Új hozzászólás Aktív témák

  • kts88

    senior tag

    válasz tornas #7938 üzenetére

    Szia!
    Szép kis pfc modult szereztél. Nos én arra szavaznék, hogy teljesen rendben van.
    Ez a típusú pfc egy boost konverter. Ebből rögtön következik, hogy magasabb lesz a kimenet, mint a betáp csúcsa. Pár 10V-al magasabbnak is kell lennie, máskülönben a folytó az energiáját csak nagyon lassan tudná leadni.
    Mivel a kimenő maxot általában egy ellenállásosztóval méretezik, aminek az alsó tagjára van előírva egy feszültség érték. Ahhoz, hogy ezt a feszültség értéket tartani tudja 350V-ig pumpálja fel a kimenő feszültséget.
    Dióhélyban ezek az egyszerrű pfc-k nem csinálnak mást mint:
    a kimenő feszültség alapján van egy hibafeszültség. Ez bejut a szabályzóba, aminek pedig a kimenetét simán felszorozzák a betáp feszültség függvényében. Ha a betáp fesz szinuszosan változik, a betáp áram is így fog. Ha DC-ről táplálod, akkor annyi az egész, hogy konstans értékkel szorozza a szabályzó kimenő jelét.
    Szerintem annyit vehetsz még észre, hogy ha magasabb feszültséggel táplálod akkor gyorsabban indul (indulhat). Mivel a kis ic-k táplálása úgy történik, hogy fel van húzva a betáp vonalra egy nagyértékü ellenállásal a táp lába (van bele integrálva egy zener dióda). A meginduló áram tölt egy kis elkót. Ha az elkó elég magas szintre töltődött kienged a reset állapotból az ic. Ha magasabb a fesz nagyobb áramot hajt át az ellenálláson, hamarabb is tölt a kondi. Amíg az ic nem idul meg, és nem kap kapcsoló jelet a mosfet, addig a kimenő kondin a betáp feszültség csúcsa jelenik meg. (24V -> 35V )
    Szerintem tegyél a kimenetére pici terhelést néhány kOhm, majd köss sorba egy izzót a betáppal és mehet is a hálózatba. (de azért letakarnám valami nem éghető és szigetelő anyaggal :DDD )

    És még egy apróság! DC-ről táplálva még ha magas is a dc szint 100-200V, ne terheld névlegesen. A bemenő dióda híd megadhatja magát! Ugyanis a diódahidak megadott kimenő árama kétszerese a beépített diódákénak, mivel 50Hz váltó esetében a diódák árama (átlagos árama) fele a kimeneti áramnak. DC esetben pedig mindig ugyan az a kettő vezet.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák