Kína szerint napi 2 órányi mobilozás bőven elég a gyerekeknek

Kína kiberhatósága napi 2 órára korlátozná a 18 év alatti gyerekek okostelefonozását – a tervezet lejtőre vitte a tech cégek részvényeit.

Miközben üzletileg és a tech szektor, reklámipar számára egyértelműen az lenne a jövő, hogy mindenki a lehető legtöbben lógjon a kijelzők, platformok, digitális tartalmak és világok előtt, addig ha ezekből egy pillanatra kihúzzuk a fejünket, jól látható, hogy hosszú távon és széleskörben egyáltalán nincs jó hatással ez az egész a gyerekekre, a mentális és fizikai egészségükre.

Bár a szakemberek mindig igyekeznek hangsúlyozni a korlátozott, mértéktartó és jól megválasztott használatot, a fizikai társas kapcsolatok, szabad levegő, a szülői minta, otthoni nevelés és szokások fontosságát, és a sort még sokáig folytathatnánk, a helyzet sok helyen kiábrándító.


[+]

A gyermekek védelmében több ország is igyekszik ilyen-olyan törvényeket hozni. Míg egyesek a káros online tartalmaktól védenék ilyen vagy olyan módon a gyereket, addig Kína kibervédelmi hatósága most egy elég komoly tervezettel állt elő.

A 18 év alatti gyerekek okostelefon-használatát napi 2 órában korlátoznák le. Ez a tech cégek részvényeit lejtőre állította. A CAC azt követeli az okoseszközök gyártóitól, hogy kiskorú móddal lássák el a termékeket, amely a 18 év alattiak számára letiltja az internetelérést mobilokon este 10 és reggel 6 óra között. Emellett időkorlátok beállítására is kötelezik őket.


[+]

A napi 2 óra csak 16 és 18 év között járna, a 8 és 16 év közöttiek 1 órát mobilozhatnának, a 8 év alattiak pedig 8 percet. A hatóság szerint lehetővé kell tenni azonban a szülők számára, hogy feloldják a korlátozást, szükség esetén.

A befektetők felháborodtak Kína tervén, az összes nagyobb kínai tech cég részvény-árfolyama érezhetően csökkent. Az internetcégek komoly fejfájással küzdhetnek majd a szakemberek szerint, már csak a kötelezettségeik kivitelezése miatt is – az együttműködés hiánya pedig nagy kockázatot jelent, így sokan máris arra készülhetnek, hogy letiltják a szolgáltatásaikról a kiskorúakat.


[+]

A helyi hatóságokat (de más országokat és szakembereket is) egyre jobban aggasztják a fiatalok körében robbanásszerűen növekvő szemproblémák és internetfüggőség, annak mindenféle következménye, hatása. Kínában a 18 év alattiak videojátékozását és a videós platformokon elérhető tartalmak körét, használati időt is igyekeznek korlátozni a kisebbek számára.

Egy másik tervezet keretében évi legalább egy auditra számíthatnak továbbá azok a cégek, amelyek több mint 1 millió ember adataival dolgoznak.

Azóta történt

Előzmények