Leállítanák a 18 év alattiak közösségi médiás lázát

Utah államban már szülői engedély kell a 18 év alattiaknak a közösségi médiás platformokhoz, de más fronton is támadják az óriásokat.

Miközben a TikTok ügye még mindig nem rendeződött, a helyzet pedig feszült, egyre több fronton lépnek fel a világban a közösségi médiás platformok és azok hatásai ellen.

Utah kormányzója, Spencer Cox a múlt hét végén például két olyan törvényt írt alá, amelyek korlátozzák a kiskorúak közösségi médiahasználatát. Ez az első amerikai állam, ahol a 18 év alattiaknak szülői engedély kell a TikTok, a Facebook és az Instagram használatához.

A törvények révén könnyebben perelhetőek a közösségi médiás cégek, amelyeket nagyrészt véd a Section 230 néven ismert rendelkezés a felelősségre vonástól. A közösségi média gyerekekre gyakorolt káros hatása azonban egyre súlyosabb probléma az USA-ban is.

Cox szerint ők többé nem hagyják, hogy a közösségi cégek ártsanak a fiatalok mentális egészségének. A tech szektor persze ellenezte a lépéseket. A kormányzó pedig hozzátette, azért az új irány sem bolondbiztos.

Azzal vádolják a Metát, hogy szemet huny az emberkereskedelem fölött

Eközben Mark Zuckerberg és a Meta több pert is kapott a nyakába. Az egyikben azzal vádolják őt és cégét, hogy nem tesz eleget az ember- és szexkereskedelem, illetve a gyerekek hasonló célokra való kihasználása ellen a Facebookon és az Instagramon. Befektetési- és nyugdíjalapok szerint a Meta vezetése még a cég és a részvényesek érdekeit sem védi meg, mert szemet huny az ilyen bűnözői tevékenységek létezésének bizonyítékai fölött. Mivel a vezetés nem tudja elmagyarázni, hogyan akadályozná meg mindezt, a vád szerint úgy döntöttek, hogy engedik mindezt. A Meta mereven elutasítja a vádakat.

Német környezetvédelmi csoport is beperelte többek között a Metát, amiért nem tesz semmit a támadások, az erőszak és a halálos fenyegetések visszaszorítása ellen.

Örül a miniszterelnök, mert a tiltás miatt a gyerekei nem TikTokozhatnak

És persze a TikTokra is jut napi több tucat új hír, korlátozás, tiltás. Az egyik érdekes kijelentés az, hogy Kanada miniszterelnöke, Justin Trudeau közölte: örül neki, hogy a kormányzati eszközökön bevezetett TikTok-tilalom azt jelenti, hogy a saját gyerekei sem férhetnek hozzá többé a platformhoz.

Azóta történt

Előzmények