Új hozzászólás Aktív témák
-
Remus389
veterán
válasz HellGreg #1501 üzenetére
Rá van írva hogy Dual Combo, tehát kettőt is lehet építeni. Azért vettem meg, mert csak ez volt a boltban, az Mk.V változatból. Ha elkészül (ami néhány hét max), eladó lesz a másik amit gondosan félretettem, kedvező áron (plusz a megmaradt öntőkeretek az elsőből, ha kéred). Addig azért nem adom el mert ki tudja, hátha elveszítek\tönkreteszek valami pótolhatatlan alkatrészt. Tavaly decemberben vettem.
Vettem hozzá Exito matricákat is, hogy egy kicsit csinosabb legyen, kábé mint a Lancaster.
A megmaradt Exito matricákat is mellékelhetem majd.Hihetetlenül pontos, fém alkatrészeket is mellékelő minőségi makett amúgy. Szerintem jobb mint a Tamiya, azt is néztem.
[ Szerkesztve ]
https://hardverapro.hu/apro/akg_k272_hd_kivalo_allapot/friss.html
-
Elcan
tag
Sziasztok!
Szeretnék érdeklődni, hogy ti milyen kompresszort használtok? Mik a tapasztalatok melyiket érdemes megvenni ill. kerülni?
1000 év után újra kezdtem és szeretnék venni egy ár-érték arányban megfelelőt.Ezeket nézegettem eddig:
[link]
[link]
[link]
[link]Szívesen fogadok bármilyen tanácsot. Köszönöm előre is.
-
Remus389
veterán
válasz Remus389 #1502 üzenetére
Készülget: [link] (Az album majd bővülni fog)
A pilótafülkét ecsettel készítettem el, igyekeztem azért jól megcsinálni de zárt kabintetővel lesz, hogy ne porosodjon, bár eléggé szépen átlátszó a plexi, amit AK Gauzy-val kezeltem. Az összeillesztések után finom smirglivel dolgoztam össze az alkatrészeket.
A makett külsejét természetesen airbrush-al fogom megcsinálni, várhatóan a héten, munka után délutánonként kb. 1-1 órát fogom festegetni. Fontos hogy hagyom megszáradni a festékrétegeket alaposan, nem szeretném ha a maszkolószalag feltépné a korábbi festékréteget (jártam már így és igen bosszantó, mert tönkreteszi a munkád). A vége felé pedig selyemfényű lakkot fog kapni, a számomra jól bevált Mr. Hobby flakonost. Legvégén wash.
Amúgy az Eduard márka magas minőséget képvisel, bár vettem kiegészítő matricát a "nose art" miatt.
-
Remus389
veterán
válasz Remus389 #1507 üzenetére
Elkészült
[link] (az album még bővülhet)
Az Eduard makett jó minőségű, nem igényel a matricákon kívűl extra kiegészítőt, ezenkívűl hibátlan makett szerintem. Élmény volt összerakni.
Annyi apró változtatást eszközöltem, hogy a gyárilag javasolt Mr. Color ocean grey (a terepszín kékes színe) helyett Tamiya XF-82-est használtam. Utóbbi egy árnyalatnyival
kékesebb, picit mélyebb. Mivel az egész repülő felső részén jelen van, számít szerintem.
A főfutó kerekeit a tűzhelyen (legkisebb fokozaton) finoman meglapítottam.
A kipufogókat a lenti linkek egyikén olvasható ötlet alapján, gun metal + utána erősen felhigított Humbrol 55-el csináltam meg.
A többi a szokásos: AK Putty, AK Gauzy, AK szórópisztoly, Ammo Mig ecsetek, főleg akril festék, Mig matricafeszítő, Mr. Hobby félfényes lakkA légcsavart nem lakkoztam, szerintem pont életű így a fénye a lenti képekkel összehasonlítva. Persze utólag is meg lehet ezt tenni.
A hozzáadott gyári Eduard matricák viszont nem hozzák a szintet, kicsit vastag a hordozófilm rajtuk, meg a színek se minden esetben jók szerintem.
Nem simulnak annyira jól rá a felületre, hajlamosak a buborékosodásra.
A nose art miatt, vettem Exito matricákat, sokkal jobb minőség mint az Eduard, vékonyabb, jobban rásimul a felületre.
Viszont az Exito matricákhoz adott kokárdák (felségelzés) színét túl sötétnek találtam, mivel eléggé vonzzák a tekintetet, fontos volt hogy jól nézzenek ki.
Ezért vettem még egy matricalapot, Xtradecals, ennek a kokárdáival már elégedett voltam. Vékony, jó minőség.
Tehát az apró feliratok az Eduard matrica (nem voltam velül megelégedve, közelről nézve itt-ott buborékosak lettek sajnos), a Nose Art és a lajstromjelzés (YO-A) az Exito, a felségjelzések Xtradecal.Annyit megjegyeznék, hogy szigorúan véve ez a gép nem létezett, inkább a nekem tetsző matricákat helyeztem fel, illetve oly módon hogy elfedjen itt-ott festési hibát.
Részemről javasolt makett, ha a hozzáadott gyenge-közepes minőségű matricákat nem számoljuk.Esetleg még egy wash-t kap később.
-
Alg
veterán
Mától szombatig Modelbau Messe Bécsben
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
F4ther
tag
Sziasztok,
Fára keresek flokkoló anyagot, ragasztót, és szórót.
Neten hiába keresek magyar webshopokban, hobby boltokban, nem találok sehol. Esetleg valaki tudja honnan lehetne szerezni? -
Remus389
veterán
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok,
Mi lehet a legolcsóbb megoldás belépni a festékszórók világába? Jelenleg ecsettel dolgozok, de nem tudok olyan szépen, s gondolkodok már egy ideje, hogy ki kéne próbálni festékszóróval is. Valamint, hogy mennyire kell vele figyelni, hogy pl azért a lakást ne fesse ki?Előre is köszönöm!
Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
vlevi
nagyúr
válasz racskobalazs #1514 üzenetére
Lehet kapni 10ezer körül is Fine-art, és hasonló nevű szórópistolyokat, ezzel már lehet dolgozni. Csak a legeslegolcsóbb kínait kerüld el, mert azoknak vacak a megmunkálási minősége.
Viszont kompresszor is kell hozzá, ehhez tartályost érdemes venni, ez kicsit drágább.
Festékből, ha akril festékkel fújsz, akkor pl. a vizzel higitható Vallejo teljesen szagtalan, a Tamiya, Gunze akril kicsit alklhol illatú, de nem vészes.
Attól sem kell félni, hogy telefújod a lakást, mert, sokan maketteznek nappaliban, konyhában, stb, nincs mindenkinek külön szobája erre a hobbira. -
racskobalazs
senior tag
Köszönöm szépen a gyors választ ez nem hangzik nagyon vészesnek.
Láttam valaki linkelt fentebb kompresszorokat, azok milyenek? Ha jól láttam 40k körül vannak, esetleg más megoldás/gyártó?Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
aradebil2
senior tag
válasz racskobalazs #1514 üzenetére
Ennél olcsóbb kombó (pisztoly + kompresszor) nincs Én anno megcsináltam a "kompresszort", jó móka volt. Végül helyhiány/szellőztetés hiánya miatt nem fújtam vele, maradtam az ecsetnél. Ahol most élek pedig konstans 80-100% kint a páratartalom, szóval még spray-zni is necces, marad az ecset
-
-
Nerazim
őstag
Üdv!
Kellene egy kis segítség. Balzafa úszót csináltam és gondoltam erre tökéletes lesz a Müllerben is kapható Revell festék. Le is festettem és hagytam száradni jó sokáig a pincében (napokig rá se néztem) majd ma megfogdostam és annyira ragadt, hogy megfogta a kezem. Gondoltam biztos a pára meg a hideg (egyénként jóval 0 fok fölött van a pincében mert felette van az étkező) miatt nem úgy száradt. Erre ma rávittem még egy réteget, majd hagytam száradni a szobában, de már eltelt a 4óra (ennyit ír a festék dobozán) és még mindig ragad. Mi lehet a baj? A festéket megkevertem mielőtt felvittem.Be my computer.. Baby I'm a user!!
-
Alg
veterán
válasz aradebil2 #1522 üzenetére
Valószínű megszívta magát a balsa... mondjuk a revell enamlejei enyhén szólva nem a legjobbak - a szögletes dobozos akrilok viszont egész jól használhatók.
[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Alg
veterán
válasz Nerazim #1524 üzenetére
Hobbiboltban érdemes rákérdezni, biztos van valami balsafára való alapozó/lakk amire tudsz utána színeset festeni. Esetleg még akril (alkohol/vízbázisú) festékek jobbak lehetnek, azok gyorsabban száradnak.
Éljen a Carbot
[ Szerkesztve ]
-
tylerddd
veterán
Üdv! Remélem belefér a topikba! Érdeklődnék, hogy a deagostini magazinos makettjeiről mi a véleményetek? Eléggé zsebbenyúlós dolognak tűnik. Pl. egy teljes autó (a DeLorean-ra kaptam fel a fejem) hány számban jut el az emberhez?! Köszönöm!
Csak egészség legyen, meg térerő!
-
tillatrilla
senior tag
Sziasztok! 50 évesen talán kedvet kaptam a makettezésre? Katona időmet egy BMP-1-en töltöttem,mint toronylövész. Most kinéztem magamnak egy ilyen makettet.A csomagban nincs sem ragasztó,sem festék.Ecsettel,vagy sprayvel érdemes ezeket festeni?Tudnátok segítení ezek beszerzésében? Lehetőleg egy helyről kéne minden,a postaköltség miatt.Köszi előre is!
Üdv: Attila
-
woci
csendes tag
válasz tillatrilla #1530 üzenetére
https://replica-model.hu/trumpeter-soviet-bmp-1-ifv-135-05555-4856
Itt kapsz az ajánlott hozzávaló Mr.Hobby festéket, hígitót hozzá, ragasztót, ecsetet is.
Szerintem első körben inkább ecsettel próbálkozz, a spray egy külön műfaj, ráadásul jóval drágább a normál festéknél. -
Remus389
veterán
Mivel egyszínű a jármű, én vennék hozzá egy (Tamiya) flakon spray-t, ha van megfelelő színben. [link]
A kisebb részeket, pedig tűecsettel csinálnám, pl a kerekein a gumi fekete színű, vagy a hátsó lámpája biztos piros, vagy ha van rajta egy ásó \ lapát, vontatókötél vagy a lánctalp az gun metal szín (esetleg fekete), alumíniumezüsttel szárazecsetelve \ koptatva.
Ez nem egy nehéz makett, egyzínű zöld az egész, érdemes venni egy flakont.
Flakonnal mindig egyenletesebb, szebb lesz mint ecsettel szerintem. Előtte zsírtalanítsd mosogatószerrel a makettet.
[ Szerkesztve ]
-
vlevi
nagyúr
-
tillatrilla
senior tag
válasz Remus389 #1532 üzenetére
Sziasztok! Köszi a válaszokat! Modellhobby oldalon folyamatban van minden szükséges dolog összeszedése. A makettet is onnan veszem. Minden a kosárban van már. Makett,az alapszín sprayben,a többi két féle ecsetelősben. Tömítő,vékony szike. Ecsetet még keresgélnem kell,de elég elbabrált a weboldal keresője mobilról...A kész makettet le szoktátok a végén fújni valamivel,hogy mondjuk ne kopjon a festék a tapizástól?
Üdv: Attila
-
Remus389
veterán
válasz tillatrilla #1537 üzenetére
Ecsetből a MiG Ammo ecseteket válaszd, nagyon jók
A kész makettet le szoktátok a végén fújni valamivel,hogy mondjuk ne kopjon a festék a tapizástól?
Hát egy szovjet
tankot, lövészpáncélost nem biztos hogy le kell lakkozni, én inkább vennék rá wash-t hogy jó koszosnak, olajosnak tűnjön, én ezzel maszatolnám össze: [link][ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz tillatrilla #1540 üzenetére
Ideális esetben így működik a dolog (sorrendben):
- alapozó
- fedőfesték
- fényes lakk
- matricák
- "kencés" bemosók/koszolás
- matt/félmatt/selyemfényű lakk
- "por" koszolásA lakkot szerintem ajánlott spray formában.
Nyilván nem minden közelező, pl. a fényes lakk azért van hogy a koszolás egyszerűbb legyen (könnyebb szétkenni és visszaszedni a felesleget), meg szebben simuljanak a matricák."I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
-
wetomi
aktív tag
Sziasztok!
Érdeklődök, hogy van-e a vitrin és páratartalom kapcsolatáról tapasztalatotok?
Van két (nagyobb, kisebb) papír+balsa makettem, amit szeretnék megóvni a lakásban lévő magasabb páratartalomtól. Sajnos vannak már jelek a károsodásra. Arra gondoltam, hogy csinál(tat)nék mindkettőhöz vitrint.
A nagyobb makett már készen van, de nincs lakkozva és utólag nem is mernék hozzáfogni, nehogy kárt okozzak. A kisebb még épül (lassan 3 éve hozzá se nyúltam és azóta a gyerek a prió, mellette sose lesz kész...), ott még lehet javítani a helyzeten és festeni, lakkozni, de a vitrin azt is védené a por ellen, még ha a pára már kevésbé lenne káros.
Olyat szeretnék, mint amit a modellautókhoz, vagy hajókhoz is használnak, csak nagyobb, egyedi méret kell, így akvárium módjára üvegből lenne ragasztva. A "vitrin" a ragasztott éleknél jól záródna, a mozgatott éleknél meg valami gumi/filc peremet képzelek el, ami némileg ugyancsak tömítene, de nem lenne légtömör. Nem is kell. Belülre pedig silica gel tasako(ka)t tennék, ami gyűjtené a párát. Többféle méretben találtam neten silica gel tasakokat. Ha néhány százalékkal kisebb a pára, mint a szobában, akkor jó vagyok.
Szerintetek működhet? Vagy van más ötletek, amit még megpróbálhatnék pára ügyben?
[ Szerkesztve ]
-
wetomi
aktív tag
Ahogy hangosan gondolkozok, gyorsan eljutottam a plexi vitrinekig. Körbekérdezek majd az árak kapcsán. A talapzatot kell majd okosan kitalálni, hogy el lehessen rejteni benne a silica gél tasakokat. Remélem, az elég hatékony. Gépi páramentesítésen kívül más megoldásra nincs ötletem.
-
aradebil2
senior tag
válasz tillatrilla #1540 üzenetére
Fújni egyszerűbb(de drágább) ha van rá lehetőséged , de ecsettel is lehet szépen lakkozni (ha tudsz vele festeni).
-
Alg
veterán
válasz tillatrilla #1546 üzenetére
Legjobb a saját hígítója - acetonossal nehogy megpróbáld, az oldja a műanyagot!
Az akrilok (pl. Revell "kocka dobozos") hígíthatók desztvízzel vagy alkohollal
[ Szerkesztve ]
-
vlevi
nagyúr
A mr color festekhez a sárga leveling thinhhert [link] érdemes használni.
A hobby color, szintén gunze festék, de az akril, ahhoz a hobby thinner való. Ez a higito jó a Tamiya akrilokhoz is. -
aradebil2
senior tag
Ahogy említették a Revell akrillja és a Vallejo lakkjai sima vízzel is higithatoak és jól ecsetelhetoek.
-
Remus389
veterán
Szerintem, mint kezdő ne alapozd meg lakkozd.
Elképzelhető, hogy nem kapsz egyenletes felületet, néhol túl sok lesz, és eltömíti a panelvonalakat, vagy megfolyik valahol.
Nem kell túlbonyolítani.
Ragaszd össze, smirglizd le vagy reszeld meg ahol kell, hogy formailag jól legyen. Ahol rés van, ott tömítsd (lehet kapni tömítőpasztát, de olcsóbb ha ragasztóval tömítesz), utána finoman megreszeled ott, összedolgozod.
Mosd le mosógatószerrel és meleg vízzel, hogy ne legyen zsíros, ujjlenyomatos.
Ezután egyszerűen csak spray-zd le zöld színnel annyira egyenletesen amennyire tudod, majd tolj rá egy barnás wash-t, kb egy órás száradás után a felesleget törlőkendővel eltávolítod.
A kerekeit meg ecsettel, meg az apróbb részeket. Javaslom hogy fogpiszkálóba rakod a kereket, úgy könnyebb festeni én előszőr a belsőket csinálnám meg, miután belejössz a külsőket, azoknak kell jobban sikerülniük.
Én egyébként, szereznék hozzá magyar felségjelet. Tessék: [link]
A lánctalp pedig gun metal esetleg matt fekete, majd ezüst színnel szárazecsetelni és akkor jó kopott lesz. A szárazecseteléshez olajfestéket ajánlok, hogy ne oldja az akrilt. Ha van rajta géppuska, ugyanez mehet.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest