- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Gaming notebook topik
- DUNE médialejátszók topicja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Milyen egeret válasszak?
- OLED monitor topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
PitLee
őstag
válasz
ssgt1981 #2818 üzenetére
Tapasztalat nincs, de ha jól nézem ez az UWB oszlopos itt számít mennyire tagolt a terület mert az oszlopokkal ha jól gondolom le kell fedni a területet, 2db-ot adnak hozzá.
Amúgy az ECOVACS sokféle technikát használ, meg kell nézni melyik hova jó, nincs minden technika mindegyikbe. Van amelyik RTK-s és van amelyik kamerás (ott nem kell oszlop), érdemes YT utána nézni.
Ami tetszik, hogy 220mm a vágószélesség.Wer schneidet besser (ab)? - Mammotion, Navimow oder ECOVACS?
https://youtu.be/iCXIsuCwfvgGÜNSTIG! Die Besten MÄHROBOTER MIT SYSTEM für unter 1000€?!😱 - Navimow vs Goat im Vergleich & Test
https://youtu.be/JbrTXaCOzh8Gartenzeile
https://www.youtube.com/@Gartenzeile/videos -
ssgt1981
senior tag
Ezzel a géppel van valakinek tapasztalata?
ECOVACS GOAT G1-800
[link] -
Így van, nem nő akkorát, hogy minden nap kelljen mennie. Nagyon jó a szisztematikus nyírásban, hogy a ciklus alatt biztosan mindenhova eljut, annyira kell csak figyelni, hogy a nyírási+töltési idők kiadják, és ne mászkáljon éjszaka a nedves fűben, csak mert nem tudta befejezni időben a melót. A csíkok amiket rajzol a mozgása miatt meg csodálatosak, vezetékes random mozgású géppel ilyen sose volt, tök jó ülni a teraszon és csak nézni a csíkokat, de az is sokat hozzátesz, hogy egyenletes a magasság mindenhol
Komolyan, csak a gép miatt olyan a kert, mintha egy vagon pénzért felújítottam volna a gyepet, pedig valójában egy gazos valami, sok-sok apró buckával. Persze kézi géppel azért tudtam ilyet csinálni régebben is.
-
PitLee
őstag
válasz
thamasz #2811 üzenetére
Köszi, hogy írtad a valós vágás szélességet, azzal számolva tényleg drasztikusan csökken a terület teljesítmény.
A nagy Yukanak kicsivel nagyobb a töltő adaptere 3A, de nem tudom hogy kompatibilis-e a minijével, és hogy csak adapter vagy töltő is.
Ha töltést az végzi akkor kicsivel hamarabb lenne feltöltve az is segíthetne a munkavégzésben.
Amúgy ahogy a többiek is írják ez mondhatni naponta, te esetedben két naponta lenyírja füvet. 2 nap alatt talán még nem nő akkorát, hogy zavaró legyen, de tapasztalatom nincs még. -
mikrofon
veterán
Én annak idején a worx-omhoz is vettem és a Yuka-hoz is olyat amin több penge van. De aztán az első penge csere után visszaraktam az eredetit. Mindkét esetben hajlamos voltam meggyőzni magamat, hogy bizonyos "hibák" ezért vannak, meg hogy jobban merül az akksi, meg hogy azért nem egy mérnök dolgozott a tervezésen és a tesztelésen, így talán meg van az oka az eredeti méretének és penge számának.
Valószínűleg ezek csak placebo-k voltak de amíg nem raktam vissza az eredetit nem voltam nyugodt. -
mikrofon
veterán
Hát én worx-omhoz használtam. Sőt volt kimondottan típushelyes ami pontosan olyan méretű volt mint a gyári.
A Yuka-hoz meg bőven kitart az eredeti, akit még a Kickstarter-en vettem hozzá.
Amúgy a penge hossza biztos számít. Ezen kívül szerintem fontos még a furatátmérő illetve a csavar méretei amit hozzá adnak. -
thamasz
senior tag
A valóságban (az én kertemben) meg 400m2 a rekord 11 óra alatt reggel 9 és este 8 között. Az átfedés miatt kb csak 10-12 cm nyír, kb középre veszi az előző sáv szélét, ezen még reszelhetnének. Sokat lassítanak a gyakori fordulók és a 3x szegély nyírás a végén. Így lesz az 1000m2- ből kevesebb mint a fele. Megpróbálok alakítani a zónáimon, hogy a napi 300m2 kb 6 órába beleférjen, és akkor 2 nap alatt végez a 600m2 területtel. Ha meg eső miatt napokig nem lehet nyírni, a nagy fűre marad a benzines.
-
PitLee
őstag
válasz
thamasz #2806 üzenetére
A főzőlap vakarók már az Open Mowernél is szembe jöttel ha jól emlékszem.
https://hackaday.com/2022/04/07/openmower-open-source-robotic-lawn-mower-with-rtk-gps/Az ember mikor keresgél hamar bepörög és jönnek az "ötletek", fejben már Husqvarna i137 fűnyíróm robotosításán agyaltam
#2791 thamasz
A használatiból lehet számolni egy durva eredményt.
Yuka mini 800 6,1Ah
A kiindulási alap egy focipálya sík terület, este feltöltött aksival.
190mm a vágószélesség átfedéssel most nem foglalkozunk az 0,19m
haladási sebesség 0,3m/s az 18m/min
üzem idő 150min
töltési idő 230min
napi munka idő 11h az 660min
M=munka T=töltésTehát a 6,1Ah aksival
M150min+T230min+M150min+T130min az ami belefér a napi munka időbe 660min amiből a tényleges munkával töltött idő 300 min azaz 5 óra.Kíváncsiságból a 4,5Ah aksi
M110min+T180min+M110min+T180min+M90min az ami belefér a napi munka időbe amiből a tényleges munkával töltött idő 310min azaz 5óra 10percKíváncsiságból a 2,4Ah aksi
M55min+T90min+M55min+T90min+M55min+T90min+M55min+T90min+M55min+T25min az ami belefér a napi munka időbe amiből a tényleges munkával töltött idő 275min azaz 4 óra 35min.Ha töltőre oda és vissza járkálást is belevesszük akkor a nagy aksi előnyben lehet.
A napi munka időbe beleférő (660min) terület meg kb
18m/min*0,19m = 3,42m²/min
300min x 3,42m²/min = 1026m²
310min x 3,42m²/min = 1060,2m²
275min x 3,42m²/min = 940,5m²Legegyszerűbben a töltés gyorsításával lehetne több munka időt elérni.
A bökkenő, hogy az aksi elég zárt, szellőzés mentes helyen van így első ránézésre, telepítésihelyén és munka folyamán folyamatosan érheti a nap, valószínűleg ezért nem vitték feljebb a töltési áramerősséget.
Ami már mokolósabb az egy aksi upgrade ami kitartana az egész napi meló alatt majd este tölthet akár 10 órán át is .
A szélesebb nyírótárcsa vagy a gyorsabb haladáshoz már szoftveres mokolás is kéne.Fűnyíró garázsra vannak jó megoldások, lehet ez kutya ól is akár.
A billenő garázsajtót úgy kell kiegyensúlyozni, hogy az magától nyíljon ki.
Becsukni majd a fűnyíró fogja amikor bemegy, akkor egy rudat előre tol és magára zárja az ajtót így addig az nem is nyitható ha olyan a garázs felépítése.
Előnye sok van
Hátránya ha esetleg van valami játékos kisállat aki a nyitott ajtón bemegy azt bezárhatja amikor dokkolni megy, de max egy kis ajtót hagyva azon kijuthat az állat.A legelterjedtebb megoldás logikája
https://youtu.be/9pePHNk_bUg?si=yUqPWlB1ytdpxrUz&t=55De persze van több féle, lehet keresgélni.
https://www.youtube.com/results?search_query=robot+mower+garage -
thamasz
senior tag
Az egyik német csoportban most ez a penge a sláger:
https://www.grimsholm.com/robot-mower/knives/knives-for-mammotion-luba-yuka-24-pcs?ccid=HUIlletve vannak "jópofa" tuning megoldások is:
https://www.zttlprint.com/collections/mammotion-yuka-miniEz pl. kerámia főzőlap tisztító pengéket használ, állítólag tartós és olcsó:
https://www.bengs-modellbau.de/Messerscheibe-fuer-Yuka-Mini-Mammotion-Edelstahl-Aluminium-SuperCut/9624 -
Persze, sok minden jó, de azért lássuk be, hogy ezek a gyártói garázsok kinézetre sokkal kulturáltabb megoldások mint a kutyaház, vagy a mindenféle kivágott, barkácsolt cuccok (ki is használják ezt egészen aljas árazásokkal a gyártók). A Parkside garázs nem tudom mennyi itthon, a csoportban 25GBP-t írtak, ami 12kHUF, nem hinném, hogy ennyiért van szebb/jobb megoldás.
-
pomk
őstag
Nem emlékszem ki és hol, de lehet hogy itt volt valaki, aki azt a tippet adta, hogy egy legegyszerűbb és legolcsóbb előre gyártott kutyaház is megfelel a célnak.
Az első oldali panelt nem szereled fel, vagy vágsz rajta akkora lyukat ahol befér a robot.
A másik ötlet amit láttam, bár ott a seprűs modellhez választottak egy szélesebb kivitelű formát, az egy "kerti tároló" doboz volt. Itt viszont az egyik oldal fali panelt kihagyva vagy átalakítva biztosították a szabad bejárást a robotnak. -
pomk
őstag
Olvass vissza, de úgy írták hogy "csak" egy köztes pont aki "csak" forgalmazó.
Beszerzést náluk kezdeményezed, de a hivatalos németországi központból érkezik a robot. Ha gond van, magyar forgalmazónak jelzed, de Ő is tovább jelzi a Mammotion-nak és Ők küldenek érte futárt aki ingyen elviszi és hozza a terméket.
DE, feltételezem apróbb problémák, hibaelhárítás, telepítés, üzembe helyezés, tanácsadás stb. esetén (ha szükséged van ezek közül bármelyikre is), biztos támogatnak! -
Bdanyy
addikt
Lidlben akkor van, amikor maga a fűnyíró is, legalábbis tavaly így volt. Ez nagyon jó hír, a garázst terveztem megtartani belőle, mert a mammotion garázs kicsit húzós
Igaz sok egyéb alternatíva is van.
Sikerült egyébként beszélni a forgalmazóval, rákérdeztem, hogyha nagyon a határon van a kert mérete, akkor érdemes a nagyobb modellt választani. Bár lehet emiatt jobb a kis akku a 600-nál bizonyos esetekben, mert arra azt mondta, hogy kb 90 perc alatt tölt fel (de nem volt benne 100% biztos). -
Most láttam a Mammotion FB csoportban, hogy a Parkside garázs tökéletes a Yuka Minikhez. Nem vagyok képben, kapható ez itthon is a Lidl-nél külön? Ha igen, akkor milyen gyakran szokott lenni? Biatorbágyi Parkside boltban érdemes lehet próbálkozni?
Illetve egy darabig nem voltam, most olvastam vissza a topicot, láttam, hogy többször felmerült, hogy mik a Yuka Minik felső területkorlátai (mennyit enged beállítani max az sw). Ezt csak nemrég tette közzé a gyártó, nekem is megvolt már a gép, amikor ez kiderült. Elég korrekt számok:
Yuka Mini 600 - 800m2
Yuka Mini 800 - 1200m2 -
thamasz
senior tag
-
mikrofon
veterán
-
mikrofon
veterán
válasz
thamasz #2791 üzenetére
A német fórumon olvastam, hogy a második aksival is használható seprő adapter nélkül is, és úgy duplázódik az üzemidő.
Persze így van én sem szerelem ki a második aksit amikor nincs fent a seprőfeltét.
De semmi értelme nincs berakni csak a nyíráshoz egy plusz aksit mert a töltési idő így nagyon hosszú és a Yuka 15%-nál megy el tölteni és csak akkor folytatja ha feltöltődött 80%-ra ami nagyon hosszú idő....
Amúgy gyakran van készlet hiány a különböző Yuka típusokból így ezért sem rendelhető mindig mindegyik. Aki az eleje óta követi az tudja, hogy sokkal jobban fogy mint ahogy tervezték eredetileg a gyártást és alkatrészellátást. Nem is gondoltak arra hogy ennyire lesz rá igény..... -
thamasz
senior tag
Az eu oldalon a 2000-es és a 3000-es modellnek van ugyan menü pontja, de ha rámész, a részletek között már nem szerepelnek, nem rendelhetőek, így az adatlapjukat sem lehet megnézni. Csak az 1000-est, ami ugyan akkora aksival szerepel, mint a magyar oldalon a 2000-es.... A német fórumon olvastam, hogy a második aksival is használható seprő adapter nélkül is, és úgy duplázódik az üzemidő.
-
mikrofon
veterán
válasz
thamasz #2788 üzenetére
Szia! Szerintem ezt túl gondolod.
A Yuka Mini 800 pont 800nm-et tud hosszútávon szépen karbantartani. Ha a te területed 600nm az tökéletes lesz neki. A nyírási sebesség, a vágási szélesség és a fordulási mód állításával tudsz növelni a az egy töltéssel lenyírt területen. Feltéve ha ezeket a mini-nél is lehet állítani.
Amúgy én 10:30-kor indítom, hogy biztos felszáradjon a hajnali locsolás vagy a pára. Ha pedig kell akkor 18:00-ig mehet este.
A zónákat célszerű a lemerüléshez és a töltéshez igazítani. Pl két zóna között hagyhatsz fél vagy egy óra töltési időt neki.
Nálam hétvégén sosem nyír, így van olyan zóna amit keddre és csütörtökre programoztam be. Így a csütörtök és kedd között 5 nap telik el nyírás nélkül és semmi baja a fűnek és a robotnak se. -
PitLee
őstag
válasz
thamasz #2788 üzenetére
A magyar forgalmazónál lehet nem teljes a paletta, az eu oldalon is van 2000-es modell.
https://eu.mammotion.com/collections/all?filter.p.m.custom.product_series=YUKA
A Yuka 1000,2000,3000 nem a 2 aksi miatt hatékonyabb a Yuka Miniktől hanem a dupla vágótárcsa miatt, aminek a vágószélessége 320mm a Miniknek csak 190mm.
A második aksi a seprő adapter miatt kell. -
thamasz
senior tag
Sziasztok, Yuka Mini 800-ast ki hány m2-en használja?
Nekem 600m2 a terület (több zónára osztottam egyelőre), tagolt, fákkal, No-go zónákkal. Eddig a rekordja 400m2 volt a robinak 11 óra alatt 9-től este 8-ig, 2x töltéssel, amiből az egyik 20-70% a másik 15-80%. Korábbi időpontban a vizes fű miatt nem kezdenék, este meg a sötét és a szintén vizes fű miatt nem forszíroznám tovább. Ma délelőtt 10-től 160 perc alatt 180m2 nyírt le, 20%-os akkuval ment a töltőre. Még egy kisebb zónába kiküldöm ma. Úgy érzem az én kertemben ennek a típusnak napi kb 250 m2 lenne az ideális, vagyis 3 nap alatt tudna végezni a 600m2-el kényelmesen. Ezt én lassúnak érzem, lehet csak azért, mert nem volt még robotfűnyíróm ezelőtt, egy 56cm-es benzines Husqvarna fűnyíróval toltam eddig.
Döntenem kell, vagy megtartom, és elkezdek játszani a zónákkal, optimalizálni őket, minél kevesebb fordulóval gyorsuljon picit, és bízni a szoftver updatekben, hátha gyorsítanak rajta, és megbarárkozom vele hogy csak minden 3. nap ér körbe. (Esetleg az egész kertet egy nagy zónának veszem, és ráhagyom a robira, hogy pl. 9-től 15-ig dolgozhat, kivéve esőben, ossza be magának.) Vagy lecserélem egy nagyobb Yukára (Yuka 1000 dupla aksival vagy Yuka 2000), esetleg Luba Mini 1500-ra, ez viszont már árban a duplája kategória lenne (aksi ugyanaz, tányér 1cm nagyobb csak, egyedül a mozgási sebessége nagyobb a Luba Mininek ami lehet nem tesz jót a vágásképnek?) -
thamasz
senior tag
luba.hu oldalon a Yuka 2000 miben különbözik az eu.mammotion.com -on elérhető Yuka 1000-től? Mind a kettőnél 4,5Ah-s akksit írnak, mitől 2000m2-es az itthon elérhető?
-
Bdanyy
addikt
Yuka/Luba mini itthoni beszerzésével kapcsolatban van esetleg tapasztalat? Gari miatt talán jobb az itthoni forgalmazó, vagy ők csak egy köztes pont ami miatt tovább tart, ha intézni kell valamit?
-
pomk
őstag
Meglepődnék, ha dobnának ki "lebutított" csomagot amely nem tartalmaz RTK-t és 4G modult.
Csak hogy ne kelljen másnak is keresni
, az iNavi az alábbi országokban érhető el jelenleg:
- Németország
- Franciaország
- Anglia (Észak Írország kivételével)
- Ausztria
- Hollandia
- Belgium
- Luxemburg
- Svájc -
mikrofon
veterán
A teszt reális. A gyakorlatban is így működik. A seprőfeltétes emelkedőn azzal lehet javítani kicsit ha visszavesszük a sebességet. Sokan próbálkoznak plusz súllyal de azzal az a baj, hogy egyenes terepen a súly az egy szem első kereket terheli így jobban benyomódik a fűbe és így kisebb egyenetlenségekben, nagyobb fűcsomóban könnyebben elakad.
-
PitLee
őstag
Yuka seprő adapter teszt.
GAMECHANGER: Sweeper unit for the YUKA from MAMMOTION in TEST!
https://youtu.be/kQknINYegtA -
PitLee
őstag
A Yuka áprilisi updatje az érdekes, az egyik újdonság, hogy azon országokban ahol működik a Mammotion iNavi™ Service ott nem kell az RTK antenna és a 4G ha van WIFI.
Az érdekesség az, hogy akkor azon országokba elvileg csökkenhet az ára ha árulnának olyan verziókat, ami RTK és 4g nélküli.The World's First NetRTK+Vision System: Mammotion iNavi™ Service Explained! - EasyLawnMowing - Mark Haley
https://youtu.be/3V7kl6XKXAs
#2775 mikrofon
Ilyenkor lehet jó ha van kamera is.
https://youtu.be/JqdJ85bWpoU?si=FYikzpue4qByvQ0p&t=882 -
Ezekiell
veterán
Sziasztok!
Kb 800 nm2-nyi fűfelületem van, durván U alakú. Minden oldalon van ~13 cm szegélyem, amire rá tud mennyi a robotfűnyíró, így javítva a szélnyírást. A talaj sík, egyenletes, néhol kissé homokos. A fű főleg lóhere+sportfű, semmi durva. Fontos lenne, hogy szépen tudja a szegélyt vágni. Árban 600 körül szeretnék megállni.
Erre keresnék robotfűnyírót. Amiket néztem:
- Mammotion Yuka (tetszik a széles vágáskép + a seprű adapter, szegély kérdéses)
- Ecovacs GOAT A1600 (szegély talán jobb, de elég új a cucc)
- Navimow i108 (kisebb és jóval olcsóbb, erre a területre elég? cserébe hazai forgalmazó)
- Yuka mini 800 (kisebb és jóval olcsóbb, erre a területre elég?)
Szóval teljesen tanácstalan vagyokAz i108 és Yuka mini esetében attól félek, hogy pont a terület maximuma körül van a kertem. Szerintetek?
-
-
mikrofon
veterán
Én ezt a márkát rendeltem a worx-omhoz évekig. Csak az amazon-ról mikor éppen kedvezményes volt a duplacsomag. Jól tette a dolgát. Nekem mindig akkor kellett cserélni mikor egy kint felejtett gallyra vagy egyéb tárgyra rá menet. Olyankor meg mindegy hogy ez vagy a gyári volt rajta, úgyis kicsorbult.
-
PitLee
őstag
válasz
MaCS_70 #2771 üzenetére
RASENWERK® Replacement blades for robotic lawnmowers
https://pruefengel.de/en/rasenwerk-replacement-blades-for-robotic-lawnmowers/ -
válasz
Anaconda #2738 üzenetére
Én kísérleti jelleggel ráeresztettem a Parkside-ot a 15-20 centis fűre. Az első kör nem nézett ki valami jól, de harmadikra már teljesen rendben volt a fű. (Nem pázsit, sima, nem tervezett, ötven éve csak nyírt, vegyes fű.)
A Parkside-nak viszont van két érdekes új hóbortja:
1. Oldalba támadja a dokkolót, és felemelésre hivatkozva megáll. Tavaly még nem csinált ilyet. Mondjuk nem egy nagy probléma, odateszek egy lécet vagy fél cserepet távtartónak...
2. Ez inkább a Tuya app érdekessége: Telefonról nem tudom hazaküldeni a robotot, kapcsolat hibájára hivatkozással. De a szünet vagy a spot mód persze működik, úgyhogy van ott működő kapcsolat...
MaCS
-
Egy ismerősöm kis kézi akkus maró-csiszolóval (aka. Dremel) oldja meg az élezést, de állítása szerint a sima asztali köszörű is pont jó a finomabb kővel. De a részleteket nem ismerem, és egyelőre úgy vagyok vele, hogy két-három szezont csak végigbírnak a gyári pengék...
MaCS
-
PitLee
őstag
A navimowhoz van gyári upgrade is
https://navimow.segway.com/hu-hu/collections/accessories/products/off-road-wheelsDe a hajtott kerékre utólag is lehet kapni körmös tárcsát van fém és műanyag is.
Persze ha sokat kell betonon mennie szegélyezésnél lehet nem a legjobb megoldás.
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&sca_esv=76055c168139b189&q=robot+mower+accesorii+spikes+wheel&udm=2 -
PitLee
őstag
Arra voltam kíváncsi, hogy ha van például két 400m² területed, akkor azt már nem engedi az app, mert a max korlát 700m² ?
A másik észrevétel
Van egy területed ami bruttó 800m², a géped korlátja meg max 700m², tehát gondolom én már a körbejárás során azt az üzenetet kapod, hogy a térképezés sikertelen, de ha no go zónákat kivennéd akkor meg 600m² lenne csak .
Yuka manual
"When mapping, the system will estimate the area.
Please ensure that the area is not more than the upper limit
(See Technical Specifications for more information),
or the task area mapping will fail."Persze ha felosztod zónákra és úgy veszed ki a tereptárgyakat akkor "no problem".
-
PitLee
őstag
Köszi !
Tegnap még nézegette a "vasakat" az Ecovacs is szembejött.
Pont azon agyaltam, hogy a kizárást meglehet-e ejteni a körbejárás előtt, mert valaki belefuthat olyanba, hogy a bruttó terület nagyobb az engedélyeztél, de kizárásokkal meg alatta van.
A zónákat egybe számolja ? -
PitLee
őstag
A területen most meglepődtem, mert kb bruttó 1300m², de ház, melléképületek és a "kacatok" kb ⅓ -át elfoglalják, így maradt kb 800m² az nem kicsi, én fejben valamiért a felére voltam beállva.
A Yuka mini 600 jelen ára, kb 370 már gondolkodóba ejt.
Egy akkumulátor upgrade nem tudom segítene e rajta vagy szoftveresen vannak letiltva a nagyobb területről ? -
Bdanyy
addikt
válasz
Funthomi #2756 üzenetére
Köszi! Annyira nem vészesek az emelkedők, inkább az a gond amikor valami nagyobb növényt kiszedek, akkor utána hiába töltöm fel földdel, az elég hepehupás egy darabig. Meg az autókkal a "zöldön" gurulunk át, valaha ott térkő volt, csak elfoglalta a természet
Nagyobb földmunkába meg nem vágnék bele egyelőre.
-
Funthomi
aktív tag
"Ezek egyenletlen, gazos területtel sok szűk átjáróval a gyakorlatban elboldogulnak?"
Ez jó kérdés, nincs vele tapasztalatom, az eddig megnézett tesztvideók alapján a Yuka Mini 600, 800 megbírkózik a nem durva, hirtelen emelkedésekkel. De mivel ezekhez nem kell madzag, így egy fokkal könnyebb a tagoltság kérdése. -
PitLee
őstag
A nagyszüleimnél volna egy széttagolt
gyeprét felület, amit góré, kőkupac, és egyéb bisz-b@szok tarkítanak.
Nyírni nem tudom rendszeresen, ez megbosszulja magát, most volt a második kaszálás, de már ez is lábszár középig ért jócskán, magamban csak a "zöld pokolnak" hívom, mert örült sebességgel nő ott minden.A kaszától jobbra a friss növésű 2. kaszálás,
balra virágos folt az első kaszáláskor megmaradt méh legelő, benne pár fűszál ami kb 2x akkora. I love it.🙄
Így gondolkodok egy robot masinán, kézenfekvő volna a Parkside van aksi ect, de a drótot ott kihúzni az rémálom volna, így első blikkre, de olvasva "José történetét" lehet megérné, bedobni a sűrűjébe és oldja meg.
Ebből kifolyólag a drótnélküli verziókkal is szemezgettem.
Nézegettem a Yuka mini 600 és 800 -at a hivatalos oldalukon, elsőre csak aksi jött le különbségnek, de a magyar oldalon és a használatiban már a zónák száma is más mint a hivatalos oldalon, ott mindkettőre 15-15 zónát írnak a használatiban meg 10 és 5.
Speciel nincs ennyi zóna igényem csak észrevétel.A másik a lopás védelem az milyen szintű tesztelte valaki ?
A fűnyíróban van gondolom GPS és tippre a SIM is, mert így tudom elképzelni a biztonságát, hogy jelez ha elhagyta a területet és küldi a helyzet adatokat.A 4G és gondolom a köré épülő szolgáltatások az 50EUR/év, szokott lenni rá akció ?
-
Bdanyy
addikt
válasz
Funthomi #2748 üzenetére
Hello!
Ezek egyenletlen, gazos területtel sok szűk átjáróval a gyakorlatban elboldogulnak? Tippre olyan 5-600 négyzetméterrel kéne elboldogulnia.Tavaly egy Parksideot próbáltam a korábbi jó Gardenas tapasztalat alapján (igaz azt nem ide állítottam be), de mivel ez folyamatosan a határolóvonalat járja körbe (be lehet állítani, hogy hány métert kövesse, mielőtt nekiáll nyírni), nincsen külön vezető, mint a Gardenanal, így annyira kikaparta sok helyen, hogy egyszerűen merülésig forgatta a kerekét a gödörben.
A jóval régebbi gardena hasonló minőségű területtel elboldogul, de mivel nagyon tagolt az udvar, nem lenne elég egy vezetőszál, a sok szűk átjárón meg random kis eséllyel haladna át. -
-
válasz
Funthomi #2748 üzenetére
nekem i108e van, egyhuzamban kb 300-320 m2-t tud lenyírni, utána megy vissza tölteni. mai napi példa: 8:40-kor kezdett, 13:20-kor szólt, hogy le fog merülni, és elment tölteni, majd töltés után 15:18-kor végzett. összesen 436 m2-t nyír, de a nyírás ideje függ attól, hogy milyen irányban nyírja. minden nap kb 15 fokkal elfordulva nyír szisztematikusan, így nem tapossa ki a gyepet.
kutya nálunk is van, és megtanulta, hogy van robot, és nem piszkáljuk. amúgy ha elé megy, akkor a robot egyszerűen megfordul, és majd később befejezi azt a csíkot, ami elmaradt.
ami sokkal bosszantóbb: ha nem szedem össze időben a kutyagumit, mert azt szétcsapja vagy rámegy és mindene maszkeros lesz....#2746Anaconda nem, nem az én ujjam
még csak most tettem fel szombaton, így összesen 4 napnyi (a maival 5) nyírás van benne, majd később nyilatkozom arról, hogy valójában mit bír.
-
Funthomi
aktív tag
válasz
Funthomi #2732 üzenetére
Időközben ezekre a gépekre kaptam ajánlást:
-YUKA MINI 800
-Segway Navimow i108E
-LUBA 2 MINI AWD 800Árban is így jönnek, növekvő sorrendben. Ami viszont meglepett (ha jól olvastam), hogy a Yuka akksija a legnagyobb, és a Lubáé a legkisebb, azaz pont hogy a legolcsóbbé a legnagyobb?
Ahogyan korábban írtam kb. 200-250nm területet kellene vágni, nem lesznek durva emelkedők, a kert vmennyire tagolt lesz. Ami érdekesség még, hogy a kutya napközben kinn van a kertben, késő délutántól/estétől reggelig meg benn velünk, emiatt a fő vágási idő éjszaka lenne. Persze trenírozzuk majd a kutyát, hogy megbarátkozzon a géppel majd, de worst case scenario esetén csak az éjszaka játszana.
Ezek alapján mit ajánlanátok?
Köszi!
Üdv! -
PitLee
őstag
válasz
Anaconda #2738 üzenetére
Élezni szerintem úgy lehetne ahogy a favésőket.
Vagy befogni egy "kocsiba" ami tartja a szöget és valami kövön csiszi-csuszi.
Vagy lassú fordulatú széles kövön szintén megvezetett befogással megélezni.
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&sca_esv=b274b634e924a6d0&q=v%C3%A9s%C5%91+%C3%A9lez%C5%91&udm=2 -
válasz
Anaconda #2744 üzenetére
én ezeket vettem (a sima ezüstöt) ami 8mm-el hosszabb, mint a gyári (43 vs 35mm)
vágásképben nem veszek észre különbséget pár nap alatt, se szebb se rondább nem lett.
azért választottam ezt, mert így marginálisan kicsivel, de kevesebbet hagy el a peremek mentén. majd még egy nagyobb tárcsát is nyomtattatok hozzá -
nézegettem én is az élezést, de nem jöttem rá hogyan kellene anélkül, hogy elvágnám vele a kezemet, így inkább feltettem egy szett alisat, hogy lássam mennyivel bír többet, vagy kevesebbet a gyárinál.
nekem most az a bajom, hogy összeszedi a nyárfa virágát, és teljesen tompa lesz a kés tőle. lehet valami bevonatot kellene tenni a késekre, hogy kevesebb nedves cucc ragadjon meg rajtuk. zsír? wd40? -
Anaconda
tag
Igen az tuti. Az első nyírás nagy volt. Le kellett volna előtte hivatalosan vágni, de én beengedtem a 10 centis fűbe.2
Hogyan, mivel élezed? Én is gondolkoztam már, a régi pengék sincsenek eldobva.
Most lövöm be az öntözőt, veszem vissza egyre jobban a vizet, begombásodott sajna, kezd sárgulni, főleg a vágott részek, először azt hittem a penge tépkedi, de már van ami a tövénél is gombás. -
WiZARD
addikt
válasz
Anaconda #2736 üzenetére
Én írtam, és a második szett husqvarna azért elég hamar elfogyott.
Csodák nincsenek, én inkább cserélek/élezek hetente olcsó pengét, mint 3 hetente 10x annyiba kerülőt.Időszak függő is, tavaszi intenzív növekedés biztos, hogy jobban eszi mint amikor 35 fokban a túlélésért küzd a gyep.
-
Anaconda
tag
Biztos nem az! Másnapra már a vegeiről le is kopott.
Szóval ötlet tartós pengére?
Valaki írta hogy az anyósánál a husqarna 1 szezont kibír. Ha az felmenne rá, nem lenne rossz ha csak fél szezont is tud. -
Anaconda
tag
Az LX790-hez milyen penge vált be nektek?
3 éve amikor a gépet vettem sok kést is vettem hozzá, most fogyott el az utolsó. Tavaly alis "titanium covered" késeket vettem vésztartalékba, de ahogy sejtettem nagyon gagyi, főleg hogy a titánium szürkés fémszínű ez meg aranyszínű 😂
Szerk.: ahogy googlezgattam, kb a találatok fele kínai, hasonló szintű. -
Funthomi
aktív tag
Sziasztok!
Kb. 250-300 nm-re keresek robotfűnyírót. Mivel eléggé tagolt lesz a kert és ha nem muszáj nem szívesen bajlódnék madzaggal, ezért gondolkodom GPS alapú gépekben. Kinek mi a tapasztalat, pro/kontra?
Illetve ha valakinek van konkrét GPS-es típussal tapasztalata és megosztja megköszönöm!
(Ha korábban volt hasonló kérdés sorry, ahogy visszatekertem nem láttam.)
Üdv!
-
válasz
hermandani #2725 üzenetére
Fejben visszaszámolva a kertet kb. 150-200 méter lehet.
MaCS
-
hermandani
tag
Valaki meg tudja mondani, hogy ehhez a Parksidehoz hány méter határolókábel van?
-
Brandynew
őstag
Riwall PRO RRM 500 APP - Nem ismerem a robotfűnyírókat. Ez pl. a széleknél, szegélyeknél is lenyírja a füvet, vagy ott kézileg kéne megigazítanom?
-
WiZARD
addikt
válasz
hermandani #2718 üzenetére
nincs
-
hermandani
tag
Egy pl Lidl-s Parkside és mondjuk egy Gardena között van lényegi különbség?
Leírásuk alapján kb ugyanazt tudják (pl. 400m2 terület) mégis a Parkside 150k, a Gardena meg 300k. -
válasz
hermandani #2711 üzenetére
Gyerek nem fog átesni rajta, mert besüllyed a talajba, felszedni sem könnyű. Elszakadni eddig nálam kétszer szakadt el, hidegkötéssel könnyen megoldható.
-
válasz
Ha csak ennyi a problémád a vezetékkel, akkor megnyugtathatlak: egyáltalán nem olyan vészes, mint amilyennek hangzik. A telepítés egyszeri művelet, ráadásul még csak nem is vészesen időigényes (persze a terület cizelláltságától függően). A kábel pedig pár hét alatt eltűnik annyira, hogy már semmibe ne tudjon beleakadni.
Ez persze nagy mértékben anyagiak kérdése is, de a vezeték nélküli megoldások szerintem még az úttörő hajlamúak területét jelentik, és ahogy én látom, most még nem biztos, hogy kevesebb macerával járnak, mint a határoló kábelesek.
MaCS
-
mikrofon
veterán
Nincs valami ami megzavarhatta a kamerát? Egy árnyék vagy kamerába sütő nap?
Ha nem állítottál semmit akkor szerintem valami ilyesmi lehet.Nem tudom mini esetén melyik a standard akadálykerülés, de normál Yuka négy félét tud: [kép]
Ezeket érdemes még próbálgatni, mert mindegyikre máshogy viselkedik. -
Brandynew
őstag
Sziasztok,
melyik most a best buy fűnyíró? Olyan max. 300nm a futerulet, amit vágnia kéne, nincs emelkedő. 100-150 ezer Ft-ban gondolkodom.
És akkor még plusz dolgok, de ezek gondolom jóval magasabb kategóriák: tok jó lenne, ha nem lenne látható terulethatarolo. A legkiralyabb pedig az lenne, ha egy 80 cm széles járdán át tudna evickelni az első kertbe, ahol az ide-oda ültetett virágok, tudják, talajtakarok között tudna lavirozni. De gondolom ez sci-fi, szóval maradjunk a kérdésem első felénél 😃
köszi
-
WiZARD
addikt
válasz
Yuka mini 600
Navimow i105e Ausztriából (bauhaus.at)
Worx Landroid Vision -
hermandani
tag
Sziasztok!
Robot vásárlásán gondolkodok, de nem tudok megbékélni a határoló vezeték gondolatával.
Félek, hogy elszakad, a gyerekek átesnek rajta... plusz nincs kedvem magához a kialakításához, telepítéséhez sem
Tudnátok ajánlani határoló vezeték nélküli gépet?
Nem csillagaszati összegekben gondolkodok, lehet a legolcsóbb is, csak működjön normálisan.
A terület lankás, kb 400 m2.
Előre is köszi, ha tudna valaki segíteni -
cadgers
aktív tag
Sziasztok!
Kb 1500 négyzetméteres, tagolt kertbe keresek robotfűnyírót! Jó sok akadállyal, részben egyenetlen talajjal (önjáró fűnyíró kereke elakad), részben fás terület.
Luba 2-t nézegettem, azon belül a Luba 2 mini 1500-at és a 3000X-et, viszont más is szóba jöhet, amit esetleg nem ismerek! Mit ajánlanátok?
Előre is köszönöm! -
válasz
Anaconda #2699 üzenetére
Én nagy (sokak szerint beteges) akkutesztelő vagyok, úgyhogy a Parkside akkuk sem maradhattak ki.
Azt persze figyelembe kell venni, hogy a skála mindkét vége bizonytalan. Nincs egzakt 0 és 100%. A Parkside fűnyíró egyébként érdekes módon nem tölt 100%-ig (aminek nagyon örülök), és amikor 35% körüli töltöttségnél hazaér, a Parkside intelligens töltője szerint még tényleg van benne egyharmadnyi szufla.
MaCS
-
WiZARD
addikt
Ilyenkor rájövök hogy lehet nem is olyan rossz az a kábeles dolog. Az ott megy ahova a kábelt rakom
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Építő/felújító topik
- Medence topik
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Gaming notebook topik
- DUNE médialejátszók topicja
- Mobil flották
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad T495 üzleti notebook - R7 Pro 3700U 32GB RAM 512GB SSD Radeon Vega 10 W
- Samsung Galaxy Z Flip 5 256GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- LG 34WQ75X-B - 34" Ívelt IPS Panel - 3440x1440 2K QHD - 60Hz 5ms - FreeSync - USB Type-C 90W
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 3 üzleti notebook - i5 1245U 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XeW11
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest