- Trump vámjai miatt hiány lehet az elektronikai termékekből az USA-ban
- Ezentúl Indiában készülnek majd az USA-ban árusított Apple iPhone-ok
- Nemzetbiztonsági aggályok merültek fel a TP-Link kapcsán
- Hiába a nagy ígéretek, sok az aggasztó kérdés az Intel jövője körül
- Vámfélelmek közepette próbálhatták ki a Nintendo-rajongók a Switch 2-t
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kloden
senior tag
Egy újabb kérdés: Mesh tool.
Hogy van az ha nyitok egy üres doksit, csinálok pennel egy görbét, majd mesh tool, és lehet vele bele is kattintani, nem csak a path szélére. Ez így nagyon szuper.
De ha csinálok egy üres doksit, behúzok egy képet, (alma) majd körbepenezem, jön a mesh tool, akkor már nem enged bele kattintgatni, csak a path szélére. Őrület.
Ilyenkor hiába törlöm/rejtem/akármi utólag az almát, az a path már nem lesz belülről kattintható.Tehát mikor/mitől kattintható belülről is a mesh, és mikor csak a széléről?...
Remélem érthető ami írtam, biztosan van rá magyarázat, de nem találok rá.
Ehhez kapcsolódóan még valami:
Lehet olyat, hogy megrajzolom a mesh-t pennel, nem a mesh toollal(!) majd azt alakítom mesh-é?
Csak mert néha elég hülyén teszi le a vonalakat, jobb lenne ha mindet én tehetném le. -
Kloden
senior tag
Arany ember vagy köszi szépen, a gyorsbillentyűre a stroke vastagságát nem lehet beállítani, ezen csodálkoztam, a brush-size nekem is be van állítva ugyanúgy mint PS-ben. De a megoldás végül is ott volt a videóban, duplakatt a brush kisképére. Ezek azok a dolgok, amikre nehéz magamtól rájönni, a progi tele van alt+kattintással, shift+alt+drag-gel, stb.
És ha ilyen könnyen lehet utólag állítani a Brush paramétereit, végülis tényleg elég megrajzolni bármilyen vékonnyal, majd utólag ezt aztán olyanná alakítom amilyet akarok. Szuper. -
BonFire
veterán
Ecsetbeállítások Illustratorban
Egyébként a Preferences>>Keyboard Shortcutsban be tudod állítani az eszközök között, hogy billentyűvel változtathasd az esetméretet. Nekem itt is, mint a Photoshopban az Á és az É van beállítva, mint Increase Diameter és Decrease Diameter. Elmented a billentyűzetbeállításokat, és onnantól kezdve már rajzolás közben is tudod innen állítani az ecset méretét.
De ennek Illustratorban azért nincs különösebb jelentősége, mert akár 1 pt kerek Uniformmal is végigrajzolhatod, ami kell, majd utólag dobsz rá egy ecsetméretet és stílust. Olyat, amilyet akarsz. Photoshopban viszont pixelesen rajzolsz az ecsettel, ott látnod kell eleve, milyen vonalat húz, mert utólag már nem módosítható. Ez vektorgrafikus cucc, utólag minden, de tényleg minden változtatható.
-
Tamoo
nagyúr
Azt írtad, hogy ami szerepel a pdf-ben az be is van ágyazva, így maradhat meg a megjelenés (értelmezésem szerint minden esetben). Tehát akár ezt vektorizálhatná is...
Ha meg be van ágyazva a teljes font, attól nekem az illustrator még azt fogja dobni, hogy betűtípus hiányzik és helyettesítő betűtípus lesz használva stb. Így is ugyanott vagyok. -
Tamoo
nagyúr
-
Kloden
senior tag
Köszi, (rajztáblám nincs) de a Stroke palettán akkor most már tudom állítani a brush méretét, pontosabban a körvonal méretét. A brush méretét továbbra sem találom, eleve zavaró, hogy nem mutatja, mindig próbavonallal kell kezdenem, hogy megnézzem milyen vastag lesz.
Ráadásul érdekes, hogy gyorsgombot nem lehet rendelni a stroke-vastagság állításához. -
-
Tamoo
nagyúr
Ha kapok egy karakteres pdf-et és nincs hozzá betűkészletem, akkor van rá valami okosság, hogy vektorosan nyissam be illustratorban más betűkészlet behelyettesítése helyett?
-
BonFire
veterán
A Brush eszköz ikonjára az eszköztárban kell duplán kattintani, akkor feljön egy ablak, ahol paraméterezheted a méretet, a kerekséget, a méret-dinamika variációkat, amennyiben táblával rajzolsz. Egyébként a méret akkor is változik, ha a Stroke palettán a Stroke-nak megváltoztatod az értékét.
-
Kloden
senior tag
Lehet banális kérdés, de egy ideje nem jövök rá. Hol látom a brush size-t?
Ha kiválasztom, fent nem mutatja, oldalt a Brush palettán nem mutatja, duplakatt ikonján nem mutatja... hol mutatja? Egyáltalán hol lehet a méretét beállítani? Egyelőre a gyorsgombokkal oldom meg, de hát ez nem állapot. -
Polemius
senior tag
Csak kiegészítettem a saját tapasztalataim alapján, hátha másnak meg másra áll rá jobban a keze. Illetve hogy ne szűkítsük le a teljesen kezdő idelátogatók próbálkozásait. Nyilván neked a direct selection szimpatikusabb, ahogy több dolgot is másként közelítesz meg a video alapján.
Ez természetes, hiszen mindenki másként dolgozik, másként oldja meg ugyanazt.
Mindössze kiegészíteni akartam, nem kritizálni.
Nekem nincs energiám ilyen videókat készíteni, örülök ha más (például te is) megteszik.Egyébként épp az arrowhead érdekes, mert másként áll ha effectként vagy filterként használod.
-
BonFire
veterán
válasz
Polemius #878 üzenetére
• Ééééés tényleg lehet a szegmenst is vágni! Eddig nem próbáltam. Amúgy inkább késsel szoktam nyiszatolni a dolgokat, bár ehhez a művelethez jobb az olló.
• Valóban nem szükséges átváltani direkt kijelölőre, de leginkább azzal dolgozom, rááll a kezem, hogy azt használom.
• Na, ezzel az arrowheaddel a büdös élebe nem arra konyulna a nyílhegy, amerre akarom. Így négy kattintás, és nincs vele cicózás. Egyébként a CS5-ben már a Stroke paletta része a nyilallás, de még soha nem volt rá szükségem.
• Igen, lehet outline stroke-olni is. Az egy másik megoldás ugyanarra a műveletre. Ahogy Ps-ben, itt is többféleképpen meg lehet csinálni dolgokat, de egy tutoriálnak nem célja, hogy az összest bemutassa 15-20 percben. Kissé sűrű lenne. Majd ha apropó lesz, akkor sor kerül arra is. Egyébként az Expanddal is úgy vagyok, mint a közvetlen kijelölővel: egyszerűen ezt használom gyakran, ez jut eszembe.
Ha tankönyvszagú tutorialt akarsz, arra ott vannak a Lyndás, meg a Szoftver.hu-s videók. Én hobbiból gyártom őket, úgy, ahogy tőlem telik. Én nem csinálok sem tantervet, sem szkriptet. Valamit 10 tutorialban is elmondok újra és újra, valamit meg sohasem.
-
Polemius
senior tag
A video alapján néhány építő jellegű megjegyzés, hátha valakinek új (ha a cs3 óta másként működne, akkor nem szóltam):
- az ollóval nem csak csomópontnál, hanem bárhol elvághatsz egy görbét
- az elvágott objektumok alapból nem egy group tagjai, tehát nem kell a direkt kijelölőre váltani, a normál is jó
- nyílhegyet egyszerűen tudsz készíteni, ha még körvonalasítás előtt a Filter/Stylize/Add Arrowheads neked tetsző elemét használod
- vonalból nem csak expanddal, hanem Object/Path/Outline Stroke segítségével is varázsolhatunk körvonalat -
BonFire
veterán
Külön rétegre a körvonalat? Lemásolod az objektumot, a kitöltése leveszed 0-ra, és adsz hozzá egy körvonalat. Az eredetinek meg nem.
Ha tovább akarod bonyolítani, az Object>>Path>>Offset Path paranncsal 0 értékkel is kapsz egy másolatot, amellyel a fentiek szerint jársz el. (Bár nem tudom, hogy mi szükség rá, te biztos tudod.)
A Photoshop effektek ott vannak az effektlistán alul.
-
Kloden
senior tag
válasz
Polemius #873 üzenetére
És azt hol kell keresni? Nálam Effect/Stylize/Drop shadow van...már ha a menüsort nézzük. Gondolom erre gondoltál, de így nálam nem lesz külön réteg az árnyék.
BonFire: ok, ez az árnyék csak egy példa volt, hogy megismerjem a dolgok működését, mondhattam volna körvonalat is, azt hogyan lehet külön rétegre tenni...mert pl azt sem vágom.(még)
-
Kloden
senior tag
Yt-on nagyon sok jó videót találtam, igazából ha beírok egy eszközt vagy akármit, kidob rá 30 videót. Lehet válogatni, csak időm legyen rájuk!
A Refresh-ikonodat meg éppen tegnap készítettem el, ezúton is köszi a tutort, éppen ezt szeretem az ilyen progikban, hogy lehet agyalni a különböző feladatokon-megoldásokon. (ha meg yt-al akarsz pénzt keresni jobb ha megírod a Gangam style 2. felvonását!)
Az összahtásmódokig még nem értem el, de azt hittem volna hogy tökugyanolyan hatásuk lesz mint PS-ben. Érdekes...
Az árnyékkal kapcsolatban meg ez a tuti módszer, megcsinálni külön és kész.Polemius: hát én ezt kapom ha SVG filterként készítek árnyékot... mit rontok el? Sehol egy kósza rétegen nincs külön az árnyék... Szerintem rossz felé tapogatózom
-
BonFire
veterán
Az a lényeg, hogy be lehet szerezni a Lyndás tutorokat. Van két sorozat is benne, én mindkettőt végigdaráltam, és mondhatom, hogy nem találtam benne sok újdonságot. Mert azokat már tudtam, amit bemutat. Tényleg abszolút kezdőknek való.
A másik képen úgy készül az árnyék, hogy egyszerűen rajzolunk egy ugyanolyan objektumot, vagy megduplázzuk az eredetit, aztán azt mossuk el Gauss Blurrel, meg egyebekkel, mint Photoshopban, ha realisztikus árnyékot szeretnénk. Egyébként az árnyék készülhet gradienttel is, és azt tényleg úgy színezed, ahogy akarod, olyan elmosott lesz, amilyen tetszik, és lehet teljesen szabálytalan alakú is, mert van Gradient Mesh eszköz, na ezzel lehet tuti árnyékot készíteni, ami ráadásul full vektor, hiszen ahogy növeled az objektumot, úgy számolja ki mindig a gradientet, így soha semmilyen körülmények között sem lesz pixeles.
Itt is lényeges a találékonyság, na nincs valamire kész tutorial, gondolkodunk, meg kísérletezünk. Sokáig nagyon szívtam, hogy a réteghatásmódok nem olyan színt adnak, mint Photoshopban, és kevesebb is van belőlük. Egy tükröződésn létrehozásánál mindig csak szoptam a színekkel. Aztán rájöttem, hogy mi lenne, ha nem cicóznék az összhatásmódokkal, hanem egyszerűen olyan színűre csinálnám a gradientet, amilyennek meg kell jelennie!
Csináltam a minap egy tutorialt, amiben egy ikont készítek el, de jó néhány eszközt meg parancsot bemutatok benne, talán lehet belőle tanulni. Lehet nyugodtan terjeszteni, ha hasznosnak találjátok, hadd keressek jó sok pénzt a jó sok látogatással!
-
Kloden
senior tag
Valaki keményen nyomja, feltöltötte kb az egész PS és AI tutorial dvd-t youtube-ra...
-
Kloden
senior tag
válasz
Polemius #867 üzenetére
Ezt a módszert vágom, a másikra lennék kíváncsi. Mert így nem szerkeszthető külön objektumként az árnyék, nálad a képen külön rétegre került a shadow, de hogyan?
Syl: köszi, a lyndásakat már ...megvettem, párat meg is néztem, de annyi mindenbe belefutok menet közben is, hogy ha utánanézek, akkor megint találok valamit amit megnézhetek, a végén meg már a fene se tudja mi volt az alapprobléma.
Itt is nagyon sok jó dolgot találtam, bár magyar is van benne, az kicsit nehezen értelmezhető szavakat is tartalmaz, jót röhögtem pl a Pacaecset és társain...
-
Kloden
senior tag
válasz
Polemius #864 üzenetére
Köszi, le is töltöttem a súgót!
Ok, kezdem érteni a különbséget a két dolog között, annyit még ha elárulnál, hogy hogy lehet filterként ilyen szép árnyékot létrehozni?
Én az Effect/SVG Filters/Shadow-ot próbáltam, de ott csak ilyen txt-szöveg szerűen átírva lehet a dolgokat állítani, elég érdekes. Appearance-nál sem találtam erre lehetőséget.
Egyáltalán mi az az SVG?szerk: na a könyvben rá is bukkantam a válaszra, vektoros filter magyarán, ezért szerkeszthető eredményt produkál.
Bocsi a sok kérdésért, talán lesz valakinek ereje válaszolni, az idő elteltével egyre kevesebb hülyeséget fogok kérdezni, ígérem!
-
Polemius
senior tag
Úgy tűnik félreértettem, és magának az árnyáknak a tulajdonságait szeretnéd állítani.
Az Illustratorban sok dolgot két módon is létrehozhatsz: filterként vagy effectként.
Az előbbi úgy működik, hogy a létrehozott dolog (jelen esetben árnyék) különálló objektum lesz, amelyet akár teljesen külön objektumként is kezelhetsz, az eredeti objektumtól külön választva.
Utóbbi nem valódi objektumot hoz létre, hanem mint fentebb írták, egy utólag is szerkeszthető hatást.Fontos észben tartani, hogy az effectnek nem lehet overprint tulajdonságot adni. Ez nyomdába kerülő munkáknál megtréfálhatja az embert.
Más egyéb különbségek is vannak, de ezek amik talán a legfontosabbak.
Itt egy kép, amelyen mindkét megoldás látható, a kék filterrel, a lila pedig effect segítségével készült.Kezdőként (meg később is
) hasznos lehet az adobe-tól pdf-ként is letölthető Help, amely gyakorlatikag egy vaskos könyv. Magyar verzió is van belőle.
-
Kloden
senior tag
Ejha, köszi szépen, nagyon jó hír ez az Appearance paletta, eddig még nem futottam bele a tutorok között, köszi szépen! Hiányoltam már, más progikban van ált. egy ilyen saját modify menüje a tárgyaknak, szerencsére itt is gondoltak erre.
Igen, azt vettem észre, hogy itt nem olyan fontosak a rétegek, elvégre minden saját rétegre kerül.
Apropó, rétegek. PS-ben szeretem az intelligens objektumokat. Itt esetleg van valami ilyen? Találni nem találtam.
Hát igen, tegnap nagyon szenvedtem a progi kezelésével, kb akkor indítottam el először, döbbenet hogy kb egy vonalat nem tud húzni az ember ha először ül le elé, de bele lehet jönni azért, úton vagyok, nagyon megtetszett ez a vektoros dolog is, bár én csak hobbiból foglalkozom grafikával, nem hivatásszerűen mint itt a többség. -
BonFire
veterán
Effektként is szerkeszthető, amíg nem expandolod. Az Appearance palettán megtalálod az összes stílust, amit rátettél. Kitöltést, körvonala(ka)t, árnyékot. Ezeket a szemmel lehet ki-be kapcsolgatni is, ha meg rákattintasz a névre, előjön a szerkesztési panel, ahol újra paraméterezheted. Miután viszont kiadod az Object menü Expand Appearance parancsát, utána már nem szerkeszthető az effekt.
Nincs jobb gombos helyi menü, de az Illustratorban nincs akkora jelentőségük a rétegeknek, mint Photoshopban, hiszen minden vektoros objektum önálló, és akár ezer is lehet belőlük egy rétegen. Ezek egymástól különállóan mozgathatók, méretezhetők, manipulálhatók. Én pl alig használok rétegeket. Inkább grouppolok, amit muszáj.
„Nincs jobbklikkes menü a rétegeknél, nem ezt szoktam meg”
Akkor már rossz, ha megszoktad Ps-ben, majd most leszoksz róla, de elég nehéz lesz levetkőzni a régi beidegződéseket. Az Illustrator csak nagyjából hasonlít a Ps-re, és teljesen más logika szerint működik. Ezt jól jegyezd meg. Eleinte kedvedet szegheti, hogy egy csomó minden nem úgy van, de kis kitartással meg kíváncsisággal túllendülhetsz ezeken a kezdeti nehézségeken.
Kérdezni meg lehet, hál' istennek van topic.
-
Kloden
senior tag
Sziasztok, most kezdtem még csak ismerkedni az AI-val, találtm több tutort is, azokat tanulom, egy olyan kérdésem lenne, hogy ha egy alakzatot effektezek, pl drop shadow-val, akkor azt le lehet választani külön szerkeszthető objektummá mint PS-ben?...
Másik, hogy a Layereket lehet valahogy duplikálni? Nincs jobbklikkes menü a rétegeknél, nem ezt szoktam meg -
-
Polemius
senior tag
Gradient Mesht, utána azt hogy tudom újra normális Path-tá tenni?
Szerintem sehogy.
Körvonalat külön objektumként tudsz csinálni (fölé teszed).
Én azt szoktam csinálni, hogy mielőtt mesh-t csinálnék belőle, másolatot készítek (ctrl+c / ctrl+b), és az alsóból mesh lesz, a felsőből meg path.
Ha nincs belőle másolat, akkor Object/Path/Offset Path/ 0mm offset segítségével tudsz körvonalat kreálni belőle. -
BonFire
veterán
Kérdés: ha létrehozok egy objektumon egy Gradient Mesht, utána azt hogy tudom újra normális Path-tá tenni? Gondolok itt arra, hogy az objektumot ettől kezdve nem <Path>-nak, hanem <Mesh>-nek hívja, és többé körvonalat sem lehet rakni rá. Expandolni sem lehet, és a Gradient Mesh ezek után inaktív.
Ilyennel még nem találkoztam.
-
BonFire
veterán
Mondjuk ilyen tekintetben tényleg okos az Illustrator, mert ha tudom a méreteket, nem kell xarakodni a zoomolgatással, meg illesztgetéssel. A smart guide-ok olyan jól működnek benne, hogy nocsak. Meg valóban rugalmas ilyen tekintetben, de az ember ugye megszokja, hogy a betűméret meg a vonalvastagság az pont, és nem szívesen tér át. Nekem az 1,7356045 mm nem sokat mond.
Meg aztán megadhatsz a gombócnak 1 pixeles körvonalat, de ha már arra nem figyelsz, hogy szigorúan kívül vagy belül helyezkedjen el, hanem alapértelmezett center elhelyezésben hagyod, akkor fél pixelre rakja ide is-oda is, hiába van a snap to pixel bepipálva. Ezt is át lehet hidalni egy kattintással, csak ezek mind olyan dolgok, amit figyelembe kell venni, mielőtt képernyőre szánt terméket készít az ember vektoros programmal. Én is csináltam már webdesignt Illustratorral; egy idő óta valahogy jobban esik mindent ezzel rajzolni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Az ASUS ROG Astral kártyák tájékoztatnak arról, ha épp megrogynának
- Fűnyíró topik
- Xiaomi 12 - az izmos 12
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Parkside szerszám kibeszélő
- Xbox Series X|S
- Kerékpárosok, bringások ide!
- EA Sports WRC '23
- Hardcore café
- Motorola Edge 60 Fusion - nem csak a forma időtálló
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Grand Theft Auto GTA Vice City PC
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Xiaomi Poco M6 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest