-
IT café
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Drag77
senior tag
Sziasztok a Synology hdd ssd - kel van tapasztalat? Lehet esetleg tudni kik gyártják nekik? Árban egész barátaik.
http://draginet.hu , MCSA, MCSE, UEWA, Microsoft 365 Certified: Modern Desktop Administrator Associa Microsoft Certified: Windows Server Hybrid Administrator Associatete,
-
dkess
őstag
válasz Drag77 #68951 üzenetére
Nem rosszak elméletileg - itt egy részletesebb teszt: [link] .
Érdekes ugyanakkor a HDD -kkel a hozzáállás. Amennyiben megnézed, akkor csak az aránylag újabb NAS típusok és a felsőbb házból kompatibilisik velük. Celeron -os szériából csak a legújabb 20+ -os széria van benne - az is csak a 12 TB és kisebbeknél (a 16 TB -nál még azok sem).
Ugyanakkor az újabb felső(bb) házas NAS -oknál meg kvázi kötelezővé teszik a használatát. Például a RS3621xs+ nem is eszik mást ... Egy olyan kivétel van, ha a korábbi NAS modellből költözteted a HDD -ket, akkor "duzzogva" elfogadja, de pl. kötetet bővíteni vagy új másikat létrehozni már nem enged ugyanolyan HDD -kből ...
-
felho001
tag
ha veszek egy új nast a 415+ helyett pl 920+ akkor ha átrakom a 4 darab lemezt minden beállítás program ott folytatja ahol abbahagytam pl docker egyéb beállítások?
Felhő
-
addikt
válasz MasterDeeJay #68946 üzenetére
Erre írtam hogy kézzel kell=parancssorból. Keress vissza az mdadm szóra, úgy emlékszem valaki már leírta egyszer a folyamatot.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
-
Drag77
senior tag
Olvastam, hogy más az fw. is rajtuk. Kiderül milyenek😁, tárhelynek veeam alá jön egy 24 lemezes syno lemezekkel, jobb áron voltak a hddk mint ha más gyártóé kerül bele. Kíváncsi leszek.
http://draginet.hu , MCSA, MCSE, UEWA, Microsoft 365 Certified: Modern Desktop Administrator Associa Microsoft Certified: Windows Server Hybrid Administrator Associatete,
-
aktív tag
Sziasztok.
Synology megszünteti a "PLAY" verziót? Vagy más veszi át a helyét. Esetleg a 418Play-nek mi lesz az utódja? -
dkess
őstag
válasz -Maujuri- #68959 üzenetére
Szia,
Nincs értelme Play -el kijönni. Ebben a cikkben jól értelmezik a miérteket: [link] .
Nagy vonalakban az újabb J sorozat viszi tovább ezt alulról közelítve. Ezek ugye korábbi NAS -okban is szereplő SOC -okkal - egy picit több RAM -al. Illetve az olcsóbb Celeron -os vonal ami viszi tovább még az ilyen célokra vágyó vásárlókat. E kettő közé nincs értelme belőni jelenleg ...
Ilyenformán a 418Play utódja minden szempontból (ugye abban is a kisebb és kétmagos Celeron volt akkor) a: DS420 ...
-
aktív tag
Köszönöm a segítséget, és ebből következik hogy a 418Play-el, vagy a 420+ al járok e jobban.
Nagyrészt multimédiás tartalmak legtöbb esetben filmeket néznénk róla nemcsak otthon, de távolról is . FTP, meg biztonsági mentésekre lenne használva. -
Marci112233
addikt
Nos ugye érdeklődtem HDD után hogy bővítek a DS418-ban. Na most nem szántam magam rá hogy egyből 2 8 vagy 10 TB-os lemezt vegyek, hanem rendeletem egy negyedik WD40EFRX-et bele. Ha ez is megtelik akkor meglátom majd mivel járok jobban, tehát cserélek majd 2 lemezt vagy beruházok egy újabb NAS-ba.(Nem tudom, de kb 1 évre elég lesz a plusz 4TB, mert az utóbbi 4 TB-os bővítés is kb eddig bírta.) Viszont az meglepett hogy 2019 augusztusában 34-ért vettem darabját a kettő WD40EFRX-nek most meg kis híján 45-be került.)
Gigabyte B660 Gaming X DDR4, IntelCorei5 13600K/Arctic LF III 360,Kingston 4x8GB DDR4 3200MHz,MSI RTX 3070 Gaming X TRO,Samsung 970EVO Plus 500GB, Samsung 980 1TB SSD,Phanteks Eclipse P600S ,FSP Vita GM 750W
-
ugyes
senior tag
válasz Marci112233 #68963 üzenetére
Kb. annyit romlott a forint az EUR-hoz képest.
-
Marci112233
addikt
Mondjuk ez igaz. A HDD után egyébként a DS418-ra is ránéztem és az is nekem 133 volt most meg 150 körül mozog.
Gigabyte B660 Gaming X DDR4, IntelCorei5 13600K/Arctic LF III 360,Kingston 4x8GB DDR4 3200MHz,MSI RTX 3070 Gaming X TRO,Samsung 970EVO Plus 500GB, Samsung 980 1TB SSD,Phanteks Eclipse P600S ,FSP Vita GM 750W
-
BeeNiTTo
tag
Download station beállitásoknál ha az ideiglenes helynek a volume 2-t állítom be
És nekem volume 2-n van egy filmes megosztott mappa amibe töltök akkoris dupláz a ds ?? -
válasz dejozsi999 #68858 üzenetére
Nálam itt van bekapcsolva, ez egy 3890v3 HGW
Nálad nem tudom hogy néz ki, de cirka valami hasonló helyen keresném.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
-
felho001
tag
Na sikerült megoldani a NAS hálozati hibát 415+-on. Elvileg ez valami széria hiba. Csatolom a leírást hátha valaki más is beleszalad egy ilyenbe 100 ohm-os ellenállás forrasztással most már 2 órája stabilan megy. Egyenlőre sporoltam még 200 ezret. [link]
Felhő
-
felho001
tag
Más ha valaki használ sonarr/radarr-t akkor ne frissítse a DS-t az új verzióra mert nem fog valami hiba miatt működni neki. Én beleszaladtam de sikerült megtalálni egy régebbi verziót így most működik újra. Ez a működő verzió: DownloadStation-x86_64-3.8.15-3563.spk
Felhő
-
aktív tag
Sziasztok.
Még lenne egy kérdésem.
Jelen esetben egy 420+ ban van alul 2 darab m2ssd foglalat.
Ez elvileg a nas gyorsítótárához van. Aki használ ilyet, érdemes venni bele? Érezhető a gyorsulás? Valamint 2 foglalat van, elég csak az egyikbe tenni? Valamint mekkora méret ajánlott? És mindegy milyen márka? Elnézést a tudatlanságomért.
Köszönöm.[ Szerkesztve ]
-
ugyes
senior tag
válasz -Maujuri- #68972 üzenetére
Az előttem szólóhoz hasonlóan, szerintem sem kell. Inkább RAM és/vagy hálózat bővítése.
Ha mégis kipróbálnád, akkor a NAS vagy az ipari verziók ajánlottak. 512GB vagy felette, min. 600TBW-s (mármint egységenként). De nézd meg a Synology oldalán lévő SSD cache tanácsadót, hogy mit ajánl. -
Adee_91
aktív tag
Sziasztok!
DS118+4TB Ironwolf.
Az normális,hogy File Station-el a másolás sebessége NAS-on belül kb. 50-55 MB/s ? -
Magnat
veterán
Sajnos a Synology eléggé belekeveredett már számozásba ... régebben a normál modellnél erősebb volt a Play, annál erősebb a +, legalábbis ahol én néztem ... 218-nál a Play gyengébb mint a 218 (igaz, csak ramban), a + erősebb ... 418-nál viszont erősebb a 418 Play, ami egyébként egy 4 lemezes 218+
̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
aktív tag
ÉS A DS420+ ba milyen memória kompatibilis? A synology nagggyyyyon drága
-
-
válasz AiRLAC #68956 üzenetére
Igen megtaláltam már csak a bővítés van hátra. raid1 tükör megvolt, aztán kiszedtem a lemezt és a raidből is force-al kitörtem.
De akkor mi a bánat az a SHR??? Eredetileg nem úgy működne hogy berakok egy lemezt és dinamikusan kezeli a helyet? Eddig dinamikusan csak az idegeimet kezelte de azt sikeresen.
Miért ilyen rohadt bonyolult egy elvileg totál egyszerű dolog?
Most már csak a bővítés van hátra de még nem találtam parancsot, nem szertném kivenni és linux alatt mókolni mert éppen munka van rajta.
De azt megjegyezném hogy ekkora trágya fos megoldást még nem láttam ilyenre, mondom ezt úgy hogy totál synology párti vagyok és már vagy tizenx darabot beüzemeltem. Az hogy nekem kell konzolba kiadni parancsokat és utánajárni annak ami windows alatt kb 3 vagy talán 4 kattintás* eléggé bosszantó. (leginkább csak backupnak üzemeltem be ilyeneket de volt hogy komplett fileszerverként használta egy iroda)
Bár csinált már köcsögséget nem egyszer synology amikor pl kiveték az iscsi támogatást valamelyik szériából (asszem 216se) pedig az én valóban full fapad csiga 214se-m is tudta azaz az összes aljadék is....Aztán én meg égtem az ügyfél elött hogy mégsem iscsi-vel lesz megoldva.
* Még winserver2008 egyik cégnél kérték hogy nézzem meg, összehányta magát a raid1 kidobta az egyik hdd-t kattogot hulla volt meg a másik bad sectoros volt, tükrőzni sem lehetett új meghajtóra. Egy nyomorult dosos Ghost-al leklónoztam nagyobb hdd-re visszaraktam és pár kattintás után ment tovább kibővített tárhellyel kb 1 óra alatt megvolt a komplett raid és hdd csere a porigszart szerverből. Addig persze állt az exchange, DC meg átment gyorsba egy másik szerverre.[ Szerkesztve ]
-
dkess
őstag
válasz Magnat #68976 üzenetére
Igen, az egy-két lemezes kategóriában a friss J -knek növelték a RAM mennyiségét (amik ugye a Play -ek lehettek volna) - a négy lemezes kategóriában meg ahogy írod már az előző generációban is a 418Play az tulajdonképpen egy négy lemezes DS218+ volt (azaz itt már az előző generációban egymásra csúsztak).
Logikusabb volt most a DS420+ -at DS420+ -nak hívni és mivel az egy-két lemezes kategóriában sincs már hova beszúrni a 'Play' -t - így ez most kimarad.
Amennyiben lehetne "kívánságműsör", akkor én inkább felfelé nyitnék. Azaz valami kisfogyasztású Intel i3 -on alapuló dolog. Erősebb CPU, sokkal több SATA csatoló illetve PCIe v3 (azaz nem 6 db PCIe v2, mint a Celeron -okban) sáv - ugyanakkor lenne IGP (ez most csak a Celeron -okban van) ... Ilyenformán a PCIe kártya bővítési lehetőség is adott lenne.
Synology azzal indokolta, hogy nem csinál ilyet mivel az i3 nem támogat ECC -t. Ugye a Celeron -ok sem ... Ez pl. lehetne az új "Play". Igaz, a Synology beárazná alhangon vagy félmillióra, úgyhogy ...
-
-
válasz MasterDeeJay #68980 üzenetére
Ugyanazt csinálja mint a RAID, csak okosabb akar lenni nála. [link]
Én is szidtam már a NAS gyártókat, mert a kötet méret csökkentő parancsot nem tették a rendszer részévé, még parancssorból sem elérhető. Ezért kell kétszer is meggondolni mire kattintasz, mert gyakran egy olyan egyirányú utcába visz, ahonnan nincs visszaút.[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
-
Csak az a gond hogy kötetet bőviteni sem tudom. A terminalból kiderítettem hogy nem növelhető mdadm-al vagymert az lvm ben kell növelni de ott sem növeli mert a particiót kell növelni azt meg nem találatam hogyan kell terminalból.
Beraktam este wines gépbe, kipróbáltam vagy ötféle particiókezelőt és egyik sem tudta növelni mert nem sima ext4 hanem linux raid. Szóval linux live alatt kell megoldanom egy olyan dolgot ami win alatt pár kattintás. Ennyi idő alatt átmásoltam volna kézzel és újrakonfiguráltam volna. -
válasz MasterDeeJay #68988 üzenetére
Csak akkor fog menni, ha beleteszel egy akkora, vagy nagyobbat is mellé. Az SHR az ördög játékszere.
Én a helyedben menteném a konfigot (Vezérlőpult -»Frissítés és visszaállítás -» Konfiguráció biztonsági mentése)
Lementenék minden fontos adatot, és ha csak 1 lemezt használsz, akkor jbod-ot állítanék be. Ott nem akar majd. 2. lemezzel közösködni.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
-
tobias40
veterán
Ki melyik reklám blokkolót ajánlja syno-ra?
Esetleg magyar leírás van pl. a Pihole-hoz hogy mit hogyan kell beállítani hogy jól működjön és nagy kárt ne csináljak magamnak? -
válasz MasterDeeJay #68993 üzenetére
Nem, ez az előző lemez fizikai határa. Hiába nincs benne, emléxik rá hogy ez egy 2TB-os kötet, és ezt másolta át. Csak akkor fog megnőni, ha a menüben engedi (gondolom már nézted, és nem engedi) vagy beteszel mellé egy 4TB-os lemezt, és akkor felhúzza 4TB-ra mindkét lemezt.
Ez egy trükkös LVM kötet. Csak tippelek, javítsatok ki, ha rossz a gondolatmenet:
- Létrehozta az elején a 2TB-os fizikai kötetet (partíciót)
- Ezt beletette egy "kötetcsoport"ba, aminek a mérete így 2TB lett.
- Ebből a kötetcsoportból jött létre az a 2TB-os "logikai kötet" amit használhattál az adatok tárolására.Sajnos úgy van kiképezve a rendszer, hogy a "kötetcsoport" méretét, csak új eszköz (fizikai kötet) hozzáadásával képes növelni. A már meglévő "fizikai kötetet" nem képes manuálisan átméretezni.
Azt megpróbálhatod, hogy egy másik Linux-os gépen maximalizálod a fizikai kötet méretét, átméretezed a fájlrendszerét, és készen is vagy. Csak túl sok a ha, meg a talán.Plusz lehet, hogy így már be sem veszi, hiszen a NAS rendszerében lehetnek eltérések a a valódi és a róla eltárolt adatok között.
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
addikt
válasz MasterDeeJay #68993 üzenetére
Storage pool-nál tudod elvileg növelni a méretét, utána pedig a Volume-nál kiterjeszteni.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
senior tag
Sziasztok!
Adva van egy DS418Play NAS.. fel lehet rá varázsolni egy Docker-t valahogy?
Valamiért sehogy sem akar.. -
addikt
válasz mZoleee #68997 üzenetére
Intel processzoros az a modell, szóval kézzel fel lehet rakni elvileg ezt a csomagot
(nem, nem intelesre nem fog felmenni, ezt a kereső kedvéért)Download the latest package from the link below, open Package Centre and choose Manual install along the top. Select the docker .spk file and run it.
Illetve ha a GUI-n nem megy valami miatt, akkor SSH-n:
sudo -i
cd ~
wget https://global.download.synology.com/download/Package/spk/Docker/18.09.0-0513/Docker-x64-18.09.0-0513.spk
synopkg install Docker-x64-18.09.0-0513.spk
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- XFX Radeon Speedster SWFT 319 RX 6800 - BONTATLAN - ALZA GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G3: i7-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" QHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s - i5-10G I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest