-
IT café
Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:
Új hozzászólás Aktív témák
-
jookomak
őstag
-
MODERÁTOR
-
Dhampir
félisten
válasz xxxjjjkkk #19409 üzenetére
A nagy külföldi sörgyár tulajdonosoknak megtetszhetett a refrén:
Ej, haj, ruca, ruca, kukorica, derce
Az utolsó szakaszban lévő rigmust kellene teljesíteniük:
Elhagyom én örökre (ebben az esetben a tengerit)
[ Szerkesztve ]
-
Dilikutya
félisten
válasz xxxjjjkkk #19405 üzenetére
Szerintem jól elférnek egymás mellett. Bőven lehet kapni mindenfélét.
Amúgy a Rákóczi Túrós nem rossz. Nem ér 1300 Ft-ot, de egynek jó volt kipróbálni, még úgy is hogy nekem túl savanyú volt, de én alapvetően nem lelkesedek a savanyított sörökért.
Meg mit nevezel söríznek? Víz, maláta, komló, élesztő az alapanyaga egy lágernek, és egy imperial stoutnak vagy New England IPAnak is, viszont teljesen különböző ízek. A többségnek a láger jelenti a sörízt, ahhoz képes se egy jól megkomlózott ipának, se egy édeskés imperial stoutnak nincs "söríze".Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
jsk
senior tag
válasz xxxjjjkkk #19409 üzenetére
A magyar piacon is mindenki azt iszik amit szeretne, minden fajtát megvásárolhat. A népízlés a lágersört azonosítja a sör ízével, pontosabban a pilzenit (1842-ben főzték először). Kóstolj meg egy lambicot, amit vagy 500-600 éve főznek a belgák. Az is söríz, csak az egy lambic sör.
Sokkal több sörfajta van, mint pl. borfajta, emiatt sokkal szélesebb az elérhető ízvilág. Itt is vannak túlzások (lásd. Omnipollo bizonyos sörei), de fogd fel úgy, mint a modern gasztronómiát. Folyamatosan fejlődik.
-
Dilikutya
félisten
válasz xxxjjjkkk #19413 üzenetére
Én a 4 alapanyaggal arra céloztam, hogy ezekkel is lehet nagyon eltérő ízeket megalkotni. És így aki egész életében csak lagert ivott, rácsodálkozik egy imperial stout-ra vagy barley wine-ra, mert nem is hasonlít, miközben az is csak sör.
A Rákóczi Túrós és társai egy érdekes kísérlet, nem kell ennyire komolyan venni.Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
[CsuCsu]
őstag
válasz xxxjjjkkk #19409 üzenetére
Nem ertek egyet azzal, hogy a sor olcsobb kell legyen a bornal. Mindkettobol letezik jo, sok odafigyelest igenylo termek. A minosegnek mindig lesz ara, viszont a sor az utobbi idokig szandekosan olcso, egyszeru termeknek volt szanva a magyar piacon.
Egy jo lambic, saison, barleywine vagy imperial stout hasonlo komplexitassal rendelkeznek, mint egy bor, es hasonlo modon is vannak fogyasztva. Peldaul egy uveg 3F Golden Blend €30/750ml, es nem tartom soknak erte - 5 evig keszul, mire eljut a fogyasztohoz, es elmenyben megallja a helyet a jobb borok mellett.
A Rakoczi Turos pedig egy kiserlet, ami sokaknak izletes (nekem mondjuk nem jott be). A borok teren is vannak kiserletezo pincek szokatlan izekkel, de azokat jellemzoen nem lehet megkapni a sarki boltban.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz xxxjjjkkk #19421 üzenetére
nem reprezentativ minta alapjan nincs nagyon kulonbseg, barati korben a nok egyresze siman legalabb annyira odavan egy jo USA sourert, mint en. es a sourt ki lehet cserelni skandinav pastryra, cseh pilsnerre, nemet lagerre, trappista apatsagira es belga kriekre is.
tavaly konkretan vissza kellett mennunk Dugges Tropic Thunderert masnap a boltba, es az tenyleg egynagyon savanyu gyumolcsos-komlos sor.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
jookomak
őstag
válasz xxxjjjkkk #19440 üzenetére
3 országban éltem az elmúlt pár évben (2,5 inkább), és turistaként jártam néhány helyen. A következőt látom. A nagyüzemi sör alapvetően elég gyenge, és egyre csak romlik, hála a nagy multiknak. Németek (osztrákok), csehek (szlovákok) annyiból jobbak, hogy az ő lagereik ihatóak, kukorica nélküliek, de nincs semmi olyan, amitől eldobod az agyad. Viszont sokkal nagyobb a választék, nem ugyanazt a 3 márkát kapod mindenhol. Illetve náluk mindenhol elérhető ez a kategória, nem kell vadászni.
Angol kocsmákban szinte már mindenhol van egy kraft sör csapon, úgyhogy bárhova mész, tudsz jót inni, minimálisan drágábban. A fogyasztás nagyja a licencelt carslberg, stella, amstel, hejnekem, ami borzalmas, bárhova mész. Észak-Írországban ugyanez, de ott mindenhol van guinness, amit ha szeretsz, akkor nem tudsz mellélőni vele. Hozzáteszem messze nem a legnépszerűbb sörük, hiába jut eszébe az egyszeri embernek, hogy ír--guinness. Olasz, spanyol, görög helyen a sör alapvetően másodlagos, átlag kocsmában, étteremben van 2-3 sör, és ennyi. Ihatók, de semmiképp sem jók. De legalább nem is olcsóak.
Összegzésképp. Ahol megjelenik az abinbev és a heineken cégcsoport, onnantól kezdve ugyanazt a sz@rt kapod, bárhova mész. Nézd meg a dreher termékpalettáját. Van 8 sörük, ebből kb 6 ugyanaz, csak más dobozban. -
[CsuCsu]
őstag
válasz xxxjjjkkk #19442 üzenetére
En a cseh nagyuzemitol sem dobom el az agyam, ihatobb mint a Soproni persze, de nem egy nagy was ist das, tul van ertekelve. Egyebkent sok hagyomanyos cseh fozde regionalis es kisuzemi, es alapvetoen kraft modszerekkel foznek, azok tenyleg tudnak jobbakat. Amikor Pragaban jartam ittam ilyeneket, gallyra teszik a Magyarorszagon jellemzoen elerhetoeket, de tulzas nagyuzeminek nevezni oket.
Az a baj, hogy szerintem tulsagosan magyar latasmoddal iteled meg mas orszagok sor kulturajat. Otthon a kisuzemeket bezartak a kommunistak, es csak mostanaban alapitottak ujakat, es sokaig csak a nagy multik termekei voltak elerhetoek. Hagyomanyos sorkultura nem is letezik, nincsenek magyar sortipusok. A nemeteknel, angoloknal, belgaknal, es reszben a cseheknel tobbek kozott viszont rengeteg kisebb hagyomanyos fozde letezik, amik definialjak az adott orszag soreit. Ertelmetlen ezeket hasonlitgatni nemzetkozi multik padloig olcsositott egyenizu tomegtermekeivel.
Ha a modern kraftot nem nezzuk, Angol sort peldaul a Timothy Taylor's Landlord vagy a Fullers kezipumpas sorei alapjan erdemes szerintem megitelni, illetve egyeb helyi kezipumpas sorok alapjan (minden kornyeken van valami hagyomanyos fozde). A belgakat az apatsagi es lambic sorok alapjan, nemeteket pedig a csaladi fozdek alapjan (szinten mindenhol vannak).
[ Szerkesztve ]
-
[CsuCsu]
őstag
válasz xxxjjjkkk #19444 üzenetére
A skandinavoknal a nagyuzemi sor tobbnyire mezei gagyilager, ami minden orszagban fos. Es tapasztalatom szerint minden orszagban van egy szeles reteg, ami egy olcso es szar alkoholra van rafuggve. Valahol ez sor, mashol palinka vagy gagyibor.
Egyebkent szerintem erdemes figyelembe venni, hogy soros forumon az emberek nagyreszt nem a makro nagyuzemi sorokrol beszelnek, azokban nincsen semmi erdekes. Igy egy kijelentest a kraft sorokre fognak alapbol ertelmezni, ami a beszelgetesek 95%-a.
@jsk
A sor mint kategoria piaca csokken, a kraft sore viszont rohamosan novekszik. A fogyasztasi szokasok tendalnak a minoseg es mertekletesseg fele. Jobbat, de kevesebbet, illetve alacsony alkohol tartalmut hetkoznap. A sor fogyasztasa is valtozik, egyre tobb embert latok sour es imperial stout tipusokat fogyasztani a bor helyett. A bor nepszerusege is a minoseg keresese miatt novekszik - sokan valtanak olcso sorokrol es egyeb italokrol.[ Szerkesztve ]
-
[CsuCsu]
őstag
válasz xxxjjjkkk #19447 üzenetére
Nagyuzemiekhez viszonyitva jok, szoval egymashoz erdemes csak hasonlitani oket. Szinte minden orszagban van 1-2 jobb fozde, kerdes az, hogy mennyi, es megalljak-e a helyuket egy USA vagy belga elvonallal szemben, illetve van-e altalanosan elerheto jo kraft.
Europaban a franciaknal es nemeteknel keves ertelmes modern kraft sor van, foleg az orszagok meretehez kepest. A britek erosen dominansak modern vonalon, illetve a belga lambic egy kulon vilag a tobbi orszaghoz kepest. Briteknel nehez nem belefutni ertelmes sorokbe, belgaknal meg tudjuk... Magyaroknal sajnos az elerhetoseg Budapesten kivul problemas tud lenni (csapon es boltban), es a top fozdek minosege is csak eros atlagos nemzetkozi szinten.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz xxxjjjkkk #19444 üzenetére
De alavetoen az volt itt a probléma, hogy azt mertem mondani, hogy a skandináv sörök elég rosszak
Felreerted, hogy mi volt a problema. Az volt a problema, hogy a teljes amerikai es skandinav scenat lehuztad, ugyanakkor a belgat es a csehet ugyanazon a kriterium alapjan nem, pedig kb ugyanolyan rossz mind.A 19447 viszont ertelmezhetetlen, mert az osszes craft sorrol beszelsz. Igazan jo sort olyan fozdek tudnak fozni, amik kiserleteznek, ez viszont azt is jelenti, hogy be fognak csuszni szornyen rossz sorok a legjobb fozdeknel is, hacsak nem eredendoen a hozzavalokat reszelgetik egy alapvetoen betonstabil alapon. Eletem egyik legrosszabb sore egy Founders BA DIPA volt (Barrel Runner), eletem legrosszabb spicedje egy Brewdog (Chili Hammer), eletem legrosszabb imperial stoutja megosztva egy Oscar Blues, egy Port es egy To Ol (Ten Fidy BBA / Santa's Little Helper / Bee my valentine). A legrosszabb lager amit valaha ittam nehez eset, de a Brewdog This.Is.Lagerje a total elszurt koncepciojaval eros versenyzo volt. Alkoholmentes mezonyben az Omnipollotol ittam kb a legrosszabb sort eddig. A felsorolt fozdek nemzetkozi szinten top fozdek, jellemzoen zsenialisan jo sorokkel.
Azt kene elfelejteni veglegesen, hogy csak azert mert valami craft, az jo lesz, vagy egyaltalan jobb, mint egy nagyuzemi. Ez nem igaz. Azt is el kene felejteni, hogy ha X orszagbol jon valami, akkor automatikusan jo / rossz lesz. Ez sem igaz.
Craftnal maradva: Ugy harom-negy eve a magyar craft joresze gyenge lehuzas volt, de az egesz magyar craft scenara akkor se mondtam volna, hogy rossz. A vegen mondjuk nekem whitelistom volt, hogy melyik fozdetol merek barmit is kikerni, de a Monyo Boris the Bladeje vagy a Balkezes Grey Joya tenyleg jo volt.
Skandinavoknal es USAban mikrofozde boom van, de ez boven nem jelenti azt, hogy jot foznek.
itt a topikban pedig jellemzoen tenyleg kulonlegessegekrol van szo, ahogy [CsuCsu] is irta, makroknal igazabol nagyon nincs mirol beszelni.
jsk: sokan koltoznek ki a varosbol arak miatt es ugy adott esetben tok jo meginni egy-ket sort a tobbiekkel aztan hazavezetni, mint mondjuk ataludni valakinel. vannak ilyen erdekes nichek is, pl futok egy resze ahogy nezem beallt az alkoholmentes sorre tavaly, mert allitolag recovery szempontbol remek.
egyebkent nekem megvolt kb 5 eve az a pont, hogy kint voltunk Szigeten es sor helyett valtottunk gintonicra, mert a kukoricas Dreher ihatatlan volt, bort meg Magyarorszagon en buliban nem merek kikerni.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
[CsuCsu]
őstag
válasz xxxjjjkkk #20084 üzenetére
Az APA-rol egy szot nem emlitettem, azt irtam, hogy amire emlekszem a Soproni IPA kozelebb all izre es alkoholfokra egy pale ale-hez, mint IPA-hoz.
Egyebkent van sok baj vele szerintem, nem all ossze sem pale ale-nek sem IPA-nak. Furcsa sor szamomra, es nem kulonosebben izik. Akkor mar inkabb egy Kinizsi.
-
Dilikutya
félisten
válasz xxxjjjkkk #20093 üzenetére
Ezt az alap craft dolgot a 2 vs 32-vel nem egészen értem. Szupermarketekben is van már értelmes craft, bő választék meg nem azokon a helyeken van. Ahol én vásárolok, most is volt egy rakás IPA. Alap, session, NE, dupla, imperial...
Jó stout is van itthon. Porter kevésbé, kevesebb féle van, de amúgy is kicsi a keskeny a határ...[ Szerkesztve ]
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
proci985
MODERÁTOR
válasz xxxjjjkkk #20102 üzenetére
(ha jol emlekszem Norvegiaban vagy)
Boris mindenkepp oke, kb egy atlagosan jol sikerult Lervig szintje, hasonlo aron.
brew your mind (BYM) tud jo NEIPAkat fozni es kb stabilak ahogy latom, de hasonloan beszerezhetetlenek.
azert ja, a vinmonopoletnek is vannak elonyei.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz xxxjjjkkk #20105 üzenetére
vinmonopolet (es minden ami norvegiabol elerheto), kereshetoen, ha nem tudod, hogy mit akarsz a lokalis boltbol venni.
en svedeknel vagyok, itt is hasonlo a helyzet. meg gondolom osloban van az egyik legnagyobb lerakat a 4-600 sorrel, ilyen svedeknel harom van (Malmö / Göteborg / Stockholm). baratokat le szoktam vinni ha itt vannak korbenezetni, altalaban egy elmeny szokott nekik lenni, hogy megis micsoda felhozatal van.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
-
-
proci985
MODERÁTOR
válasz xxxjjjkkk #21747 üzenetére
azt evek ota meg akarom kostolni, de erre eleg nehezen kapni oket. Cervisiam tenyleg jo, kostoltam oket.
Omnipollonal eleg bonyolult a keplet:
- pastry stout vonalon szvsz ok csinaljak a legerdekesebb soroket, pl a Noa, a Mads, a Lorelei. limitalt runokbol pedig konkret elmebajok is vannak, mint a Scelerique vagy a Perpetual.
- sima stoutbol picit valtozekonyabb, az x Buxton Anniversary Coward / Yellow Belly (Sundae) az egyik legzsenialisabb UK stout amit ittam, az x J. Wakefield Brush viszont tokatlag
- ket sour vonaluk van, termeszetesen ugyanazon a neven. a pastry sour Bianca (pavatollas, edes vonal) jo-zsenialis, itt a topikban tavaly nepunnepely volt a variansok vegigprobalasa. a keseru / brett sour Bianca vonalnal hiaba collaboznak kifejezetten jo amerikai fozdekkel, kozepes a vegeredmeny. volt meg par inkabb triple sourjuk (Tefnut szeria), az szinten jo-nagyon jo.
- IPA vonalon van a nebuchadnezzar es a fatamorgana, a tobbi jellemzoen kozepes cucc tularazva
- van par jo ivosoruk meg (Leon), egyebkent neha becsuszik egy-egy erdekes cucc, de altalaban eleg draga, tokatlagos sor a maradek.Don't dream it, be it. // Lagom amount.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OnePlus 8T – fazonigazítás
- PlayStation 5
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Ukrajnai háború
- Autós topik
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Befutottak az első tesztek
- Milyen egeret válasszak?
- Azonnali játékos kérdések órája
- Autószerelők, autószerelés
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest