-
IT café
Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jozsó
tag
válasz
Guenwhywer #7031 üzenetére
Érdemes úgy megpróbálni, hogy az egyik lan portjára közvetlenül rákötni egy számítógépet. Semmi más ne legyen rákötve. Valószínű vagy neki van valami olyan ip címe, amit nem lehet látni, vagy a hálózat többi tagjának lett olyan.
-
Jozsó
tag
válasz
Guenwhywer #7026 üzenetére
Szia, Ebben a hálózatban mindkét xiaomi eszköz a modembe van kötve és mindkettő külön próbál meg felmenni a hálózatra? Mert az úgy érdekes lehet. Én hasonló konstrukciót úgy csináltam, hogy az egyik eszközt (nálam az egy asus router volt) kineveztem ténylegesen routernek, a AX3600 pedig AP volt. Egyébként nem is értem teljesen miért kell két xiaomi eszköz a hálózatba. Szóval én így csinálnám:
- Legegyszerűbb módszer: Xiaomi ax3600-at dugd át a switch-be vagy a xiaomi ac1200-ba és állítsd át AP üzemmódba.
- Dobd ki a rendszerből az ac1200-at, switch-et kösd be a AX3600-ba, a xiaomi ac1200-ba csatlakozó eszközöket szintén a switch-be. -
Jozsó
tag
Szia,
Én eleve azért vettem sok évvel ezelőtt, hogy lesz majd rajta openwrt. Aztán nagyon sokáig nem mertem felrakni, végül kb. egy hónapja mégis belevágtam.
És igen, tényleg annyi, hogy pontról pontra végig mész azon, amit a openwrt oldalán írnak.Amit én elrontottam:
- Véletlenül a snapshotot töltöttem le, mert valahogy az volt közelebb a leíráshoz. De végül is nem bántam meg, de ha újra kezdeném valószínű a stabil verziót tenném fel. A snapshot-ban egyébként nincs Luci (itt meg is ijedtem, de aztán könnyen fel lehetett rakni).
- Minden módon próbáltam elkerülni, hogy le kelljen szednem a routert a polcról, de egy ponton nem úsztam meg és mégis csak közvetlenül össze kellett kábelezni a laptoppal.De kb. ennyi.
-
Jozsó
tag
Openwrt-nél véletlenül az snapshot verziót töltöttem le. Be is konfigoltam, minden teljesen rendben van. Viszont hosszútávon inkább a stabil verziót használnám. Mikor tudok majd visszatérni a stabilra? Ha kijön a 24-es hivatalosan? Mert a snapshot az apk csomagokat használja a stabil meg az opkg-t, szóval most inkább nem mennék arra vissza, mivel már egy rakás apk- csomagot raktam fel.
-
Jozsó
tag
Mértem wifi sebességet. A gond az, hogy két laptopunk csak 1201 megabiten csatlakozik. Elvileg tudják a 160 mhz-et, gyakorlatban nem akarják. Egy harmadiknak viszont sikerült olyan 2400 körüli sebességen csatlakozni, ott végre mérni is lehetett. 750 megabitig ment fel. iperf-fel és speedtesttel is ennyit mértem.
-
Jozsó
tag
Na, csak megvan. Sikerült kiderítenem, hogy az adó teljesítmény függ az ország/csatorna/csatorna szélesség kombótól. Szóval az us country kóddal azért ment le 24 db-re, mert az 52-es csatornát választottam és ott ez nem engedélyezett. Viszont a 48-ason van 160 mhz és 1000 mW.
-
Jozsó
tag
Na, úgy néz ki sikerült felrakni az openwrt-t. A kérdésem ez, hogy ti milyen csatorna/csatorna szélesség/adó teljesítmény/országkód/ security értétek el a maximális adatátviteli sebességet?
(korábban felmerült, hogy milyen topológia mellett méregetek. Egyébként panel, de nyilván, ha a határokat tesztelem, akkor a router mellé teszem a laptopot) -
Jozsó
tag
Mikor először sikerült valakinek openwrt-t telepíteni az ax3600-ra akkor az csak bizonyos firmware-ekkel működött. Most nekem 1.1.19 kínai van. Arra fel tud menni?
Illetve vezetékes sebességben nincs visszaesés?
Wifinél nekem asszem 4-500 megabit volt a rekord (több laptoppal, telefonnal helyi és netes sebességmérőkkel is mérve). Ez mennyire fog visszaesni?
-
Jozsó
tag
Alapból egy openwrt oldaláról letöltött firmware tartalmaz vmi szép web interface-t, vagy parancssorban kell konfigolni?
-
Jozsó
tag
Nekem egyre gyanúsabb, hogy vhogy ennek a routeremnek nem tökéletes a wifije. Vagy AP módban nem jön ki belőle a maximum. Most vettem vadiúj laptop, leülök a router alá, kapcsolat sebessége 1,2 Gbs, speedtest mérése szerint 150 megabit. Vezetékesen ugyanez a laptop 940 megabitet tud. És ez már a harmadik wifi6-os cucc otthon és egyiken sem megy át több. Még a 300 megabit volt a maximum, de akkor a 36-os csatornán volt. Az viszont nálunk full zsúfolt. Így átraktam a 149-es-re. Ott csak 80 Mhz-et tud, amitől a wifi 6-os eszközök lelassultak (akkor lett a 300-ból 150) viszont az ac-s eszközök felgyorsultak (120-ról 250-re). Szóval vagy van vmi titokzatos beállítás, vagy rossz az eszköz.
-
Jozsó
tag
Nem hiszem, hogy fogsz erre választ kapni. Én el is engedtem. Két AX-es wifis laptoppal próbáltam, meg egy 6-os wifis telefonnal, de ahogy emlékszem 300-400 megabitnél sosem ment feljebb. Úgy sem ha effektív a laptop mellé tettem a routert. Másnak meg simán megy úgy a gigabit, hogy nem is mókol vele semmit. Érzésre van vmi beállítás, vagy gyári hibás lehet, nemtom. Viszont stabil és ezeket a sebességeket hozza.
-
Jozsó
tag
Én az elvét sem értem annak. Addig jó, amég a közelben vagy, és alapból az 5 GHz-re csatlakozik. De aztán eltávolodsz és onnantól már a 2,4 Ghz lesz a jó. Eddig rendben. De utána már hiába mész közel sosem lesz oka visszaváltani 5 GHz-re, hiszen a másik sáv mindig jó és elér erős.
-
Jozsó
tag
Egyébként mellékszál, de létezik már bármilyen Wifi 6-os router, amihez van OpenWrt?
-
Jozsó
tag
Ez még így sem egyszerű. Még augusztusban írtam:
iperf-fel 600+ megabitig ment fel, de speedtesttel 350 körül volt a maximum.
(természetesen annyi szállal mérve, amivel még volt értelme)
És továbbra is vannak olyanok, akik bedugják a cuccot és jön a gigabit full sávszélességgel. Már arra is gondoltam, hogy esetleg AP módban nem hozza a teljes sebességet, csak routerként.
-
Jozsó
tag
Hasonlót írtam én is kb. fél évvel ezelőtt. Két AX200-zal is kipróbáltam (akár a router mellett álva is) és kb. ennyi volt a plafon. Másnak viszont ugyanezzel a kombóval megvan a gigabit. Nem tudom mi lehet a különbség. Olyan, mintha lenne még vmi rejtett beállítás, ami rosszul van állítva, vagy vmi máshogy lenne bizonyos routereknél.
-
Jozsó
tag
válasz
takcslajos1 #1851 üzenetére
Mondjuk azt azért ne felejtsük el, hogy egy átlag usernek egy EU adapterátalakító használata sokkal kisebb nehézség, mint végig csinálni a tizensokpontos hekkelést azért, hogy meg legyen a megfelelő wifi hatótáv.
Én egyébként sem értem ezt a kifejezett parát a kínai adapterekkel kapcsolatban. A feladat az, hogy fémes kötést hozzunk létre két drótdarab között, amin át fog folyni mondjuk 0,1A. Tételezzük már fel, hogy ezt még egy kínai mérnök is meg tudja oldani.
-
Jozsó
tag
Két AX-es eszközzel is teszteltem, mindkettőnél ez a 350-400 megabit jött ki. Akármilyen közel voltam az eszközhöz.
Másoknak meg egyszerűen adja a gigabitet úgy, hogy csak bedugják a konektorba és csá. Korábban írtam, hogy volt egy teszt is vhol, ott sem jött ki az embernek a gigabit.
-
Jozsó
tag
Nem tudom, hogy fog-e vki erre válaszolni. Én kezdetben irogattam, hogy nekem sosem jött 400-500 megabitnél több (nyilván AX-es eszközökkel) és nem értem, hogy másnak hogy sikerül gigabitet kicsikarni. De mivel gyakorlatilag nincs semmilyen ilyen finomállítási lehetőség igazi ötlet sem merült fel.
-
Jozsó
tag
Nem, ez nem így van. Most csináltam egy tesztet. Webes alkalmazással 882/247 lett, úgy, hogy a processzor (i5) 100%-on ment, vagyis az egész mérés processzor limites lett. Alkalmazással 939/260 úgy, hogy a processzor 38%-on ment max.
De ez off topic, mert nekem az ax3600 csak AP-nek van berakva.
-
Jozsó
tag
Itt egy újabb teszt:
Ő sem tud 403 megabitnél többet kihozni belőle vezeték nélkül. Akkor az én 600+ megabit-es iperf értékem jobb.
-
Jozsó
tag
akkor mégis vmi el van nálam állítva. Próbálgattam állítani egy csomó mindent, most a linksebesség 2,4 és 1,2 gbit között van, de még így sem hozza a laptop azt az értéket. iperf-fel 600+ megabitig ment fel, de speedtesttel 350 körül volt a maximum.
Milyen régióra van neked állítva? Úgy érzem, mintha ez a China mainland lenne a ludas.
-
Jozsó
tag
válasz
konigjanos #323 üzenetére
Nem értem, hogy méritek ezeket a sebességeket. Lányomnak most vettem új laptopot, feleségem gépében is kicseréltem a wifi modult AX-re. Néha egy egy pillanatra látom felvillanni a 1,2 sőt 2,4 gbites kapcsolati sebességet, de valós mérésnél 300 megabitnél nem mértem többet. És az új laptopnál speedtest appal nem a processzor a szűk keresztmetszet. Úgy is próbáltam mérni, hogy a router mellett voltam.
Van annak jelentősége, hogy most AP-nek van konfigurálva az eszköz?
(bár természetesen ez csak az én problémám. Ők csak egyszerűen élvezik, hogy full hd-s film nézésénél sincs semmi megakadás)
-
Jozsó
tag
Elsiklott a kérdésem. Szerintetek lesz az valahol baj, hogy China mainland-et állítottam régióra? (csak azt engedte meglevő xiaomis fiókkal)
-
Jozsó
tag
Na, elindult a cucc. Egyelőre AP-nek van bekonfigolva, mivel a töredéke sincs meg a beállításoknak mint a padavan firmware-es Asus N56U-nak.
Wifi jel erőssége nagyon rendben van, mégha távolabb vagyok tőle, akkor is több mint az asusé.
Mivel a telefonom is xiaomi azzal a fiókkal léptem be, viszont az magyar régióra van állítva, így aztán a router csak china mainland-ot fogad el, mivel ott nincs magyar. Új xiaomis fiókot kellett volna neki csinálni? Nemtudom, hogy ez vmikor lesz-e nekem rossz.
Az furi, hogy a speedtest csak olyan 260 megabitig megy fel egy AC-s telefonnal, pedig ezzel már mértem másik routerrel 300 megabitet is.
-
Jozsó
tag
Na, nekem is megjött a cucc. Valószínű tegnap, csak mhelyre jött és már elmentünk, mire az asztalomra került.
Akkor eddig így néz ki a mérleg:
Június 4-én rendeltem, augusztus 4-én jött meg. Úgy néz ki, hogy mostanában ez a két hónap a standard átfutási idő Kínából. És az az érdekes, hogy minden, hogy a trackingben mi van, a cucc tartja a két hónapot. (ha esetleg úgy néz ki, hogy 10 nap alatt már EU-ban lenne, akkor a tracking szerint a magyar/NL/DE postán fog még 3 hetet tölteni, hogy meglegyen a 2 hónap). Mivel a vám/áfát sikeresen megúszta így 30 319Ft volt.
Egyelőre AP-nek akarom berakni, amég nem lesz rá vmi normális firmware.
-
Jozsó
tag
válasz
Davebowman #177 üzenetére
dd-wrt? Azt hittem inkább open-wrt-re várunk.
-
Jozsó
tag
válasz
Black&White #41 üzenetére
Ennek a dugónak csak fémes kapcsolatot kell biztosítani az eszköz és az áramforrás között. Ezt a feladatot egy darab drót is tudja, így nem igen látok minőségi különbséget.
Új hozzászólás Aktív témák
- LEGO klub
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Kerékpársportok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Musk szerint bajban van a Tesla humanoid robotja
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Alig lesz vastagabb gombjainál az iPhone 17 Air
- Elite: Dangerous
- War Thunder - MMO Combat Game
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- 92 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4070 (ELKELT)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest