- Trump vámjai miatt hiány lehet az elektronikai termékekből az USA-ban
- Ezentúl Indiában készülnek majd az USA-ban árusított Apple iPhone-ok
- Nemzetbiztonsági aggályok merültek fel a TP-Link kapcsán
- Hiába a nagy ígéretek, sok az aggasztó kérdés az Intel jövője körül
- Vámfélelmek közepette próbálhatták ki a Nintendo-rajongók a Switch 2-t
-
IT café
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Teasüti
nagyúr
Üdv!
Van vkinek példája arról, hogy Arduino-ban milyen állapotgépet szokás írni G-kódok beolvasására UART-n keresztül? Kellene vmi jó és sallangmentes parancs és paraméter feldolgozó motor, és a G-kódos megközelítés elég hatékonynak tűnik. Viszont nincs kedvem leásni mondjuk a Marlin firmware bugyrainak a mélyére, hogy megtaláljam abban a száz oldalnyi kódban ami nekem kell... -
fpeter84
senior tag
válasz
Atamano #10894 üzenetére
Igazából szerintem határeset lehet, de az az abszolút biztos ha külső ~1-4.7K felhúzó van
A láb és 5V közé tedd az ellenállást, valamint a láb és föld közé a záró kapcsolót - így alaphelyzetben felhúzva 1-et olvashatsz a lábon, a gomb megnyomásakor meg 0-ra vált. A pinmode-ot pedig akkor sima INPUT-nak add meg pullup nélkül
-
Atamano
csendes tag
válasz
fpeter84 #10893 üzenetére
Ha Alu által linkelt cikket figyelembe vesszük,akkor lehet kelleni fog az az ellenállás,mert kb 50-60 cm hosszúak lennének azok a kábelek.
DHT22-vel szeretnék mérni pár dolgot és a menü eléréshez,adattároláshoz szükséges lesz pár gomb.
Egy mezei LCD 2004 I2C lenne a kijelző. -
Alu
senior tag
válasz
fpeter84 #10888 üzenetére
A belső felhúzóellenállással kapcsolatban kis érdekesség.
-
fpeter84
senior tag
válasz
Atamano #10887 üzenetére
Működne, de van egyszerűbb módja is:
pinMode(2, INPUT_PULLUP);
Így semmi más nem kell, mint a kapcsoló másik felét földre kötni! Egyszerűbb, és kapcsolástechnikai szempontból is szerencsésebb, ha a bemenő lábat nem közvetlenül kötöd a tápra, hanem felhúzod egy ellenállással és a kapcsolóval azt húzod földre. Az integrált pullup használatával ez történik külső ellenállás nélkül... Annyi a különbség, hogy ilyenkor 1-et olvasol alap, és 0-t gombnyomott állapotban...
-
vargalex
félisten
válasz
Janos250 #10885 üzenetére
Én is használom több helyen. Többek között zseblámpákban is (Convoy S2+) és ESP8266-okkal is. Előbbi villogással jelzi a merülést, utóbbiak a hőmérsékletek mellett a beérkező feszültséget is post-olják, amire szerver oldalon egy riasztást írtam. (Nyilván az alkalmazott HT7333 miatt csak azt érzékelem, ha 3.3V alá esik).
Csak notebook akkukból bontott, illetve 8 db, az említett eladótól beszerzett celláim vannak. -
válasz
Janos250 #10877 üzenetére
Mindenki tudja, hogy átverés (mint a 100e lumenes zseblámpák), de remélik, hogy a kapacitásuk túl sokkal nem marad el egy eredeti cellától. Ha van bennük 2000mAh és ötödáron kapod, még lehet jó üzlet ebbe-abba.
Ami engem ezekben inkább aggaszt a védőáramkörök minősége - ha egyáltalán van bennük. Mondjuk ha nincs, és a user maga gondoskodik róla, az kisebb baj, mintha a dzsunka áramkör hagyná lenullázódni az akksit. -
_q
addikt
Ha már aksikról van szó. Tudom ajánlani aliexpress-ről: [link]
Jó áron van, lemértem és tudja is a 3000-3400mAh-t.
-
Janos250
őstag
válasz
zsolti_20 #10872 üzenetére
Ha tényleg eredetiek, akkor jó, bár ott konkrétan a szállítás elég drága.
Érdekes ez az ebay. A legtipikusabb átverés az ultrafire akkuk, ilyet nehogy vegyen valaki! Iszonyatos kapacitásokat írnak, ami a jelenlegi technológiák mellett kizárt. Jelenleg a maximum, amit egy 18650-es akku tudhat, az a nagyjából 3500 mAh. Ahol ennél több van írva, az biztosan átverés. Ennek ellenére bejön a dolog az eladóknak, megéri az átverés. Nézzük pl az alábbi linken lévőt:
https://www.ebay.co.uk/itm/182883282203
Az eladónak több mint 25ezer értékelése van, 99% pozitív! Tehát ez sem biztosíték!
9800mAh-t ír, ami természetesen átverés, a hasonlók 500-1000 mAh-t szoktak tudni. Onnan tudom, hogy korábban én is bedőltem ezeknek, és vettem. Aztán amikor megvettem azt a töltőt, ami kapacitást is mér, csak akkor jöttem rá, micsoda balek voltam. -
gyapo11
őstag
válasz
zsolti_20 #10872 üzenetére
Nehéz képről meg leírásból megmondani egy akkuról hogy jó-e, egy nagyon kicsit keveslem a súlyát, a jó cellák inkább 48-49 g-osak szoktak lenni, ez 45. Minél könnyebb egy cella, annál valószínűbb, hogy kevesebb a kapacitása, kivéve ha megtöltik homokkal, hogy meglegyen a súly.
-
robohw
aktív tag
válasz
zsolti_20 #10867 üzenetére
"Ez a láb 5-12v között bármit képes szabályozni úgy hogy 3.3v lábon fixen jöjjön ez a feszültség?"
Nem.
A Vin legalább 6, de inkább 7 Voltot igényel minimum.
Amikor ilyesmit csinálsz, akkor jusson eszedbe, hogy az induló feszültséged később, a használat során csak csökkenni fog, nőni nemigen. Erre a legkisebb feszültségre (áramforrás lemerült állapota) kell tervezni, nem az indulóra. Ezért írtam a 4 x AA-t. -
zsolti_20
senior tag
válasz
fpeter84 #10859 üzenetére
Valószínűleg ezeke az elektromos cigibe való 18650akkumlátort fogom választani, mert kapni hozzá foglalatot is arduinohoz. 2-2párhuzamba majd ezeket sorosan, így megkapom a kb 7.4v-ot ami mehet a vin lábra. Ez a láb 5-12v között bármit képes szabályozni úgy hogy 3.3v lábon fixen jöjjön ez a feszültség?
-
Tsigu
csendes tag
Sziasztok!
Full kezdő vagyok a témában, kb négy napja másztam bele, mert kell egy 24 csatornás audio bemenet választó valamilyen kijelzővel.
Így esett a választás az Arduino lapra.Össze is raktam egy 74hc595 shift regiszterrel működő 24 csatornás, relés bemenet választót, nyomógombbal, mute funkcióval.
Tök jól működik.
Aztán összeraktam ismét 74hc595-re ülő 2x7szegmenses kijelzőt, ami ismét tök jól sikerült...
Dagadt a mellkasom....
De.... amikor a kettőt összegyúrtam egy Arduino UNO lapra, akkor már csak a csatorna választó működik, a kijelző sötét marad.Nem tudom, lehet olyat tenni az UNO lappal, hogy két külön kimenetet kijelölni a latch, data, clock vezérlésnek.
Vagyis, kijelzőnek: L-8, C-9, D-7
csatornaválasztónak, L-2, C-3, D-4A soros monitoron ellenőriztem a kimenő értékeket, ott elvileg minden rendben, igaz a szkóphoz nem értek... De a vezérlő értékek megvannak.
Kapcsolást a Tinkercad Circuit oldalán raktam össze, ha kell a kép mellé a kódot is beillesztem.Köszönöm a segítségeteket!
-
DigitXT
félisten
válasz
Teasüti #10862 üzenetére
Nem, ez a Stepper könyvtár használata. (Az analóg km óra bemenete közvetlen
a léptetőmotort hajtja: a sebességjeladó négyszögjele a digitális órára megy, az
vezérli ki az analógot... De azt nem etethetem kamu jelekkel, mert nem akarom
eltekerni mért a távot. Jelige: mégegyszer nem! Lásd SpeedoHealer tesztelése.)aryes: egyelőre nem is kell értelmezned, majd ha kérdésem is lesz, akkor.
Szerk: de nem akarok bunkó lenni, ha esetleg annak tűnne.Röviden: volt egy
mechanikai hiba az órámban, ami miatt a mutató elakadt, így a léptetőmotor az
adott helyzetből csak felfelé tudta mozdítani, lefelészinteegyáltalán nem. Mivel
ezt a hibát elvileg elhárítottam, nem ártott az is letesztelni, hogy most már jó-e?
S nem úgy, mint legutóbb, hogy elindulok vele, és csak menet közben láthatom,
hogy felakad, vagy sem... Sajnos a gyári vezérlő nem játssza végig azt a ciklust
minden gyújtásráadáskor, amit animált GIF-ként beraktam: ezért kellett az UNO. -
DigitXT
félisten
válasz
DigitXT #10835 üzenetére
Na kivittem a kütyüt a fészerbe. Rá az éles órára: valóban 90 körül akadt meg a
mutató. Utána persze én sem tudtam visszavinni nullába, mert én is beleírtam a
programomba, hogy ha (elvileg) már végállásban van, ne próbálkozzon tovább.
Pedig egy kis erőltetéssel át lehetett volna billenteni, de nyilván ez nem opció...Szétszed, összerak, és a lényeg: TESZTEL! Nem hogy elindulok, aztán kiderül.
-
Janos250
őstag
válasz
fpeter84 #10859 üzenetére
Az ebay-en vett mindenféle kék, piros akkuk felét, negyedét, tizedét tudták, mint ami rájuk volt írva.
Viszont ebből a szériából vettem már háromszor is:
https://www.banggood.com/4PCS-NCR18650B-3_7V-3400mAh-Protected-Rechargeable-Lithium-Battery-p-90989.html?cur_warehouse=CN
Legalább 3200 mAh-t mind tud, mérve, és protected. Nem olcsó, de nekem bevált. -
fpeter84
senior tag
válasz
zsolti_20 #10857 üzenetére
Nekem nagyon úgy tűnik hogy túlterheltség jeleket mutat - még az nrf modul instabilitását is emlegetted előbbre, nem?
A TP4056-al több sorbakötött cellát nem lehet tölteni. Alapjában véve 1, esetleg több párhuzamos (? ezt tudja valaki) cella töltésére van kitalálva... Fontos hogy ebből a töltő modulból is két féle van - az egyik csak a töltő IC, a másikon pár alkatrész plusszal a mélykisülés védelem is rajta van - utóbbi akkor kell, ha az akku cellán ez nincsen rajta - pl notiból bontva lehet ilyenekkel találkozni, de biztos meg lehet őket találni más forrásból is... Pár hozzászólással lentebb emlegettük a témát pont, ott volt linkelve is egy cikk hogy miről lehet megismerni ha a cella védett vagy sem...
Akku vásárlással nem tudom hogy másnak van e pozitív tapasztalata kínából - én néhányat vettem eddig, és erősen felemásak a benyomások... Kaptam jót is, de inkább több rosszat - de ha nem kell tengernyi mennyiségben, akkor egy olyan projektnél ahol fontos a rendelkezésre állás, ott jobban jársz ha itthon keresel egy normális forgalmazót és márkás akkut veszel hozzá...
-
fpeter84
senior tag
válasz
tvamos #10856 üzenetére
A töltésben nem vagyok biztos hogy ne tudná kezelni a helyzetet, de max egy kikapcsoló gombot lehet tenni a kimenő oldalra, amivel töltés idejére teljesen le lehet választani a töltő+akku oldalt a fogyasztókról. A puffer üzem szerintem csak programozáskor állna fenn - az nem kritikusan hosszú idő, annyit bőven ki kell bírnia. Akár még az akkufeszt is lehet mérni az ADC Vref-et a belső 1.1V referenciára kapcsolva, megfelelően méretezett feszosztóval, tehát még szólni is tud ha tölteni kellene lassan...
-
zsolti_20
senior tag
válasz
fpeter84 #10855 üzenetére
Ez így egy nagyon jó járható út, ha több mint 5v fesz esetén a VIN lábra köthető. Ha sajnos csak ennyit tudnak akkor fölösleges megvenni. Lehet joban járnék két db telefon akkumulátorral, amik tudnak 3000mah-t. Igen jó lett volna tölteni USB-ről de ez most csupán opcionális lehetőségként szerepel.
A nyák egy oldali és csak úgy férne be a TP4056 modul ha "lógna" a levegőben. Bepakoltam már elég sok alkatrészt, így csak újra tervezés esetén férne el. Nincs túl terhelve a nano 3.3v lába, csak azért kaptam 2.5v-os, mert tesztelés képpen 3.3v feszültséget az 5V lábára csatlakoztattam, ekkor mértem a 3.3v lábnál 2.5-öt. Gondolom mivel nem 5v-ot kapott a 5v lábon, ezért ennyivel kevesebbet is tudott kihozni a 3.3v lábon.
Most látom ez a TP4056 modul nem is furatszerelt alkatrész. Akkor ez így simán megoldható, elférne az akkumulátor mellett.
-
-
fpeter84
senior tag
válasz
zsolti_20 #10854 üzenetére
a ráírt kapacitás nettó hazugság, örülhetsz ha 2-3000-et találsz benne, de mivel tudatosan hazudnak ezért nagy valószínűséggel egy 1000mAh alatti, hamar tönkremenő ipari szemétre írták rá a nagy számot. Onnan lehet tudni hogy hazudnak, hogy ha a Samsung, LG, Panasonic stb nagyon messze jár az ilyen kapacitás sűrűségtől pedig ők vagyonokat ölnek a fejlesztésbe, akkor nyilván nem egy kínai dzsunka gyártó fogja őket a semmiből túlszárnyalni
a li-ion merülési határa ~2.7V körüli, feltöltve 4.25-4.3V és a töltőfesz is 4.3
sorba kötni természetesen lehet őket, akkor lesz 5.4-7.6V-od, amit elvileg ráköthetnél a nano vin-jére, de az OLED-re már semmiképpen akkor sem ha van rajta LDO (az ilyen pici feszstaboknak 6-6.5V a felső határa), és a per pillanat túlterhelt ch340-ből lopott 3.3V kérdését sem oldja meg!
eddig azt emlegetted, hogy USB-re lehessen dugni és tölteni - ha a töltés elhagyható, jó úgy is hogy le kell csatlakoztatni a készülékről akkor semmi gond, egyszerűen kösd az 1, vagy 2 párhuzamosan kötött cellát a lenti ábrám alapján TP4056 modul nélkül - ha a schottky-t leszeded a nano-ról akkor programozni is lehet - bár fura hogy ahol elfér 1 vagy 2 ilyen 18650 cella, ott miért nem fér el az az aprócska modul is akkor már hogy kényelmesen tölteni is lehessen szétbontás nélkül USB-ről?
-
zsolti_20
senior tag
Régebben felhoztam ezt a 3.7v-os dolgot, de hamar túlléptünk rajta. Kicsitnézelődtem ebay-en és megtaláltam ezt a 18650 3.7V 9900mAh akkulátor pakkot töltővel együtt. Azt írja minden darab 9900mah. Ezzel talán tudnék helyet spórolni, mert elég lenne kettőt felhasználnom belőle. Ezek elvileg teljesen feltöltött állapotban 4.5v-os, teljesen lemerülve 3,6v. Ha sorosan kötném őket kapnék mondjuk 7.4v-ot, amit egy fesszabályzóval betudnék lőni fix 3.3v-ra. Itt mondjuk problémába ütközök, mert nem tudom létezik-e olyyan feszszabályzó arduinóhoz, ami változó feszültségből képes nekem fix 3.3v-ot előállítani. A másik ötlet az lenne ezzel kapcsolatban, hogy párhuzamba kötöm őket, ekkor ugye a kapacitás össze adódik a feszültség változatlan. Elméletben kapnék 18.000mah-t, ami véleményem szerint elég sok ideig elég lenne, és csupán kettő darab AA elem méretű akkumulűtort használnék. Van ebben valami értelmes? Vagy inkább a 3xAA 1.2v akut válasszam?
-
Teasüti
nagyúr
Mekkora ügyet csináltok ebből... Nem lehet bedobni egy boost konvertert és csá?
Új hozzászólás Aktív témák
- nJoy Cadu 1000VA / 600Watt / 2026.07 garancia/ Usb management / Line-interaktív / 2aksi / Schuko
- Intel Xeon Processzor E5-2680 v4
- HP Compaq 8000 Elite USDT Klasszikus teljesítmény, minimalista dizájn!
- FSP HEXA+ 400W Megbízható Erőforrás a Stabil PC Működéshez!
- Macbook pro 14" m1pro 16/512, szép állapotban,kiegészítőkkel, dobozával.
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest