Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• válasz BrandonXXV #17964 üzenetére

RAID0-nak abszolút semmi értelme NAS esetén. A RAID0 nagyon szuper volt arra, amíg nem volt SSD, és az asztali gépben két diszk volt RAID0-ban és azon volt a rendszer, valamelyest kiküszöbölve a fizikai diszkek lassúságát. (Persze az adatokat akkor is külön lemezen illett tartani.) No de egy NAS-ban??? Amelynek lényege az adatok megbízható tárolása? Azért a nüansznyi sebességelőnyért? Amit ráadásul csak a komolyabb NAS-ok esetén tapasztalsz meg (ha egyáltalán), mert a kicsit is gyengébb vasaknál aztán olyan minimális lesz az előny, hogy észrevehetetlen.

Vagy RAID1-et használj (SHR), vagy különálló köteteteket. Ne feledd, hogy ha különálló köteteteket használsz, akkor is meg tudod oldani a gyári backup programmal, hogy a fontos adatokat az egyik lemezről mondjuk éjjelente backupolja a másik lemezre. És akkor nem kell "elpazarolnod" egy lemezt, hanem van két különálló köteted, és mégis megvan minden fontos adat kétszer, max. egynapi cuccod veszik el.

Én speciel SHR-t használok, nekem minden fontos adatom tükörben van. Azt pedig, hogy a filmek és egyéb csacskaságok ne pazarolják a biztonságos tárhelyet, úgy oldom meg, hogy nekem az USB-n rádugott lemezre mennek a torrentek plusz azon van az első körös (napi inkrementális) mentés is. A többi kört most nem fejtem ki (tükrözés apámék NAS-ára hetente egyszer, stb.).

Szóval bármit, csak RAID0-t ne.

The Amiga, Born a Champion

Új hozzászólás Aktív témák