Hirdetés
-
IT café
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
prono
csendes tag
Sziasztok,
A következő konfigban gondolkodom: Synology DS212j, 2x1TB-os Seagate vinyó (ST1000DM003) RAID1-ben.
A következő kérdéseim lennének:
1. szerintetek megfelelő számomra ez a vinyó? 7200 rpm-es, esetleg kisebb rpm-el halkabb vagy tartósabb lenne? 32 v 64 MB memória mennyire számít sebességben?
2. valahol korábban olvastam, hogy többen a RAID1-et pazarlásnak tartják, viszont tudtok jobb megoldást javasolni, ha az adatbiztonság fontos lenne, és mindent itt akarok tárolni, mivel pont az zavar, hogy jelenleg össze-vissza vannak az adataink(notin,PC-n, telefonon)?
3. Filmnézést és torrentezést egyszerre mennyire tud kiszolgálni a NAS? Esetleg inkább a router a szűk keresztmetszet ilyenkor?
4. esetleg tudtok valami jó kis webshop-ot ajánlani, ahol mindezeket relative "olcsón" megtudom venni.Köszi a segítséget előre is !
-
prono
csendes tag
Köszi a válaszokat
1. oke, akkor nézek inkább valami 5400-ast. esetleg tipp, ajánlás?
2. a külső vinyó és egyéb megoldásokkal az a bajom, hogy valahol a NAS igényt is az indította el, hogy legyen backup az adataimról (tehát ha még pluszba veszek egy külső vinyót is akkor már szinte elég lenne, ha egy routerre dugnék egy vinyót. Persze tisztában vagyok vele, hogy túlzok, mert sok egyéb más szolgáltatást is kapok a NAS-al csak érzékeltetni szerettem volna a dolgot), plusz pár éve egyik napról a másikra elhasalt egy vinyóm és majdnem minden ment a levesbe. Sajnos betörés is volt már tavaly , ami ellen azért lesz jó a NAS, mert kirándulás előtt a hónom alá csapom a NAS-t és átviszem szülőkhöz , kicsit könnyebb mint PC-t vagy abból kiszerelve a vinyót. Azt persze értem és elfogadom, hogy valszeg kicsit ágyúval verébre a RAID1, de inkább ez mint a családi fotók és adatok elvesztése.
Azért gondolkodom 1 TB-os vinyóban, mivel a PC-mben is ekkora van és még nem telt be. Pontosabban előbb jön meg az igény, hogy pucoljak róla, mint hogy panaszkodna valami a tárhely hiányára.3. ahogy sejtettem . egy nagyon régi netgear routerem van és a pont az általad ajánlottban gondolkodom én is .
-
-
prono
csendes tag
válasz Razermazer #538 üzenetére
Először is köszönöm a te válaszod is .
A következő részt megtennéd, hogy megmagyarázod, mert nem vagyok benne biztos, hogy pontosan mire gondolsz?
"Én a nason biztos nem tárolnék családi és fontos dolgot, hanem külső vinyóra menteném backup célzattal rendszerezve. Jön az áramszünet, nincs szünetmentes hello az adatoknak."
Azt a részét értem, hogy ha nincs szünetmentesem akkor áramszünet idején nem érem el az adataimat, de ez NAS-tól függetlenül is igaz az asztali PC-mre. Ez miért a NAS hátránya? Elveszni nem fog, gondolom te sem erre gondoltál.
Jogos, a routeres rész az csak egy kis (nagy) sarkítás volt .Az mennyire tud működni, hogy a NAS-ra kötök USB-s HDD-t, majd onnan share-elem ki a mediaplayer felé a NAS közbeiktatásával? Ez tud így működni? Maga a lehetőség érdekel, nem akarok default ilyet használni.
-
prono
csendes tag
válasz Razermazer #553 üzenetére
Köszi szépen a részletes kifejtést
Pozitív értelemben, de látom te nálam is paranoiásabb vagy abból a szempontból, hogy milyen esetekre kell felkészülni
Nem kukacoskodásból csak a saját tisztánlátásom miatt:
"...azután szépen tervezetten leáll a nas ahogy kell, nem hirtelen rendszermegállással adatvesztéssel..."
gondolom itt az éppen memóriában lévő és még lemezre nem írt adatokról beszélünk, amik elveszhetnek?!"...nem fűzném egybe a köteteket..."
kötetet én sem akarok összefűzni,mármint ha összefűzés alatt azt értjük, hogy egy kötetnek látszik mindkét disk, eddig 2db 1TB-os vinyó tükrözése volt a cél, mivel eddig komoly adatvesztésem majdnem abból lett, hogy egyik napról a másikra feldobta a talpát a vinyóm . Végül 1 heti bűvészkedés után sikerült visszaszerezni az adatokat. Kézi mentés sajnos magamat ismerve nem pálya, mert lusta vagyok mint a ház és tuti nem csinálnám, mint a fenti leírás mutatja eddig sem tettem ."...Ha nekem lenne egy kétlemezes nasom, akkor az egyik az csak backup lenne semmi más..."
ez most úgy érted, hogy nem RAID1-ben tartanád őket, hanem 2 külön kötet és te kézzel másolnád át a fontos adatok a másik vinyóra? Amennyiben jól gondolom, akkor annak mi az előnye a RAID1-el szemben? nem minden van tükrözve?A szoftveres raidel kapcsolatban ennyit találtam tőled ebben a fórumba:
"Ezek a szoftveres raidek, meg az integrált chipes raidek, totál megbízhatatlanok, mindig akkor szállnak el amikor a legjobban kéne az amit tárolnak."
Mit kell ez alatt érteni? Rosszul gondolom, hogy itt egy párhuzamos írás történik mind2 disk-re, ha közben elszáll a táp, akkor újraindításnál lehet szinkronizálni a lemezeket? Minden egyes vinyó tartalma önmagában olvasható, tehát ha egyik vinyó elszáll, a másik pl. akár PC-be helyezve Linux alá mount-olható?Köszi a válaszokat előre is !
-
prono
csendes tag
válasz Dr.FantastiK #559 üzenetére
ezt megnyugtató hallani, köszi
-
prono
csendes tag
válasz Razermazer #562 üzenetére
Köszi szépen a segítséget .
Ez az időzített backup kötetek között elgondolkodtató, jó tippnek tűnik és a NAS manual alapján működőképesnek is látszik. Azért is tetszik, mert nem minden adatom kritikus, ezért azt fölösleges duplikálni. Szóval minden éjszaka egy biztonsági mentés simán elég, gondolom valami intelligens módon a megváltozott timestamp-eseket felülírja és az újakat meg átmásolja .
Nem mellesleg így több helyem is marad másra -
prono
csendes tag
Esetleg valaki megtudja erősíteni tapasztalatból, hogy a Synology DS212j-vel tudok időzített backupot készíteni egyik kötetről a másikra? Ez lenne a Time Backup ?
Ha valaki használ RAID1-ben NAS-t az leírhatná azzal kapcsolatban is a gyakorlati tapasztalatait.Köszi
-
prono
csendes tag
válasz Dr.FantastiK #568 üzenetére
köszi a választ
esetleg másik kérdéssel kapcsolatban tapasztalat? -
prono
csendes tag
válasz tobias40 #573 üzenetére
Neten kutakodva találtam ezt a leírást:
http://www.synology.com/support/tutorials_show.php?lang=us&q_id=517
Esetleg ez működhet?! Elsőre úgy tűnhet mintha azt írná le, hogy külső egységre, hogy kell menteni, de a 8-ik lépésnél ezt írja : "This can be an USB, eSATA drive, or another share folder located within the DiskStation."
Esetleg így próbáltad már? Nekem még nincs meg a NAS, szóval nem tudom kipróbálni -
prono
csendes tag
válasz tobias40 #578 üzenetére
A Time Backup-ban engem az zavart meg, hogy nekem úgy tűnik mintha az inkább verziókezelésre lenne alkalmas. Esetleg félreértettem a leírást? Nekem csak arra lenne szükségem, hogy a backup időpontjában aktuális állapot legyen lementve egészen a következő backup időpontig. Erre is használható?
-
prono
csendes tag
Üdv!
Egy olyan kérdésem lenne, mint RAID-ben nem túl járatos embernek, hogy olyat megtudok majd tenni a jövőbeni 212j-el (vagy úgy általában egyáltalán), hogy teszek bele 2 db 1,5 TB-os vinyót, amit RAID1-ben szeretnék használni, de esetleg úgy, hogy mindkét vinyón kialakítok 1-1 egyforma kötetet - mondjuk 500 GB-ot - és csak azok tartalmát akarom tükrözni , maradék területeket meg szabadon másra felhasználnám vagy mindenképpen csak a teljes vinyóra nézve értelmezve működik a tükrözés?
Köszi a választ előre is
-
prono
csendes tag
#734 sityak,#735 AiRLAC : köszi szépen mindkettőtöknek a választ , bár továbbra is bizonytalanságban vagyok a két válassz ellentmondása miatt :S.
Azt gyanítom, hogy valszeg sityaknak lesz igaza, de ha valaki esetleg alá tudna támasztani AiRLAC információját az SHR-el kapcsolatban az nagyon jó lenne .Még egy kezdő kérdés: amennyiben egy idő után kifutok a tárterületből a RAID1-nél, akkor mennyire macerás megszünteti a tömböt és utána már mint külön tárterületet használni a második diszket?
-
prono
csendes tag
Hát a kérdésem egyelőre még teoretikus volt, mivel még csak most tervezem megvenni a vasat, viszont látni szeretném előre a lehetőségeimet mentés és biztonság szempontjából. Első körben még RAID1-et szeretnék, de fel akarok készülni arra az időre is, hogy esetleg kifutok a tárhelyből ezért meg kell szüntessem a RAID-et és átállnék backup-ra. Szóval, ha jól olvasok a sorok között, ha ugyanazon vas, ugyanazon DSM verzióról beszélnénk akkor tud működni az, hogy az egyik vinyót megformáz, másikat meg továbbra is használ gond és adatvesztés nélkül? Persze úgyis csinálnék ilyenkor is egy mentést, mert az ördög nem alszik, de elméletileg működik a dolog? Köszi
-
prono
csendes tag
Sziasztok,
Abban kérném a segítségeteket, hogy hogyan kell konfigurálni a Transmissiont telepítés után, mivel amikor próbálom elérni webes felületen keresztül akkor page not found hibát kapom. Eddig csak annyit tettem, hogy feltelepítettem a Package Managerrel.
Köszi előre is.
-
prono
csendes tag
válasz sanchomuzax #2090 üzenetére
köszi, kipróbálom amint hazaértem
-
prono
csendes tag
válasz Gulyopapa #2091 üzenetére
igazság szerint jó, csak kíváncsi vagyok erre is ... ill. titkon reménykedem, hogy esetleg abban több lehetőségem van időzíteni a letöltéseket (pl: ha lejött minden letöltés akkor ne seedeljen tovább vagy esetleg seedeljen, de csak este 10-ig) Minimális lehetőség van a Download Station-ben is, de jobb lenne több ...
-
prono
csendes tag
Üdv,
abban kérném egy hozzáértő segítségét, hogy milyen módon tudnám a Download Station service indítását és leállítását ütemezni, hogy pl. minden nap 17h-kor induljon és 22h-kor álljon le? Task Scheduler jó lenne, de ott a service listában nem találta meg a DS-t . Cron-ban meg nem vagyok járatos, de ha valaki leírja a módját azt megköszönöm .
Köszi előre is!
-
prono
csendes tag
köszi a tippet, ezt én is megtaláltam, de sajnos ott az láttam, hogy nem lehet különválasztani a le -és feltöltést engedélyezését, ha jól értelmeztem a dolgokat ?! A legjobb megoldás nekem tényleg az lenne, ha DS mindig futna, de feltöltés csak adott időszakban lenne engedélyezve, le meg amikor jónak látom. Ezzel akarnám elérni, hogy ne menjen a DS miatt a NAS 24/7, tehát hibernálódjon adott időszakban. Erre a services stop/start kicsit kényelmesebbnek tűnt, mivel úgy gondoltam - lehet helytelenül-, hogy az engedélyezett időszakon kívüli időszakban könnyebb a service-t elindítani, akár mobilról is mint az engedélyezett időszakot megváltoztatni.
Remélem sikerült értelmesen leírnom ...
-
prono
csendes tag
félreérthetően fogalmaztam szerintem: arra gondoltam, hogy amikor a sematikus timetable-ben megadod, hogy mikorra akarsz mekkora sebességet megadni akkor ehhez két input meződ van:
Egy elég rossz minőségű google kép itt:max upload rate:
max dowload rate:
Amennyiben valamelyiknél 0-t adsz meg akkor az a korlátlan. Viszont én azt szeretném itt megadni, hogy mondjuk a download sávszél legyen korlátlan mindig és az upload pedig csak adott időben legyen korlátlan a többiben meg 0-a (azaz nem engedélyezett). Szóval mi az az érték amire a max upload rate az tényleg 0, ha a 0-a értékre full sávszél engedélyezett?
Remélem így érthetőbb a kérdésem.[ Szerkesztve ]
-
prono
csendes tag
Szerintem vagy nagyon nem értelek, vagy nagyon nem egyről beszélünk ... hogyan tudom a következő igényt beállítani ... 17-22 között engedélyezni akarom a le -és feltöltést (ez ok), de ezen kívül csak a letöltést ... tehát amikor 23h-kor kitalálom, hogy leakarok valamit tölteni akkor csak lefelé jöjjön a cucc, de ne seedeljen vissza és ha lejött a cucc, utána ne legyen aktív task a DS-be tehát álljon le a NAS?
-
prono
csendes tag
válasz Antilhu #3029 üzenetére
Sajnos passz ... Úgy tudom, hogy a DS saját könyvtárstruktúrában is letárol adatokat a seedhez, de pontosan milyen formában nem tudom, ezért kvázi 2 helyről kell törölni fizikailag is, amennyire én tudom. Amennyiben valaki tud 1 helyről törlős megoldást az engem is érdekel
Új hozzászólás Aktív témák
- Elite: Dangerous
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Nők, nőügyek (18+)
- Milyen alaplapot vegyek?
- Hardcore café
- Synology NAS
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Apple Watch S10 46mm, Titanium Black,Cellular, Modern pánttal! 2 év gyári gari+ 2 év Apple Care+
- Beszámítás! Apple iPhone 13 Pro 128GB független mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! Apple iPhone 13 Pro 128GB független mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! Apple iPhone 14 Pro 128GB független mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan állapotban
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest