Új hozzászólás Aktív témák
-
Gargouille
őstag
Nem is értem a cikkíró miért aprózza el így, nyugodtan írhatta volna azt is, hogy a "Spacex csak kullog kína után", vagy esetleg, hogy "köröket vertek a Spacex"-re!
Most tényleg nem bántásból mondom, de komolyan megkérdőjelezi az egész lapcsalád hitelességét, hogy ilyen cikkeket kiengedtek. Vajon az IT híreknél meg a hardvereknél is ennyire "szakmai" az anyag valójában?
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
Gargouille
őstag
"Miért mondanék ellent magamnak? Alapvetően a metán hajtóanyagú kereskedelmi rakétákról volt szó. Te kevered össze a Merlin hajtóművet a Raptorral, de nem tudom eldönteni ez szándékosságból vagy másból ered e."
Szerintem nem keverte össze. Igazából semmilyen jelentősége nincs annak, hogy metánnal vagy mással üzemel-e egy rakéta, üzleti szempontból kizárólag az az egyetlen mérce, hogy mekkora költséggel tudsz felvinni kilogrammonként anyagot az űrbe. Jelenleg ebben a tekintetben a Spacex nagyon jól áll a Falcon-al. Ha a Starship is elkészül és üzembe áll, akkor pedig még alacsonyabb lesz ez a kg/$ mutató.
Ő pont arra reflektált, hogy te kereskedelmi alkalmazás szempontjából közelítetted meg a kérdést, ebben a tekintetben pedig tök mindegy, hogy kerozinnal vagy metánnal juttatja fel a terhet, csupán a költség a mérvadó.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
Gargouille
őstag
Nem értem ezt az erőlködést, de tényleg. Ez olyan kábé mintha azon lovagolnál, hogy ki volt az, aki először piros színű rakétával állított föld körüli pályára valamit. Gyakorlati vagy üzleti szempontból nagyjából ennyi jelentősége van annak, hogy metán üzemű a hajtómű, vagy kerozinnal megy-e.
Megjegyzem a Starship is metán hajtóművel üzemel és az is működik. Ha most csak magát a hajtóművet vizsgáljuk, akkor már van több működőképes metán üzemű hajtómű, tehát ebből a szempontból sem történt most semmi különleges.
Az egésztől függetlenül meg Kína vitathatatlanul fejlődik űrtechnikában (saját űrállomásuk is van már) és erős riválisa lehet az USA-nak. Ezzel szerintem nincsen semmi baj, sőt, inkább csak jót tesz a versengés a fejlődésnek.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest