Aktív témák

  • Xantomas

    őstag

    válasz Hydra SR #19242 üzenetére

    Most egy picit húzom a szám, mert utólagosan, még egyszer végig olvasva kicsit ellenségesnek tűnik az írásom, ami a te reakciódból ítélve, neked is ez jött át. Azt viszont nem tagadom, hogy nem kis irigység viszont van benne.
    Arra akartam utalni, mint ahogy a bejáratott mester ember sem ad ki a kezei közül rossz munkát, ahogy, és Fejo sem. Jönnek a friss képek, de egyszerűen egyik se olyan, amin az ember a kis kép megnézése után továbbmegy vagy nem érdekli, hanem rákattint, és percekig nézi, már csak a domináló zöld színvilága miatt is. Egyrészt mert nem fotós, vagy műértő szemmel nézem, hanem csak átlagemberként.
    Azt a véleményem viszont nem fogom elhagyni, egy egy dslr géppel igen is technikailag jobb képeket lehet lőni, az obik minősége, az érzékelő mérete, és nem utolsósorban a fejlettebb elektronika, és az átnézeti kereső miatt (vs. EVF, ami az s5600-nál fókuszálásra nem alkalmas).
    Mondhatod, hogy "csak" egy belépő dslr, de az objektív parkoddal, hozzá való táskával, szűrőkkel, így is, anyagiakban a közel 10x-esét éri az átlag PH-s fotósok kompakt, és bridge gépeihez képest. Persze, mindennél van jobb, de se a 350D, se a 400D nem a fapadosságáról híres, és azóta már még lejjebb tolódott a belépő szint.

    Az s5600-am érzékelője szerintem haldoklik, de legalább is közel jár. Anno linkeltem képeket fekete, és fehér pixelekről, amik csak RAW képeken látszódtak, de azóta elég erősen jelen vannak már a JPG-ken is, és hétről hétre egyre több, és nagyobbak. Nem zavar annyira, mert egy képről 1-2 perc alatt eltávolíthatóak PS-sel, de a termikus zaj, amit fokozott a 30C-os levegő, és a 1,5 órás folyamatos vázat érő napsütés, már nagyon csúnya volt.
    Minden nap nálam van, folyamatosan biciklivel vagyok, minden bizonnyal nem tesz neki jót az állandó rázkódás. Megélt már egy tisztítást, és egy AF motor cserét.

    A fókuszálást megoldottam, pont azzal a módszerrel, amit írtál, hogy automatán, rendes fénynél fókusz, manuálisba át, szűrők föl, majd fotózni, csak a 15. ilyen műveletnél untam, hogy néha törölgethettem kendővel valamelyik oldalát a lencsének, és a szűrőmenetnek se tesz jót.
    A panoráma így is 18 képből áll, mert az s5600-as nem éppen erős a széles látószögben (min 33mm), hátrébb nem tudtam menni, mert ott folyamatosan mentek az autók.
    A tanácsokat megfogadom, és újra nekiállok összeilleszteni, és ahol az ég nem látszik annyira, ott inkább kreálok, mint a többit vágjam le.

    Egy dolog az, mikor az ember egy gépcsere után minőségi változást vár, meg az is, hogy kölcsönben többször nála járt egy olyan gép, amivel jobban ki tudta élni magát, és könnyebb volt használni, mert kevesebb volt a kompromisszum.

    Nem rég egy lányismerősöm megkért rá, hogy csináljak róla egy sorozatot a párjának. A képeket egy fotós ismerősöm műtermében készültek egy kölcsön kapott k20d-vel, aminek a tanulgatására, és a stúdióvilágításnak a megértésére elment előtte egy egész napom, meg utána egy hetem, hogy a könyveket amit a kezembe adott elolvassam. Ezután szabad kezet kaptam. Nem volt ott mögöttem senki, hogy beállítsa nekem a gépet, vagy a világítást, csak a szomszéd szobából néha rám nézett, hogy nem tettem-e tönkre valamit. (Valószínűleg ezért is van, hogy az elkészített képekból csak 20 kép lett olyan ami a közös rostán átment. Nem tetszettek a fények, ISOban, és vele együtt záridőben mehettem volna feljebb, nem volt jó a póz, a tekintet, stb)
    Ugyan itt még utána 4 ismerősömmel voltunk fotózni, de akkor már "csak" egy másik kölcsönbe kapott k200d-vel. Azóta ismerősi körbe több Pentax is került, amikkel eleget engednek játszadozni, így szerelmes lettem a márkába, és elfogult is vagyok.

    "Megint eggyel hülyébb vagyok, mint tavaly"

Aktív témák