A tech-vezéreket tennék felelőssé, ha pornót néz a gyerek a közösségi médiában

Egyre szigorúbb a britek tervezete gyermekvédelem terén, a tech óriások aggódva figyelnek.

Nagy-Britannia tovább szigorította az Online Safety Bill nevű tervezetben szereplő védelmi elemeket, így immáron azt is szeretnék meggátolni, hogy a gyerekek pornót nézhessenek, akár a közösségi médiában.

A tech szektor aggódva figyeli a csomagot, a legutóbbi kiegészítések már arra is köteleznék őket, hogy sokkal komolyabb minőségű életkor-hitelesítő eszközöket alkalmazzanak azoknál a szolgáltatásoknál, amelyek bármilyen formában megjelenítenek vagy engedélyeznek pornográf tartalmat a platformjaikon. Gondoskodni kellene róla, hogy hatékonyan mérjék fel, a felhasználó gyermek-e.

A gyermekek (és mások) közösségi médiától és káros tartalmaktól való megvédése, de a szabad véleménynyilvánítás megtartása a britek mellett az EU-nak is nagy fejtörést okoz.

A britek mindenesetre a tech cégek és platformok vezérigazgatóit és felső vezetőit személyen tennék felelőssé a gyermekek biztonsága kapcsán., azt pedig már januárban belengették, hogy a tervezet szerint börtönbe is küldhetik a tech-vezéreket, ha erről nem gondoskodnak.

Paul Scully technológiáért és digitális gazdaságért felelős miniszter közölte, hogy a kormány nem engedi kockára tenni a gyermekek életét az online világban, a káros tartalmak nem tehetik tönkre az életüket. Megelőznék a tragédiákat, jobb jövőt építenének a gyerekeknek, ezért komoly fellépést ígérnek, és globális mintává tennék a törvénycsomagot a gyermekvédelem terén.

A tech cégek többek között attól is tartanak, hogy a britek intézkedései miatt meg kell szüntetni az üzenetküldők végpontok közötti titkosítását, másképp nem tudnának gyerekekre káros tartalmakat szűrni.

Nem tétlenkednek persze más országokban sem, és a fejlesztéseket is figyelembe veszik: Vietnám például kötelezné a közösségi médiát, hogy az AI-t a mérgezőnek ítélt tartalmak felderítésére és blokkolására használják.

Azóta történt

Előzmények