- Elon Musk meghatározóvá teszi a SpaceX-et Olaszországban
- Trump is bejelentett egy 20 milliárd dolláros adatközpont-fejlesztést
- Nem minden chipért kapkodnak, leépít az egyik japán chipgyártó
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- CES 2025: robotokat tréningez az NVIDIA, és összeállt a Toyotával
-
IT café
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
escie
őstag
hat annyit biztosan tudok mondani, hogy a filerendszerrel van valami baja(squashfs), bar erre gondolom mar magadtol is rajottel.
esetleg ha ujra feltenned a firmware-t? vagy egy masik verziot?
nem tudok okosat mondani, de fogd fel egy upnak. eseleg kerdezd meg a wrt-s szaktopikban.I'm back, baby!
-
GD
őstag
az adott mappa megosztási szekciójához fel kell venni a valid users = nev1, nev2 stb megjegyzést...
az hogy írható vagy sem az megint csak egy sor..
pl: /etc/samba/smb.conf
[mainpc]
path = /raid
comment = dont touch
available = yes
browseable = yes
public = yes
writable = yes
valid users = gd
security a globalban persze user
gondolom világos mi micsoda.. érdemes elolvasni az ubuntu kalauz szekciót, lásd hsz alja
ott le van írva hogy kell samba usereket felvenni, stb..
[link] -
Vladi
nagyúr
-
Batman
őstag
Hello!
Elég a samba, nem kell ftp, egy jol beállított samba-val nem lesz semmilyen probléma, wine-s gépek is ugyna úgy látni fogják a megosztásokat és fordítva is igaz.
üdvA Rák ellen az Emberért a Holnapért! - "..ez csak azt bizonyítja, hogy a Firefoxtól maximum a pöcsöd érzed nagyobbnak, de ugyanolyan hüje maradsz a számítógéphez..." by moonman
-
dr_strange
senior tag
Nálam a make menuconfig után a make && make modules_install, utána bzImage átmásolása /bootba és grub conf frissítése elegendő szokott lenni. Ha jól emlékszem, 2.4 óta(?) a make önmagában legyártja a bzImage-t és a modulokat is. modules_install meg beteszi a /lib/modules alá őket.
JRR Tolkien nyelvei - aglardh.middangeard.org.uk
-
kavarc
aktív tag
Szia!
Nos a helyzet a következő:
Az MBR-be nem akarom rakni a rendzserindítót.
Floppyra rá tudnám tenni (opensuse), csak az a gond, hogy nincs floppymeghajtóm. Ezért szerettem volna egy az indítófloppyhoz hasonló cd-t csinálni.
Pillanatnyilag a telepítőlemezzel indítgatom a rendszerem, de az azért nem annyira kényelmes. -
rokefeller
senior tag
nos, nekem simán belövi gnome alatt az 1280x800-at ha az i810 driver helyett az intel drivert használom(fedora-n). ha ragaszkodsz az i810-hez akkor keress rá a 915 resolution nevű progira, ugyanis a probléma oka az hogy a chipset a biosból olvassa ki a lehetséges felbontásokat, és bios szinten nincs ezekhez widescreen támogatás, ezzel a progival viszont a nem használt felbontások közül felül lehet ütni egyet a megfelelő értékre. de ha a 3d desktopot (compiz vagy beryl, még egy darabig vagyezvagyaz) szeretnéd, akkor az intel driver lesz a megoldás, annak van rendes glx kiegészítése. tehát ha megvan a felbontás, utána tedd fela beryl-t szerintem az jobban konfigolható, ha fent van, a beryl-managert vedd fel a default session-be aztán el is indíthatod, és akkor lesz egy piros kristály az értesítési területen, onnantól balklikk jobbklikk, öröm, bódottá...
a supertux meg gondolom megvan repository-ban, de ha nem, akkor az rpm.pbone.net -en keresgélhetsz plA télapó nem a régi már...
-
-
rokefeller
senior tag
meg állítólag a vistát nehéz lesz crackelni, plusz az erőforrásigény... a beryl/compiz mindenkinek úgy tűnt elsőre hogy erőforráspazarló lesz, nos, nálam egy 1100-as duron, 256 sd ram, és egy radeon 7000 a konfig, és a beryl-lel semmi baj, sőt, igazából csak a python meg java vm-ek miatt szokott belassulni a rendszer... ehhez képest több mint 100 ezrest kellene elköltenem a vista-hoz csak a gépre... és mit kapnék? nem szebb, de ha az lenne, akkor szednék le vista témát a gnome-hoz... nem is biztonságosabb, de ha az, akkor két hónap múlva nem lesz az, mert mindenki azt akarja majd meghekkelni, és meg is teszi...és hát, azon is a gaim, firefox, openoffice, eclipse, exaile, frozen bubble, openTTD, mplayer, *commander, ezeket használnám, de akkor meg minek aki emlékszik az itteni első kérdésemre, az megkövezhet
A resource image nemtom mire jóA télapó nem a régi már...
-
rokefeller
senior tag
én a mandrivát rég próbáltam, nálam folyton szétesett, susét még régebben, az pláne... aztán amikor két év után újra linuxozhatnékom lett, a fedora 5 felment, és maradt amíg nem jött a 6... mondhatni így juttottam ötről a hatra a suse-t dicsérik, amióta megvette a novell, elvileg ők is nagyon odafigyelnek a user friendly-ségre, ubuntu és a canonical dettó... de igazából bármelyikből lehet hanyattvágós/parasztvakítós cuccot csinálni, gnome, kde mindegyiken megy, compiz, beryl dettól, innentől kezdve csak idő, téma, ikon és szépérzék kérdése, hogy behal-e a win user... nálam a forgó kocka, meg a wobbly windows valakiből a ''jé, dejó'', valakiből a ''mire jóez, eszi a videokártyát meg a procit, meg normális szoftvert még mindig nem lehet rá tenni'' reakciókat váltotta ki én szeretem, winen hiányzik már egy pár jó szoftver, egy kényelmes szép és testreszabott desktop, meg a ''tökömkeresgél, yum install akármi, és megvan''
A télapó nem a régi már...
-
ngabor2
nagyúr
Deb ellen szól a macerásabb telepítés és a puritánabb volta. Mellette a stabilitása.
magát a debet nem macerás most már telepíteni. rá a modult. talán azt macerásabb egy kicsit, ha csomagból akarod. ha nem abból, hanem az amd oldaláról letöltött ''forrásból'' (ami egy bináris amúgy), akkor jó az is. csak érteni kell hozzá.
az ubuntu tulajdonképpen valóban egy kezdő-barát debian. katt-katt, és megvan. de ha nem szeretsz kattingatni, vagy debianon szocializálódtál, akkor apt-cache search, apt-get install, dpkg-reconfigure és társai is játszanak.
mandriva, suse... semmi nem szól ellenük, legfeljebb az én ízlésem, ami nagyon szubjektív de ha jól látom, ezen a fórumon a 2 legaktívabb disztó-topik az ubuntu, és a debian. meg a gentoo... de az megint más szemlélet, más világ. oda illik profinak lenni, és sok-sok idő kell. -
ngabor2
nagyúr
mezei VIA VT8237 déli híd
ez tud raid-et? nem is tudtam... mindig tanulok én is valamit lehet, hogy akkor az epiához szerzek 2 azonos vinyót, és én is raid-ben fogom nyomni
amúgy deb helyett továbbra is az ubut ajánlanám. végülis az is deb, csak szépen felöltöztetve. persze ha a kernelfordítás és hasonló dolgok nem riasztanak el, akkor mehet az is. nem vagyok benne biztos, hogy az alá megvan lefordítva az fglrx modul. -
ngabor2
nagyúr
az ATi kártyák támogatottsága nem a legtökéletesebb... de belőhető. ubuntu alatt az easyubuntu alapból fel tudja tenni, de egy apt-get install xorg-driver-fglrx linux-restricted-modules-`uname -r` után egy dpkg-reconfigure xserver-xorg megoldja a gondot... jó esetben.
a raid-et kezeli, ha a chipet ismeri (elég sokat ismer). 64 bit miért kell? működik, de egyelőre nem sokminden használja ki. -
rokefeller
senior tag
A distrowatch-on Ubuntu, Suse, Fedora a Top 3,szerintem ezekkel érdemes próbálkozni vagy gentoo-val, az elvileg mindenre jó.... nekem fedorám van, láttam menni athlon 64-en simán, probléma nélkül, elvileg van hozzá ati driver is, elvileg mindent tudnia kellene amit szeretnél, de ez a többivel is így kellene legyen
Szal az én személyes javaslatom a Fedora Core 6A télapó nem a régi már...
Új hozzászólás Aktív témák
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest