Új hozzászólás Aktív témák
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Azazello- #898 üzenetére
"elszoktam a magyar reakcioktol"
Te miről beszélsz?Milyen érdekes, rajtad kívül más tudott normálisan kérdezni, és kapott is segítséget ebben a topicban és máshol is a PH! fórumain.
Talán mielőtt ujjal mutogatsz másokra, másban keresed a hibát, egy kicsit fordulj magadba, értelmezd (!), amiket írtunk, és gondolkozz el azon, hogy valószínűleg nem véletlenül írtunk annyian egybehangzó véleményt arról, amit kérdeztél (ti. hogy túl nagy téma ahhoz, hogy ezt csak úgy iderittyentsük neked). Elég szomorú, hogy erre így reagáltál, de legalább ezzel bebizonyítottad, hogy semmiféle segítséget nem érdemelsz meg, amíg nem veszel vissza az arcodból. Tudod, ez úgy van, hogy ha én kérek tanácsot, akkor nem nekem nagy a pofám. -
Azazello-
senior tag
mindenkitol elnezes, nem volt szandekomban senkit megserteni, csupan elszoktam a magyar reakcioktol.
bocsanat.
-
PazsitZ
addikt
válasz
Sk8erPeter #894 üzenetére
Igen, az ilyen szintű kérdés-megoldás kérésnél szokták kérdezni, hogy mennyit szánsz rá.
Azazello- :
A prog.hu-n is, meg itt is, mert ebbe már munkát kell fektetni, nem tanácsot, segítséget adni.Meg a jelenleg 0 információból nem is lehet elkezdeni normálisan/komolyan tervezni. Egy adatbázis optimális kialakítása legtöbb esetben függ a követelményektől is.
-
martonx
veterán
válasz
Azazello- #893 üzenetére
"se nem ertek hozza, se nem erdekel igazan a dolog"
Tudod ilyenkor szoktak szétnézni a munkaerőpiacon, és felvenni egy kompetens embert, vagy megbízni egy kompetens alvállalkozót. Ráadásul röhej, de pont ezzel foglalkoztok, a leírásod alapján.
A fórumok nem erre valók.
Viszont esetleg néz szét a prog.hu-n. Ott meglepődve látom néha, hogy egy-két hülye / tengernyi idővel rendelkező lelkes amatőr (nézőpont kérdése), milyen komoly, több órás melót belerak egy-egy válaszba. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Azazello- #893 üzenetére
Nem értesz hozzá, nem is érdekel az egész, de azért mi oldjuk meg helyetted. Ez azért nem így működik. Nem tudjuk neked elejétől a végéig leírni, hogyan oldj meg egy ilyet, nekünk sincs tengernyi időnk. Úgy tudunk itt segíteni, ha már elindultál egy úton, de valahol megakadtál, és segítséget kérsz a továbbjutáshoz. Az úgy már egészen más, mert akkor már legalább van valami alapod, amire lehet építeni. Ha viszont komolyabb segítséget kérsz, nem árt egy kis alázat is, ahelyett, hogy felháborodva reagálnál a hozzászólásokra (lásd "ez most komoly?", meg "gurukám"), úgy több sikered lenne. Meg azért ne az jöjjön le, hogy igazán elkészíthetnénk mi az egésznek a vázát.
-
Azazello-
senior tag
meg az is lehet, hogy nem gurunak keszulok, csak 'kenyszerbol' kell ezt alkalmaznom es azert teszem fel a kerdest igy, mert se nem ertek hozza, se nem erdekel igazan a dolog. viszont meg 'kell' oldanom a dolgot, es gondoltam itt kapok segitseget. gurukam.
egy Human Resource Information System project kidolgozasanak a reszekent szukseges lesz legalabb elmeleti szinten egy adatbazist mellekelnem, es ennek a megtervezesehez kellene a segitseg.
a projec alapja a HR es csak reszben koncentral az adatbazisra.part time munkavallalok es munkaltatokat kell osszehoznom a leg-eredmenyesebb, hatasosabb modon. kicsit nehez megfogalmaznom, elnezest, mivel eredetileg angolul keszul az egesz es magyarul meg sosem tanultam hasonlot.
-
-
rum-cajsz
őstag
válasz
rum-cajsz #887 üzenetére
A gyárban megtaláltam neked, ezzel lehet lekérdezni az aktuális selectet:
select sql_text from v$sqltext_with_newlines
where address = hextoraw(:sql_address)
and hash_value = :sql_hash_value
order by pieceAz :sql_address és a :sql_hash_value változókat pedig a v$session táblából tudod lekérdezni.
-
martonx
veterán
Oracle-ül nem tudok, de a megvalósítás elvi alapja bármilyen SQL-en (már amelyik ismeri a join-t):
1. csinálsz egy táblát, amibe belerakod 3 évre visszamenőleg az összes napot. Ha már csinálsz egy ilyen táblát, pár évre előre sem árt belerakni a napokat. Esetedben nem kell a munkanapokkal, hétvégékkel, munkaszüneti napokkal foglalkozni, én ettől függetlenül javasolnám, hogy ezeket is kezeld le benne. Ha már rászánod az időt, a későbbiekben még jól jöhet. A szökőévekre azért figyelj oda mindenképpen.
A táblát én úgy csinálnám, hogy beállítok egy kezdő évet, majd while ciklusokkal léptetve az évet, és a napokat, szépen teleinsertálnám a napokkal.
2. A létrejött naptár táblát joinolod a lekérdezendő táblához, mégpedig az alapján, hogy az adott nap közé esik-e az intervallumodnak. Ha több esik közé az is jó (Descarte-szorzat ugye). Az így kapott selectet countozod, groupolod a napokra és voilá.Az 1-es pont szép, elegáns megvalósítása eltarthat egy darabig (SQL guruságtól függően több perctől több óráig), de megéri a fáradtságot, mert utána mindenféle a 2-eshez hasonló okosságra fel tudod használni a naptár tábládat.
-
D@ni88
addikt
Hali,
Adatbázisban tárolom melyik cikkből mennyi darab van.
Ezt monitorozni szeretném:
3 évre visszamenőleg, hogy napi szinten hány darab volt (cikk szinten)
Csak azt tárolom el, hogy mikor került be és mikor ment ki a raktárból.
Tehát ha egy tétel hétfőtől péntekig volt a készleten, akkor kedd-szerda-csütörtöki napon is mutassa meg a riport.Tudnátok ebben segíteni?
-
Azazello-
senior tag
sziasztok,
egy recruitment agency adatbazist szeretnek tervezni es ehhez keresnek valami kiindulo pontot.
esetleg volna valami kiindulasi alap otlet ahonnan elindulhatnek? nagy segitseg volna.
elore is koszonom!
-
Rendben. Mindenki elmondta, mi a véleménye, úgyhogy térjünk vissza a topik témájához.
Köszönöm
- stevve
-
thumb
aktív tag
válasz
Sk8erPeter #871 üzenetére
Szia!
[moderálva]
Olyan stílusban válaszolok általában amilyenben kapom a válaszokat bár ez erős túlzás mert így is igyekszem a lehető legfinomabban fogalmazni ahogyan azt most is tenni fogom.
Korábban már kifejthettem volna nagyobb írásban a véleményemet martonx kolléga írására miszerint "Másrészt baromira semmi köze a problémának az SQL-hez, szvsz nem itt kéne vesződni egy noname CMS telepítési nyűgjeivel." de ezt most akkor meg is tesszük:
Azért ide írtam be a problémát mivel magából az SQL file-ból hiányzott az a pár sor ami nekem kellett volna de abban igaza van maronx-nak, hogy tényleg gőzöm sincs mi az SQL különösebben így mások tanácsára gondoltam azt, hogy abban van a hiba és tévedtem ide. Külön topikot nem szerettem volna nyitni mert én is tudom, hogy nem sok ember jártas a webspell-ben és valószínüleg senki sem írt volna be így az esélyeket latolgatva inkább ez volt az ésszerűbb. [moderálva][moderálva] de mindezektől függetlenül ezúton is nagyon köszönöm a segítséget amit nyújtott
.
[moderálva]
[moderálva]
A lényeg bocs az OFF-ért [moderálva] Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget aki reagált a témában még neked is azért amiért bővebben írtál a drupálról, részemről zárom a témát majd megoldom máshogy.
üdv.: Thumb
[moderálva]
Kivettem, ami nem a topik témájába vág.
[ Módosította: stevve ]
-
Sk8erPeter
nagyúr
Igazából a stílusa volt, ami nálam kicsit kiverte a biztosítékot. Lehet, hogy én is ennek megfelelően reagáltam.
martonx segítőkészen reagált a srácnak, ő meg szerintem eléggé flegmán-lekezelően válaszolt, miközben neki van szüksége segítségre.
Ha meg valaki azt tanácsolja neki, hogy "ugyan már, ne szívasd magad ezzel, van ennél jobb megoldás is", akkor arra nem az a normális reakció, hogy "te meg rohadj meg, nekem akkor is ez tetszik".(Nyilván szándékos túlzásokkal teledobva, de érted.)
Ezentúl az is kicsit rosszul veszi ki magát a kommentjeiből, hogy "na majd én megmondom"-stílusban negatív véleményt alkot olyasmiről, amit nem ismer.
Ha valaki segítséget kérni jön egy fórumba, akkor vegyen vissza kicsit az arcából, és kicsit higgadtabban fogadja a jóindulatú tanácsokat, ennyi.===
(#869) thumb:
igazán nincs mit!
"de sebaj ez egy fórum, itt mindenki beírhat"
Igen, sajnos olyan stílusban is, ahogy Te tetted.===
(#870) martonx: pontosan.
Wordpress-szel nekem egyelőre csak nagyon rövid tapasztalatom van, de hallottam róla hideget-meleget is, dicsérik amiatt, hogy gyorsan lehet vele összehozni jól működő oldalakat, de egy-két negatív kritikát is lehet olvasni róla a kódja miatt, gondolom mindegyikben van némi igazság.
A noname, vagy kevéssé támogatott CMS-ekkel meg tényleg egyszerűen már csak a saját idegrendszerünk kímélése érdekében sem érdemes foglalkozni. -
martonx
veterán
válasz
Sk8erPeter #867 üzenetére
Maximálisan szívemből szóltál
annyi különbséggel, hogy én már mindenre wordpresst használok, a drupal-t, joomla-t egyre inkább hanyagolom.
És amikor a noname CMS-ekkel való szívásokat látom, csak mosolygok, és azért megpróbálok segíteni.
Ettől függetlenül mindenki azzal szívatja magát, amivel akarja. -
thumb
aktív tag
válasz
Köszönöm, hogy mindezt kiszórtad magadból, bár nem kellett volna főleg az előítéletes részt hagyhattad volna ki de sebaj ez egy fórum, itt mindenki beírhat.
-
ArchElf
addikt
válasz
Nem értem, hogy a "nekem nem tetszik" miért nem megfelelő válasz neked... Van akinek a szőke jön be, van akinek a barna, van aki meg csak a vörösre esküszik.
AE
-
Sk8erPeter
nagyúr
"A joomla, drupal stb. nekem tól blogos"
Ha ezt állítod, akkor röviden és tömören összefoglalva fogalmad sincs egyikről sem.
A Wordpress-re még lehet állítani, mert az tényleg inkább gyors blog-összedobálás irányába megy, de egy Drupalra azt mondani, hogy "túl blogos"...bullshit, köze nincs az igazsághoz. Ja, és tapasztalatból mondom, nem a levegőbe beszélek.Egyébként a "mert nekem ez tetszik"-hozzáállással (és kicsit gőgös, "mert csak azért is"-válasszal, legalábbis ez jött le abból, amit írtál) csak saját magadat szívatod. Pl. hogy a Drupalra visszatérjek, brutális nagy közösség áll mögötte, folyamatosan fejlesztik hozzá a modulokat, írásos tutorialok készülnek hozzá, videóismertetők, stb., így jelentős terhet levéve a programozók válláról, és mindezt ingyen osztják meg, ezzel durván felgyorsítva a fejlesztői munkát.
Ha viszont olyan rendszert használsz, ami kevésbé támogatott, akkor az ahhoz való fejlesztés annál nagyobb többletmunkát is jelent számodra/a megbízott fejlesztő számára, ergo több költséggel jár (had ne dobáljak olyan elcsépelt mondatokat, mint hogy "az idő pénz").Ezentúl az általad később linkelt oldalon szereplő dolgok mindegyikét meg tudja jeleníteni ugyanígy egy Drupal vagy egy Joomla.
========
Többiektől bocs az OFF-ért, de nem hagyhattam reakció nélkül. -
thumb
aktív tag
Hát az a baj, hogy néztem én itt a ph-n webspell topikot de egy darab sincs sajnos pedig hát jó lenne dehát azok sincsenek sokan akik értenek hozzá végülis így kötöttem ki itt. A haver csak felrakta neki nincs működő template-je vagyis nem tudok róla, hogy lenne de azért jó ötlet, rákérdezek nála. Az biztos, hogy a php-vel van a baj mert olyan oldalt már láttam ahol működik csak itt nem vagy így aztán hogy miért azt nem tudom. Végülis azért választottam ezt mert ez tényleg erre a célra készült.
-
martonx
veterán
3-as tényleg lemaradt
És az ismerősnél, akinél hiba nélkül lement a telepítő rendben működik? Vagy nála is ugyanez a hiba.A helyedben nyitnék egy külön topikot (ahogy látatlanban bizotsan van Drupal, Joomla stb. topik is itt a PH-n), vagy szétnéznék a CMS honlapján, hivatalos fórumában. Ha 2-nél kettő esetben nem működik telepítés után, akkor elég nyilvánvaló, hogy itt nem fogjuk tudni megoldani neked.
Nekem édes mindegy melyik CMS-t használod, csak a nagyokkal garantáltan nincs ilyen probléma. A kicsiket pedig nem véletlenül nem használja két tucat lelkes amatőrön kívül senki. De ízlések és pofonok.
Biztos nem mond neked sokat az SQL, elvégre nem itt kezdtél volna el kérdezősködni, de hidd el, az SQL egy gyűjtő fogalom, ahol SQL-es alap problémákkal szoktunk foglalkozni, nem pedig egyes adatbázisok telepítési hiányosságaival. Olyan ez, mintha vennél egy Trabantot, és egy autóelektronikai fórumban megkérdezed, hogy a te autódban miért nincs pótkerék.
-
thumb
aktív tag
Szia!
1. Max. itt magyarországon noname, és mert nekem ez tetszik. A joomla, drupal stb. nekem tól blogos + ezt formulát kifejezetten erre találták ki mint amire használni szeretném.
2. Nem próbáltam, úgy gondoltam így gyorsabban meg lehet oldani...
3. ja bocs ez nálad lemaradt
4. Nem, nem mentek le hiba nélkül így átpasszoltam egy hozzáértő embernek és nála lementek hiba nélkül állítása szerint. Nem ültem mellette és nem fogtam a kezét.
5. Akkor még a 4.2.2-es volt a legfrissebb szóval igen.
6. Nem használok semmilyen plugint ez úgymond rögtön install után jelentkezett.Hol kéne vele vesződni ha az sql-file-ban nincs benne aminek benne kéne lenni HM?
Nem a cms-ből hiányzik mezei.üdv.: Thumb
-
martonx
veterán
Kérdéseim:
1. Ha ez egy szűz install, akkor miért pont egy noname CMS-re esett a választásod? Mivel jobb ez, mint egy garantáltan működő Drupal, Joomla, Wordpress CMS?
2. Próbáltad újra installálni?
4. Hibanélkül lementek a telepítések?
5. A legfrissebb verziót telepítetted?
6. Használsz hozzá plugineket, vagy rögtön installálás után, első működéskor írja ezt a hibát?Másrészt baromira semmi köze a problémának az SQL-hez, szvsz nem itt kéne vesződni egy noname CMS telepítési nyűgjeivel.
-
thumb
aktív tag
ja de nekem még a 4.2.2a-van fent
-
-
martonx
veterán
És ezt végigcsináltad? Különösképpen az 5-ös 6-os pontokra:
http://www.webspell.org/index.php?site=faq&action=faq&faqID=16
Hibát írt ki közben?
Amúgy mire jó ez a webspell CMS? Miben jobb mint a hagyományos CMS-ek?
-
thumb
aktív tag
Sziasztok!
Kellene nekem egy ki segítség. Felraktam a web-re a webspellt viszont a video rész nem működik egészen pontosan ez írja ki:
# Query failed: errorno=1146
# error=Table 'teamdestiny555.ws_K2E_videos_settings' doesn't exist
# query=SELECT * FROM ws_K2E_videos_settingsez ugyebár azt jelenti, hogy nincs ilyen tábla az sql file-ban ami a serveren van viszont ahhoz hogy legyen be kéne írni de nem tudjuk a cellákat szóval kellene egy működő és abból átírni vagy azt felrakni ehelyett ha van esetleg valakinek kérem dobja át nekem vagy ha valaki tudja milyen sorok híányzonak beírom hátha működik vele.
előre is nagyon köszönöm mindenkinek aki segít
üdv.: Thumb
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Brown ügynök #841 üzenetére
"Stick to using single quotes."
Mondjuk én MySQL-ben pont a dupla idézőjelekhez ragaszkodom a query-knél a PHP-s kódjaimban.Ennek egyszerű a magyarázata, PHP-ben ha duplaidézőjelbe teszek egy adott stringet - pl. az egész query-t, amit majd le akarok futtatni -, akkor a PHP megpróbálja megkeresni a benne lévő esetleg behelyettesítendő változókat, ez meg lassít. Ezért az egész stringet (magát a query-t) aposztrófok közé rakom, és hogy ne kelljen escape-elni mindig az ezenbelül lévő aposztrófokat, inkább macskakörmöt használok. Ha működik, és nem számít hibásnak, a tököm se fog szenvedni az escape-elgetéssel.
(Persze más adatbázisnál akkor marad az escape-elés, vagy az egész string macskakörmök közé rakása.)
-
lakisoft
veterán
válasz
Brown ügynök #841 üzenetére
Köszönöm.
MySQL-nek szinte mindegy.
Oracle-ben és MSSQL-ben ez nincs így. -
Brown ügynök
senior tag
-
lakisoft
veterán
válasz
Brown ügynök #839 üzenetére
okés akkor újabb kérdés.
'valami'
"valami"
Között mi a különbség? -
lakisoft
veterán
Másik kérdés valaki tudja mi a különbség a
like valami%'
és a
like 'valami%'között
MySQL-ben dolgozom jelenleg és semmi nem úgy van mind a nagyoknál. Oracle és MSSQL-ben vágom.
-
lakisoft
veterán
Nem tudja valaki hogyan lehet egy MySQL-ben összefűzni két nvarchar típusú értéket.
Mire megírtam a kérdést addigra megtaláltam a választ is rá.
Concat('Egyik szöveg','Másik szöveg')
Ahogy az angoltanárom mondta egyetemen: "You shoud go to the elementary school"
+
Na meg ahogy látom itt is éppen ez a téma, bocsánat a redundanciáért.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Ja értem, így már más a helyzet.
Akkor végül megoldódott a dolog a CONCAT-tal?
Amúgy szerintem az is gáz, hogy ha már eleve nem adnak a kezedbe egy normális dokumentációt az egészről, akkor legalább használnák ki a kommentelési lehetőséget a táblákhoz és annak egyes mezőihez. Azt sem véletlenül találták ki. Mondjuk ritkább, hogy komplex rendszernél az adatbázison belül kommenteket helyeznének el, de akkor jobb esetben legalább van valami doksi az egészről.
-
Kommy
veterán
válasz
Sk8erPeter #834 üzenetére
Sajnos az adatbázis nem az enyém, amiből dolgozok, nekem csak aza adatokat kell kinyernem belőle. Én sem tartom jó dolognak ezt, de sajnons nincs más lehetőségem, csak olvasási jogom van az adatbázira, abból kell dolgoznom ami rendelkezésemre áll.
Maga az a comment mező semmit nem tartalmaz, én először azt hittem az kapcsolja össze a kommentekel, vagy kommentek számát adja vissza de sajnon nulla az összes érték
Én elfelejteném az UT-en keresztüli összekapcsolást ha lenne más lehetőség de nincs.
Vicc az egész amúgy, 1 hete kérdeztem a fejlesztőktől, tegnap jött rá a választ de arra az időre rájöttem mindenre.
Szerintem az adatbázis ahogy épült az oldal , úgy rakták össze, egy UML diagrammjuk sincsa az adatbázisről, hoyg a kapcsolatokat láthassam. Nem is készült a projekthez ezért vannak szerintem ilyen fejetlenségek benne.
PazsitZ, Apollo17hu: köszönöm a válaszokat.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Eleve azt nem értem, miért URL szerint csoportosítod... Az URL szerinti "összekötéssel" sem értek egyet, nagyon rossz megoldás.
Szerintem az lenne a normális megoldás erre, hogy van mondjuk egy cikked/bejegyzésed, annak pedig van egy id-ja, és egy másik táblában meg az ehhez a cikkhez és id-hoz tartozó kommentek, hozzászólásoko vannak nyilvántartva. A másik, kommenteket tároló táblában tehát tárolod a cikk id-ját is, és ennek segítségével JOIN-olod a két táblát (nem pedig az url mező segítségével; vagy csak simán lekérdezed a cikkhez tartozó kommenteket), így megkapod a cikkhez tartozó kommenteket.
Most a Te comments tábládban nem látok ilyen, a konkrét cikkre vonatkozó id-t, ami jelezné, hogy a kommentek melyik cikkhez tartoznak, az entries táblában viszont látok egy "comments" mezőt. Ennek most nem nagyon értem a szerepét, mert ha ebben felsorolásszerűen vannak a kommentek id-jai, akkor az nagyon rossz megoldás. De lehet, hogy ennek ehhez nincs köze, erről nem írtál, kitalálni meg nehéz.
Viszont ezt az url mezőn keresztüli összekapcsolgatást gyorsan felejtsd el.Az sem világos, hogy ha ennek a két url mezőnek elvileg azonosnak kellene lenni, akkor mi értelme, hogy ebből kettő van... Szerintem átalakításra szorul a táblastruktúrád, vagy most hirtelen csak én nem veszek észre valamit.
-
Apollo17hu
őstag
-
Kommy
veterán
válasz
Apollo17hu #829 üzenetére
Nekem jó lenne, csak az a gond, hogy semmit nem kapok vissza ebből a lekérdezésből.
Megvan miért nincs választ az url mezőkben levő linkek nem ugyan olyan formában vannak , a comment ben van egy cikk/ az url elött a másikban nincs.
-
Apollo17hu
őstag
Szia!
Ahhoz mit szólsz, ha fogod a "Comments" táblára megírt lekérdezésed (url és count(*) mezőkkel), amit az "url" mezőn keresztül összekötsz az "Entries" táblából készített lekérdezéssel (ami csak az "url" és a "created" mezőket tartalmazza", majd tolsz az egészre egy DISTINCT-et?
Valahogy így:
SELECT DISTINCT
comments_allekerdezes.url
,comments_allekerdezes.db
,entries_allekerdezes.created
FROM
(SELECT url
,COUNT(*) as db
FROM comments
GROUP BY url) comments_allekerdezes
,(SELECT url
,created
FROM entries) entries_allekerdezes
WHERE comments_allekerdezes.url = entries_allekerdezes.url
ORDER BY entries_allekerdezes.created -
Kommy
veterán
válasz
Sk8erPeter #827 üzenetére
Comments
CREATE TABLE IF NOT EXISTS `comments` (
`id` int(11) unsigned NOT NULL auto_increment,
`url` varchar(255) collate utf8_unicode_ci NOT NULL,
`user_id` int(11) unsigned NOT NULL,
`username` varchar(255) collate utf8_unicode_ci NOT NULL,
`text` text collate utf8_unicode_ci NOT NULL,
`replyto` int(11) unsigned NOT NULL,
`rank` int(11) unsigned NOT NULL,
`created` int(10) unsigned NOT NULL,
`updated` int(10) unsigned NOT NULL,
PRIMARY KEY (`id`),
KEY `rank` (`rank`),
KEY `url` (`url`),
KEY `user_id` (`user_id`)
)Entries
CREATE TABLE IF NOT EXISTS `entries` (
`id` int(11) unsigned NOT NULL auto_increment,
`file_id` int(11) unsigned NOT NULL,
`user_id` int(11) unsigned NOT NULL,
`startat` int(11) unsigned NOT NULL default '0',
`title` varchar(255) collate utf8_unicode_ci NOT NULL,
`url` varchar(255) collate utf8_unicode_ci NOT NULL,
`summary` text collate utf8_unicode_ci NOT NULL,
`text` text collate utf8_unicode_ci NOT NULL,
`comments` int(11) unsigned NOT NULL default '0',
`sticky` tinyint(2) unsigned NOT NULL default '0',
`comment_enabled` tinyint(2) unsigned NOT NULL default '1',
`active` tinyint(2) unsigned NOT NULL default '1',
`rank` int(11) unsigned NOT NULL,
`updated` int(11) unsigned NOT NULL,
`created` int(11) unsigned NOT NULL,
PRIMARY KEY (`id`),
KEY `file_id` (`file_id`),
KEY `url_2` (`url`),
KEY `rank` (`rank`),
KEY `startat` (`startat`),
KEY `sticky` (`sticky`),
KEY `user_id` (`user_id`),
KEY `title` (`title`),
KEY `comment_enabled` (`comment_enabled`),
KEY `active` (`active`),
KEY `created` (`created`),
KEY `updated` (`updated`)
)Entries_entrycategories
CREATE TABLE IF NOT EXISTS `entries_entrycategories` (
`entry_id` int(10) unsigned NOT NULL,
`entrycategory_id` int(10) unsigned NOT NULL,
PRIMARY KEY (`entry_id`,`entrycategory_id`),
KEY `fk_wb_entrycategories_has_wb_entries_wb_entries1` (`entry_id`)
)entrycategories
CREATE TABLE IF NOT EXISTS `entrycategories` (
`id` int(10) unsigned NOT NULL auto_increment,
`lft` int(10) unsigned NOT NULL,
`rgt` int(10) unsigned NOT NULL,
`parent_id` int(10) unsigned NOT NULL,
`scope` int(10) unsigned NOT NULL,
`main` tinyint(2) unsigned NOT NULL,
`showitems` tinyint(2) unsigned NOT NULL default '1',
`file_id` int(10) unsigned NOT NULL,
`title` varchar(250) collate utf8_unicode_ci NOT NULL,
`url` varchar(250) collate utf8_unicode_ci NOT NULL,
`jumpto` varchar(250) collate utf8_unicode_ci NOT NULL,
`active` tinyint(3) unsigned NOT NULL default '1',
`created` int(10) unsigned NOT NULL,
`updated` int(10) unsigned NOT NULL,
PRIMARY KEY (`id`),
KEY `url_2` (`url`),
KEY `lft` (`lft`),
KEY `rgt` (`rgt`),
KEY `parent_id` (`parent_id`),
KEY `active` (`active`),
KEY `created` (`created`),
KEY `file_id` (`file_id`),
KEY `main` (`main`),
KEY `scope` (`scope`),
KEY `showitems` (`showitems`),
KEY `jumpto` (`jumpto`)
) -
Sk8erPeter
nagyúr
Elég nagy könnyítés lenne, ha megmutatnád a táblaszerkezeteket. Legalábbis most ennyiből nehéz kitalálni, mi szerint kéne joinolni a `comments` táblát is a jelenlegi query-hez, melyik id-nak kell stimmelni. Persze találgatni lehet, de egyszerűbb lenne, ha a konkrét megoldást tudnánk megmutatni, nem?
Ha pl. phpmyadminban rámész az exportra, mutatja a CREATE TABLE... részt (sql dump), abból már elég jól látható lenne a dolog.
-
Kommy
veterán
Szeretnék mégegy segítséget kérni igaz most próbálkoztam de valami nem jó.
SELECT url, count(*) as hsz FROM comments group by url limit 0,15
ez a kód megy is ezzel megkapom ugye url szerint csoportosítva a hozzászólások számát.Viszont nekem ezt még rendeznem kéne. a cikk kiadása szerint.
De sajnos ami szerinte rendeznem kéne az egy másik táblában van.
Még hozzá a cikkek (entries) táblában.Ez a lekérdezés a cikk többi adatáts szolgáltatja számomra és itt már rendezve, van és hogy ehhez meglegyen a hozzászólások száma is.
SELECT entries.title, , summary, entries.url, startat,
GROUP_CONCAT(entrycategories.title SEPARATOR ', ') categories
FROM entries
LEFT JOIN entries_entrycategories
ON entries.id = entries_entrycategories.entry_id
INNER JOIN entrycategories
ON entries_entrycategories.entrycategory_id = entrycategories.id where entries.active = 1 and startat <= '$date'
GROUP BY entries.title ORDER BY startat DESC LIMIT 0,15Remélem érthető mit szeretnék.
Ha tudtok valami jó anyagot sql-hez azt is megköszönném.
-
Kommy
veterán
válasz
Sk8erPeter #823 üzenetére
Nem ilyet keresek hanem 100%-osan ezt
. Köszönöm
Brown ügynök: Neked is köszönöm a fáradozást.
-
martonx
veterán
válasz
rum-cajsz #815 üzenetére
Az volt a javaslat, hogy temp tábla helyett hozzunk létre minden esetben igazi táblákat. Belegondolni is nonszensz...
Megdöbbentő, hogy néha magukat szakértőnek kiadó emberek, cégek mennyire nem értenek az adott témához.
Azt mondták azért jobb a minden esetben fizikai tábla, mert azt jobban lehet optimalizálni. Ez akár igaz is lehetne, node legyen több száz, több ezer fizikai táblánk? Ki fogja ezt karbantartani, átlátni? Hülyék.... -
Kommy
veterán
válasz
Brown ügynök #819 üzenetére
Sajnos ezt a hibaüzenetet kapom :
Query failed: Subquery returns more than 1 row
-
Kommy
veterán
válasz
Brown ügynök #817 üzenetére
Ezek kész táblák, ebből kéne kinyernem, hogy egy adott cikkhez mely kategóriák tartoznak.
Ehhez kéne egy lekérdezés amivel visszakapom a kategóriákat az adott cikkhez.
Remélem így érthető.
-
Brown ügynök
senior tag
-
rum-cajsz
őstag
alselect: amikor sok táblát kell összekapcsolni, akkor szoktam használni (oracle), és az optimalizáló meg szokta hálálni. 1-2 órás futás helyett 10-20 perces eredmény.
temp tábla: A nem használat szerintem is hülyeség. Vagy mit javasolnak helyette? Esetleg memóriában tárolt tömböket?
-
martonx
veterán
válasz
rum-cajsz #813 üzenetére
Nem gondoltam, hogy lehet olyan eset, ahol az alselect gyorsabb lehet, de végülis mittudomén talán előfordulhat ilyen.
Éppen a héten optimalizáltam egy kolléga kódját, aki szerette az alselecteket (mondjuk régivágású programozók még emlékeznek az SQL-ek hőskorára, amikor NEM is létezett inner join - 2000-es évek előtt). Mit ne mondjak százezres tételszámoknál (mind főselect, mind alselect több százezer sor) perceket lehetett nyerni, hogy 4-5 inner joinba rendeztem át a cuccot.Tényleg és ti mit szóltok a temp táblákhoz? Múltkor ledöbbenve hallottam, hogy nem kellene használni őket. Szerintem ez hülyeség. Szerintetek? MSSQL alatt eléggé furcsállom, hogy ne kellene temp táblákat használni. Én még PostgreSQL, MySQL-ben is használok temp táblákat (8.0 felett, az ennél régebbiekben inkább csak elméleti lehetőség, mintsem gyakorlati).
-
Sk8erPeter
nagyúr
Ja, köszi, én is így tudtam, de tudtommal MySQL-re is pontosan ugyanez igaz.
Egyébként a beágyazott selectnél valahogy szerintem jóval logikusabb is az inner join-os lekérdezés, már akkor is, amikor ránéz az ember a query-re, érti, hogy itt mi fog történni. Ennél az "alselectnél" először néztem, hogy ezt most miért úgy. -
Brown ügynök
senior tag
válasz
Sk8erPeter #809 üzenetére
@martonx: Nem tudtam melyik a jobb...
...de most már felírom.
-
martonx
veterán
válasz
Sk8erPeter #809 üzenetére
MS SQL-nél az inner join nagyságrendekkel gyorsabb, mint a beágyazott selectek. Oracle-lel nincs tapasztalatom.
Mondjuk amíg nem több százezres táblákon használsz ilyen alselectes beágyazásokat, addig szinte mindegy. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Brown ügynök #807 üzenetére
Igazából mi az oka, hogy nem mondjuk INNER JOIN-nal csinálod?
Úgy értem, van valami előnye? Tulajdonképpen melyik a gyorsabb? Én úgy tudtam, hogy előnyösebb ilyen esetekben INNER JOIN-t használni, de lehet, hogy valamiről nem tudok. -
Kommy
veterán
válasz
Brown ügynök #807 üzenetére
Köszönöm
, úgy néz ki jó lesz, már csak rossz táblából akarom szedni, mert több ugya olyan id is van benne, meg kell keresnem a megfeelő táblát.
-
Kommy
veterán
Sziasztok!
Lenne egy kis gondom.
Van egy lekérdezésem amivel megkapok minden szükésges adatok kivéve néhányat, oda csak egy id-t kapok.
select title, user_id, summary url from entries ORDER BY letrejott DESC LIMIT 0 , 15
ezzel megkapom csökkenő sorrendben az első 15 cikket. Ezzel nincs is gond, de mint láltható csak user_id-t kapok ami egy másik táblában benne van a rendes név is, ennek a táblának a neve users és van benne user_id és username mező. Hogy tudnám azt megcsinálni, hogy az user_id helyett az username jelenjen meg.
Remélem érthető mit szeretnék.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁÁÁ NE NÉZD MEG! A szórakozás, és a multitasking csúcsa, Lenovo Yoga 9i //3 OLED Modell Ajánló//
- UF Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1360P 16/1TB Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Xbox Series X 1TB - 2 kontroller + 3 játék szabadon választható
- RYZEN 7 5700X / 32GB RAM / 1TB SSD / RX 6700 XT 12GB / 750W Gold Full Modular - AMD GAMER PC
- Intel i3-9100 - 24GB RAM - Samsung 980 500GB - be quite! Pure Base 500 + 1000W Táp - MSi Z390-A PRO
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520 R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- iKing.Hu - Apple Watch Ultra 2 Titanium Szíjjal 49 mm Használt, újszerű
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- Samsung Galaxy A71 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest