-
IT café
Audacity - hangszerkesztés
Új hozzászólás Aktív témák
-
BonFire
veterán
válasz
Predator2 #232 üzenetére
Hát, a tartós berendezkedést én arra értettem, hogy te nekiállsz saját magad hanggal foglalkozni. Ha egy alkalomról van szó, akkor inkább elkészítteted azzal, akinek van hozzá felszerelése, szakképzettsége, és kifizeted a munka árát. Mindenki jól jár.
Ha mindenáron te magad akarod ezeket elkészíteni, az hosszas munka lesz, tekintve, hogy a nyelvtanulás sem két napos feladat, jó esetben éveken át gyártod a hangfájlokat, amelyekre végül is rá fogsz jönni néhány év gyakorlat után, hogy nincs is igazán szükséged.
Látom, hogy angolt tanulsz. Akkor ez a hsz off lesz, és adok benne egy pár tanácsot.
Én is tanulom folyamatosan. De nekem bőven elég a táblagépen az Anki szövegfelolvasója. Ha találok egy kifejezést, mondatba foglalom, és írom egyből az Ankiba. Az mindig kimondja, ha gyakorolok. Arra pont jó, hogy a kiejtést megtanuljam belőle, többre nincs is szükség. A telefon Ankija is kimondja, bár annak egyszerűbb hangja van, mégis jó angolhoz. Nem tudom, mik a további terveid ezekkel a hangfájlokkal, de felhívnám rá a figyelmedet, hogy marha sok idődet el fogja rabolni az elkészítésük és marha sok tárhelyre is lesz szükséged idővel. Ahogy tanulsz egyre többet és többet, az anyag úgy fog kezelhetetlenné dagadni.
Ha pedig mindenáron meg akarod csinálni ezeket a dolgokat, kénytelen vagy beszerezni hozzájuk az eszközöket.
-
BonFire
veterán
válasz
Predator2 #226 üzenetére
Oké, értelek. De innen indultunk el:
„Én Win7 óta nem tudom megoldani, hogy a gép hangját vegye a gép. Illetve igen, de akkor a mikrofon némul el. Vagylagosan lehet csak. Vagy a gép hangját veszem, vagy a mikrofont, a kettőt egyszerre nem lehet.”
Azaz vagy olyan a hangchiped, hogy támogatja a saját outputján át történő felvételt (a jelek szerint ez nem olyan), vagy pedig nem támogatja. Mivel más felvételi eszköz nincs, csak ez, kizárásos alapon nem is tudsz mást kiválasztani. Az pedig néma.
Azt lehet csinálni, hogy a kimenetet egy analóg kábellel rákötöd a mikrofonbemenetre. Ennek több hátránya van.
• történik egy DA konverzió,
• a jel átmegy egy kábelen, ami plusz zajforrás,
• történik egy AD konverzió,
• ami DC eltolódást és kvantálási zajokat hoz a hangképbe,
• ráadásul a mikrofonbemenet nagy érzékenységű, nincs felkészítve a vonaljel fogadására,
• monó,
• felvétel közben nem hallod a lejátszást,stb.
Általában ha a számítógépen tartósan arra rendezkedünk be, hogy egynél több hangforrást vegyünk (például zenei programok bemutatója), abban az esetben előbb vagy utóbb (de inkább előbb) szükségünk lesz egy keverőpultra, ha ezeket meg akarjuk oldani. Jobb megoldást az adott körülmények között én nem tudok. (Nem kizárt, hogy van, csak nekem nincs jobb ötletem.)
-
BonFire
veterán
válasz
Predator2 #214 üzenetére
Én Win7 óta nem tudom megoldani, hogy a gép hangját vegye a gép. Illetve igen, de akkor a mikrofon némul el. Vagylagosan lehet csak. Vagy a gép hangját veszem, vagy a mikrofont, a kettőt egyszerre nem lehet.
A hangod meg olyan, amilyen. Ha nem elég mély, kérsz egy szép, búgó hangú színészt, hogy olvassa fel neked. A hangod pont olyan, ahogy mások is hallják hétköznap, amikor beszélsz. Senkit nem zavar, olyan, amilyen. Csak téged. Barátkozz meg vele. Ilyen a hangod és kész. Egyébként a Change Pitch pluginnal tudod mélyíteni, de sok köszönet nem lesz benne, mert az artikulációt is megváltoztatja, nem úgy, mint az okosabb pluginek. Szóval szar lesz.
Külön vedd fel az angol szöveget Sztereó keverőre állítva a felvételi forrást, majd átállítod mikrofonra, és a saját szövegedet. A kettőt pedig egymás után vagdosod.
Vagy beszerzel valami olyan programot, ami egyszerre képes a sztereó keverőt IS, meg a mikrofont IS venni. Én még ilyet nem láttam.
-
BonFire
veterán
válasz
Predator2 #211 üzenetére
A zenét egyszer importálod. Majd ugyanúgy, ahogy más szerkesztőprogramokban is, itt is megtalálod a menüben a kijelölést, másolást és beillesztést. Ahová állítod a kurzort, oda fogja beilleszteni az eredeti sáv végére. Így többször egymás után vághatod a zenét ugyanabba a sávba.
Ha lenyitod a témaösszefoglalót, ott megtalálod a Lame MP3 kodek letöltési oldalát. Ezt telepíteni kell, és utána már fogsz tudni MP3-at menteni.
-
BonFire
veterán
válasz
Predator2 #204 üzenetére
Van szótár, egyébként pedig ahogy elkezded állítani a számokat, fölül a görbe aszerint változik valós időben, így tehát látod, melyik érték mit képvisel a grafikonon.
De mivel a kifejezések környezetfüggőek, nem biztos, hogy megtalálod egy szótárban, mi mit is jelent. Megpróbálom lefordítani, vagy inkább körülírni, melyik mit is csinál, de ha eleve idegen szitu a hangszerkesztés, akkor magyarul sem leszel sokkal okosabb tőle. Ha nem tudod, hogy mit csinál a küszöbérték, akkor tökmindegy, hogy Thresholdnak vagy Küszöbnek hívják, ugye… Nem beszélve az olyan kifejezésekről, mint a fade in, fade out, amit magyarra nem is lehet lefordítani, mert nincs rá adekvát kifejezés. Magyarul lefédelünk, meg felfédelünk.
Ui.: egyet elbaltáztam. Tehát: Inner fade up length – Belső felhangosítás hossza.
-
BonFire
veterán
válasz
Predator2 #202 üzenetére
Meg ne ijedj már egy képernyőképtől, ami tartalmaz egy görbét és néhány furcsa számot!
Melyik része nem érthető? A képernyőképet azért tettem be, hogy elsőre próbáld meg ezekkel a beállításokkal, mert viszonylag tűrhető eredményt ad. Azt is leírtam, hogy néhányszor valószínűleg neki kell futni, vagy visszavonni, míg eltalálod a „megfelelő” beállításokat. Ilyen ez a „popszakma”. Próbálkozni kell, kész receptek nincsenek, mert két egyforma hang sincs.
-
BonFire
veterán
válasz
Predator2 #197 üzenetére
Kipróbálod. Nem bonyolult.
Először a szöveget veszed fel. Én hadsettet ajánlok, mert annak a mikrofonja ideális helyzetben áll, és a hangminőség is elfogadható általában.
Ezek után megnyitsz egy zenét (importálás), ami külön sávba kerül a projektben. A zene sávja kerüljön felülre, a szöveg pedig az alá. Kijelölöd a zenét, és alkalmazod rá az Auto Duck effektet. Minél szélsőségesebben paraméterezed, annál jobban fog dadogni. A legrövidebb fel- és lefutási idők, illetve a küszöbérték (threshold) szabályozásával ki kell kísérletezni, milyen helyzetben melyik kompresszálás a legideálisabb. Narratív szövegek esetében nem jó, ha gyorsan visszamegy a hangerő, és minden kisebb szünet közben felhangosodik. Itt nagyobb értékeket is lehet neki adni. Zenei produkciónál, ahol mondjuk egy basszusnak kell együtt élnie egy dobgroove-val, ott lehet nagyon szélsőségesre állítani. Néhányszor undozni kell, míg eltalálod a tökéletes arányt.
Kiindulásnak ez az ábra jó lehet.
-
BonFire
veterán
válasz
Predator2 #193 üzenetére
Például sidechain kompresszorral. Azzal kell a narrátor alatti hangokat szabályozni. Mondjuk a háttérzenét. Az Audacity is tud ilyet, csak úgy hívják, hogy AutoDuck effekt.
Aztán természetesen a beszédet is lehet kompresszálni, hogy a hangsúlytalanabb részek is elég hangosak legyenek, a túl hangosak pedig halkabbak.
-
BonFire
veterán
válasz
Predator2 #187 üzenetére
„Az angol oldalról a kiejtést hangját majd úgy oldom meg, hogy a mikrofonhoz odarakom a hangszórót.”
Még jobbat mondok. Te magad mondod fel a kiejtést is! Elgyakorlod néhányszor és mehet. Ha nem lesz jó elsőre, majd lesz másodikra. Jó esetben a kifejezést ezek után már nem is nagyon kell tanulni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung S23 Ultra 512/12GB Fekete / Normál állapotban / 27%-os ÁFÁS számlával / 12 hónap jótállással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest