Nem viccel az EU, 1,2 milliárd eurós büntetést kap a Meta, leállhat a Facebook

Az EU-s felhasználók adatainak kezelése miatt kapott ekkora bírságot a Meta az ír DPC-től, és 5 hónapot arra, hogy beszüntesse az adatok USA-ban való továbbítását.

1,2 milliárd euróra büntette a Metát a vezető EU-s adatvédelmi hatósága, az írországi DPC. A bírságot azért kapta a Meta, ahogyan kezeli a helyi felhasználók adatait. 5 hónapos türelmi időt szabtak ki továbbá, ennyi ideje van a Metának, hogy leállítsa a helyi felhasználók adatainak USA-ba való elküldését.

A Meta egy 2020-as, EU-s bírósági döntés után is folytatta az adattovábbítást, pedig az érvénytelenítette az EU és az USA adattovábbítási egyezményét.

A Facebook-adatok tárolási helyének kérdése több mint 10 éve kezdődött, az osztrák Mac Schrems kezdett jogi csatába Edward Snowden titkainak közzététele után.

A Meta közölte: fellebbeznek az igazságtalan és szükségtelen büntetés ellen, amely veszélyes precedenst teremt számos más cégnek is. A Meta jelezte azt is, arra számít, hogy az új EU-USA egyezmény az EU-s állampolgárok személyes adatainak biztonságos átviteléről még a tervezett továbbításfelfüggesztés előtt megszületik. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy Európában mégsem függesztené fel a szolgáltatásait (így a Facebookot) a Meta – bár a múltban többször kijelentette, hogy ilyen döntés esetén Európában leáll a Facebook.


[+]

Ha viszont nem tudják az adatokat határokon túl kezeli, a Meta szerint az internet egy nemzetre és régiókra darabolt dologgá válik (ennek igazából már most is sok jele van szolgáltatások, tartalmak, korlátozások terén, ezzel nem tévednek).

A DPC szerint az egyezmény júliusban születhet meg. Schrems szerint a Meta erre építene, de ez nem lesz végleges megoldás. Szerinte ha az amerikai megfigyelési törvényeket nem hozzák helyre, akkor a Metának az EU-ban kell tartania az EU-s adatokat.

A DPC azt mondja, a felfüggesztés valóban precedenst teremthet más cégek kapcsán is. A GDPR megszegése miatt a Metát eddig összesen 2,5 milliárd euróra büntették. Azt is elárulta a DPC, hogy eredetileg nem akart pénzbüntetést kiszabni a Metára, de négy EU-s hatóság ragaszkodott ehhez, majd az EDPB (Európai Adatvédelmi Testület) végleg a bírság mellett döntött.

Az Európai Bizottság az ügy kapcsán közölte, idén nyárra készülhet el a fent említett egyezmény. Értelemszerűen nem valószínű, hogy leállítanák a Facebookot az EU-ban, de nyomásgyakorlásra várhatóan felhasználja még ezt az opciót a Meta.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények