Hirdetés

Újabb robottaxis balesetekre derült fény

Az USA biztonsági vizsgálatot indított a Waymo önvezető autói kapcsán, és újabb balesetekre derült fény.

Az amerikai NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) a napokban közölte, hogy a Waymo önvezető autóival kapcsolatban folytatott biztonsági vizsgálat során kilenc további balesetre derült fény, ez pedig aggályokat vet fel a járművek teljesítménye kapcsán.

A vizsgálat azután indult el, hogy 22 jelentés érkezett a közlekedési szabályok megszegése kapcsán, váratlan viselkedést és 17 ütközést említve. Most 9 további hasonló balesetről szereztek tudomást, és a hatóság szerint olyan ütközések történtek jól látható objektumokkal, amiket egy robotizált sofőrnek el kellett volna kerülni (kapukkal és láncokkal, parkoló autókkal is ütköztek a járművek például, de volt, hogy figyelmen kívül hagyták a közlekedési szabályokat és lámpákat). Aggódnak az esetleges balesetek, káresemények és sérülések miatt, több incidense más közlekedők és gyalogosok mellett történt.

Június 11-ig várják a cég válaszait és a kapcsolódó videofelvételeket, végső esetben vissza is hívhatják a járműveket, ha elfogadhatatlan biztonsági kockázatnak ítélik meg azokat.

A Waymo korábban nem reagált a konkrét esetekre, de jelezte, hogy büszkék a teljesítményükre és a biztonságukra, amiket több tízmillió önvezetésben megtett mérföld igazol.

Az NHTSA korábban a Cruise és a Zoox ellen is indított vizsgálatot.

Azóta történt

Előzmények