Aktív témák

  • Slowman

    aktív tag

    válasz máyköl #26994 üzenetére

    Hát, lehet kétféle módon is:
    1.)Az egyik ahogy én az előbb; fix ISO általában 100-200, állvány + időzítés/kioldó vagy mindkettő, és expozíciósorozatra állítod a géped, ez minimum 3 kép, de az én gépemen és még sok másik vázon lehet 5-re is állítani (gondolom a belépő kategóriából ezt sok helyen kispórolják). Ha nincs akkor külön-külön beállítod az expozíciókorrekcióval és ellövöd a 3 vagy több képet. Készíteni kell egy-egy +1;0;-1 expozícióval. Ezt megteheted 1/3 lépésközzel is nem csak egésszel, lsd. -0,7;0;+0,7 stb. ugyanígy működik az 5 képre is. Persze lehet +2 eltolással is képet készíteni és így tovább (nekem folyamatos +0,3 expozíció eltolásba van a gépem így minden tolódik pl.: -1.3;0.3;+1.3.
    2.)A másik amikor egy képet lősz és utólag PS-be csinálod az expozíciókat (akár kézből is mert ugye a képek egymásra heleyzésekor ugyanazt a képet pakold rá, minden ugyanott van ugye mert ugyanabból a képből lett készítve a többi). A folyamat utána ugyanaz csak softwaresen történik nem helybe a gépen.
    Csináltam már mindkét megoldást és szerintem nincs különbség a kettő között.

    Ezután egy HDR programmal elkészíted a képeket (egymásra rakja a 3 vagy 5 stb. képet és pongyolán fogalmazva a képekből csak a hasznos információt használja fel úgy mint a +1 expóból a sötét területet pl. tájat, füvet, hegyeket stb. a -1ből világosat az eget és a csúcsfényeket a 0ból értelemszerűen a köztes területet) és így megnöveli a kép dinamika tartományát. Az említett HDR progikkal érdemes próbálkozni (Dinamyc HDR és a Photomatix Pro) de a Dinamyc az egy fokkal talán jobb, ennél csak rosszabbat találsz, ingyenes akármiket stb. :U
    Remélem érthető és és valamennyire összeszedett, helytálló irományt sikerült összehoznom. Ha valami hibádzik akkor javítsatok ki!

    Hoppá, jól elszaladt az idő, de jöttek hozzám és mikor elkezdtem a választ még nem írtak rá semmit. Amúgy a pumpa ügybe szerintem a Soós-ná kapható egész jó, nekem most ez a fajta van. És jobb mint az a kis szürke amit láttam még egyszer a cuccodról készült képen.

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák