Új hozzászólás Aktív témák
-
borg25
senior tag
Tudom semmi se jó, de azért már volt olyan, hogy Amerikában egy geotermikus erőművet be kellett zárni, mert a mélyben elfogyott a gőzhöz szükséges víz, és már visszapumpálással se tudtak termelni. Oké, hogy az első pár évben nem gondoltak rá, hogy azt a vizet pótolni is kellene, aztán már késő volt, de akkor is. A leghatékonyabb az energiafelhasználás csökkentése lenne.
Lehet pedálozni, hogy ott van még a nukleáris energia, csak még nem sikerült a világon sehol se végleges nukleáris hulladéktárolót építeni, olyat ami sokezer évig jó lesz. Olyat viszont sikerült a németeknél, ahol aztán versenyt kellett futni a vízzel, hogy előbb szállítsák el onnan a nukleáris hulladékot, mint ahogy a víz betör a sóbányából átalakított tárolóba.
Legvégül nem vagyok meggyőződve, hogy bármelyik nagy tech cég állna ugyanakkora cehet mint amibe Csernobil került. De még a normál működés költségét is: mármint felépít-használ-aztán 10-20 év alatt elbont úgy hogy ne legyen környezeti katasztrófa, esetleg gondoskodik a hulladék megfelelő elhelyezéséről, ami alatt nem azt értem, hogy egy diktátort megkenünk Afrikában, hogy épüljön már egy felszíni hulladéklerakó a kommunális szeméttelep sarkában, hanem ahogy rendesen kell. -
Yodafon
senior tag
jeeeee. Eljen a geotermia! <3 <3 <3
I'm gangsta!
-
zserrbo
aktív tag
Finnországban készül a végleges radioaktívhulladék-tároló Onkalóban.
[ Szerkesztve ]
-
-
arnyekxxx
veterán
Erről az orosz kiégetfűtőelemmeletetett orosz erőműről van valami linked?
Mindemellett ha elkezdik a nextgen erőművekben használni a végén akkor is marad veszélyes hulladék, max kevésbé lesz sugárzó mint a jelenlegi de azért azzal is kell valamit kezdeni.
Sötétzöldellenes, atomerőműpárti vagyok, még mielőtt valaki...
-
Rive
veterán
A legtöbb nukleáris hulladék nem a kiégett főtőelemből jön, hanem az épültek, gépészet, folyadékok, amelyek szennyeződnek sugárzó anyaggal.
Hát, igazából jelen pillanatban amilyen a hozzáállás, tényleges szennyeződés helyett ~ elég az is, ha látott atomerőművet...
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
arnyekxxx
veterán
Egyébként a ruszkiknál már tényleg tesztelnek reprocesszált fűtőanyagot évek óta és úgy néz ki, hogy simán mehet a mezei VVER 1200 blokkokba is a sima fűtőanyag mellé, de azért ez nem annyi, hogy kiszedik a kiégett kazettákat aztán visszateszik
-
Rive
veterán
válasz arnyekxxx #11 üzenetére
...a ruszkiknál már tényleg tesztelnek reprocesszált fűtőanyagot évek óta..
A PUREX civil felhasználása a hatvanasokra datálódik vissza. A japók és a franciák is ipari kaliberben tolják a reprocesszálást, régóta.
Valami lényeges pont abból az infóból nagyon hiányzik.
-
flexxx2
őstag
az is egy megoldás, ha csökkentik a hardverek áramfogyasztását, sajnos az most nem számít, csak a teljesítmény,
de lehetne bioszámítógépekre is komoly erőforrást tenni, pont nemrég olvastam erről: [link] -
flexxx2
őstag
válasz arnyekxxx #13 üzenetére
azt hiszem erről beszélnek: termikus neutronos reaktorok
-
Rive
veterán
válasz arnyekxxx #13 üzenetére
MOX
Már fukunál is paráztak MOX miatt
Francia reprocesszálás, példaAmiről az a cikk szól: új reaktortípusoknál eredetileg nem specifikált üzemanyagtípusokat szokás tesztelni
Pl. 'mindenki' tudja, hogy MOX vagy ThMOX minden rendes reaktorban működni fog, de azért ki is szokás próbálni.Pl. akár Paks is mehetne MOX vagy ThMOX anyaggal, de egyszerűen nem éri meg a fellicenceléssel járó meló/papírmunka
[ Szerkesztve ]
-
Aprósólyom
addikt
Ez nem csak orosz technika egyébként.
Az amerikaiak is tudják (sőt, a franciák is ha jól emlékszem és van is rá egy kisebb erőművük?), csak egyelőre nem éri ($$$) meg alkalmazni. Majd mikor felmegy annyira a dúsított urán ára, majd elkezdik alkalmazni.
A jelenlegi állás szerint az USA-nak állítólag annyi kiégett fűtőeleme van, hogy kb. 150 évig elég lenne energiatermelésre. Ha rákeresel kifejezetten atomfizikával foglalkozó yt csatornákra, találsz bőven infót.
...szerk.: jajj, le vagyok maradva... nem görgettem lentebb.[ Szerkesztve ]
Jevons paradox
-
tibaimp
nagyúr
Más jellegű kérdés!
Ezekben az újonnan épülő adatközpontokban maga az adat tárolása az HDD-n valósul meg, vagy még mindig valamiféle szalagos rendszeren?A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
Candy
tag
Általában attól szokott függeni, hogy milyen elérést kell tudnia. Ha azonnal rendelkezésre kell állnia, akkor általában valami HDD/SSD hibrid tömbön, ha annyira nincs szükség rá, mert backup, akkor általában szalagoznak.
Ugyanitt az "adatközpont" kifejezés nem feltétlen stimmel, inkább a "számítóközpont" lehet a megfelelő kifejezés, tekintve, hogy itt elsődlegesen adatokat dolgoznak föl, vagy AI, vagy pedig valami * as a Service felhasználásra. Ha simán csak tárolnának, akkor feltehetően az energiaigénye a töredéke lenne.
wunderbike.postr.hu
-
Alaaf Pi
senior tag
-
NoMix
tag
Ezt a projektet azonnal le kell állítani nem elég hogy melegíti a felszínt és növeli a globális felmelegedést de le hűti a magmát ami veszélyezteti a magma áramlást és a napok hosszabodását teszi kockázatossá. Nem lenne jó ha egy nap 300 év múlva már 32 órába tellene.
A megoldás az valahol a víz erőművekben lakozik ahhoz nem kell plusz hő.[ Szerkesztve ]
Kontárok klubbja chat oldal.
-
NoMix
tag
Yodafon
Te is csak aludni jártál iskolába.[ Szerkesztve ]
Kontárok klubbja chat oldal.
-
himpike
aktív tag
A "Mindenségit" podcastban volt egy epizód ami kimondottan a nukleáris dolgokról szólt, hulladék kezelése miegymás - közérthető formában..
[link]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest