az xAI nevű AI-cége a Grok chatbot következő verziójának kiszolgálásához már egy szuperszámítógépet épít – áll a The Information jelentésében.

Musk állítólag már 2025. őszére elindítaná a szuperszámítógépet, az xAI partnere ebben pedig az Oracle lehet. Az xAI és az Oracle együttműködése már több jelentésben is felmerült.

A jelentés szerint amint elkészül az összekapcsolt chipek csoportja, az legalább négyszer nagyobb lesz, mint a legnagyobb mai GPU-clusterek. Az NVIDIA H100 egyébként domináns szereplő az adatközpontok piacán és az AI kapcsán, de a nagy kereslet miatt nehéz belőle szerezni.

Musk idén arról beszélt, hogy a Grok 2 modellhez úgy 20 ezer NVIDIA H100 GPU-t használtak a tréningezéshez, a Grok 3-hoz és utána viszont legalább 100 ezer H100-as chipre van szükségük.

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig az a nézet tartotta magát, hogy az igazi játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szükségük. Ez mára megváltozott, és a gamer laptopok sem maradnak le az asztali nagytestvér mögött.

Azóta történt

Előzmények