Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cobra.
őstag
-
Thome
veterán
Hát ebben a leíráson kívül semmi nem volt!
(#7896) Cobra.: Köszi! Ezt töltöttem le legelsőre, de nem bírtam működésre bírni, viszont most játszottam vele picit és sikerült.
Egy kérdésem lenne még hozzátok, mennyit kellene pihentetni az UPS-t kikapcsolva? Vagy ha nincs terhelés alatt (éjszaka) akkor maradhat bekapcsolva? Mert akkor a routert és tv-t is rádugnám, mivel ha kikapcsolom, megszűnik az áramellátás, s akkor se tv, se router (iptv).
-
*Ropi*
félisten
válasz sultansmith #7895 üzenetére
Hány RAM modul van benne? A HDD 7200 vagy 5400 RPM? ODD van?
445W csúcsra jött ki ezzel (2 RAM modullal számoltam): amiket Cobra. írt azok jók lesznek.
[ Szerkesztve ]
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
Cobra.
őstag
Thome: [link]
sultansmith: teljes terhelésen gondolom nem kell 15 perc áthidalási idő, alapjáraton meg bőven elég lesz hosszabb időre is egy 800VA körüli szünetmentes, pl az előbb említett Aurora 850VA, vagy FSP EP850, ha sok pénzed van, akkor APC Back UPS Pro 900.
[ Szerkesztve ]
-
*Ropi*
félisten
válasz sultansmith #7893 üzenetére
És az a VGA mennyire van megrántva? Hány RAM modul van mellé? Ventilátor mennyi van a házban? Valami egyéb, mint ventilátor vezérlő, neon díszvilágítás, ilyesmik?
[ Szerkesztve ]
-
*Ropi*
félisten
Ott kellett volna lennie mellette egy CD lemezen a dobozában a szoftverének.
(#7891) sultansmith: A géped pontos konfigját írd meg, mert abból, hogy van benne egy papíron 550W-os táp még bármekkora lehet a fogyasztása *0 - 550*W-ig! Ha meg 600W-hoz ajánlunk UPS-t, akkor garantált a szívrohamod.
Valószínűleg már csak holnap fogok tudni válaszolni, mert nemsokára teleportálok dolgozni.
[ Szerkesztve ]
-
sultansmith
senior tag
Hali!
Kellene nekem egy szünetmentes, mert ha odakint rászáll egy veréb a kábelre, elmegy 2 másodpercekre az áram...
Van egy 550W-os táp, meg egy papíron 52w-os monitortévé. Olyan 10-15 percig jó lenne, ha bírná nafta nélkül.
Milyen készüléket ajánlotok?
Előre is köszi a válaszokat!
Babakék is never ever motherfuckin' DIE!
-
Thome
veterán
Na majd a mai nap megnézem!
Mondjuk áramszünet itt évente jó ha 1-2 alkalommal van úgymond hosszabb (1-2 óra), inkább a napi rendszerességű 1 másodpercesek azok amik kiidegeltek eddig, s ezt szinte biztos hogy áthidalja akár 3 év múlva is.
Usb-n keresztül monitorozó programot senki nem ismer?
[ Szerkesztve ]
-
*Ropi*
félisten
"...hogy mennyi időt hidal át azt nem teszteltem le már."
Pedig az lenne a lényeg, hogy a gépedet biztonsággal le tudod-e állítani akkor is, ha éppen teljes terheléssel megy amikor elmegy az áram és már az akku sem nullkilométeres. Egyébként az UPS akkuk teljes újratöltése több óra, így ha eleve csak kevés tartásidőt tud és több rövid áramszünetet kap egymás után akkor előbb vagy utóbb lefekszik, mert az akkuk nem tudnak elég gyorsan visszatölteni.
-
Thome
veterán
Ma megjött az FSP Hexa táp és Centralion Aurora 850 usp is.
A tapasztalatom, hogy max terhelésen sincs gond, tv+x360+pc játékot futtatva+monitort gond nélkül viszi, hogy mennyi időt hidal át azt nem teszteltem le már.
Egy kérdés. Usb-n monitorozó programot tudnátok mondani? Ott van rajta az usb, eddig kettő programot próbáltam, de egyik se látta, mind a hálózaton kereste az ups-t.
-
v!ct0y
veterán
Ezeknek a kisebb szmenteseknek van valami hangjuk ? Meg nem kell nekem, hogy egész nap menjen vagy, hogy van ez ?
-
Cobra.
őstag
Szerintem a BR nem is bírna többet, mint 1 óra, és nem az akku miatt, hanem a nagyon kínai elektronika miatt. Egyébként egy FSP Nano bőven elég ezekhez.
-
for-rest
csendes tag
Szia!
Akkor abban segits hogy megertsem az APC hivatalos oldalan talalhato kalkulator miert 52 percet ir csak a kissebbre(550es), 50W fogyasztora? Nekem is logikusan 6 ora lenne de 52 perc. Es ezt hivatalosan APC termektamogatas is megerositette. Habar a kepletet a srac 20 perces beszelgetest kovetoen sem tudta elmondani.[ Szerkesztve ]
-
*Ropi*
félisten
Itt írtam róla korábban: a konnektorból szinusz hullámforma jön, a szinuszos UPS-nek vele megegyező a jelalakja, tehát minden fogyasztó szereti (kivéve az olyan fogyasztókat, mint pl. a nyomtatók, amiknek a használati utasításában benne van, hogy semmilyen UPS-re nem szabad kötni őket).
Az akkukat így is - úgy is cserélned kell (bármilyen UPS-t veszel - jobb minőségű akkukkal is), max. nem 1 év után, hanem csak 2-3. A megadott tartásidők pedig 100%-os állapotú akkukra érvényesek: ahogy öregszik az akku és romlik a kondíciója, vele párhuzamosan csökken az általa nyújtott tartásidő is. Tehát ha úgy veszel UPS-t, hogy eleve csak 3 percet tud áthidalni, akkor egy idő múlva meglepetés fog érni, mert ahhoz sem lesz elég a benne lévő kakaó, hogy normálisan shutdown-oljon vele a gép.
Sokat segítene, ha nem csak a tápod papíron terhelhetőségét adnád meg, hanem a konkrét konfigodat, hogy ki lehessen számolni mennyit eszik: anélkül vaktában lövöldözés bármit is ajánlani.
-
for-rest
csendes tag
Sziasztok!
Egy Synology NAS 412+ tipushoz szeretnek egy APC tipusu szunetmentest.Elmeletileg 40W a teljesitmenye ehhez jonne meg egy router is.
En a APC Back-UPS BR550GI es a Back-UPS Pro 900 kozul valasztanek. Ha kb 1 orat kitartana aramszunet eseten az jo lenne.
Elore is koszi a valaszokat![ Szerkesztve ]
-
Cobra.
őstag
válasz Tepsifüles #7876 üzenetére
Az 1200VA-sre az van írva, hogy 720W-ot tud egyszerre leadni, a 2 gép meg ez alatt van valamivel, tehát elég lesz. Mondjuk anyagilag jobban kijönnél 2 kisebbel, mert ez elég húzós áron van.
-
Coyot
őstag
Ahogy tudom a tiszta szinuszos a jobb, és az active pfc-s tápok azt tűrik jobban? De javíts ki ha tévedek
Nem vágyom az akksik csereberéjére így inkább egy sokáig megbízható termék kéne. Igazából a fő cél hogy a hálózat ingadozásait kiszűrje, nem létfontosságú hogy nekem 1 percnél tovább áthidaljon. Monitorom egy dell u2311h elég kelleme a fogyasztása.Má' nem
-
szajlensz
csendes tag
Köszi! Kb két hét és kapok egy komplett másik gépet, így fogok tudni játszani táppal, házzal, rammal, vinyóval. Az alaplapon kívül kb csak ezek jönnek szóba A ram a legkevésbé gyanús. A ház érdekes lenne, olvastam valamelyik külföldi fórumon a sok közül, hogy idővel az apró rezgések (csapágyas ventik, öregedő hdd/odd, asztal mozgatása) miatt 1-2 dolog összeérhet, aminek nem kéne, az is pontosan ugyanilyen tüneteket produkált. A házam 7 éves Cooler Master Elite 331, nem mai gyerek. A vinyó ugyanennyi idős, 60 bad sector, ki tudja mit művel, lehet, hogy a táp védelme indít újra. Mindenesetre köszi a tippet, ha megvan a megoldás, megosztom, hátha valaki belefut ilyenbe.
-
Tepsifüles
tag
Uh akkot tök sötét voltam, tehát nem a W számít, hanem a VA ?
Vagyis a kettő gépet elviszi egy ILYEN APC Back-UPS PRO 1200VA ?
Sabee
-
Cobra.
őstag
válasz szajlensz #7874 üzenetére
A túlfeszvédő az esetedben nem ér semmit, szerintem arra ne költsél. Nem tudsz kölcsön kérni valakitől egy tápot? Esetleg még valamelyik alaplapos topicban kérdezz rá, nincs-e valami ismert bug az alaplappal.
Tepsifüles: akkor tippre 600-650W a két gép fogyasztása terhelés alatt. Ide kell egy legalább 1000VA-s szünetmentes, vagy 2db 600VA-s. Ha hosszabb üzemidőt akarsz akkuról, akkor 2db 7-800VA-s drágább egység.
-
szajlensz
csendes tag
Nem nyert a ramok másik slotba pakolása sem. Ma este jön majd, hogy külön-külön próbálom. A rendszerhiba utáni újraindulás ki van kapcsolva, minidump bekapcsolva, de nem csinált, így abból sem leszek okosabb. Ha ezek után is újraindul, visszaviszem a tápot, gariban futtassák hosszabb ideig, hátha előjön náluk is. Meg veszek első körben egy túlfeszültség védelmes elosztót, bár az az esést nem fogja tudni kompenzálni, ha jól gondolom.
-
*Ropi*
félisten
Akkor valamilyen AVR-es tünetmentes kell neked. APC-ből használtan 700VA körüli tiszta szinuszost már kapsz: pl. SU700INET vagy az újabb SUA750I, Centalion-ból a Blazer 600 vagy 800, FSP-ből az EP850, de még az EP1000 is belefér az árba. Utóbbi két gyártó termékei olcsóbbak de csak kváziszinuszosak, ha ez számít. Az FSP-ben kb. 1 év alatt meg fogják adni magukat az akkuk (nekem pl. mind a két EP1000-ben pár héttel a garancia lejárta után amortizálódtak le), de legalább tehetsz bele normálisakat. Monitorral vagy anélkül akarod rákötni (milyen monitorod van) a gépet? Más egyéb perifériát (modem, router, stb.) is?
(#7871) Thome: Használd egészséggel (vagyis inkább ne legyen szükség rá )! Örülünk, ha megosztod a használati élményeidet.
-
Thome
veterán
Nos, végül egy FSP Hexa+ tápot rendeltem mely 400W-os, illetve egy Centralion Aurora 850VA-t mivel ez tűnt a legjobb ajánlatnak, ezt megúsztam 24 ezer forintból újonnan, postával együtt cakk-pakk..
Majd leírom tapasztalataim, majd ráeresztek egyszerre mindent amit legelső hozzászólásomban leírtam, s kiderül hogy kellett volna-e az 1000VA a géphez és boxhoz, vagy elég lesz-e a 850 a tv-vel és a monitorral együtt is.
-
Coyot
őstag
Mintha kicsit több lenne itt az élet mostanában
Segítsetek nekem légyszi. Adott a tápom: Enermax Modu82+ 430W. Ehhez szeretnék egy olyan szünetmentest ami képes normalizálni vagy korrigálni a hálózat ingazodásait. Legyen a keret mondjuk 25-30k. Mik jöhetnek szóba?
Előre is köszi
Má' nem
-
tornas
őstag
Azért az a 1,5 év tényleg rossz szériát takarhatott, de ebből még nem érdemes általánosítást csinálni. A legtöbb kondér vígan kibírja 5+ évig és az 5+ éves megfelelő minőségű tápoknál is kicsi a valószínűsége az instabilitásnak. Én ilyen rossz minőséggel a G-luxon kondiknál találkoztam, ahol azok kb. 2 év után megpusztultak a tápokban.
"A kérdező konkrétan együttműködő eszközöket kérdezett: pontosan ezért mertem ajánlani, mert nem csak hallottam valakiről aki már látott ilyet, hanem személyesen használom ezeket: annyira megbízok bennük, hogy az ügyfeleim anyagait is ezek védik. Én nem a katalógusokból ajánlok, hanem saját tapasztalatok alapján: elmondtam ami nálam bevált, persze másnak nem kötelező úgy csinálni."
És azzal sincs semmi baj, ha túlbiztosítod magadat és az ügyfeleidet. De ezt a túlbiztosítást sajnos nem mindenki engedheti meg magának, mert legtöbbször a pénz beszél, még a józan eszűnél is. Ilyenkor az általad még nem használt és nem tapasztalt dolgokat is érdemes elő venni ajánlásnál.
[ Szerkesztve ]
"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
*Ropi*
félisten
A saját FSP Epsilonomban 1.5 év után kellett az elkókat cserélni: nemsokára 3 éves lesz, kíváncsi vagyok mit produkál. Hol van az 1.5 év az általad említett 10 évhez képest? Tisztában vagyok vele, hogy vannak rosszabb és jobb szériák, de azért
(#7857) Cobra.: "Ropi azért eléggé el vagy tévedve a dolgokkal. Baromság, hogy ne vegyünk használt tápot, főleg, hogy 3 év után kuka mindegyik..." Tegyük helyre, mert eléggé lesarkítottad: nem azt mondtam, hogy 3 év + 1 napos korukra mind meghalnak, hanem, hogy jóval nagyobb az esélye az instabil működésnek a kiszáradóban lévő kondikkal.
Én a saját házam táján is a maximális biztonságra törekszem adattárolás szempontjából, így kicsit túlbiztosítok. Egyébként a kérdést feltevő által adott infókból (hogy pillanatnyilag a monitor, a TV, az X-Box is rajta lenne még a gépen kívül) nem mondanám túlzásnak az UPS-t. Persze most, hogy utána kiderült: nem marad sokáig az X-Box, tényleg felesleges az EP1000.
A kérdező konkrétan együttműködő eszközöket kérdezett: pontosan ezért mertem ajánlani, mert nem csak hallottam valakiről aki már látott ilyet, hanem személyesen használom ezeket: annyira megbízok bennük, hogy az ügyfeleim anyagait is ezek védik. Én nem a katalógusokból ajánlok, hanem saját tapasztalatok alapján: elmondtam ami nálam bevált, persze másnak nem kötelező úgy csinálni. Lapozzunk!
(#7860) Cobra.: Nem ismerem az FSP ATX-400PNF-et, ezért a "katalógust" lapozgattam, amiben kifejezetten jó tápként ajánlják. Akkor kinek higgyek?
Hogy ON is legyek: friss hirdetés HA-ról, vesz mellé egy ilyet (800-as nem találtam a HA-n most) és ölöm é' bódottá'. Olcsón megúszta (bár az akkuk ki tudja milyenek), a gépét megvédi, az X-Boxot meg a tevét nem dugja rá.
[ Szerkesztve ]
-
szajlensz
csendes tag
Hát igen, de nem kimaradásra, hanem csak ingadozásra gondoltam. Most átraktam 2-4-ből 1-3-ba a ramokat, fél órája megy. Adok neki egy kis terhelést is, hátha... Azt, hogy egy új FSP nem viselné el egy max 84w proci, 2x4gb ram és 1 sata2 vinyó terhelését, azt nem hiszem. Főleg, hogy kilőttem a proci power save és turbó cuccait is, hogy konstans 3099MHz-n ketyegjen. Ja és bekapcsoltam a naplózást és van BlueScreenViewer, hátha kiderül valami.
-
Cobra.
őstag
válasz Tepsifüles #7865 üzenetére
Az addig ok, hogy annyi van ráírva a tápra, de mennyi a gép tényleges fogyasztása? Meg LED vagy CCFL világítású a monitor?
szajlensz: ha lenne áramkimaradás, akkor a monitor és a hangfal is jelezné, de elvileg a routernek is újra kellene indulnia. Terhelés alatt még azt mondanám, hogy a tápnak nincs elég áthidalási ideje (sima tápoknak is van minimális), amit a többi egység tápja kiszűr, de alapjáraton olyan minimális az áramfelvétel, hogy ott nem lehet ilyen. Itt valamelyik hardveregység lesz a hibás, de kitalálni, hogy mi, az nem lesz egyszerű.
[ Szerkesztve ]
-
Tepsifüles
tag
Sziasztok!
2 Tervező géphez kellene szünetmentes. Egyik 550W-os tápos (+27"os monitor), a másik 650W-os (+27"-os monitor).
Mit ajánlanátok?Válaszokat előre is köszi
Sabee
-
szajlensz
csendes tag
Nem, restartolt már terhelés alatt (GTAIV a prociba integrált hd4600-zal, AIDA logban semmi gyanús, sőt max 60 fokos proci, bőven határon belüli szoftveres mérésű 12V és 5V feszültségekkel) és memtest86 futtatás közben is (hibás vinyó is szóba került, de így nem valószínű). Az eseménynaplóban kernel power 41 63 van. Ennek utánaolvasva nekem az jött le, hogy a nem szabályos leállás után kerül oda, jelezve, hogy az előző ilyen volt. A tápra a bolt ugye azt mondta, hogy rendben van. Az alaplap-proci-ram trió pedig új.
Szerk: Ma ha hazaértem kap még egy tesztet a ram, mert az is tud érdekes dolgokat művelni, bár ott inkább BSOD-re számítanék. Másik slot, csak az egyik, csak a másik, stb.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz szajlensz #7862 üzenetére
Okozhatja, de az eseménynaplót is megtekinteném, mert más miatt is lehetnek újraindulásaid.
"Majd kb fél óra állás után (sleep, hibernálás és hasonló power save dolgok kikapcsolva) restartolt."
Mindig csak ekkor restartol...?
-
szajlensz
csendes tag
Sziasztok!
Hozzáértő társaságra találtam, remélem valaki tud segíteni.
Létezhet, hogy hálózati feszültségingadozás miatt újraindul a gépem? Ugyanebben a konnektorban van még egy T-Home Cisco router, egy Samsung led monitor és egy Labtec 5.1 hangfalszett. A gép: AsRock H97M Pro4, Intel Core i5 4440, 2x4GB Kingston HyperX DDR3, WD 160-as SATA2 és egy FSP400-60APN 85+ táp. Elég érdekes, hogy terheléstől függetlenül csinálja, próbáltam AIDA stress test-et, fél órán át ment szépen. Aztán még 3 órát minden gond nélkül. Majd kb fél óra állás után (sleep, hibernálás és hasonló power save dolgok kikapcsolva) restartolt.
A gép újraindulásán kívül semmi más jel nincs, router nem indul újra, hangfal nem pattog, monitor nem kapcsol ki. A táp márciusban lett véve, már visszavittem garanciában, de a bolt szerint 2 gépben is ment, bár nem tudom mennyi ideig hajtották.
Okozhatja a fenti jelenséget feszültségingadozás? Ha igen, megoldás lehet egy UPS vagy feszültségingadozás védő (pár ezer forintos kicsike)? A drágább UPS overkill lenne, mivel áramszünet nem szokott lenni.
-
tornas
őstag
Teapo kondik voltak benne, amiknek illik (illene) 5 évnél többet kibírni, de ez részben attól is függ, hogy mennyire volt leterhelve, meddig és milyen hőfokon. Viszont ha van egy keveset használt valahol ebből a PNF-ből, akkor érdemes lehet ráharapni, mert attól, hogy több évig kihasználatlanul hever egy táp, még nem öregszenek annyira a kondérjai mintha terhelve lenne.
Az egy tévhit, hogy a kondik árammentes állapotban is ugyanolyan mértékben mennek tönkre és száradnak ki, mintha áram alatt és akár is terhelve lennének. 20 éves kondiknál is mértem már normális értékű ESR-t (japán kondik leginkább).
De azért 10 évesnél öregebb cuccot (UPS, PSU stb.) már tényleg nem érdemes megvenni, legfeljebb bagóért és nyomban át kell kondizni."Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
-
Thome
veterán
Köszi, így azért már megnyugtatóbb hogy megúszhatom olcsón is.
Csak a gépet kellene levédeni, a monitort nem, illetve magát a 4850-et is tervezem hamarosan (év végéig) cserélni halkabb vga-ra, kb HD5670 szintű dologra, ez nem olyan fontos csak megemlítem hogy később még ennyit se fog enni kérni a gép.
Ugyanez az Xbox Slimmel, hogy csak a gép lenne ráküldve a tv nem.A tv és monitor kibírja ezt a pillanatnyi áramkihagyásokat, azokat nem tenném rá. Bár egy 800VA-nál már beférne alá a TV és monitor is, ha elég a 600 akkor azzal is kibékülnék, most láttam fenn aprón egy olcsó centraliont, csak hozzá nem tudom melyik táp az ami biztos jó vele, mert láttam már 9500ft-ért újonnan Hexát, de ha van ettől is olcsóbban ugyanilyen szintű táp, az is jöhet.
[ Szerkesztve ]
-
Cobra.
őstag
Ropi azért eléggé el vagy tévedve a dolgokkal. Baromság, hogy ne vegyünk használt tápot, főleg, hogy 3 év után kuka mindegyik... Ha a Codegen kibírt 6 évet, akkor egy márkásabb pláne ki fog (FSP PNF mondjuk pont nem, de ez a kivétel). Használt GHN vagy Hexa megvan 7-8k-ból, mellé egy használt Blazer 600 vagy 800 (én inkább a nagyobbat venném ennyi fogyasztóhoz) meg szintén megvan 10k alatt (már ha találni).
És továbbra is értelmetlen 550w-os tápot ajánlani egy 200W fogyasztású géphez.Plusz a komplett minden fogyasztása 400W, oda is értelmetlen az EP1000. Bár ha megveszed neki, akkor biztos szívesen elfogadja.[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
Mint írtam, a ma kapható legtöbb APFC-s tápegység megkajálja a kvázi-szinuszt is. Meg aztán azok az elektrolit kondik sem száradnak ki 3 év alatt. 10 év után esetleg már cserélném, minőségétől függően.
Az illető konfigjának elég lenne egy minőségi, efyben hagyott 12 V-os ággal rendelkező 400 W-os PSU is.
[ Szerkesztve ]
-
Thome
veterán
Igazánól az is elég lenne ha 5 MÁSODpercet tudna áthidalni, ezért is teljesen mindegy hogy mennyi ideig bírja.
Megnéztem az ajánlottad, már úgy vagyok vele hogy 20-25 a plafon, szóval kérlek magyarázd el miért van nekem szükségem ekkora teljesítményű tápra? Hisz ha megveszem 350-400w-os Fsp hexa, Fsp 350-60apn, illetve hasonlóan jó 80% körüli hatásfokú tápot, akkor ha a gép maxon jár, se éri el a 70%-os kihasználtságot.
Az xbox-ot pedig felejtsük most el egy pillanat erejéig, mert az nem lényeges, mert hamarosan költözik csak addig gondoltam védem (szeptemberig van itt) a gép védelme a lényeg, ide meg nehogy egy 1000va-s szünetmentest tegyek be.
[ Szerkesztve ]
-
*Ropi*
félisten
A géped 220W körül eszik csúcsban (monitor nélkül), amit ajánlottam korábban (Raider 550 + EP 1000), az elbírja X-Box-szal meg tévével együtt is, de úgy csak kb. 2-3 percet fog tudni áthidalni.
Ha minden watt számít és megy a verseny a másodpercekért, akkor a monitort és a tévét is be lehet kalibrálni: pár wattot meg lehet vele spórolni amellett, hogy színhelyesen látod rajtuk a megjelenített tartalmakat. Bár a két megjelenítőre házhoz kiszállással együtt 13.000 Ft-ba kerül Pesten belül...
-
Thome
veterán
Jelenleg csak így tudok megvenni a cuccot hogy használtan. Mondjuk a táp az tényleg necces és kell az új, szóval egy jelenleg forgalomban kapható fsp-t vásárolok majd.
Igen átböngésztem, a nem ajánlottak listájával kezdtem.
Konfigom nagy vonalakban:
Lap: Asrock n68-vs3-ucc
Cpu: Athlon II x2 260
Vga: Sapphire hd4850 512mb
2x2gb ram, 500gb hddHagyjuk ki az egyenletből az xboxot. Te személy szerint mely tápot és hozzá mely ups-t ajánlod? Ha bővítem a gépet, azt csak úgy fogom, hogy fogyasztásban lefele indulok el.
És most tegyük vissza az egyenletbe. Ebben az esetben mely ups-t ajánlod?
[ Szerkesztve ]
-
*Ropi*
félisten
".Na akkor szaladjunk neki még egyszer."
Nekiszaladhatunk akár többször is, de akkor is csak"fejjel a falnak" üzemmódban vagy.
"Ennyi van rá. Ebből kell most kihozni valamit, akár használt cuccokból is."
Veszel most valamit, hogy aztán bukóval másra válts? Ráadásul használt tápot, aminek nem ismered az előéletét: a kondenzátorok ~3 év alatt kiszáradnak, onnantól hangosan ketyegő időzített bomba van a gépedben. Ha a helyedben lennék, első körben a meglévő pénzből S.O.S. vennék egy minőségi tápot a kodegány helyére, aztán második lépésben összegyűjtenék a UPS-re. Lehet elsőre drágának tűnik, de hidd el: neked akarok spórolni hosszú távra.
"A codegen szartól bármi jobb lenne most, úgy gondolom, s Te is így gondolod, ebben biztos vagyok."
Igen, lásd az előző bekezdést.
"Akkor ezek szerint amit írsz, ezek a kvázi szinuszos ups-ek komálják az aktív pfc-t is?"
Nem, soha nem komálták, csak az FSP nem szabhatott ki annyira hülye módon magával, hogy a saját tápjai ne menjenek a saját tünetmenteseivel, ezért kénytelen volt olyat gyárta(t)ni, amik együttműködnek velük, ezért merem ezeket ajánlani. Konkrétan úgy is írtam, hogy azt a párosítást (Raider 550 + EP1000) nyugodtan megveheted, nem pedig általánosítottan, hogy bármit bármivel.
"Illetve, írod, hogy a jó pc-s táp megvédi a gépet a feszültségtüskéktől. Na most, nem pont erre is szolgál az UPS, hogy véd?"
A PC tápnak nem az az elsődleges feladata (Nem is várható el tőle - azért van az UPS, de abból sem mindegyik tudja: ezért is ajánlottam az FSP-t, mert az igen.), hogy megvédje a gépet a tranziensektől, de egy korrekt PC táp a készítői jófejsége miatt úgy van megtervezve, hogy a konnektorból áttételesen se kerülhessen semmi olyan a kimenetére aminek nem kell. Védelem alatt itt azt értem, hogy ami egy rosszabb tápot megfektetne úgy, hogy azzal a lendülettel magával vinné a gép többi részét is, a minőségi táppal szerelt gépben max. a tápot kell cserélni, mert a többi alkatrésze hibátlanul működik tovább.
Nem tudom milyen konfigod van mert az adatlapod nincsen kitöltve, de ezt a 300W-os kategóriát felejtsd már el a saját érdekedben! Ugye tápvásárlás előtt átböngészed az ajánlott tápegységek listáját?
-
-
v!ct0y
veterán
Hali!
Tudnátok ajánlani egy szmentest az adatlapomon található konfigra? Csak a gép és a monitor lene rá kötve semmi más. -
Thome
veterán
.Na akkor szaladjunk neki még egyszer.
Ennyi van rá. Ebből kell most kihozni valamit, akár használt cuccokból is. A codegen szartól bármi jobb lenne most, úgy gondolom, s Te is így gondolod, ebben biztos vagyok.
Majd a későbbiekben cserélem őket jobbra-szebbre-újra. Használtam 300W-os aktív PFC-s tápok (pl. be quiet) már megkaphatóak ahogy nézem 5-6-7 ezer forintért (pl most láttam egy 300W be quiet tápot viszonylag olcsón). Akkor ezek szerint amit írsz, ezek a kvázi szinuszos ups-ek komálják az aktív pfc-t is? Pont ezt olvastam mindenütt, hogy nem igazán.
Illetve, írod, hogy a jó pc-s táp megvédi a gépet a feszültségtüskéktől. Na most, nem pont erre is szolgál az UPS, hogy véd?
Tegyük fel hogy egy normális FSP 300W-os tápot szereztem be ami Aktív PFC-s, így eszik a gép csúcson 200W-ot. Mellette megy az Xbox ritkán. Ha viszont az Xbox megy akkor általában csak netezem, szinte mindig csak a net megy, néha játszom csak 1-2 órát gépen, szóval netezéskor 130-140W a fogyasztás + az xbox 100wattja. Tehát bőven elégnek kell lennie a 360-380W-os 600VA UPSnek, én az FPS Nano 600-at illetve a fentebb említett darabot nézegettem. Így hogy véled, működhet a 2 cucc együtt, illetve a kinézett UPS-ekről a véleményed? Ha viszont így sem működne, akkor azt írd meg, és változtatok a kondíciókon.
[ Szerkesztve ]
-
*Ropi*
félisten
"...táp és UPS csere is lenne, ezeknek viszont ki kellene jönni 14-15 ezer forintból..."
Felejtsd el!
"...sok esetben van az hogy használják mellettem az Xboxot miközben én gépen játszok, ezért is kellene ha a kettőt együtt bírná."
Ebben az esetben még inkább!
Egy átlagos, de jobb minőségű táp (mondjuk egy FSP Raider 550) önmagában annyiba kerül, tehát jobban a zsebedbe kell nyúlnod: én olyan 35-40k Ft-ra tippelem a végét. A PC-s tápegység az, amin nem szabad spórolni: jó esetben megvédi a gépet a konnektorból érkező feszültséglökésektől. Egy jó táp ha önmaga meg is hal a mögötte lévő cuccokat attól még megvédi.
A valódi fogyasztást kell nézni, de mindig túl kell méretezni a tápegységeket: én mindig úgy számolok, hogy csúcsra járatva se legyen több, mint a táp terhelhetőségének a 75%-a. Semmilyen elektromos eszköz sem szereti, ha csúcsra van járatva, akkor sokkal hamarabb romlik el.
A saját gépemben FSP Epsilon 700 táp van és most egy EP1500 (de van egy EP1000 is: mindkettő kváziszinuszos)-ról megy. Édesanyáméban egy ilyen Raider 550 van és EP1000 van alatta. Tehát ilyet vehetsz nyugodtan.
[ Szerkesztve ]
-
Thome
veterán
Ja igen, hogy elkerüljük a félreértést, sok esetben van az hogy használják mellettem az Xboxot miközben én gépen játszok, ezért is kellene ha a kettőt együtt bírná.
Ahogy néztem kb 190W-ot eszik a gép (Athlon II X2 260, HD4850), az Xbox Slim pedig 90W-ot játék közben, de mérjünk egy picit fölé, szóval tényleg elégnek kellene lennie.
Vagy rosszul közelítem meg a dolgot és nem a valódi fogyasztást hanem magát azt kell megnéznem hogy a tápegységek hány wattot adnak le maximálisan?
[ Szerkesztve ]
-
Thome
veterán
Nosza akkor csapjunk bele!
A gép tápot is cserélném most, szóval táp és UPS csere is lenne, ezeknek viszont ki kellene jönni 14-15 ezer forintból, és az áthidalási idő bőven elég ha 2-3 perc, többre nincs szükségem!
Csak az Xbox360 Slim (120w táp) illetve csak a gép lenne rákötve, ami mondjuk egy 300W-os minőségi (FSP, ilyesmi) táp lenne rajta.
Egy Centralion Blazer 600-as (360W) UPS elegendő lenne ezen két cucc alá? Ha csúcsfogyasztást nézünk, akkor sem enne 300-330wattnál többet a kettő együtt, monitorok nélkül.
Természetesen nem rángatom a gépet, bőven elég ez a teljesítmény nekem, sőt.
Ha jól gondolom ehhez passzív PFC-s tápot kell keresnem, illetve ha minden igaz ha kvázi szinuszos ha valódi szinuszos az UPS, akkor is jó lesz az Xbox360 slim tápjához?
Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
*Ropi*
félisten
válasz Daywalker #7840 üzenetére
Fontos, hogy párban cseréld az akkukat, hogy egyformák kerüljenek bele!
(#7841) Thome: Akkor tedd fel újra ezt a kérdést, ha lecserélted a Codegen tápodat: egyrészt ha az letérdel, akkor az UPS-t is tönkrevágja, másrészt nem mernék rá megesküdni, hogy szereti a kváziszínuszos UPS-eket, tehát az első pontnak hatványozottan nagyobb az esélye. Remélem, hogy nincs megrántva a géped azzal a táppal, az új táppal meg majd azt is mondd meg, hogy húztad-e!
Egyébként ha nem X-Boxozol és gépezel egyszerre, meg a TV-t és a monitort nem kötöd rá, akkor elég egy 7-800VA-es darab, mondjuk egy FSP EP850. Ha a monitort rákötöd, akkor kell az EP1000, hogy 10 percet kibírjon.
-
Thome
veterán
-
Thome
veterán
Sziasztok!
Szünetmentes tápegységet szeretnék vásárolni, ezért a segítségeteket kérném!
Amire kellene: Itt a környéken sokszor van max 5-10mp-s áramkimaradások amik általában jót tesznek a működő cuccoknak, és ezt a rövid időt szeretném átvészelni.
Egy szobát szeretnék lefedni vele ahol az alábbi kütyük lennének rádugva:
- Asztali számítógép (HD4850, AMD Athlon 2 X2, ASRock lap, 350W codegány tápegység)
- 19" monitor kb 70W fogyasztással
- 32" led tv, 40W fogyasztás
- Xbox360 slim, 120W tápegység
- 1db Zyxel routerEz a plafon, semmi más nem lenne rákötve, illetve fogyasztásban is csak lefele akarok menni, új táp, alacsonyabb fogyasztású VGA, Led monitor majd idővel valamikor.
Nem tudom pontosan mekkora UPS kellene, illetve nem is kell sokáig bírnia, elég ha 1 percet bírna, szóval akár használt is jó lenne! Ami még fontos, hogy OLCSÓ legyen, ezért is felelne meg a használt.
Kérlek ajánljatok tápegységeket, akár apróról belinkelve privátban.
Köszönöm!
-
Daywalker
addikt
Üdv!
Ma feladta a küzdelmet az AEG Protect.A 1000 UPS-emben az egyik akku. 9,2 voltos feszt mutat, a másik még 13,2 volt. Még a gyáriak, CSB GP 1272F2 (12 volt, 7,2 Ah). A kérdés, hogy ugyanilyet vegyek bele vagy van valami még jobb márka? Igazság szerint már nem tudom hány éves, szerintem 4-5 körül legalább, tehát többet nem várhatok tőle. Esetleg valami megbízható forrás, ahonnan érdemes beszerezni?
thx.[ Szerkesztve ]
"A szabályok csak irányelvek azoknak, akiknek végképp nincs szabad akaratuk."
-
törölt tag
Hali!
Múlt héten rendeltem egy APC Back-UPS BX1100CI-GR szünetmentest, ami a mai napon meg is érkezett. Az lenne vele kapcsolatban a kérdésem, hogy okozhat-e valamilyen problémát, ha nem közvetlenül csatlakoztatom rá az eszközöket, hanem a 2 hosszabítón (egy 5-ös, illetve egy 6-os) keresztül. Azért lenne ez nekem jó, mert az UPS-en 4 schuko aljzat van, én pedig ennél több eszközt szeretnék használni rajta keresztül. Így jön képbe a 2 hosszabbító.
Előre is köszönöm a választ!
-
Cobra.
őstag
Nem fogja, én 252V-ot jelentettem be és arra is azt mondták, hogy tűréshatáron belül van...
Egyébként nem lehet a szoftverben állítani a fesz érzékenységet? Ha jól rémlik az MGE-nél fel lehetett tolni 246V-ra a felső határt. (W8 alá nem raktam fel a szoftverét, nem tudom megnézni) -
*Ropi*
félisten
-
BlacKSouL
addikt
Nagyon jó, erről lett is egy kérdésem. A fenti arra vonatkozik, ha megy a géped, vagy ha nem? Magyarul, ha én éjszaka kikapcsolom a gépet, attól az UPS még ugyanúgy dolgozik, zúg, kattog, melegszik, mintha terhelés lenne rajta, csak épp nincs? Gondolom azért nagyobb átmenő áram híján max alapon elketyeg, és akksit tartja szinten. Ezt egyébként feltöltött állapot esetén kvázi csepptöltéssel tölti, ha épp nincs rá igény hogy használja?
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
*Ropi*
félisten
válasz BlacKSouL #7830 üzenetére
Én most pont az AVR miatt "szívok" (persze jó értelemben, mert védi a cuccokat ) az EP1500-zal, mert itt minium 239, de legtöbbször 243-244V a konnektorból kijövő feszültség a hálózat terheltségétől függően és többet megy az UPS ventilátora, mint nem...Persze éjszaka mindig megy (akkor nincs leterhelve a hálózat, ergo magasabb a feszültség), én meg füldugóval alszom... Viszont hála az AVR-nek, a 243V-ból 208 jön csak ki az FSP fenekéből. Mail megy az ELMŰ-nek ezzel kapcsolatban, remélem tudnak kezdeni vele valamit (5-10 volttal visszaveszik a trafón, már jó).
[ Szerkesztve ]
-
BlacKSouL
addikt
Köszi.
Egyébként amik AVR-es, line-interaktívnak vannak hirdetve, azoknak elég jó a feszstabilizálójuk és/vagy az átkapcsolási megoldásuk ahhoz, hogy biztosan minden esetben stabilan átkapcsoljanak? Magyarul elvileg nem fordulhat elő olyan hálózati zavar, ami akár kapcsolási késedelem, akár feszstabilizáló áramkör korlátai miatt meglepheti?
Nem azért, mert nem milliárdos pénzügyi forgalmat kell védeni, de van amikor kellemetlen a blackout olyan miatt, amitől a lámpa még nem is villan meg.
Én egy ilyet néztem ki egyelőre eddig. Iponban 21k[ Szerkesztve ]
-
*Ropi*
félisten
válasz BlacKSouL #7828 üzenetére
FSP-t is próbálhatsz: nekem Epsilon 700-as tápom van és most egy EP1500 van alatta, hogy eladtam a 700-as APC-ket. Neked kisebb is elég lenne, mondjuk az 1000-es, vagy a 850-es. Akkut viszonylag hamar (1 éves kora környékén) cserélsz benne Geminire, onnantól ~3 évig nem lesz gondod vele. Az 1500 már ventilátoros hűtésű, az 1000-es és a 850-es még passzív.
[ Szerkesztve ]
-
BlacKSouL
addikt
válasz BlacKSouL #7816 üzenetére
Tehát akkor csak APC?
Más javasolt opciók?
Tehát a lényeg nem a nagy teljesítmény, vagy a hosszú áthidalási idő, hanem a megbízható gyors kapcsolás, stabilizált feszültség ingadozásoknál, eséseknél vagy rövid kimaradásoknál. Illetve ha lehet konfigurálni akkor az azért előnyös lenne.
Egyébként FSP400-60APN 85 táp van, nem tudom ennek van-e jelentősége.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
tornas
őstag
Végül is ha csak a TDP-ket veszem alapul plusz az egyéb komponenseket, akkor olyan max. 400 W-ot kérhet a tápból jól meghajtva, konnektorból pedig olyan 450-480 VA-t (cosFi 0,98 esetén számolhatunk W-ban is).
Határeset lenne az a 3 db, de elképzelhető, hogy bírná az az 1500-ös APC. A kérdés, hogy "meddig" (akkuk és maga az UPS is).
-
K3zdo
csendes tag
Sziasztok !
Az alábbi konfighoz néztem ki az APC BR1500gi-t.Tudnátok segíteni elég lesz e hozzá?
Asrock Z87 Extreme 6 alaplap,Intel Core i7-4770k,128GB SSD,1TB HDD,Gainward GTX 780 GLH Phantom VGA,Corsait AX860 860w tápegység.Válaszotokat előre is köszönöm -
*Ropi*
félisten
válasz BlacKSouL #7818 üzenetére
Miért, fizetsz a csajokért / csajoknak?
(#7814) Timer: Nem tudom konkrétan milyen modelleket használ(ta)tok, de ha betart az ember pár egyszerű szabályt, akkor nagyon stabilak az APC-k. Nekem 4 db SU700INET-em volt évekig és semmi bajuk nem volt. Az akkuik ~4 évet bírtak, utána mno fórumtárstól vettem bele Genesis márkájúakat, majd eladtam mind a 4-et mert kellett a nagyobb teljesítmény (most 1000 és 1500 VA-sek vannak).
[ Szerkesztve ]
-
BlacKSouL
addikt
Viszonylag kis teljesítményű (i3-3220, Sapphire 6670, 400W FSP, 17" tft: SUM~160W) pc-hez mit ajánlanátok, ami egyszerű de megbízható. Ha a gond főleg a feszültségesésekkel van, ritkábban szünettel, de akad az is.
Beleolvastam az utolsó pár hsz-ba: FSP akku hamar meghal, APC túlárazott, Eatonnal nincs tapasztalat. De mégis ezek közül melyikkel jár jobban az ember?
-
veterán
Köszönöm az információkat mindenkinek! A fentiek tükrében benevezek egy EATON-re szerintem, ha lesz vele tapasztalatom, leírom ide is.
APC. A munkahelyemen használunk jónéhányat, és vélhetően relatív, amit írok, de egyáltalán nem golyóállóak. Rendszeresen lehasalnak, és közel sem csak az akkummulátor miatt. Persze, az igazsághoz tartozik, hogy 5-6 éves szériáról van szó, így ha azt nézzük, megették a kenyerük javát, mindenestre elég szépen lerombolták bennem az APC felsőbbrendűségébe vetett hitemet.
-
Cobra.
őstag
Szabvány akku van minden szünetmentesben, szóval bármikor tudod a gyári(feliratos)nál jóval olcsóbbal pótolni. FSP-nél tapasztalatok szerint az akkuk minősége a problémás, nem sokkal garancia idő után meghalnak, de maga a szünetmentes résszel csak elvétve voltak gondok. Eaton néven forgalmaznak jó és kevésbé jó egységeket, de általában jók. APC modelljei viszont erősen túlárazottak.
-
*Ropi*
félisten
Keresd itt a fórumon mno kollégát: megfelelő akkukat fogsz kapni tőle. A gyári akkukban a márkát fizeted meg, attól drágák.
Egyébként a B.B.Battery, CSB, Genesis, Panasonic, Vision, Yuasa márkák az ajánlottak: ezeket nyugodtan veheted az eredetiéhez passzoló paraméterekkel.
-
veterán
Még valami: az EATON is kínál pótakku lehetőséget, ha évek múlva cserélnem kell, fogok hozzá kapni szerintetek csere telepet?
-
veterán
Köszönöm a válaszokat mindenkinek!
FSP? Nem tudom, nincs a márkával kapcsolatban ellenérzésem, de az EATON azért egy fokozattal nagyobb név a szakmában, nem? A Centralionnal nekem nincs jó tapasztalatom, Blazer 600-hoz (valami ezeréves modell) volt szerencsém, de az anyagát tekintve több volt, mint problémás.
Diegho, az EATOn-ok is némák, amikor nem akkuról dolgoznak?
-
*Ropi*
félisten
Az FSP EP850-ben és az EP1000-ben sincs még ventilátor, így szinte némák (ha a traktort leszámítod, amikor az inverter működik ). Mindkettő vonal interaktív és AVR-es, tehát ha magas a feszkó akkor csökkenti, ha alacsony, akkor meg besegít.
Nekem 1000 és 1500 van: az utóbbit csak azért nem ajánlom mert az már ventilátoros hűtésű és AVR módban is használja.
[ Szerkesztve ]
-
Cobra.
őstag
-
-
veterán
Sziasztok!
Szünetmentes vásárlásán töröm a fejem, de nem nagyon vagyok otthon a témában. Line interactive, online...pffff... nem nagyon igazodok el a témában. Amire szükségem lenne:
- Lehetőleg rátáplálást is tudjon, tehát ne csak lecsökkentse a hálózati túlfeszültséget, hanem eseteg rátáplálással ki is egészítse azt. Gondolom, a hardverek élettartamára ez jótékony hatással van.
- USB porton keresztül tudjon shutdown-t kiadni Win 8.1-es gépnek. Áthidalási idő ennek megfelelően csak pár percnek kellene lennie.
- Ne legyen hangja normál hálózati üzem mellett
- Elbírjon egy 500 Wattos Corsair CX500-as táppal meghajtott géppel + Dell U2311H monitorral.
Jelöltek:
http://www.ipon.hu/webshop/product/aeg_protect_a.800/505610
http://www.ipon.hu/webshop/product/eaton_5e850iusb_850va/580845
Ezekről kérnék véleményt, illetve hasonló összeg környékén mást is, ha az jobban megfelel a fentebb leírt követelményeknek!
Köszönöm
-
tag
Köszi a választ!
Ma veszem át az EP850 -et. 2000 különbség volt a 650 és közte, úgy gondoltam ennyit megér.
Elsősorban egyébként nem a méret, inkább a kompatibilitás lett volna a kérdésem (ez a kvázi szinusz, meg delta-belső mizéria miatt). Dee aztán úgy voltam vele, hogy a tápom is FSP... csak nem lesz gond.CSERE/BESZÁMÍTÁS: antisztatizsacsi kártyáknak, VGA passthrough kábel, PCIe gen1 VGA, PCMCIA soundcard, Smat plug ESP chippel
-
Cobra.
őstag
válasz sMogyi86 #7799 üzenetére
Alacsony fogyasztású a géped amíg nem veszel felső kategóriás VGA-t, sózval kb mindegy mekkora a szünetmentes (persze ne 400-asat vegyél). Olcsón Centralion Blazer 600, FSP EP650, kisebb VGA esetén az FSP Nano is elég. APC BE sorozat az ára miatt nem ajánlott, de ha mindenképpen ki akarsz fizetni 20% felárat az APC logoért, akkor veheted
Új hozzászólás Aktív témák
- Eredeti játékok OFF topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Villanyszerelés
- Alaplap-proci probléma
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- 20 milliárd kameraszenzornál jár a Sony
- Milyen videókártyát?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest