Új hozzászólás Aktív témák

  • Mr K

    senior tag

    válasz viharhozo #41338 üzenetére

    A vakcina hatékonyságot úgy mérik, hogy szabadon eresztenek egy fertőzött országban pár tízezer oltott, illetve oltatlan nem covidos egyént, és a lelkükre kötik, hogy próbáljanak meg ugyanannyi kontaktusszámot létesíteni idegenekkel. Aztán várnak pár hónapot, (közben esetleg tesztelgetik őket), aztán a végén megszámolják, hogy ki lett pozitív, ki lett beteg, ki került kórházba és ki halt meg. Majd ezeket a számokat arányítják egymáshoz (oltottak, vs. oltatlanok).

    Te viszont nem ezt számolod (mármint szerintem, mert csak felületesen néztem át), hanem veszel egy olyan alapsokaságot, aki már eleve covidos. És ebből számolsz kórházba kerülési arányt (nem teljesen korrektül, mert a kórházba időben elcsúszva kerülnek az emberek, de mondjuk közelítésnek jó). Ez persze egy teljesen jó számolás, csak ez egy teljesen más adat, elvileg ezt hívják infection hospitalization rate-nek. (És ha ezeket a számokat arányítod, akkor pl. nem veszed figyelembe azt, hogy az oltottak kisebb arányban fertőződnek, illetve a fertőzöttek nagyobb arányban lesznek tünetmentesek (akik emiatt nem is teszteltetnek feltehetően).)

    Ha rosszul értelmezem a számításaid, akkor bocs.

    [ Szerkesztve ]

    ''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''

Új hozzászólás Aktív témák