-
IT café
A topic lényege, amire való:
Új hozzászólás Aktív témák
-
j.bravo
addikt
válasz #65675776 #10 üzenetére
Ha a lényeget jól értem, akkor az ötlet alapvetően jó, ellenben kifejezetten fázom attól a rémképtől, hogy több külön topik léte és a képek "színvonal" alapján történő szétválogatása esetleg kasztosodáshoz vezet(het). Szerintem ezt el kéne kerülni.
(Az első ékes példa erre az elefántcsonttorony említése és ezzel a másik topik összes látogatójának minősítése, skatulyázása. Jómagam például mindig ügyeltem rá hogy ne "leszólom" hangnemben nyilatkozzak, hanem baráti hangnemben, építő jelleggel - nem is veszem magamra a vádakat - de/és azért lássuk be, nem vagyok ezzel a hozzáállással egyedül... a többség nem bunkó. Szerintem.
A bunkó beszólásokat ignorálni kell, lesz*rom tabletta, ilyesmi...).A másik kérdés hogy ki, és mi alapján döntse el, melyik topikba tegye a képeit? Én például nem tudom. Tudok helyesen exponált képet készíteni, és többé-kevésbé tudatosan komponálok, de ettől, valamint attól hogy néha csinálok valami agyament képet, még nem tartom magam művésznek vagy hűdeprofi fotósnak... sokan vannak a másik topikban akik sokkal jobb képeket tesznek fel.)
Persze ha van igény rá és éppen erre járok, szívesen írok építő jellegű észrevételeket, de ezt a másik topikban is ugyanígy tenném...
[ Szerkesztve ]
Whatever.
-
j.bravo
addikt
Pozitív, hogy levitted a gépet a kacsák és a hattyúk szinjére, nem felülről fotóztad őket.
A második mintha bemozdult volna, amiért kár, mert amúgy jó lenne - főleg ha még a kaja is látszana amiért nyúl a kacsa.
A harmadik szép elgondolás, ha van rá alkalmad akkor szerintem fotózd le még egyszer, amikot több fény lesz. Ha más madár nem lógna be a szárnyai mögé, az lenne maga a legjobb. Tudom, akkor és ott így volt lehetőség - ha szívügyed ez a kép, akkor ha teheted, menj vissza és készítsd el a kettes verziót!
A negyedik vicces, de szerintem ezt is lesz még alkalmad szerencsésebben elkapni.
Az ötödik, jégcsapos is jó elgondolás, a gond itt is a fény - jelen esetben a vaku, hogy elég csúnyán csillant be és ki is égette a jégcsap tetejét a képen. Ha napsütésben, vagy tompított/visszavert vakuval meg tudod még csinálni, esetleg tudatosan keresni valami izgalmas becsillanást a fény irányától függően, akkor nagyon jó lesz!runner 125: a helyesírással kapcsolatban röppen egy privi.
[ Szerkesztve ]
Whatever.
-
j.bravo
addikt
Szerintem némelyiket láttuk is ott, legalábbis nekem például a hegyről lőtt öböl-panoráma (technikailag lehet hogy nem panoráma, oké) nagyon ismerős, és emlékszem hogy akkor is tetszett
A hattyús, vízen napfény megcsillanós (bokeh-foltos) is kifejezetten jó! A többi is tetszik (a kaktuszvirágosakat mondjuk határesetnek mondanám, de azokból mondjuk nem könnyű többet kihozni, nekem legalábbis könnyen lehet h nem menne. Jut eszembe, azok is ismerősek )Whatever.
-
j.bravo
addikt
-
j.bravo
addikt
-
j.bravo
addikt
Csalj kicsit : egy másik karácsonyfaégősort tegyél messzebb, hátra (nem baj ha nem a fán lóg hanem csak tartja valaki)
(vagy, ha van a karácsonyfáról a talpba való befaragáskor levágott ág, akkor arra is akaszthatsz egy db díszt... messze mész a jelenlegi fától a géppel, a szóló ágat a díssze pedig belógatod a képbe )[ Szerkesztve ]
Whatever.
-
j.bravo
addikt
-
j.bravo
addikt
RAW-ban fotózom ofkorz. Kicsit tologattam csak LR-ban. (exposure, vibrance, saturation)
Régebben a flickr ráhúzott még egy élesítő maszkot, úgy tűnik már nem.
Saját gépről nézve a leméretezett de még nem feltöltött kép kicsit élesebb a flickr által megjelenítettnél, de azzal se lehet azért borotválkozniA d50 nem egy éjjelátó készülék, ha d70-ed van ahogy látom, akkor tudod
A többiek (d7000, 60d) 3200-on és 6400-on tolták, és hasonló kiexponáltságú képeket lőttek.
Tág blendével kellett fotóznom (az 50/1.8-on tök oké a 2.8, de a kitobinál meg a filmes kitobinál (28-80) már koppra nyitva is 3.5 vagy rosszabb, és néha lágy), és még ezután is az exposure csúszkát sok képnél kellett egy FÉ-vel felhúznom, azaz gyakorlatilag utólag iso-t emelnem, amit látsz az kvázi-iso3000-4000.Szóval, rájuk lehet végülis húzni egy élesítést még de nem tartottam olyan fontosnak illetve tartok tőle hogy nagyon kiemelné a zajt is. Persze egy próbát megérhet.
@ (#5479) korcsillio: egyértelműen a második! A szelektív színtelenítés néha tényleg jó tud lenni, de ilyen elég ritkán van szerintem A rózsánál is kár volt - persze szerintem. A kereszt ellenben lehet hogy jól mutatna erős kontrasztú fekete-fehérben.
A "Csajka" gépről készült képedet jól eltaláltad![ Szerkesztve ]
Whatever.
-
j.bravo
addikt
Megnéztem, ezek között 3db-ot találtam iso200-on, azoknál az F2.5 lehet a bibi. Az 50/1.8 2.8-tól talál rendesen magára.
Na meg igazad lehet hogy kéne rádobni élesítést a leméretezés után is (azt már XnView-val csináltam itt a bányában).
Kéne gyártanom valami export preset-et és rögtön LR-ból a webes méretet exportálni, már ha lehet olyat.EXIF vs. Lightroomot nem tudom, biztos beikszeltem valahol hogy preserve exif, vagy ilyesmi
(na jó lehet hogy túloztam az iso4000-rel, de virtuálisan 3000-3200 gyakran megvolt. Otthon csináltam a LR-ozást, most innen a bányából nem tudom csekkolni, addigra meg elfelejtem mire hazaérek )ballington: köszi neked is!
[ Szerkesztve ]
Whatever.
-
j.bravo
addikt
A géped (dsc-hx100v) makróra igenis baromira alkalmas makrózni!
A kompaktoknak a kisebb érzékelő miatt nagyobb a mélységélességük, ezért könnyebb megoldani hogy a bogárnak ne csak a csápja/szeme legyen éles, hanem a potroha is.
A kihajtható kijelzővel még a földön hasalást is megúszod.
Ha jól látom előtétlencsét is lehet tenni rá (igaz kell adapter), ha a sima makró üzemmód nem ad elég nagyítást illetve nem tudsz elég közel menni a témához, akkor egy előtétlencsével ez is megoldódik.
Szóval ne add fel, a géped alkalmas, kitartás, próbálkozz!Whatever.
-
-
j.bravo
addikt
válasz ballington #6615 üzenetére
A "North Scotland" albumodban jobb meglátást tükröző képek vannak szerintem.
Whatever.
-
j.bravo
addikt
válasz ballington #6627 üzenetére
Valóban; erre a hsz-re (#6614) eeaa kellett volna nyomnom a válasz gombot.
Whatever.
-
j.bravo
addikt
igen, úgy értem hogy azok a képek (legalábbis a zöme) nem csak azért jobbak mert szép helyen készültek. Szerintem. Nem rosszak a virágosak, meg szép színesek de szerintem jobban komponáltak a skót képek, legalábbis azokból a jobbak. Virágról nehéz újat, érdekeset alkotni.
[ Szerkesztve ]
Whatever.
-
j.bravo
addikt
válasz Real_Necro #7881 üzenetére
Pár (5-6) éve volt 2-3 szappantartókompakt is Olytól vakupapuccsal.
Kicsit régebben a Sony-nak is; 5MP lézeres AF segédfénnyel, infraleddel éjszakai fotózáshoz, nagyon baba volt; ilyen volt kompakt is meg bridge is, de ezek már 8-10 éve voltak.
Hasonlóan mint a - használati kényelemre - máig kedvenc gépem, a Minolta A1 bridge. Miiiindenre külön gomb/tárcsa, tekerős zoom, rendszer-vakupapucs, kihajtható kijelző... Kár hogy megdöglött a CCD. Az árából (visszafizették) lett a Nikon d50.
Jóó, majdnem akkora volt mint egy dslr, de csak majdnem. Egy mai MILC érzékelőjével nagy király gép lehetne (na jó, 2/3"-os volt; de a mai technológiával akkor is jobb tudna lenni).
Vagy ott volt a Pana FZ30.De azóta a(z értelmes) bridge kategóriát ugye a marketingesek kinyírták.
Whatever.
-
j.bravo
addikt
-
j.bravo
addikt
válasz Agostino #8080 üzenetére
Ha több a fény, biztos tud élesebb képet ez a Fuji is. Ha jól látom az EXIF-ből, 70mm-en lőtted, 1/55s záridővel, lehet hogy simán bemozdult; illetve még esetleg a zaj hozzáadódik, és máris ilyennek tűnik.
Ha a Canon is kompakt lenne, valószínűleg sokkal előrébb nem lennél. Annyi pénzért inkább használt dsrl-t vennék, már ha a relatíve kis (kompakt) méret nem kritérium.
Vagy valami nagyérzékelős MILC-et, de azok még nemigen vannak ennyiért használtan se[ Szerkesztve ]
Whatever.
-
j.bravo
addikt
-
j.bravo
addikt
A háttérről: kiöntöttél alkoholt/benzint az asztalra és meggyújtottad? Jól néz ki.
Maga a kép mintha dőlne kissé, vagy pedig nem egészen merőleges az öngyújtó lapja az optikai tengelyre, és ettől tűnik úgy. Kis derítést elbírna, vagy akár (inkább) egy kis fényt oldalról; megcsillanhatna az öngyújtón.Whatever.
-
j.bravo
addikt
A színes, lángos jobb, szvsz.
Fotózz-ra pakolj nyugodtan, csak ha valaki lehúzza bármelyik képet, ne szívd mellre.
Ott is van jó értékelő (tényleg segíteni akar), és rossz értékelő (csak a kreditért). Bár, rég jártam arra, lehet hogy változott azóta a rendszer Nekem rossz tapasztalataim voltak, de az nem feltétlen mérvadó.Ha állványon van a gép; akkor miután beállítottad a fókuszt, óvatosan (hogy ne mozdítsd el a gépet) kapcsold át MF-be az obi oldalán levő kapcsolóval, akkor nem akarja majd újrafókuszálni. Ettől fényt mérni még tud.
[ Szerkesztve ]
Whatever.
-
j.bravo
addikt
válasz copass #11891 üzenetére
Hát keress szokatlan perspektívát, ez eddig tök jó - de a fény, ergo a világítás attól még kell. Ez egy ilyen bicikli.
Használhatsz megszokott világítást is hogy szokatlan szemszögből mutass be valamit, de tovább is fejlesztheted ezt a dolgot azzal ha a világítás se hétköznapi.Ha van már fogalmad arról hogy milyen fény honnan érkezve hogy mutat majd, akkor sokakhoz képest előnyben vagy, élj vele.
Whatever.
-
j.bravo
addikt
-
j.bravo
addikt
válasz Santiagain #11999 üzenetére
Jók ezek szvsz.
MC Pite, +1, tényleg egyre jobbak a portrék, gondolom nem csak te fejlődsz, hanem kedvesed is egyre komfortosabban érzi magát az objektív előtt.Whatever.
-
j.bravo
addikt
válasz ballington #12121 üzenetére
Szép. Tényleg elbírna még kis világosságot, ha már egyszer ellenfényes
Whatever.
-
j.bravo
addikt
válasz Damage #22492 üzenetére
+1, a nagymamaportré nekem is pont azért tetszik, mert nem steril portré, leválasztva a háttérről/környezetről, hanem belehelyezve abba. Életszerű. A kávéfőző tényleg nem kéne, de amúgy - szerintem - tök jó a viaszosvászon terító, sok hűtőmágnes, virágok az ablakban, sajtos süti (?) az asztalon. Pont ahogy az ember egy nagymama konyháját elképzeli.
a sirálynál nem rossz hogy van a másik madár a háttérben, de pl. a repülő kacsa tényleg sokkal jobb
Vagy akár a levegőben kimerevített sirály.
Ha jól emlékszem, annak odején mutattál kedvesedről repce vagy búzamezőben készített képeket, azok is nagyon jók voltak.[ Szerkesztve ]
Whatever.
-
j.bravo
addikt
válasz LamaCube #23062 üzenetére
A hideg fehéregyensúly szerintem jól állt neki, a melegebb rosszabbul mutat.
Világosság: a kettő között de a sötétebbikhez közelebb.
Mindezek a téma, és a hozzá (az én fejemben) kapcsolódó érzetek, hangulatok miatt.
Vágásban a tágabb a jobb mondjuk.Mindez szerintem.
Whatever.
-
j.bravo
addikt
válasz *Ropi* #23615 üzenetére
Mindkettőnek van létjogosultsága.
A RT régebbi verziójával pár éve pár kedvenc képemet sikerült összehoznom. Az újat ellenben most letöltöttem és olyan kegyetlen sok opció volt, hogy elvesztem közöttük, feladtam.Ha az ember baromira ráér kísérletezgetni, és ebben örömét is leli, akkor tök jók ezek. Vagy ha talál egy olyan közösséget ahol ezeket használják sokan, és van kitől kérdezni.
A legtöbb közösségben (pl itt) ellenben a Zadób termékeket használják jellemzően, ezért ha valaki elakad, ezekkel kapcsolatban könnyebben, gyorsabban kap segítséget.
Abszolút privát vélemény: én örülök a havidíjas előfizetős rendszernek. Oké hogy ha megveszed a dobozos licencet, akkor az örökre a tiéd, de lássuk be, hogy pár év alatt azért jön újabb-szebb-jobb. Pár verziót kihagy az ember, nem vált minden verzióváltáskor, de olyan, aki még mindig CS2-t használna, szerintem elég kevés van. Ilyen alapon pedig nem "örökre" veszed a licencet, hanem pár évre. Oké, az upgrade olcsóbb mint a full verzsön, de mégiscsak fizetsz a programért pár évente. Ugyanakkor egy full dobozos verzió nem is olyan rég még nagyon, nagyon, ismétlem, nagyon sokba kerül(t). Rég néztem, de hatszámjegyű összegre emlékszem.
Sokkal kevésbé fájdalmas egy ilyen havidíjas rendszer, ahol eldöntheted mennyi időre fizetsz elő, egy sokkal könnyebben kinyöghető összegért; és mindig a legfrissebbet használhatod.Az ingyenes alternatívák kellenek, ld. a fenti eseteket, illetve hogy mégse maradjanak teljesen versenytárs illetve alternatíva nélkül a fizetős változatok...
[ Szerkesztve ]
Whatever.
-
j.bravo
addikt
válasz Drakmusz #64535 üzenetére
Szerintem teljesen rendben vannak. A helyszín és a téma, pláne ha az ember nyaral, predesztinálja hogy “turistás” képek születnek. A zsáneren belül ezek szerintem igényesek, átgondoltak.
Személy szerint nagyon bírom a növényzet vagy tereptárgyak adta “kereteket” amit egy tényleg turista zavaró belógó elemnek gondolna, kerülne, te pedig tudatosan használtál, és szerintem remekül is néz ki.
Az utolsó is jó, itt szerintem azért nem a turistás szó ugrik be mindenkinek, mert más (nem egzotikus) a helyszín/téma és jók a fények-árnyékok, jól működnek együtt az íves vonalakkal.Whatever.
-
j.bravo
addikt
Kicsit odébb a Zawrat-ot meg tudtuk mászni sima sportcipőben igaz, nagyon nyár volt, és elvileg laza sétára indultunk el az edzőtáborból, csak jött a hirtelen ötlet.
És az is igaz hogy hallottunk mentőhelikoptert nem túl messziről... na meg hogy rácsodálkoztam hogy sokan strandpapucsban, vagy cipőben, de babakocsival, esetleg gyerekkel a nyakukban jöttek (mondjuk ők a Kasprowy Wierch-nél levő nemzeti park bejárat és a Schronisko Murowaniec menedékház között voltak inkább, egyre csökkenő mennyiségben)Lefelé, a végén a lábunk már nem volt vidám, mondjuk.
Volt akinek teljesen beállt a térde és a végén támogatni kellett.[ Szerkesztve ]
Whatever.
-
j.bravo
addikt
Tudom
én is megállapítottam hogy legközelebb a bakancs a minimum.A következő meg hogy nem a rohanós, teljesítményorientált mérgezett egerekhez csatlakozom, akinek a képzeletbeli pipa kellett csak, és akik mellett emiatt jóformán csak futás közben tudtam néha pár képet lőni.A lovaskocsi-taxival is megközelíthető Halas-tónál, avagy Morskie Oko-nál mondjuk tényleg nagyon sokan voltak úgy lengyel testvéreink, mint idehaza a Normafánál, mondjuk. Persze, valahol kb. olyan is nekik...
[ Szerkesztve ]
Whatever.
-
j.bravo
addikt
válasz vakablak93 #64577 üzenetére
Szerintem se serto, max az objektiv tervezojenek panoramanal siman lehet zavaro, azt ertem; de sima kep eseten anno en is annak orultem amikor nem 6 hanem tizensok aga volt a csillagnak; tetszett
izlesek es pofonok, nincs ezzel gond.Whatever.
-
j.bravo
addikt
Sose értettem, hogy ez ( a “turistás”) miért lett kvázi szitokszó.
A nem fotós szemléletű turisták azért jó eséllyel nem így, a lehetőségekhez képest átgondoltan lövik meg.
A témaválasztás lehet az, de akkor az isten háta mögötti vad helyeket kivéve semmiről ne lőjünk/tegyünk fel képet, mert “turistás” lesz?
Annyi embernek van már fotózásra alkalmas eszköze, hogy szimplán a nagy számok törvénye alapján, valaki már meglőtte ha nem is ugyanúgy, hát hasonlóan.Hogy ne csak általánosságban dohogjak, hanem a konkrét képről is írjak: a fények, mármint hogy borult volt az ég, nem voltak éppen szerencsések, de - feltételezem - akkor voltál ott, nem volt opció derült időben az aranyórában vagy napkeltekor/nyugtakor visszamenni.
A kompozíció szerintem rendben van, átjön hogy az azért egy jó kis hely, bár belegondolást igényel.[ Szerkesztve ]
Whatever.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen okostelefont vegyek?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Xbox Series X|S
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kutya topik
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Mozgásban a PC-s kiadás
- Elemlámpa, zseblámpa
- Milyen monitort vegyek?
- BestBuy topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest