Már az USA-ban is a hírek törlésével fenyegetőzik a Meta

Ausztrália és Kanada után az USA-ban is terítéken van, hogy fizessen a Meta a hírekért. A Meta emiatt lényegében a hírek törlésével fenyegetőzik.

A Meta közölte: amennyiben Kalifornia valóban előáll egy olyan törvénnyel, amely miatt a tech cégeknek fizetniük kell a kiadók számára a hírekért, akkor törli az összes hír jellegű tartalmat a platformjairól, így a Facebookról is.

A tervezet szerint az online platformoknak újságírói használati díjat kellene fizetni az olyan hírszolgáltatók számára, akiknek a munkái megjelennek a platformokon. Ezzel fordítanák meg a visszaesést a helyi híriparban.

A Meta szerint az ötlet csak a nagy médiaóriásoknak kedvezne, akik bebújnának annak álcája mögé, hogy az egész segíti a helyi kiadókat.

Hasonló csatákat vívott máshol is a Meta: decemberben közölték, törlik az összes hírt, ha az USA kongresszusa átveszi a kaliforniai javaslatot. Kanadát is megfenyegették ugyanezzel a helyi tervezet kapcsán, ott a Google is hasonlóan tett. Kanadában a Meta el is indítja az első teszteket, egyes felhasználók és kiadók nem tudnak majd híreket megnézni és/vagy megosztani.

Mindegyik tervezet hasonló a 2021-es, ausztrál megoldáshoz, ott ugyancsak a hírek törlésével fenyegetőzött a Meta és a Google. Végül mind megállapodtak a helyi médiacégekkel, miután a törvényeken alakítottak kicsit. Az ausztrálok decemberben azt állították, többségében bevált a törvény.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények