A SpaceX is csak pislog: remekel Kína metánhajtású rakétája

Három műholdat is bolygó körüli pályára állított a kínai LandSpace metánhajtású rakétája, így a technológiában a SpaceX-et és a Blue Origint is lekörözték.

A LandSpace Technology rakétája három műholdat is bolygó körüli pályára állított, ami nagy mérföldkő a kínai startup számára. Főleg azért, mert metánhajtású rakétáról van szó, amit a kereskedelmi kilövésekhez terveztek.

A sikeres művelet miatt megjött a befektetők bizalma a metánhajtású rakéták iránt, a szakértők szerint ez jelentős költségcsökkenéseket, újrafelhasználható rakétákat, tisztább és hatékonyabb ipart eredményezhet.

Mivel Kína kereskedelmi űripara nagy és gyors terjeszkedésbe kezd, sok rakétastartup igyekszik kiszolgálni a szektort, továbbá a SpaceX Starlinknek is riválisokat állítanának.

A harmadik Csucsüe-2 rakéta (Zhuque-2 Y-3) pénteken szállt fel, és az első volt, amely sikeresen vitt fel műholdakat. A tesztműholdak között volt olyan, amely idővel majd internetes műholdhálózat része lesz. Ezzel a metánhajtású rakétával a LandSpace technológiában megelőzte a rivális SpaceX és Blue Origin vállalatokat is, hangsúlyozzák a jelentések.

A LandSpace szerint a rakétájuk már elég megbízható a kereskedelmi használathoz, egyébként 1,5 tonnát tud 500 kilométeres magasságba emelni. A jövőbeli verziók már 4 tonnát vihetnek.

2024-re három, 2025-re hat kilövéssel készül jelenleg a LandSpace. A riválisok között van még az OrienSpace Gravity-1, a Deep Blue Aerospace Nebula-1 és a Galactic Energy Ceres-1 is.

Azóta történt

Előzmények