-
IT café
Ubiquiti hálózati eszközök - téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Norbert95
csendes tag
válasz MasterMark #1996 üzenetére
Az említett hozzászólásban lévő beállításokat beállítottam webes felületen. Hogy csak a 192.168.2.1-es IP-ről lehessen elérni. Viszont a 192.168.1.57-el is eltudtam érni.
-
törölt tag
válasz Norbert95 #1993 üzenetére
Ahogy leírtam, úgy működni kell neki. Tulajdonképpen azt csinálja, hogy csak az általad megadott privát címről lehet elérni a web gui, és az ssh felületet. Amit be másoltál az ahogy elnézem a WAN-ra vonatkozik. Ez az alap tűzfal beállítás, amit ha varázslóval csinálod alapban létre hozod. Sőt szerintem jobban is jársz, ha arra építed a többi szabályt.
Ha a külső WAN címet adtad meg, ami jelen esetben szintén privát cím, akkor nem kell csodálkozni ha azon eléred. Azt a címet kell megadni amit a LAN-ra vonatkozóan adtál meg.
[ Szerkesztve ]
-
Norbert95
csendes tag
válasz MasterMark #1994 üzenetére
Egy routeren van egy másik geppel amiről próbáltam elérni. Akkor elvileg igen.
-
Norbert95
csendes tag
Hali!
Nem olyan rég kezdtem el foglalkozni az Ubiquiti rendszerrel és lenne pár kérdésem. Kb. 2 hónapja vettem egy ERPoe5 routert.
Első kérdésre félig kaptam is választ a #1967-es hozzászólásban. Viszont csak meg tudtam szólítani „kívülről”. A router eth0-ás portjának egy másik router ad IP címet. Konkrétan a 192.168.1.57-at. Arról a hálózatról a fenti beállítás után is eltudtam érni. Viszont létrehoztam egy tűzfal szabályt, ami után már nem tudom elérni. Még pingelni se. Tehát a kérdés az, hogy ez így megfelel?
-
bon
őstag
Cloud Key Gen2 Plus kapható már valahol?
A számítógépnek lelke van! - ASUS Prime Z690-P, Intel CoreI7 13700, 2x16GB DDR5 5200MHZ Kingston, RTX4070 Super, Sound Blaster Z, Cooler Master Cosmos C700P
-
MasterMark
titán
válasz MasterMark #1990 üzenetére
Megvan, a LAN interfészre állítottam pluszban egy
ipv6 {autoconf}
-ot, úgynézki ez zavaírototta meg.A GUI nem írja a link-local címét a LAN interfésznek, azt hittem ez megoldja, de nem, és inkább csak elrontja.
Switch Tax
-
MasterMark
titán
EdgeRouter Lite, valamit elronthattam a prefix delegation-nal, mert most két IPv6 címet is oszt, az előző hetit, meg a mostanit is.
Valakinek ötlet?
Switch Tax
-
killerjohn
addikt
köszi!
az auto mód eléggé furán állította be. a 2.4Ghz-et átállítottam kézzel 1-6-11-re, de az 5Ghz-et és a transmit power-eket nem birizgáltam
az is fura, hogy 11 dBm-re van állítva az egyik, miközben az áttekintő táblázat teljesen mást ír (ez igaz az 5Ghz-re is, és az összes AP-re)
[ Szerkesztve ]
-
rekop
Topikgazda
válasz killerjohn #1987 üzenetére
2.4Ghz-en összesen három különálló(non-overlapping) csatorna van(20Mhz csatorna szélesség esetén), ezek az 1,6 és 11. Én ezekre állítanám elsőnek medium transmit power-el.
5Ghz-en 80Mhz csatorna szélesség esetén pedig négy egymást nem átfedő csatornából tudsz választani: 42, 58, 106 és 122. Ezekkel érdemes próbálkozni, inkább az alacsonyabbakkal. Transmit power itt maradjon high-on. -
killerjohn
addikt
Sziasztok!
Beüzemeltem a harmadik AP-AC-LR-t...
Ez a lakás térképem: https://i.imgur.com/2hvSuau.pngVan ötletetek, hogy miért megy minden eszköz a nappali AP-ra?
Valahol érthető, hiszen majd' minden ahhoz van jelenleg közelebb (építkezünk, az emelet még nincsen kész).
De itt ülök a könyha AP mellett és az S9+ akkor is a nappalira csatlakozik.
Nem mintha nagy gond lenne, mert jó a jel így is, csak jó lenne tudni, ha ez valami well-known probléma.https://i.imgur.com/WvFlzXH.png
A közelben 5Ghz-en nincsen más AP, így milyen csatornakiosztást és szélességet javasolnátok?
Így hogy notebookon fut a Unifi Controller, nincs túl sok adatom egy auotmatikus kiosztáshoz.. -
TomiTheHero
csendes tag
válasz MasterMark #1985 üzenetére
Controller logban még csak azt se látom, hogy csatlakozni próbálna. Nyomtató dob egyedül vissza üzenetet, hogy nem tud csatlakozni, mert nincs ilyen SSID. Viszont előtte látja a hálózatot, bekéri a jelszót - Ha elírom a jelszót, sikít, hogy az nem jó.
Semmi speckó nincs beállítva, sima AP üzemmódot használok.
ASUS ROG 551JW-CN215D - i7 16GB GTX960M 4GB
-
MasterMark
titán
válasz TomiTheHero #1984 üzenetére
Valami log vagy hibaüzenet van?
Van valami speciális bekapcsolva az AP-n?
Switch Tax
-
TomiTheHero
csendes tag
válasz MasterMark #1981 üzenetére
2,4Ghz, 6-os csatorna. Nincs rejtve, és MAC szűrés sincs benne.
Magát a hálózatot látja a nyomtató segédprogramból, csatlakozásnál hasal el.ASUS ROG 551JW-CN215D - i7 16GB GTX960M 4GB
-
MasterMark
titán
válasz TomiTheHero #1973 üzenetére
Nincs esetleg olyan csatornán amit nem szeret? 11 és felette 2,4 Ghz-n, vagy valami DFS 5 Ghz-n?
Vagy rejtett-e az SSID és van-e MAC cím szűrés?
Switch Tax
-
addikt
válasz TomiTheHero #1979 üzenetére
A beágyazott cuccokban néha elképesztő gány sw-k tudnak lenni, próbálj meg neki olyan ssid-t adni amiben csak kisbetűk vannak, hátha.
-
rekop
Topikgazda
válasz TomiTheHero #1977 üzenetére
Pedig a WPA2-AES megfelelő beállítás, mást nem érdemes használni. SSID-ben nincs valami speciális karakter?
-
rekop
Topikgazda
válasz TomiTheHero #1975 üzenetére
Settings->Wireless networks->Advanced options->WPA mode
-
rekop
Topikgazda
válasz TomiTheHero #1973 üzenetére
Nincs HP wifis nyomtatóm, de nem baj ha azt akar használni. WPA2+AES -re állítsd az AP-t.
-
TomiTheHero
csendes tag
Sziasztok!
HP nyomtatókkal mennyire szeret beszélgetni a Unifi AP?
Van egy AP-LR v2 (4.0.10.9653) és egy HP DJ 3775 Wifis nyomtató. A nyomtató nem hajlandó csatlakozni a Wifire mert szerinte nem jó az SSID:
Probléma: A kézzel megadott hálózatnév (SSID) nem található.
Megoldás: Ellenőrizze, hogy a vezeték nélküli útválasztó be van-e kapcsolva. Amikor kézzel adja meg a hálózatnevet (SSID), ügyeljen a kis- és nagybetűkre, valamint a szóközökre.
Viszont helyes minden adat - USB-n keresztül a kliensről húzza be.Feltűnt, hogy a nyomtató AES titkosítást akar használni, lehet ez a baj?
ASUS ROG 551JW-CN215D - i7 16GB GTX960M 4GB
-
VeryByte
őstag
Sziasztok,
Vagy egy ER-PoE5-öm és lezd nagyon tele lenni a hócipőm a UPC-vel, váltanék Telekom-ra.
A kérdés, hogy 1000-es vagy 200-es csomagra. 1000-es nyilvánvalóan megy, de a kérdés, hogy össze lehet-e hozni a 2000-est. Elvileg, ha tud valahogy talán LB-t, akkor igen.
Tapasztalatok, ötletek?
Nem keresgéltem még, most érlelődik még csak a gondolat.Köszi,
VB"What is the most important thing in a woman?" - "The soul."
-
Lanash
senior tag
Sziasztok!
Néha-néha visszatérek a kérdéseimmel, úgyhogy bocs!
Tudnátok segíteni beállítani az email szervert? Nem akarja az igazságot.
Létrehoztam egy gmail-es címet.
Beállítottam a kétlépcsős azonosítást.
Beállítottam, hogy adjon kódot. Azt írtam a jelszó helyére.
De nem akar teszt emailt küldeni. -
törölt tag
válasz jgab666 #1966 üzenetére
- le tudom tiltani valahogy hogy a router grafikus felülete a pppo0 kapcsolatról ne legyen elérhető?
ssh router
configure
set service gui listen address 192.168.X.X
A 192.168.X.X et a saját belső IP címre, amin keresztül jelenleg is eléred változásd meg. Tehát ha jelenleg a 192.168.1.1 éred el akkor azt a címet írod.set service ssh listen address
csak úgy mint a web qui esetén.commit
save
exit
Webes felületen a Config Tree service / gui : Web GUI settings
listen-address[ Szerkesztve ]
-
jgab666
csendes tag
Sziasztok
Vettem egy edgerouter x-et itthonra, nagyjából sikerült bekonfigolni, mennek az IP kamerák, a nas, wifi kliensek. Egyelőre 2 dologgal nem boldogulok:
- a NAS on plex server fut, sajnos a lokális hálózaton lévő kliensek nem találják a szervert, vagy ha nagy nehezen megtalálják, a filmet nem kezdik lejátszani. UPNP-t engedélyeztem, de nem segített. Tudnátok ebben segíteni, hogy multimédiára, plex, dlna stb mit és hogyan érdemes beállítani?
- le tudom tiltani valahogy hogy a router grafikus felülete a pppo0 kapcsolatról ne legyen elérhető?Köszönöm
Gábor -
törölt tag
Mint minden rendszernek, megvannak a maga kis problémái, hiányosságai. Ezekkel túl sok mindent nem tudsz kezdeni, csak elfogadni. Vagy, más megoldást keresel. Ez mindenben így van. A unifi VS edge vonalon elég sok a hasonlóság, mégis teljesen mások. Különböző megoldási lehetőségek vannak. Hogy melyik jobb? Szerintem felesleges róla beszélni. Valamiben ez egyik, valamiben a másik. Egy biztos, mind kettő remek lehetőségeket biztosít. És mindkét vonalon megvannak a hiányosságok, és időnként ki forraltan megoldások.
A unifi SDN program elég sok lehetőséget biztosít a futtatására. Legyen ez egy PC, LAPTOP, egy dedikált UBUNTU szerver, NAS, külső VPS szerver, és ami álltaluk is preferált, Cloud-Key-ént ismert eszköz.
Unifi vonalon ez biztosítja a centralizált felületet. Annyit kell tudni, hogy a UNIFI csak UNIFI termékekkel adja a teljes körű szolgáltatást. Annyira szűkre szabták, hogy még az Edge vonalat se preferálja, mint felügyelet.Edge vonal azon kívül hogy rendelkeznek az eszközök külön gui felülettel, a folyamatosan fejlesztett UNMS centralizált felűlett biztosítja az EDGE-MAX eszközök felügyeletét. Edge vonalon szinte ugyan azt biztosítja, talán 1-2 szolgáltatás nincs benne, ilyenek pl IPS/IDS védelem ami jelenleg meglehetősen a sávszélesség rovására megy. Viszont, az Edge vonal, már kevésbé olyan "csicsás", felületet biztost. Ugyanakkor teljesen átlátható, kezelhető, felügyelhető. Vannak előnyei, hátrányai. felhasználó, igény függő.
Ezek az eszközök nem olyanok megveszem, leteszem az asztalra, és minden működik. Neked kell beállítani, szinte mindent. Na nem olyan bonyolult mint pl első ránézésre a Mikro-Tik, vagy Cisco eszközök. Bár a UBNT eszközökkel is lehet ilyen formában ismerkedni. Valamilyen szintig, érdemes is.
Edge vonalon, ha VLAN-okat hozol létre, ehhez szükséges olyan Switch ami támogatja is. Nyilván erre a legjobb megoldás az Edge Switch, ami hozzá értőknek a lehetőségek tárházát biztosítja. Hátránya, nagyon kevés tutorial található meg. Míg Edge, UNIFI routerhez elég sok minden található.
Amit javasolni tudok, a vásárlás előtti teljes körű tájékozódás, Erre az egyik legjobb csatorna maga a UBNT fórum, ahol elég szép számban vannak problémák megoldására lehetőségek. Továbbá a UBNT Support. Ahol különböző termékekre megoldási javaslatokat adnak.
Amennyiben vizuális szeretnéd látni, mit hogyan is kell erre a legjobb megoldás a Youtube csatornái Néhány ismert csatorna:
Crosstalk Solutions
Willie Howe
Quik Tech Solutions L.L.C
Ben Pin Bár ő már nem annyira aktív. De ettől még érdekes dolgokat mutat be, ő is.[ Szerkesztve ]
-
Mr Bond 007
őstag
Neked mind2 jó választás lehet, nekem pl digis gigás netre edgerouter lite, egy 5 portos (neked mehet több is ha kell) buta switch és egy unifi ap ac lite van. Unifi controllert tudsz futtatni a nason (én is a qnapomon futtatom) így nem kell venned unifi cloud key-t bármelyik is a befutó. Azt nem tudom hogy a vlanhoz kell-e managelhető switch, mert én nem használok. Vagy vehetsz unifi security gateway-t unifi switchet(ez drágább mint a sima, de managelhető) + wifi ap-t. Ez utóbbit könnyebb managelni, kicsit egyszerűbb átlátni is. Edge vonalon sokkal többmindent tudsz gui alól állítani (még többet a console-ban). Ha nem vagy annyira jártas a hálózati dolgokban én unifi-t vennék a helyedben. Ha nem kell a vlanhoz unifi switch akkor kb egálra jön ki az áruk.
Ma már én is unifit vennék, de anno kb 2.5-3 éve még az edge vonal sokkal többet tudott. Többek közt csak az kezelte a gigabites pppoe-t. Mára a unifi vonal is szépen felzárkózott tudásban. (bár néhány dologban még mindig vannak hiányosságai)
[ Szerkesztve ]
-
Akor
csendes tag
válasz MasterMark #1961 üzenetére
Kipróbálnám az ubiquiti termékeit meg az sem volna rossz ha bármikor hozzá tudnák kapcsolni egy + wifi-t.
Valószínű, hogy létrehoznák vlan-t. Tudja stabilan a gigabitet. Igazából semmi extra. -
Akor
csendes tag
Sziasztok
Otthonra gondoltam összeraknák egy vezetékes +wifi hálózatot.
Van synology nas , ip kamera, tv, laptop, telefon, nyomtató.
Nem tudom mi a különbség edge vonal és az usg között.
Szerintetek mire van szükségem?(pontos típusokat ha kérhetem)
Most 1900 ac wifi van ami bőven elég is, még talán sok is. Bőven elég volna a 1750 is.
Egyenlőre nem is tudom mit kellene még megemlítenem, ha kihagytam valamit akkor bocsi. -
Fooler89
őstag
válasz killerjohn #1949 üzenetére
Két kattintás a webfelüleleten a biztonsági mentés. Nem értem minek kell ezért offolni.
-
rekop
Topikgazda
Kicsúsztam a szerkesztési időből, rossz linket raktam be, ez lesz a jó:
Linux Reader 3.2 -
rekop
Topikgazda
válasz killerjohn #1952 üzenetére
A CK-n és az sd kártyán ext4 fájlrendszer van, windowshoz vannak különböző tool-ok, amikkel lehet olvasni ezt a fájlrendszert. Például mint ez vagy itt egy másik. Én nem használtam még, de egy próbát megérhet.
szerk: a másodikat kipróbáltam, nálam működik win10 64bit alatt
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Az egész életem enterprise-level szoftverfejlesztéssel és tervezéssel töltöttem.
Viszont enterprise network eszközöket gondolom nem üzemeltettél még, vagy nem terveztél velük hálózatot. Az általad leírt problémákra ezek az eszközök nem adnak választ, sőt... az Ubnt egy csillvilli user friendly valami egy Ciscohoz vagy egy Juniperhez képest, és akkor a HPE-ről ne is beszéljünk. Ez egy más világ eléggé. Kb. ahhoz tudnám hasonlítani a dolgot, mintha akartál volna venni egy kis kompakt autót, de aztán olvastad valahol, hogy azért egy platós kisteherre több dolgot fel lehet pakolni, így inkább azt vetted. Aztán csodálkozol, hogy nincs benne ülésszellőztetés, Android Auto, vagy Carplay, meg nem lehet C-s jogsival vezetni
-
törölt tag
válasz killerjohn #1952 üzenetére
Egy kérdés, ha próbáltad akkor bocs. Ha nincs benne a kártya akkor se indul el? Mert amit adnak hozzá, azzal valami rejtélyes ok miatt szokott gond lenni. Ha esetleg nem próbáltad. Hátha...
-
killerjohn
addikt
válasz #19482368 #1950 üzenetére
Most az lesz, hogy feltettem a controllert a notebookomra és ott is marad. Próbálok szerezni valamit ami hajlandó olvasni a mágikus SD kártyát, így hátha nem kell újrakonfigurálnom, amibe eléggé sok melót pakoltam. Ha kiderül, hogy nem hajlandóak cserélni/javítani ingyen, akkor marad a controller a gépemen. Eddig semmit sem adott a CK, amire szükségem lett vola. A remote access cloudból 1x jól jött VOLNA, de akkor derült ki, hogy halott a CK, ezért persze nem ment, haza kellett mennem hogy megnézzem. Amikor meghalt egy AP (elvágták a kábelt a tetőtérben a munkások), akkor sem küldött emailt, pedig jól volt beállítva az SMTP.
-
MasterMark
titán
Láttál már Cisco routert? Webfelülete sincs, nem hogy tooltippeljen mindenfélét. Rá se tudsz kapcsolódni in-band, ha nem tanultad meg hogy állítod be.
(Ők is biztos gagyi szoftverfejlesztő cég.)Továbbra is fordítva ülsz a lovon.
És még mindig nem árultad el, hogy mi miatt kellett neked egy EdgeRouter.
egész életem enterprise-level szoftverfejlesztéssel és tervezéssel töltöttem
Ezzel nem tudom mit szeretnél mondani, én csak azt látom, hogy mennyire nem látod át, hogy ez nem az Asus gamer router ami mindent helyetted csinál. Ez nem olyan, hogy kiveszed a dobozból, bedugod és megy.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
törölt tag
válasz killerjohn #1947 üzenetére
Jelez a cloud, úgy hogy offline mutat. Sajna mindenhol az van hogy gondoskodni kell mentésről. Mert soha nem lehet tudni. Érdemes külön le menteni. Mint mondani szokták 1 mentés nem mentés már napjainkba. Ilyen esetre amikor meghal a cloud-key. Sajna ez bármilyen eszközzel előfordulhat. Egyébként a Unifi közel se professzionális. Vannak ettől sokkal nehezebb beállítási lehetőségekkel ellátott eszközök. Ahol aztán tényleg mindent neked kell. És külön vizsga kell hozzá. Ehhez képest elég sok lehetőséget biztosít a unifi. Csak meg kell ismerni. Ez viszont idő. Sajnálom hogy rossz tapasztalataid vannak, az a helyzett ettől csak feljebb van, ami még annyira megköveteli a szakértelmet, tudást. Vagy akkor vissza az All In One eszközökhöz, amit jó esélyel csak bekapcsolsz, és megy minden, még az is aminek nem kellene. A másik lehetőség, hogy bérelsz egy vps szervert, és azon futtatod a unifi usdn-t. Bár ott meg a szerver biztonságos beállítása lehet majd a gond. Vagy amit fentebb is írtam egy pc amin ubuntu szervert telepittesz, és arra rakod a unifi usdn-t.
Megoldások vannak, kérdés melyik neked a szimpatikus. A professzionális eszközök, az esetek x % nem arról híresek hogy mindent megcsinálnak helyetted, sokkal inkább az, hogy a meg apróbb beállítást is neked kell csinálni.[ Szerkesztve ]
-
killerjohn
addikt
válasz MasterMark #1948 üzenetére
Az egész életem enterprise-level szoftverfejlesztéssel és tervezéssel töltöttem. Látom, nem akarod megérteni, hogy a fél-professzonális nem azt jelenti, hogy valamit akkor tudsz csak használni ha elolvastál 1500 oldal kézikönyvet, van 4 vizsgád, és ebből van megélhetésed + ha gond van, akkor 4 óra google keresés után lesz megoldás.
A világon sehol sincsen definiálva, hogy tooltipet csak ASUS gamer rooter-re teszünk, vagy hogy hibás defaulttal szállítjuk (mesterséges belépési küszöbnek eléggé rossz tréfa), vagy cloudnak csúfoljuk, de valójában remote admin-t értünk alatta. Ezek gagyi szoftverfejlesztő cégek ismérvei, amiből van épp elég.
[irony] Még jó, hogy a vágólap működik, mert ugye ha valaki professzionális akkor az tud írni is, nem kell neki ilyen úri huncutság [/irony]
-
MasterMark
titán
válasz killerjohn #1947 üzenetére
legyen egy 3 soros hint arról, hogy mit csinál, mi a javasolt érték, stb.
Igen, így van egy konzumer cuccban, TP-Linknél pl. De jó esetben ott ilyesmit nem is tudsz állítani.
Itt feltételezik tudod mit csinálsz. Ettől professzionális, nem attól hogy fogják a kezed, meg hintelnek mindenfélével.A többi az össze-vissza magyarázás. Esetleg kávét ne főzzőn neked reggel, meg kösse be a cipőfűződet is?
Szép dolog ez a cloud backup, tök jó lenne ha lenne ilyen, de ez maximum csak álom.Az ipon statisztikája nem túl releváns, általában elég hülyeségek vannak odaírva.
szerk.: Amúgy komolyan nem értem, minek kellett neked EdgeRouter? Használod bármilyen funkcióját? Nekem nagyon úgy tűnik, hogy fordítva ülsz a lovon, és olyan konzumer userfriendly dolgokat szeretnél, amit nem az ilyen professzionálisabb cuccok fognak neked adni.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
killerjohn
addikt
A félprefesszionális nem azt jelenti, hogy valami nem működik alapból. Ha nincsen konfigurálva az MSS Clamping, akkor mondja azt. Ha az MSS Clamping miatt nem megy/jön egy csomó csomag, akkor adjon figyelmeztetést - akkor is ha én vagyok a hülye, de akkor PLÁNE ha a default értéke rossz. Amikor beállítom, legyen egy 3 soros hint arról, hogy mit csinál, mi a javasolt érték, stb. Ettől lesz valami (fél)professzionális, nem attól hogy kivágunk a UI-ra 200 textboxot, configból állíthatóvá teszünk még 2000-et, majd adunk rá default értéket amivel jó eséllyel nem hogy nem fog menni out-of-the-box hanem működik csak éppen a weblapok 10%-ánál nem, illetve a saját community-m már rég postolta, hogy rossz a default és mit kell vele csinálni.
Egyébként fasza, a hardverrel semmi gond (kivéve a CK, ami megmurdált). Szoftveresen 2005-öt idéz.
Folyt: amikor meghal egy CK, akkor a cloud igazán jelezhete, hogy ne akkor kelljen 15 munkanapos garit elindítanom rá, amikor épp kellene. Amikor egy CK backupol, menjen a cloudba a backup, szimmetrikus titkosítással (mester jelszó). Amikor cloudban vészhelyzet miatt megjelenik egy új controller, akkor ajánlja fel, hogy a meghalt CK backupját átmozgassam a PC-n futóra (vagy ez legyen pár kattintás, de jelenleg azzal is kibékülnék ha 2000 soros linux parancssorokat kellene gépelnem).
Összességében jelenleg a user experience az, hogy inkább tenném a kezem egy húsdarálóba, minthogy mégegyszer UBI cuccot vegyek, de ez majd elmúlik, amikor kicserélik a CK-t, és újra működik a rendszer...
extra poén: iPON szerint a meghibásodási arány: 1,5%. Szerintem ez kritikán aluli. Ma közölte az iPON, hogy szerintük kotyog az USB csatlakozó, és emiatt nem fogják gariban javítani, és akár 3 hónap is lehet a folyamat, és sanszos hogy fizetni is kell érte. Az életben nem fogom bebizonyítani, hogy szekrényben volt 9 hónapig és összesen 3x volt a kezemben.
[ Szerkesztve ]
-
Egon
nagyúr
válasz MasterMark #1945 üzenetére
Mi az hogy nem ezt mondta? Mit?
Én úgy értelmeztem, hogy nem elsősorban az volt a baja, hogy sok beálítás csak parancssorban elérhető, hanem hogy fals érték került beállításra (ezek szerint egy varázsló által).
De nem akarok offolni."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
válasz MasterMark #1943 üzenetére
Szerintem nem ezt mondta.
Attól még, hogy félprofi az eszköz, az alapértelmezett értékek akár jók is lehetnének...
Persze ha ez egyfajta beugró teszt, hogy csak a megfelelő tudás birtokában levő ember használhassa a cuccot, akkor nem szóltam: elvégre az fícsör, és nem bug..."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
MasterMark
titán
válasz killerjohn #1942 üzenetére
Nem értem a problémádat. Ha neked megfelel az egyben SOHO router, akkor miért nem azt használod?
Ha meg félprofesszonális eszközöket használsz, akkor miért várod el, hogy olyan egyszerű legyen mint a konzumer cucc?
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
killerjohn
addikt
válasz MasterMark #1941 üzenetére
LINUX? LINUX?? Tehát akkor ez úgy néz ki, hogy a sima "kombi" routerek szarok, mert beépített felületük van - ennek nincs, de vettem egy centralizált single point of failure-t, ami LINUX fájlrendszeren tárolja a dolgait, azaz egy olyan fájlrendszeren, amit még a Linux alapú androidok sem ismernek fel, cserébe rendelkezik cloud támogatással de nem használja backup tárolásra (master password-del ez még adatvédelmi aggályokat sem vethetne fel) ezért ha meghal, akkor simán csak megszívtam? Ja és a default beállítása alkalmatlanná teszi internetezésre, mert Ti kellettetek hozzá, hogy előtúrjátok az Internet mélyéről, hogy valami számot át kellett írni kisebbre
Ilyet tervezni igazi művészet - már junior software architectnek se vennék fel olyat aki egy interjún ezt rajzolja draftnak a probléma megoldós feladatra
[ Szerkesztve ]
-
MasterMark
titán
válasz killerjohn #1940 üzenetére
Linux alól kellene nézni szerintem.
Én úgy tudom semmilyen infot nem tart "felhőben". Az csak a távoli elérést biztosítja.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
killerjohn
addikt
egészen valószínű, hogy az autobackup be volt kapcsolva, a gond inkább az hogy a házban semmi sem olvassa az SD kártyát... A tablet sír, hogy nem támogatott formátum (gondolom a fájlrendszer), a notebookokban nincsen microsd olvasó
roppant mód érkelene, hogy ha már hozzá van kötve a cloudhoz, akkor miért nem oda backupol
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Ubi AP-hez adnak tápfeladót, szóval csak kamerához kell venni (ha ahhoz nem adnak).
Már amelyikhez... Nagyon jó áron lehet kifogni bontatlan OEM UAP-okat itt az aprón is néha, meg jófogáson is. Bőven jobban mint amennyibe egy poe adapter kerül.
az meg kicsit nevetséges, hogy a komplett hálózat többi része (router + AP-k + kábelek stb.) nem kerül annyiba, mint egyetlen switch
Ugyanezt mondom én is, ezért is keresek más alternatívát. Fix keretből dolgozom, az 5eFt/adapter nekem annyira nem passzol hozzá, főleg hogy csúnya is (és akkor még a legolcsóbbat vettem, "jókis" dugasztáppal). Szóval próbálok szerezni valami használt Ciscot, jobb ötletem egyelőre nincs.
[ Szerkesztve ]
-
Egon
nagyúr
Ubi AP-hez adnak tápfeladót, szóval csak kamerához kell venni (ha ahhoz nem adnak).
Szerintem egy családi házban elkél a 24-es switch, az meg kicsit nevetséges, hogy a komplett hálózat többi része (router + AP-k + kábelek stb.) nem kerül annyiba, mint egyetlen switch (értelemszerűen PoE-s 24-es switch vétele esetén)..."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
addikt
Hát, költözök, és "zöldmezős beruházás" lesz, szóval mindenképpen kell vennem switchet. És mivel akarok 2-3 poe-s AP-t, meg vagy 3-4 kamerát, így akkor már eleve poe switchet néznék, tisztább, egyszerűbb, szebb
Persze erősen árérzékeny a dolog, szóval azért 100-150kHUF-ot nem fogok egy switchert adni otthonra, de mondjuk 30-40k-t egy kiebrudált ciscoért szívesen kiadnék még, főleg hogy laborozni is jó lenne nekem. Persze az a kockázat megvan, hogy nálam fog megdögleni. Ugyanakkor a 6db tápfeladóból pont meglenne az ára.
[ Szerkesztve ]
-
-
addikt
Szuper, köszönöm
Hajt itt valaki egyébként nem unifi gigás poe switchel 802.3af -es unifi vagy egyéb poe cucokat (AP-k, kamerák)? Az ötlet az lenne, hogy kukázok ebayről vagy valami itthoni selejtezésnél ciscot, vagy valami mást. Egyelőre nem tudom mi lehet a sweet spot, illetve hogy van e egyáltalán értelme. Így hirtelen ránézve, gigabit + 802.3af képes 24 portos c2960-akat lehet vadászni 80-100 USD környékén, de a 48 portos sem sokkal drágább.
A 8 portos Ubiquiti US8 150W ezzel szemben 70kHUF körül lenne, persze az új, garis, meg minden, de hát aggathatnám még rá a szedett-vedett soho switcheket ha kifogyok a portokból, ráadásul ha 1 portot ellövök így uplinknek, akkor összesen 7db poe portom maradna, ami lehet hogy kevés lesz.
-
rekop
Topikgazda
"Szeretném viszont mindenképpen használni az AP-knál a roamingot, illetve azt, hogy az ssid-kat vlanokkal szeparáljam. Más unifi feature nem igazán érdekelne. Ugye ezekhez nem kell USG, vagy unifi switch?"
Nem kell.
"Illetve még egy kérdés: azt jól láttam, hogy a CloudKey 100%-ban egyenlő egy akármin futó Unifi Controller sw-vel?"
Igen.
"Arra gondoltam, hogy egy random desktop gépemre felteszem, beállítom vele amit kell, aztán nem is futtatnám, csak ha fw-t kell frissíteni, vagy 2 évente egyszer a beállításokon változtatni. Ez így járható út, vagy benézek valamit?"
Igen, ez is egy járható út.
-
addikt
Szert tettem egy uap-ac-pro -ra, egyelőre csak teszt jelleggel, de mivel beválni látszik, ezért folytatom az építkezést még 1-2db-al, illetve egy valn és poe képes switch-el. Annyira viszont nem szippantott (még?) be a dolog, hogy unifi cuccokba ruházzak be, egyelőre a magam számára rugalmasabbnak éreznék valami használt cisco switchet, illetve routernek egy inteles pf/opensenset, de még nem döntöttem
Szeretném viszont mindenképpen használni az AP-knál a roamingot, illetve azt, hogy az ssid-kat vlanokkal szeparáljam. Más unifi feature nem igazán érdekelne. Ugye ezekhez nem kell USG, vagy unifi switch? Ha jól értem a doksikat és a community fórumokat akkor nem, illetve logikusan belegondolva sem, de a manapság tomboló vendor lock-in jelenségek mellett én már nem lepődök meg semmin
Illetve még egy kérdés: azt jól láttam, hogy a CloudKey 100%-ban egyenlő egy akármin futó Unifi Controller sw-vel? Arra gondoltam, hogy egy random desktop gépemre felteszem, beállítom vele amit kell, aztán nem is futtatnám, csak ha fw-t kell frissíteni, vagy 2 évente egyszer a beállításokon változtatni. Ez így járható út, vagy benézek valamit?
[ Szerkesztve ]
-
rekop
Topikgazda
válasz TomiTheHero #1927 üzenetére
Ha megveszed ezt az adapter akkor mehet bármelyikkel.
Vagy “B” verzió, olyan switchet veszel ami tud 24V passive poe-t. -
MasterMark
titán
-
rekop
Topikgazda
válasz TomiTheHero #1925 üzenetére
Nem mindegy hogy a régi UAP-LR ami csak 2.4G-s, vagy az UAP-AC-LR-ről van szó. Ha az utóbbi, akkor ezen a képen a csomag bal felső sarka, de az a biztos ha megnézed az AP hátoldalán a feliratot, rajt kell lennie a 802.3af jelzésnek.
Az a switch amelyik tudja ezt a szabványt, jó lesz hozzá. De az AP-hez jár a tápfeladó(ha újonnan vetted akkor van a dobozban), és akkor megfelelő bármilyen gigabites switch.
Ha IPTV box is megy rá, arra figyelj hogy igmp képes legyen.[ Szerkesztve ]
-
TomiTheHero
csendes tag
Helló!
Ezt a matricát hol kellene látnom?
Kerül hozzám egy AP-LR, a dobozon Test Date: 08/07/17.Szeretném beüzemelni, de első körben egy TP-Link TL-SG1008P eszközre kötném, csak nem tudom meg fogja-e hajtani.. Szerintetek? Feleslegesen nem ruháznék be rá.
Ha nem, akkor egy Ubiquiti US-8-60W lenne a switch. Róla van negatív/pozitív vélemény?Akár melyik switch kerülne végül a kosárba, kötne rá üf egy TV-t, Telekom IPTV box, Unifi AP-LR.
Nem látna el semmilyen funkciót csak switch.
Ha OFF téma, bocsánat érte.ASUS ROG 551JW-CN215D - i7 16GB GTX960M 4GB
-
Mr Bond 007
őstag
válasz #19482368 #1916 üzenetére
Hardveres gyorsítás nékül 150-200 megabitet tud pl diginél a pppoe plusz terhelése miatt. Offload-al viszont ki se lehet hajtani még digivel se. Nem értem mi a gondod az offload-al, én azzal használom már lassan 3 éve. Max akkor kerülendő ha olyan szolgáltatás kéne ami üti. Offload mellett lazán kitolja a full gigabitet úgy hogy a cpu terhelés 8 és 12% környékén ugrál. A 4-esnek semmi értelme ha csak nem akarsz valami nagyon cpu intenzív szolgáltatást is futtatni. (de ha olyan über igények vannak akkor a pfsense inteles box-al sokkal jobb ennél)
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz MasterMark #1922 üzenetére
Így van, nagyon nem olcsó. De hát a UBNT termékek egyébként se arról híresek. Viszont több dolog van, amit figyelembe akarok venni. Ha 4-es mellet döntök, akkor kb 4-5 évig tuti nem lesz router gondom. Se Fw-frissítéseel. se semmivel. Azért annyira már ki ismertem, hogy merjek bele vágni. Eddig a X-is nagyon jó volt. Egy rossz szavam nem lehet rá. Csak nagyobb sávszélességre váltottam. És emiatt kicsit átt kell variálnom mindent. A 4-es mögé egy 8 portos edge switch már rég megvan. Az is teszi a dolgát, szépen. Az R4 kb annyi mint a 8 portos Switch, árban. Tehát minden megvan, kivétel egy izmosabb router. Ezért is tettem fel a kérdést, vajon a 3-is úgy tudja mint az X, vagy nem. De elég gyorsan megkaptam a választ. Persze mindennek lehet mondani, csak nem költséhatékony megoldásnak. De hát ez van.
-
törölt tag
válasz Cirbolya_sen #1920 üzenetére
azt tudom hogy bírja, csak arra voltam kiváncsi hogy hogyan.
Mindegy, szerintem ebből 4-lesz. Hosszú távon felejtős lesz a 3-om-is.
Hosszú távon meg jobban megéri a 4 több okból kifolyólag. -
MasterMark
titán
válasz #19482368 #1918 üzenetére
Ez nem olyan offload mint az X-ben.
IP offload module : loaded
IPv4
forwarding: enabled
vlan : disabled
pppoe : enabled
gre : disabled
IPv6
forwarding: disabled
vlan : disabled
pppoe : disabledIPSec offload module: loaded
Traffic Analysis :
export : enabled
dpi : disabled
version : 1.422[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
törölt tag
válasz Cirbolya_sen #1917 üzenetére
Köszi, a választ. Akkor ebből 4-lesz és nem 3-om. Gondoltam leváltom a jelenlegit, X-SFP mert ez offload bekapcsolásal 6-700-at bír csak. Legalábbis a mérések ezt mondják. De mivel csöbörből-vödörbe lenne, akkor inkáb még sporolok a 4-re. Hosszú távon mindenféle képpen csak jól járok.
-
törölt tag
Gyors kérdés, a Ubiquiti EdgeRouter Lite ERLITE-3 Router, tudja a gigabítet mindenféle beavatkozás nélkűl?
Vagy nála is be kell kapcsolni a Offloading-ot hogy ki lehessen hajtani? -
MasterMark
titán
Azt nem értem, ha prefix delegation van, akkor hogy csinálok tűzfalszabályt erre? Ugye a prefix változhat. Mi erre a best practice?
szerk.: Ja igen IPv6.
Illetve, hogy tudok saját "zónákat" csinálni? Ugye IPv4-nél használtam a /27 /28 stb. alhálókat erre.
IPv6-nál elméletileg ha /48 a prefix, akkor /64-ig én rakhatnám hozzá, de ezt hogy kell?[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
MasterMark
titán
-
rekop
Topikgazda
válasz MasterMark #1912 üzenetére
Én non-overlapping csatornákat használok csak, “auto”-n volt hogy az AP-k nem így választottak, és naponta többször csatornát is váltottak. Bár elég régen volt már amikor ezt próbálgattam, lehet hogy azóta javítottak a szoftveren, de én jobban szeretem saját magam beállítani.
-
rekop
Topikgazda
válasz killerjohn #1910 üzenetére
Tedd be a kártyát egy olvasóba, nézd meg mi van rajt. Azért ha meg van az új CK, állítsd be az autobackup-ot.
Végső esetben beállíthatod nulláról is az egészet egy gépen, és ha megvagy lemented. -
rekop
Topikgazda
válasz killerjohn #1907 üzenetére
Backup-od nincsen? Ha van akkor feltelipted egy gépre a kontrollert, és vissza töltöd a mentést, beállítod a harmadik AP-t is. Ezután csinálsz egy backup-ot a beállított 3 AP-vel, amit majd vissza tudsz tölteni az új CK-be.
-
killerjohn
addikt
válasz killerjohn #1902 üzenetére
Meg se nyikkan. Ipon 15 munkanapra vállalja a garit... Ami azért remek mert így nem tudom üermbehelyezni a harmadik, emeleti APt
[ Szerkesztve ]
-
chemand
aktív tag
Megérkezett a családba második Unifi AP-AC Lite.
Hogyan kellene beállítsam, hogy jó legyen? Gondolok itt arra, hogy a másikhoz képest milyen csatornát válasszak a két wifi csatornának? Ha egyező akkor zavarni fogják egymást? Az SSID ugyanaz mindkét AP-nél, ez nem baj? Bocs, a tudatlanságomért. -
rekop
Topikgazda
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen videókártyát?
- Home server / házi szerver építése
- Mindent visz: A GeForce RTX 5080 tesztje
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen routert?
- Az App Store-ban már kiütötte a ChatGPT-t a DeepSeek, tévúton az AI-szektor?
- PR-Telecom
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AliExpress tapasztalatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Új Zsír Lenovo ThinkPad X13 G4 Üzleti Laptop 13.3" -50% i5-1335U 10Mag 16/256 FHD+ Intel Iris Xe
- HP OMEN 15-ek0007nh - i7-10750H, RTX 2070 8GB Max-Q, 16GB DDR4 RAM, 256GB M.2 SSD - WIN 11 - 1ÉV GAR
- MSI Gamer PC: i7-6700K // RTX 2060 // 16Ram // 512Gb SSD
- ASUS VIVOBOOK S14 S433EA - 14"FHD IPS - i5-1135G7 - 16GB - 512GB SSD - Win11 PRO - MAGYAR
- Nikon SB-900 professzionális vaku
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest