Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ezekiell
veterán
Sztem is félreértés van a levegőben
Sehol sem állították le az egészségügyet, csak nálunk. Sehol se raktak utcára súlyos beteg embereket azzal az érvvel, hogy "talán kell az ágy". A rengeteg elbalfaszkodott intézkedésük, vagy meg nem hozott intézkedésük közül ez magasan kiemelkedik, mint katasztrófa. Sose szabad ezt megbocsátani nekik.
-
-
Ezekiell
veterán
Arról, hogy a zárás miatt mennyien haltak meg (ha egyátalán meghaltak, ha most a gazdasági zárásról beszélsz), arról nagyon nehezen fogunk tudni bármit is, attól tartok. Gyanítom, nem sokan lettek öngyilkosok, de majd a statisztikákból talán kiderül.
Az egészségügyi zárás az más tészta, ott vszeg tényleg sokan haltak meg, de erről még annyira se lesz fogalmunk, hogy mennyi az annyi. Ezekért a halálokért mondjuk simán leültetném pár életfogytra a kórházigazgatót/parancsnokot/eü államtitkárt/Káslert/Vityát, mert ez nettó gyilkossággal ért fel, amit csináltak.
-
Kékes525
félisten
+1
És azt sem közlik, mert nincs tesztelés, hogy otthon és más kórházakban hányan haltak meg koronavírussal fertőzve, ha előzőleg nem voltak tesztelve. Ezek halálát is okozhatta a koronavírus vagy közvetlenül (nem tipikus tünettel), vagy közvetetten, mert hozzájárult kismértékben, közepesen vagy akár erősen a halálához. Ezért kellene minden halottat tesztelni és a pozitívokat boncolni. A boncolásból sokat lehetne tanulni és a tapasztalatokat gyógyításra felhasználni.
-
Ezekiell
veterán
Meg arra, hogy boltzár, 9-12 idősáv, iskolabezárás, munkahelyek leállása, távmunka mindenhol ahol lehet, vendéglátóipar stop, turizmus stop, stb....
A kórházkiürítés az egész más téma: ott már látszik, hogy hazudtak az okokról (de meglepő). Nem azért ürítették ki a kórházakat, hogy legyen hely a nagy tömeg koronásnak, hanem hogy ne tudjon kórházon belül megfertőzni annyi embert. Hogy ebbe belehaltak sokan, meg az okzott érzelmi/fizikai/anyagi károk - azt ők leszarják.
-
(ez egyébként nagyon egyéni, meg nagyon egyéni élethelyzet függő)
más: voltam ma csavarboltban és fatelepen is. mindkét helyen mindenki maszkban jött, a fatelepen az alkalmazottak is maszkban voltak. a csavarboltnál volt kirakva kézfertőtlenítő, az alkalmazottak meg plexi mögött voltak, valamint csak akkor mehetett be egy vásárló, ha kijött egy. szóval tök felkészültek voltak...
...igaz, az alkalmazottakon már nem volt maszk, a plexi mögül pedig kirohangáltak a raktárba, amihez el kellett menni a vásárló mellett közvetlenül, közben ordítoztak egymásnak, fújtattak, valamint elképesztően lassú volt a kiszolgálás, én konkrétan 5 perc után kimentem és szóltam nekik, hogy szóljanak ki, ha jöhetek, mert most csak vírusért tobzódom odabent. az engem kiszolgáló kiscsóka meg brutálisan szarul volt, turbó migrén, mondtam is neki, hogy fasza, hadd gratuláljak.
(meg azt is, hogy jobbulást)
-
Rive
veterán
-
Kékes525
félisten
1. Én nem tudok semmit a költségről.
2. Ha a kórházban megfertőződsz az a te peched lesz. Szinte biztosan így fogják kezelni, de igazából ezt nem is lehet másként, mert bizonyíthatatlan, csak gyaníthatod a fertőzés helyét és okát. Meg kell a kórházat közelíteni valahogy és haza is kell menned valahogy. Útközben pedig megfertőződhetsz valahol.
-
headhunter
addikt
Költői kérdés!?
Mennyi Covid-19 halott lenne akkor, ha egyetlen országban sem lett volna korlátozás, "maradj otthon", stb... (Távolság tartást sem erőltetnék, lennének koncertek, foci EB, Olimpia, repülők is több 10 millió utast szállítanának naponta, stb...)
kb.: 100x szorzó megfelelő lenne?
pl: 240.000 helyett 24.000.000 -
Ezekiell
veterán
Csak az AIDS halálozást néztem meg.
Jelenleg AIDS halottak száma: 564.000
Covid19 halottak száma: 240.000Gondolom ennyiből is látható, miért nem érdemes ebből a táblázatból következtetéseket levonni.
(#24453) pjen így van. De ha szabályt szegsz, és megbüntetnek, akkor nem neked fog feljebb állni (kivéve vérpistikéket és társaikat), és nem fogod a rendőrt ... hasonlítani (megintcsak, kivéve bizonyos agyhalottakat)
Ha meg nem jogosan büntetnek meg, van jogorvoslati lehetőség.[ Módosította: radi8tor ]
-
Ezekiell
veterán
De tesztelünk, pont erről van szó kicsit feljebb. Reprezentatív tesztelés indult, H-UNCOVER. Amikor az kész lesz, akkor tudjuk az átfertőzöttséget, abból pedig tudunk fertőzésszámot. A valós számok eltérhetnek majd persze a H-UNCOVER számaitól, de nem nagyságrendekkel.
Onnantól pedig látjuk a mortalitási rátát, stb. Nyilván tökéletesen pontos számok soha nem lesznek valószínűleg, de ez már elég jó lesz ahhoz, hogy tudjuk az aktuális állapotot megfelelő pontossággal.
-
Ezekiell
veterán
De míg a járvány előrehaladtával a halott/fertőzött metrika egyre pontosabb lesz, ahogy egyre többet tesztelnek, addig a halott / népesség semmivel se fog többet mondani.
De már leirtam egyszer az ebola példát, hogy miért fals a nepesseghrz mérni a halottakat. Keress vissza.
De igazából amíg világszerte a halott/fertőzött arányt számolják a vírus mortalitasanak, addig mindegy, hogy neked vagy nekem mi tetszik. Ez a standard,el kell fogadni.
-
Ezekiell
veterán
A halottak száma/ lakosság nem mond semmit a fertőzés terjedeserol, sulyossagarol, aktuális országos állapotáról, tulelesi eselyekrol, semmiről - egyedül annyit mond meg, hogy hányan haltak meg. Ezért szoktak a fertőzöttek számához mérni, ha a fertozest akarod jellemezni a metrikaval. Ha országokat akarsz osszehadonlitani halottak alapján, akkor jó a halott / népesség arany
-
bopeti98
őstag
Azoknak könnyű írni az okosságot, akiknek lehetőségük van otthonról dolgozni, a milliós megtakarításuk mellett.
Egyszerűen itt 1-2 ember csak a saját szemszögéből nézi az egészet, és nem érzi hogy létezik másik oldal is, ha pedig valaki felhozza a másik oldalt, rögtön le van hordva, hogy milyen felelőtlen, hogy félvállról veszi a vírust. Pedig lehet, hogy épp a megélhetése forog kockán. -
"a "nyitásért" lázongók mit nyitnának ki
?" - így hangzott a kérdés.
1. mindent, fesztiválok incl.,
2. valóban csukva marad még május végén (masszív 4hét múlva...) pár olyan bolt, ahol ők vásárolnak-dolgoznak?
3. unják a home office-t, otthon nem lehet fekvőtámaszt nyomni, műkörmöt ragasztani - különben is az dől a TV-ből, hogy húdekemény kijárási tilalomvan lelőnekazuccán (bár a valóságban dunsztjuk sincs mit szabad és mit nem) ->> tíccsákbe 44!!4!!négynégy! -
-
törölt tag
Tudom azért van munkanélkülin a lányom. De vidéken is csak a teraszokon lehet nyitni egyelőre. A határok továbbra is zárva vannak. Nem hiszem, hogy most ha majd engedik Pesten kinyitni őket lesz-e vendég?Már annyiszor leírtam, hogy egy járványhelyzetben nem lehet olyan döntéseket hozni ami mindenkinek megfelel. Az, hogy a kormányunk meg így kezeli a helyzetet gazdasági szempontból az egy vicc csak éppen nem nevetek rajta. És nem is fogom elfelejteni.
-
-
abba egyébként belegondoltak a kedves vendéglátósok, hogy:
1. totál dobhatunk mi minden intézkedést, külföldi vendég nem jön, ha akar se tud?
2. az eddig virító gazdaság instant taccsra került, százezres tömeget tettek instant lapátra. Egy ilyen környezetben reménykednek benne, hogy a tömegek a tecsó gazdaságos babkonzerv helyett majd 15eFt-okat hagynak ott a vacsoraasztalnál? Első körben (1-2hónap?) még lehetséges, aztán kopogtat a realitás, kb mint 2009ben. -
-
kekedi
senior tag
Erre mindig is kíváncsi voltam.
Te hol kezdened a tesztelést? Milyen módon? Csak úgy random?
Azért mert sokkal több lenne a teszt még nem jelentené hogy biztosan is találnak sok fertőzött embereket. Ez olyan totó lottó lenne.Unalmas már ez a "kevés a teszt" szöveg.
Be akadt a lemez mindenkinél? Vagy csak nincs semmi más dolog amibe most bele tudnának kötni az emberek. -
Ricardo
titán
Ahogy írtam, én azokról beszéltem akik arra panaszkodnak, hogy lassan befordulnak, mert nem lehet menni sehova. "Jaj nincs fodrász, körmös, konditerem... jó lesz ha már kinyitnak, mert lassan befordulok itthon"stb. Remélem így már egyértelmű.
Anyagiakról szót sem ejtettem. A család megélhetése miatti aggodalom az más tészta. -
-
a világ leggazdagabb országában óriási különbségek vannak a jövedelmekben. annyi és annyira szegény van, amihez képest még mi is tök jól állunk.
amúgy lehet egy ország úgy is nagyon gazdag átlagosan, hogy mondjuk van egy qrvagazdag gázszerelője, meg még 9 millió csóringere.
bárhol láthatsz több ezer embert kajáért sorban állni, még a nyugati világban is.
-
hol élsz? hónapok óta erről szól minden, hogy hogy működik egy járvány kezelése. lehet, hogy oltári mázlink lesz, de az a kis esélyű kivételes eset.
normál ügymenetben lesz még zárás, nyitás, akár többször is. magától nem múlik el ez az egész, bármennyire is akarják emberek. mindenki érti, hogy munkanélküliek lesznek és belerokkannak, de sajnos a vírus ezzel nem foglalkozik.
reménykedjen mindenki, hogy lesz hatékony terápia minél hamarabb és akkor picit jobban el lehet engedni.
-
ncc1701
veterán
-
Kékes525
félisten
Mint írtam, mind a zárásba, mint a nyitásba beledöglünk. Csak a kettő közötti lavírozás a járható út. Az viszont nagyon nehéz, mert könnyen zátonyra futhatunk. Ha jól értettem a videót pontosan ezt akarják a hivatalos szakértők(operatív törzs melletti) is. Meglátjuk, hogy a nagyfőnök ebből mit enged megvalósítani. Bármit is megvon ebből, akkor zátonyra futás lesz a vége.
-
Rive
veterán
Muszáj. Ha kezelhető szinten akarják tartani az esetszámot, akkor hol ereszteni, hol meghúzni kell, annak megfelelően, hogy épp mennyi az R0. Maszkviseléssel, mindennel együtt nyáron jó eséllyel viszonylag sokat lehet 'engedni', de télen jobban terjed => valszeg szorosabbra kell majd húzni.
-
Kékes525
félisten
Ezt mond el az operatív törzs szakérőinek is. Pontosan olyanokat mondanak feltételül, amit én is. [A járványmatematikai és egyéb kutatások szerepe a koronavírussal szembeni védekezésben]
Különben halvány segéd fogalmad sincs, hogy miket mondtam, csak csípőből ellenkezel.
Írd le, röviden amit írtam, nem hosszú, és legalább olyan hosszan cáfold. Ezt sem fogod, csak szövegelsz, pedig te is írtál hasonlókat, amit én feltételül szabtam, de már erre sem emlékszel.
-
Az elég nagy baj. A nem-halálos de maradandó károsodásokról uis nincs statisztika.
#22894: ezzel vitatkoznék: egyre több nagyonis fontos kezelési infó derül ki, és aki múlt 7en elveszítette a lábát, azt júliusban már pl időben kezelték volna véralvadásgátlókkal és kisétál a végén.
-
Kékes525
félisten
5x5 méteres helység valóban nagy.
Az eladó az egyik sarokban te a másikban, vagy a két vásárló az egyik sarokban te a másikban. Hogy tudsz így vásárolni? 5 méterig elér az eladó keze?
Oda kell menned az eladóhoz. A plexi csak a közvetlen beterítéstől véd.
Amúgy kevertek összevissza, mert a lényeg nem ez, hanem a zárt kis helység!
De lehet vitatkozni, csak a vita kedvéért.
-
Ajándékok
aktív tag
Nem hiszem.
Szerintem a védőruha hiány miatt sok orvos megfertőződött. A teszt hiány miatt ez nem derült/derül ki. Emiatt sok bent fekvő a kórházakban fertőződött meg.
És jobban hangzik 500 halott mert időben felkészültünk a rohamra, mint 500 halott, mert védőruhahiány miatt az orvosok/nővérek fertőzték meg őket.#22600 bandus:
Ez az orvosok/ kórházak hibája is.
Ha az ismert emberek ugyan azt a kiszolgálást kapnák, mint az átlag polgárok, lehet, hogy fele ennyi stadion épült volna. -
-
Kékes525
félisten
-
Kékes525
félisten
Nem csak ők, hanem még nagyon sok más ország is.
Elkapkodott kórházkiürítések. Dinamikusan, fokozatosan, a járvány számainak ismeretében több lépcsőben kellett volna ezt elvégezni. Ezekből eredő halálozások, szenvedések is a járványkezelés hibája. Másrészt nálunk nagyon sokáig és még most is az egészségügyben sincs mindenütt megfelelő számú és minőségű védőfelszerelés. A tesztekből is nagyon kevés van. Tudom sehol sincs elegendő, de sokkal többet tesztelnek mint mi. Pedig nekünk több idő volt a felkészülésre, mint más országok jó részének (lásd az előbbi írásomat is).
Persze a mi védekezésünket nagyon megnehezítette a nagyon rossz, évtizedeken át kizsigerelt egészségügy. Ez miatt és a rossz fizetés miatt is külföldre eltávozott orvosok és ápolok miatt kialakult orvos és ápoló hiány. Ezt a hiányt tovább fokozta az, hogy az orvosok száma a járvány kezdetekor rögtön 1/3-al csökkent a 65+ éves orvosok elküldésével. Ez szükséges volt, persze nem úgy ahogy végrehajtották, de a tényen nem változtat, hiányoznak az egészségügyből.
-
törölt tag
Mert nálad azt jelenti ha nem büntetnek érte akkor már nem kötelező?
azt is leszögezi: aki nem tartja be a szabályokat, azt legfeljebb figyelmeztetni lehet, más büntetéstől nem kell tartania. A szakértő szerint kormányrendelet nélkül a főpolgármesternek jogilag nincs is arra felhatalmazása, hogy saját területükön előírja a boltoknak vevőik ellenőrzését. A főváros máshogy gondolja.
Koronavírus-világjárvány
Már kétmilliónál jár a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, több mint százezren vesztették életüket a betegség miatt, a gazdasági hatások pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Karácsony Gergely kedden közölte, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járataivatal is, mely azt írta:
a maszkviselés előírásakor mindenekelőtt a budapestiek önkéntes jogkövetésére építenek és külön szankciórendszert sem terveznek alkotni.
„A budapestiek eddig is bizonyították, hogy értik és követik a járványveszély csökkentéséhez szükséges korlátozó szabályokat” – tették hozzá. -
És? Olvasd el, amit írtam róla. Fals pozitív = pár embernek felesleges pihenő - kibírjuk. Fals negatív = ennyivel csökken a teszt hatékonysága, azaz ahelyett, hogy instant kivégezhetnénk a vírust, harmadoljuk-negyedeljük az r0-t. Ha ez 1 alá kerül, a járvány előbb-utóbb elhal.
D-Korea így csinálta. Se csődbe nem mentek, se bele nem pusztult 20ezer ember.
-
Kékes525
félisten
A halottak száma csak akkor releváns, ha minden halottat letesztelnek. Az ok pedig az, hogy semmi különbség nincs a kórházakban meghalt koronavírusos betegek és az otthon vagy más kórházban meghalt esetleges koronavírusos betegek között. Mindkettő kategóriában súlyos alapbetegségek húzódnak meg.
Új hozzászólás Aktív témák
Információk, statisztikák:
● koronavirus.gov.hu
● vakcinainfo.gov.hu
● vakcina kisokos
● minden fontos információ a vakcinákról
● dunántúli kórházi oltópontok
● EU vaccine tracker oldal
● pandemia.hu - megyei statisztikával
● gisanddata.maps.arcgis.com
● worldometers.info
● ncov2019.live