A közösségi média nagyon árt a fiataloknak, de ez szinte senkit nem érdekel

A közepén vagyunk a fiatalok mentális egészségkrízisének, és ennek egyik fő oka a közösségi média, amivel sürgősen kezdeni kell valamit – mondja az USA tiszti főorvosa.

Évek óta figyelmeztet már számos szakember arra, hogy a közösségi média alapvetően nem tesz jót a gyermekekkel és a fiatal felnőttekkel, de a felnőtteknek is nagyon komoly gondokat okoz a nem megfelelő vagy túlzott használata. Mind tudjuk mostanra, hogy ezeknek milyen okai vannak, és azt is, milyen károsak például a TikTok-trendek, -kihívások – alapvetően mégsem történik semmi, a reklámok, celebek, influenszerek, kihívások, őrületek, közösségi hype, FoMo-vonal, kripto- és AI-trendek és sok egyéb egyre mélyebb gödrökbe rántják az emberek zömét.

Az USA tiszti főorvosa, Vivek Murthy is megszólalt a napokban, és közölte: a közösségi média súlyosan károsíthatja a fiatalok mentális egészségét, főleg a tinédzser lányokét. A tech cégektől cselekvést kért: tegyenek valamit azon gyerekekért, akik az agyi fejlődés kritikus szakaszaiban vannak.


[+]

Murthy szerint a közösségi médiának vannak előnyei, de alapvetően az látszik, hogy árt a gyerekek jóllétének. Az USA tiszti főorvosa szerint konkrétan a közepén vagyunk a fiatalok mentális egészségkrízisének, és ennek egyik fő oka a közösségi média, amivel sürgősen kezdeni kell valamit.

A közösségi média testképzavarokat okozhat vagy állandósíthat, evési rendellenességekhez vezethet, ronthatja az alvásminőséget, alacsony önbecsülést, állandó társadalmai összehasonlítgatást okozhat – a közlemény szerint mindez a legsúlyosabban a tinédzser lányokat érinti.

Azok a kamaszok, akik napi 3 óránál többet töltenek összesen a közösségi médiában, kétszer nagyobb kockázattal néznek szembe mentális problémákkal, depresszióval, szorongással. A legtöbb közülük eközben azt hiszi, hogy a közösségi média által elfogadottabbá válnak, jobban támogatják őket, összekapcsolódnak a barátaikkal, kreatívabbá válnak.


[+]

Murthy azt mondja, a törvényhozóknak komolyabb biztonsági előírásokkal kellene előállniuk, kedvezve a gyerekeknek. Sajnos a káros és helytelen tartalmak mindenhol könnyen és széles körben elérhetőek a gyermekek számára. Életkori korlátozásokat és átlátható adatokat is követelnek a termékek gyerekekre gyakorolt hatásaival kapcsolatban. Az algoritmusokat és dizájnt pedig az előnyök kiaknázására kellene átalakítani, nem azért, hogy minél több időt töltsön az ember a platformon.

Az American Psychiatric Association szerint a közösségi média most már átvehetné az egészségügy irányelvét, vagyis, hogy ne ártson.

A mostani jelentés olyan javaslatokat is megfogalmaz, amivel ez a veszélyes trend kordában tartható: családi médiaterv létrehozását javasolják, az élő, valódi barátságok előnyben részesítését, továbbá a szülői párbeszédet a gyerekkel arról, hogyan töltik el az idejüket online, valamint kérjenek segítséget.

Azóta történt

Előzmények