Új hozzászólás Aktív témák

  • Gothmog

    aktív tag

    Azért van itt szervezettség, kérem...

    65+ életkorú szüleim (Sinopharmot kaptak mindketten) augusztus elején jelentkeztek a háziorvosnál 3. oltásért (ott kapták az oltást, és ugye a vezénylő tábornok eleinte azt mondta, hogy ott kell jelentkezni harmadik oltásért, ahol az első kettőt kapták). Azt a választ kapták (telefonos egyeztetés volt), hogy igen, természetesen, Pfizer lesz, és kb. 3 nappal az esedékes oltás előtt értesítik őket (édesapámtól telefonos elérhetőséget is kértek).
    Ám azt követően - közel három hete - totális, néma csönd, így tegnap édesapám elkezdett telefonálgatni a háziorvosi rendelőbe. Aznap sikeretlenül, de ma sikeresen. Miután elérte a rendelőt, ott a főnővér kioktatóan közölte vele, hogy keressenek oltópontot maguknak, mert náluk nincs oltás. Amikor apám említette, hogy de három hete nem ezt mondták nekik, sőt még a telefonszámát is elkérték, hogy értesítik, amikor mehet a rendelőbe oltásért, a nővér szemérmetlenül letagadta az egészet, és azt ismételgette, hogy oltópont, oltópont. Amikor apám annyit mormogott, hogy legalább szólhattak volna, hogy megváltozott a rendszer, akkor is tagadott a nő, és kis híján még apámat értetlenezte le. (Apám majdnem el is küldte a fenébe, de a főnővér abban a rendelőben kb. élet-halál ura, úgyhogy nem érdemes ujjat húzni vele...)
    Mindegy, ma regisztrálom őket majd oltópontra, de azért röhejes, hogy így elszórakoznak közel három hetet az emberek idejéből, és még szemérmetlenül is hazudnak/tagadnak mellé.

    Ja, ha már firkálok ide, akkor elsősorban Kékes525 figyelmébe, nem szigorúan COVID, inkább "apró színes" jelleggel: ma - kicsit ráérősebb időmben - olvasgattam egy-két tudományos cikket (nem kifejezetten, sőt kifejezetten nem covid témában), és az alumíniumsó adjuváns azért tud érdekes dolgokat. Például oltásoknál valóban elsősorban a Th2 vonalat indítja be (humorális válasz), és a citotoxikus effektor CD8+ T-sejtek aktivációját kevéssé/minimálisan serkenti, CD8 memóriasejteket jellemzően mégis kialakít.
    Illetve megakadt a szemem egy tanulmányon, amely szerint májdaganat (hepatokarcinóma) kísérleti kezelésénél - a kutatók meglepetésére is - azt találták, hogy a vakcináknál gyakorta alkalmazott alum adjuváns beadása brutális mértékű tumorellenes CD8+ T sejtes választ váltott ki.

    [ Szerkesztve ]

    Endure. In enduring, grow strong.

Új hozzászólás Aktív témák