Új hozzászólás Aktív témák
-
kicsi83
tag
Akkor ha jól értem amit írsz, a 9 Ft a mukáltatónak ténylegesen 8,1 Ft-ba kerül, míg a 15 Ft 13,5 Ft-ba. Éltem Hollandiába 9 évet, ott az adómentesen adható utazási támogatás 19 euró/100km. Nem egy olyan kollégám volt aki 50-60 km-ről járt dolgozni, mert relatíve alacsony költséggel járt. Sajna nálunk úgy látszik nálunk nem nagyon akarják motiválni erre az embereket. Nem összehasonlítani akarom, de számomra érthetetlen miért kellett ezt visszaváltoztatni (nyilván valaki jól lobbizott). Elnézést az offért és mégegyszer köszönet a segítségért.
-
cuebler
senior tag
mert akkor is ki kell fizetniük
leírja, az azt jelenti, hogy a 15 Ft-tal 1,5 Ft társasági adót spórol meg. de közben kifizet neked az eddigiekhez képest 66%-kal magasabb térítést, amit ráadásul teljesen jogosan elvár a munkavállaló.
"Vannak, akik csak a csúfságot látják a világban... a zűrzavart. Én a szépséget látom..."
-
cuebler
senior tag
elszámolhatja így is (15 Ft), úgy is (tényleges gépkocsifutás). utóbbi esetében hallottam innen-onnan, hogy a NAgytestVér utólagosan cégautó-adót rótt ki a magángépkocsikra, de még nem volt időm utánanézni, tényleg így van-e?
"Vannak, akik csak a csúfságot látják a világban... a zűrzavart. Én a szépséget látom..."
-
kicsi83
tag
Sziasztok, nem tudom megfelő helyre írok-e, de remélem valaki tud segíteni. Székesfehérvárról járok minden nap saját autóval dolgozni Budapestre, ezért örültem amikor felemelték az utazási költségtérítést 9-ről 15 Ft-ra. Ezt ugye január 13-tól változtatták úgy, hogy 9 Ft kötelező, viszont 15 Ft adható ugyanazon feltételekkel, adómentesen ([link]). Multinál dolgozok és most variálnak, hogy adják-e a 15 Ft-ot. A kérdésem az lenne, hogy az utazási költségtérítést elszámolhatja-e a cég költségként (le tudják-e írni, hiszen akkor szinte semmibe nem kerülne nekik)? Előre is köszönöm a választ.
[ Szerkesztve ]
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
radi8tor #888 üzenetére
Ügyfélszolgálatot lekéstem (11:30-kor zártak - vicc).
De telefonon 2 perc alatt megtudtam a választ: március 2-án utalnak vissza adó-visszatérítést annak aki januárban küldte be a papírokat.[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
cuebler
senior tag
válasz
Khaosz55 #891 üzenetére
az "őstermelős" válasz eleve azért rossz, mert a nav tájékoztatója szerint az osztalék és a bérbeadásból származó jövedelem utáni eho is beleszámít
1998 évi LXVI (EHO) tv: "3/B. §18 Az Szja tv. 1/B. § hatálya alá tartozó természetes személy a jövedelme után 14 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást fizet, amelynek felső határa adóévenként 450 ezer forint." megjegyezném, rossz a jogszabályi hivatkozás
az 1/B a külföldi előadóművészekről szól ezért a bevallás kitöltési útmutatóját idézném: "
A 286-291. sorokat akkor töltse ki, ha Önnek a Szja törvény szerint vállalkozásból kivont, értékpapír-kölcsönzésből, osztalékból, árfolyamnyereségből jövedelme származott, illetve ingatlan bérbeadásból 1 millió forintot meghaladó jövedelme keletkezett. Osztaléknak minősül a kisadózó vállalkozás kisadózóként be nem jelentett tagja részére a társaság nyereségéből való részesedésként kifizetett összeg is.
Az említett jövedelmek után mindaddig meg kell fizetnie a 14%-os egészségügyi hozzájárulást, amíg a biztosítási jogviszonyában megfizetett természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulék, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény alapján a magánszemélyt terhelő és megfizetett egészségbiztosítási járulék, a megfizetett egészségügyi szolgáltatási járulék (a továbbiakban együtt: egészségbiztosítási járulék), valamint az előzőekben meghatározott jövedelmek után megfizetett 14%-os egészségügyi hozzájárulás együttes összege el nem éri az évi 450 000 forintot (a továbbiakban: hozzájárulás-fizetési felső határ). Ahhoz, hogy ezt meg tudja állapítani, rendelkeznie kell a kifizető(k)től kapott igazolással, melye(ke)n az előzőek szerinti jogcímek szerepelnek."eleve nem értem "7% egészségügyi hozzájárulás"-t, mert csak 14 és 22 százalék van a törvényben
[ Szerkesztve ]
-
Khaosz55
addikt
Régebbi téma volt de felhozom megint.
Az 450K Eho-val kapcsolatos.
Előzmény : folyamatosan megfizettem a 450K Eho-t és azon felül a a bejelentett bérem után az egészségügyi hozzájárulást. Egy másik könyvelő szerint hibát követett el a mostani könyvelőm mert a 7% egészségügyi hozzájárulással együtt kell meg lennie 450K eho-nak. Én meg minden évben 168K pluszt fizettem.Nos bementem a NAV-hoz és kikértem a véleményüket. 3 nőszemély szerint igen igazam van így kell eljárni vissza jár éves szinten 168K (200K a bruttó bérem tehát a 7% 14K X 12).
Ezek szerint megcsinálta a könyvelő 5 évre visszamenőleg a revíziót.
Mai napon hívja a könyvelőmet a NAV adóbevallás osztályvezetője, hogy rossz a revízió mivel az csak őstermelőkre vonatkozik nekem meg kell fizetnem a 450K Eho-t és azon felül a bérem utáni az egészségbiztosítási járulékot.
Na akkor most mi az igazság? Ugyan azon a helyen két ellentmondásos választ kaptam.
Korábban ezt linkeltétek:
[link] -
radi8tor
MODERÁTOR
30 nap elteltével nem utalták át a megadott számlaszámra az adójóváírást. Azt hiszem elmegyek holnap rákérdezni erre WTF.
⭐ Stella
-
cuebler
senior tag
válasz
radi8tor #886 üzenetére
nincs odaírva, hogy autó. ingóság, szóval szerintem ez is belefér
"amit nem tilt a jogszabály, az megengedett" jogászunk kedvenc szólásmondása
amúgy meg a 96k szerencsére csak 90k (15%)
szerk: az utókor számára: 1995. évi CXVII. tv 58 § (5)
[ Szerkesztve ]
-
cuebler
senior tag
válasz
radi8tor #884 üzenetére
számszakilag nekem sem jön ki sehogy a 78k...
amúgy vetettem egy pillantást a bevallás kitöltési útmutatójára és a következő arany mondatot leltem: "Amennyiben az ingóság megszerzésére fordított összeg nem állapítható meg, akkor a bevétel 25%-a tekinthető jövedelemnek és más összegek ez esetben nem vonhatók le." szerintem így kevesebb az adó..."Vannak, akik csak a csúfságot látják a világban... a zűrzavart. Én a szépséget látom..."
-
Siriusb
veterán
válasz
radi8tor #882 üzenetére
Bár bejönne neki annyi
Én nem tudom jól értelmezni ezeket a csűrés-csavarásokat, de 600.000 -ig nem keletkezik jövedelem, csak e felett. Azonban ha ez a 200.000-t nem haladja meg, szintén nem kell adót fizetni, csak a 800 fölötti rész 16%-át.
Nagyon nem értem, az a 78k honnan jött ki neked -
radi8tor
MODERÁTOR
"2012. január 1-jén lépett hatályba az a szabály, amely szerint az adóévben megszerzett 600 ezer forintot meg nem haladó bevételből nem kell jövedelmet megállapítani. Amennyiben 600 ezer forintnál több bevétele volt a magánszemélynek, akkor az adóévben megszerzett összes bevétel alapján kell a jövedelmét kiszámolnia. Azonban nem kell az adót megfizetni és bevallani, ha az adóévre megállapított jövedelem összege nem haladja meg a 200 ezer forintot. Ha ennél több jövedelmet szerez ingóértékesítésből a magánszemély, akkor is csak a 200 ezer forint feletti rész után kell a személyi jövedelemadót megfizetni. Ez utóbbi esetben a teljes jövedelmet be kell ugyan vallani, de az adóból 32 ezer forintot (a 200 ezer forint 16 százalékát) nem kell megfizetni."
Tehát, ha 800k-ért ad el használt cuccokat, akkor 78k SZJA-t kell fizetnie.
[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
Siriusb
veterán
válasz
pvt.peter #879 üzenetére
Én is furcsállom, de itt már semmi nem elképzelhetetlen...
(#880) radi8tor
Mennyi az a nem olyan sok?
Tényleg kell már adózni, ha tíz-tizenötezer forintot használt cuccokból beszed az ember? Én még sosem csináltam ilyet, de elkezdtem rajta gondolkozni, azonban ezek után inkább kihagyom. -
Siriusb
veterán
Sziasztok!
Egy ismerősöm néhány használt ingóságát (könyv, lámpa stb) el akarja adni, ami tudomásom szerint évi 800e Ft-ig adómentes, s be sem kell vallani. Egy ismerőstől azt hallotta, hogy ha átutalás érkezik a bankszámlájára, ez évtől a bank automatikusan jelenti a NAV-nak és adóelőleget is kell fizetni. Van ennek valami alapja?
Vagy nyugodtan eladhatja a holmijait?
Köszönöm. -
cuebler
senior tag
válasz
radi8tor #876 üzenetére
én is így tennék...
de célszerű beszkennelni a lakcímkártyákat, biztos ami biztos alapon
1995. évi CXVII (SzJA) törvény 29/B (1b): "Ha az adott jogosultsági hónap után járó családi kedvezményre egy magánszemély jogosult, az őt megillető családi kedvezményt - adóbevallásban, munkáltatói adómegállapításban - megoszthatja a vele közös háztartásban élő, jogosultnak nem minősülő házastársával, élettársával, ideértve azt az esetet is, ha a családi kedvezményt a jogosult egyáltalán nem tudja érvényesíteni. Azon jogosultsági hónapokra eső családi kedvezményre, amelyre vonatkozóan a jogosult vagy házastársa, élettársa a gyermeket nevelő egyedülálló családi pótlékát igénybe veszi, a megosztás nem alkalmazható."
mondjuk a válás az egy érdekes dolog, mivel utána nem minősültök utána sem házas, sem pedig élettársnak..."Vannak, akik csak a csúfságot látják a világban... a zűrzavart. Én a szépséget látom..."
-
Khaosz55
addikt
Sziasztok. A következő kérdésem van.
Gyerek utáni adó kedvezményt igénybe vehetem ha 2015-ben elváltam, de még 2017 januárjáig egy háztartásban éltünk? Az ex kapja a családi pótlékot mind a két gyerek után.
Tehát a 2016-os adóbevallásban igénybe vehetem a gyerekek után az adókedvezményt ha abban évben egy háztartásban éltünk, de elváltunk ?
Az mivel nekem több az adóm ezért lenne érdemes. Exnek kevés a bejelentett bére így felesleges lenne igénybe vennie. -
cuebler
senior tag
válasz
pvt.peter #869 üzenetére
gyakorlatban nem tudom, de feltételezem, hogy megkapod a tervezetet, beírod valahova, hogy kéred a jóváírást, mellérakod az igazolást eredetiben vagy másolatban és visszaküldöd. a többit meg gondolom majd intézik ott
szerk: mondjuk a linken csak arról olvastam, hogy ügyfélkapun keresztül kapod meg a tervezetet. ha nincs, úgy kell igényelni sms-ben meg kituggyahogyan.
[ Szerkesztve ]
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
pvt.peter
őstag
válasz
radi8tor #867 üzenetére
Értem, köszönöm szépen a választ.
Amennyiben szeretnék adó visszatérítést igényelni OTP egészségpénztári befizetéssel kapcsolatban, akkor ezt hol tudom majd jelezni, ha egyáltalán módomban áll ez a lehetőség ha a NAV -ot bízom meg az elkészítéssel?
Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.
-
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Ha nekem 2016 -ban több munkahelyem is volt akkor milyen számú nyomtatványt kell kitöltenem amennyiben a NAV -val szeretném megcsináltatni az adóbevallásomat?
Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.
-
BornToBePuli
aktív tag
válasz
radi8tor #862 üzenetére
Pontosítanék:
Az adózó az adó megfizetésére az adóévet követő év május 20-ig köteles. Az állami adó- és vámhatóságnak a visszatérítendő adót a visszaigényléshez szükséges adatok beérkezésétől számított 30 napon belül kell kiutalnia.[...]
[ Szerkesztve ]
Read only felhasználó
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
BornToBePuli #861 üzenetére
Az tuti hogy a benyújtástól számított 30 napon belül kötelesek utalni. És ezt annyira betartják, hogy 29. napon utalják rendszerint...
⭐ Stella
-
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
BornToBePuli #858 üzenetére
OK, akkor lehet rosszul fogalmaztam.
Március 1 is jobb, mint június 22.⭐ Stella
-
BornToBePuli
aktív tag
válasz
radi8tor #856 üzenetére
Akkor valami adókedvezmény járhat. Adójóváírás évekkel ezelőtt megszűnt.
Egyébként, nyilván beadhatod hamarabb is, de szerintem a kiutalásra van egy határnap tűzve, aminél hamarabb nem. Évekkel ezelőtt volt pl. hogy a bevallás benyújtásától számított harminc nap, de leghamarabb március 1.
Read only felhasználó
-
cuebler
senior tag
válasz
radi8tor #854 üzenetére
szerintem nyugodtan. úgy őszintén, melyik jogszabályba ütközne?
(#855) BornToBePuli: ott a családi kedvezmény és elképzelhető ötven másik élethelyzet, ahol valami oknál fogva több adóelőleg lett befizetve a szükségesnél...
[ Szerkesztve ]
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
BornToBePuli #855 üzenetére
Tavaly is kaptam, szóval nem szűnt meg. Azért nem várok vele, mert akkor kb áprilisban kapom meg a pénzt.
⭐ Stella
-
cuebler
senior tag
válasz
radi8tor #852 üzenetére
passz, én is ma frissítettem, de nekem 1653 látszik a programban. ha volt ányk-d előtte telepítve, távolítsd el ezt a 16szja-t vagy micsodát, majd ányk-ból szerviz/frissítések és onnan behozza a 1653-t (legalábbis reggel még így telepíthettem)
-
radi8tor
MODERÁTOR
Azta mindenit. Ez aztán az újítás.
Jól gondolom, hogy akkor én ezt kitölthetem és beadhatom már most? Mivel adójóváírást kapok/kérek. Szóval semmiképpen nem jó nekem az általuk felajánlott alap bevallás.
Mondjuk a 16SZJA kitöltési útmutatóban nincs egyértelműen kimondva hogy beadhatom január 1-én. Árnyaltan fogalmaznak, hogy "új online felületen 2017. március 15-e után a WebNYK program segítségével készítheti el személyijövedelemadó-bevallását".
Kösz a segítséget!
[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
cuebler
senior tag
válasz
radi8tor #850 üzenetére
fenn van az, csak álcázza magát
1653 helyett... mondjuk az ányk keretprogram következetesen 1653-ként hivatkozik rá
[ Szerkesztve ]
-
radi8tor
MODERÁTOR
Sziasztok!
2016-os SZJA bevallást szeretnék beadni, de nem találom NAV oldalán 1653-as beadványt. Tavaly már 7-én le lehetett tölteni.
Azért nincs feltöltve, mert korai még a dolog vagy most variálás van és meg kell várni míg elkészítik a bevallástervezetet, amit elfogadok vagy nem (ügyfélkapun)?⭐ Stella
-
cuebler
senior tag
válasz
Khaosz55 #848 üzenetére
valahogy úgy. tehát év végi bevallásnál kiszámolod az eho-t, ha több, mint 450k, akkor pedig levonod belőle az egészségbiztosítási járulékot, ami a bérlapjaidon van. a fennmaradó összeget kell beírnod.
-
Khaosz55
addikt
-
cuebler
senior tag
válasz
Khaosz55 #846 üzenetére
ez szerintem eléggé egyértelmű és hivatalos helyről származik: [link] eszerint a más(od)ik könyvelőnek van igaza, konkrétan egy végrehajtó barátom adóbevallását dettó ugyanígy számoltuk, azaz az szja-bevallásában bőven 450k felett lett volna az eho-ja, a 450-t lecsökkentettük az év közbeni kivétjéből levont egészségbiztosítási járulékkal, majd a különbözetet bevallottuk és befizette... de az ugye megvan, hogy az idei tíz nap miatt f@szául buktál egy évnyi revíziót (és azzal járó visszatérítést) ?
-
Khaosz55
addikt
Sziasztok,
egyéni vállalkozásomban év végén megfizetem mindig a 450K Eho-t. Év közben a bejlentett bérem után megfizetem minden hónapban az egészségbiztosítást pluszban.
Másik könyvelő azt mondta nekem, hogy az adóbevallásom el van cseszve. Mivel az egy összegben megfizetett 450K Eho-ból le kell vonni az év közben 12X megfizetett egészségbiztosítást.
Már 8 éve így csinálom ha igaz akkor még 5 évre visszamenőleg revíziót csinálhatok.
[ Szerkesztve ]
-
tomi5244
őstag
Üdv!
Nagymamám kisegítene 1 millió Ft-al autóvásárlás végett. Nem ajándékozásról(!), hanem kölcsönről lenne szó, melyet papírra is vetnénk tanúk bevonásával.
A kapott pénzt a bankszámlámra fogom betenni és onnan utalom tovább a kereskedőnek. Kérdésem annyi lenne, hogy van e bejelentés kötelességem a NAV felé? Ha igen, akkor ezt milyen formában kell megtennem?
Köszi!
T -
mzso
veterán
Hát akkor szopó...
Még arra gondoltam, hogy esetleg utólag lehetne kérvényeztetni a kormányhivataltól, hogy utólag állja. (Mint most már tudom, lehetett volna kérvényezni normálisan) De gondolom azt sem lehet.
Ezt le lehet valahogy elektronikusan ügyfélkapuval?
Azt van ilyen automatikusan elbírálásra kerülő. részletfizetési dokumentum. És ezt? -
cuebler
senior tag
üdv,
szerencsére jó régen volt ilyenem, de gondolom az alapelvek nem változtak.
úgy célszerű összeállítani a kérelmet, hogy lássék a jó szándék és a fizetési hajlam, de lejöjjön belőle az is (lehetőség szerint), hogy a körülmények áldozata vagy, akit az ág is húz. fontos, hogy bemutass egy rendszeresnek látszó jövedelemforrást, ami biztosítja afelől a nagy testvért, hogy a tartozás rendezésre fog kerülni. megtakarítást szerintem nem kell féltened, lévén hosszú távú befektetésről van szó, az államnak sem az a szándéka, hogy tönkretegyen (még ha néha úgy is érezzük). azért mondjuk nem lenne szerencsés, ha akkor keletkezett a megtakarításod, amikor az adótartozásod
illetve, ha jól gondolom, egészségügyi szolgáltatási járulékról lehet szó, ebben az esetben viszont nem tudom, lesz-e mérséklés, lévén egy jogszabályban meghatározott közteher fizetéséről van szó, amelyért ráadásul még jár is némi szolgáltatás az állam részéről
kicsit össze-vissza volt, nem tudom, tudtam-e segíteni..."Vannak, akik csak a csúfságot látják a világban... a zűrzavart. Én a szépséget látom..."
-
mzso
veterán
Helló!
Ilyet már adott le valaki?
Magánszemély (egyéni vállalkozó) fizetési kedvezményi kérelmének elbírálásához szükséges dokumentumokA mérséklés lenne a cél, nem az elodázás. Kb minek kéne teljesülnie, hogy erre esély is legyen?
Még csak belenéztem, de jól értelmezem, hogy igazolást miegymást csak akkor kell benyújtani ha kérik?Gyakorlatilag az a helyzet, hogy egy jó ideig nem lett fizetve a TB munkaviszony, meg egyéb azt biztosító jogviszony hiánya révén. (Egyetemen levelezős vagyok). Úgyhogy keletkezett némi tartozás.
Ha van némi pénz félrerakva a nevemen Kincstári takarékjegyben akkor azt látják? (Gondolom beleszámít az elbírálásba, te ki tudja...)
[ Szerkesztve ]
-
cuebler
senior tag
ja. más kérdés, hogy elég nehezen tettenérhető. ismerősöm ismerőse évek óta megél gépösszeszerelésből, telepítgetésből meg ami jön, nuku adózás mellett. persze ez nem jótanács, inkább csak a teljes képet láttatja. kerti munkánál (fűnyírás, parkgondozás) előfordul olyan, hogy alkalmi bejelentés, 1000 Ft napi közteher mellett, bármekkora (asszem 10.220 Ft a felső határ) bérre. mondjuk akkor is 5.110 Ft után már adózni kell, de az első 5.110 Ft adó- és járulékmentes.
-
core i7
addikt
Sziasztok ha felteszek egy xy oldalra egy hírdetést ,hogy pl gépösszeszerelést/szoftveres telepítést vállalok
vagy kertimunkát vállalok akkor azért kell adót fizetni? pl ha jófogásra feltennék egy ilyet vagy tudomisén ,hogy így elválalok ilyesmit[ Szerkesztve ]
-
dabagab
csendes tag
Sziasztok!
Egyéni vállalkozóként szeretnék Közösségi adószámot igényelni (EU-s tagállamba számlázni). A könyvelő nyaralni van, a NAV-os ügyintézőm nem elérhető telefonon, most az ügyfélszolgálaton nem tudtak segíteni, magamra vagyok most hagyva
.
KATA-s vagyok alanyi adómentesen.Viszont nem tudom, hogy melyiket válasszam az alábbiak közül, ha mint szoftverfejleszőként bedolgozó munkát végzek egy cseh cég számára. Miért igénylem a közösségi adószámot. Én a 9-esre tippelnék, de nem vagyok EVA-s.
A közösségi adószám kérésének oka:
az Art. 22. § (4) bekezdés alapján (kereskedelmi kapcsolatot kíván létesíteni az EK
más tagállamában illetőséggel bíró adóalannyal): [1],
az Art. 22. § (7) bekezdés alapján (speciális adózói kör jövedéki termék beszerzése
miatt): [2],
az Art. 22. § (9) bekezdés alapján (eva-alany termékértékesítése, szolgáltatás nyújtása,
illetőleg igénybevétele miatt): [3],
az Art. 22. § (10) bekezdés alapján (alanyi mentességet választó adóalany új
közlekedési eszköz értékesítése miatt): [4],
az Art. 22. § (11) bekezdés alapján (kizárólag adólevonásra nem jogosító
tevékenységet végző adóalany közösségi termékértékesítése): [5].A segítséget előre köszömöm!
-
törölt tag
Sziasztok,Nem adtam le időben a bevallásomat. Google szerint nem kapok büntetést a késésért, viszont a kitöltőprogram úgy menti le az oldalakat, hogy bal oldalt alul azt jelöli, hogy hibás.
Ha nem adok meg 1%-ot, akkor csak sárga hibaüzenetet kapok, hogy lehetőségem van kitölteni. Ha beírok oda valamit, akkor piros hibaüzit kapok, hogy 20-a után már nem használható a program.
Ilyenkor mi van?Ha kihagyom az 1%-ot, akkor nem jelöli hibásnak.
[ Szerkesztve ]
-
_Petya_
őstag
Sziasztok.
Jelenleg magánszemélyként van adószámom, 7-essel kezdődik, sok helyen így is hivatkoznak erre adologa, mint "7-es adószám".
Most szeretnék KATA-s egyéni vállalkozó lenni, ott tudtommal 6-ossal kezdődő adószámot kapnék elvileg. Regisztrációkor meg kell adni a meglévő adószámot ha van. Nomármost, ez azt jelenti, hogy változik az adószámom? Vagy ha nem, akkor majd KATA-s vállalkozóként is 7-es adószámmal állítok ki számlát, ezesetben nem lesz ebből gond?
Tud működni a KATA (6-os adószám) és a magánszemélyként kiváltott adószám (7-es együtt), vagy a KATA-hoz a másikat meg kell szüntetnem?
Köszi előre is a választ
[ Szerkesztve ]
Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!
-
cuebler
senior tag
ha személyesen adod be, akkor nem.beviszel két példányt, az egyiken érkeztetik, a másikat átveszik. de miért nem postázod?
amúgy szerintem az ügyfélkapu igényléséhez elég az az a4-es papír is, ami igazolja a személyi igazolvány igénylését, bár azért ebben 100%-ban nem vagyok biztos, csak a józan paraszti ész alapján - ami ugye nem feltétlen működik a bürokratikus viszonyok közepette is[ Szerkesztve ]
-
Drizzt
nagyúr
Amugy a fene vigye el, epp lejart a szemelyim, s az uj jo esellyel nem lesz meg. Igy ugyfelkapu is bukta, mert annak igenylesehez kell, ha jol sejtem. Lehet iden eloszor csinalok egy szemelyes leadast ugyfelszolgalaton. Kivancsi vagyok mekkora feszko lesz ott.
Gondolom boritekolni igy is kell mondjuk.
I am having fun staying poor.
-
Eastman
addikt
Sziasztok!
Kérdeznék egy szakitól az 1%-ról, ha lehet privátban. Lenne itt jelentkező?
https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...
-
cuebler
senior tag
az lenne, de az ingatlanértékesítésből származó "jövedelmed" miatt nem nyújthatod be, "rendes" adóbevallást kell tenned
de ha nem küldöd be, az adónyilatkozat söralátétnek csak jó lesz - bár konkrétan nem erre gondolhattak az ígérgetésekor"Vannak, akik csak a csúfságot látják a világban... a zűrzavart. Én a szépséget látom..."
-
Drizzt
nagyúr
Mi az a 1553 adónyilatkozat? Ez lenne az egyoldalas bevallás, amit régóta ígértek? Nekem jó eséllyel akkor a sima 1553-at kell kitölteni. Azért nem kértem idén munkáltatói bevallást, mert volt jövedelmem ingatlan eladásából, bár az adózandó összeg belőle 0 forint, öröklés és ár alapján.
I am having fun staying poor.
-
cuebler
senior tag
upsz, akkor viszont be kell adni rá egyéni vállalkozói záróbevallást, ha nem folytatja senki a tevékenységét. szerintem célszerű lenne örökösként folytatni a vállalkozást, amíg "csomagban" eladod az egészet egy másik vállalkozásnak és vállalkozóként leadózni, mivel a 600k feletti érték miatt csak összezavarja a magánszemély adózását. ha pedig elment a készlet, leadni a záróbevallásokat és megszüntetni a tevékenységet.
-
cuebler
senior tag
ha nem rendszeres jelleggel értékesítesz (magyarán van egy hagyatéki leltár és az abban szereplő dolgokat értékesíted), nem üzletszerű a tevékenység, nem szja- és áfa-köteles, ergo nyugtát sem kell adnod. ha viszont akár egyetlen - utólag bármilyen módon bizonyíthatóan - nem személyes használatra vásárolt (értsd továbbértékesítésre) tárgy is így kerül értékesítésre, bukhatod az egészet, szerintem.
a legtisztább, ha van közjegyző által készített ingósági hagyatéki leltár (ilyen elméletben nagyobb értékű ingóságok esetében készül is). ha nincs, csinálj egyet (akár kockás papírra is), mert ha három-négy év múlva esetleg vizsgál a nav, nem biztos, hogy minden beugrik elsőre... amúgy nem adóköteles, ha a 600.000 Ft-ot nem éri el az így keletkező bevételed, bevallásba sem kell betenned.
mivel ilyennel konkrétan még nem találkoztam, csak az eddigi tapasztalataimra épített véleményemet írtam le.[ Szerkesztve ]
-
gerii
addikt
Üdv!
Elhunyt ingóságait (sok új és használt ugyanolyan árucikk) hogyan lehet eladni? Kérni kell adószámot, és mint gazdasági tevékenységet folytatva? Ekkor nyugtaadást, illetve garancia, elállási jogokat is kellene biztosítanom?
Kár hogy nem "aranyékszerbe" fektetett -
Kombat
őstag
Sziasztok!
Következő lenne a kérdésem:
Tavaly februárban került a számlára egy adott összeg, ami egy életbiztosításból származik. Azt tudom, hogy nem adóköteles, de fel kell tüntetni valahol a bevallásban? -
cuebler
senior tag
ha nem változik tőle a fizetendő adód összege, inkább semmit.
fogsz kapni a nav-tól levelet, amiben felszólítanak önellenőrzésre, mivel a rendelkezésükre álló adatok nem egyeznek a benyújtott bevallásoddal. lesz rajta egy ügyiratszám, amit fel kell tüntetned az önellenőrzésre beadott nyomtatványon, ezt levélben beadott bevallás esetében eleve nehéz lenne "csak úgy" kideríteni anélkül, hogy befáradnál az ügyfélszolgálatra.
persze lehet rajta rugózni, csak szerintem felesleges és úgyis szólnak, ha nem tetszik. bírságolni nem fognak."Vannak, akik csak a csúfságot látják a világban... a zűrzavart. Én a szépséget látom..."
-
Sziasztok! Most jöttem rá, hogy elrontottam a bevallásomat, amit már beküldtem (postán, nem elektronikusan, nincs ügyfélkapum)... De volt tavaly évközben egy háromhónapos mellékállásom, amit simán elfelejtettem. Mentségemre, most jött róla a szükséges adatlap, szóval a munkáltató "kicsit" elkésett. Na mindegy is, ilyenkor mi van? Nem tudom mi az adatlap javítás menete, segítene valaki pár mondatban mi a teendő?
Sent from my keyBoard
-
cuebler
senior tag
jó eséllyel A mező lesz az, ha tényleg önkéntes nyugdíjpénztári. a másik a NYESZ, azt csak bankok csinálják. de az igazoláson rajta kell lennie a jogcímnek is. ha 44/A akkor önkéntes, ha 44/B akkor nyugdíj-előtakarékossági számla.
-
smerch
tag
Hello, most csinálom az szja bevallásomat, és nem tudom (nem vagyok biztos benne) hogy az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésemet a 1553-02-es nyomtatványon az A vagy a B mezőbe kell kitöltenem.
-
cuebler
senior tag
akkor főleg menj be, legalább le tudjátok ellenőrizni, hogy rendben lejelentettek-e mindent a nav felé... vigyél minden bérpapírt, igazolást, jelenléti ívet, bármit, ami igazolhatja a munkaviszonyt. az ilyen ügyeskedő cégek miatt kell a tisztességes vállalkozásoknak és embereknek több adót fizetnie
egyik barátom biztonsági őr, nála ugyanez volt. annyi, hogy neki tudtuk kérni az adóhatósági megállapítást, úgy meg hamar kibújt a szög a zsákból[ Szerkesztve ]
-
Because
őstag
otp-nél kötöttem először tartós befektetési számlát, de aztán körbenézve kiderült, hogy az államkincstárnál minden díjmentes ezért ott megszüntettem, erről jött pappír gondolom az a 76ft lesz...
munkáltatói oldalról kicsit macerás és akkor remélem segítenek mert 3 névváltozás is volt... -
cuebler
senior tag
segíteni biztosan segítenek az elkészítésben, de adóhatósági megállapításra szerintem nem vagy jogosult (mivel ez elkülönülten adózó jövedelem). bemész, elmeséled a "gondod", elmagyarázzák, mit hová, de neked kell beadnod. amúgy 67/B §, nem is biztos, hogy be kell vallanod valamit, de ezt csak te tudhatod...
[ Szerkesztve ]
-
Because
őstag
sziasztok!
most kaptam egy értesítést, hogy tartós befektetésből származó jövedelem miatt nem kérhetem az egyszerűsített bevallást.
ha bemegyek a helyi irodába elkészítik nekem mindenestől?
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest