- Milyen routert?
- Milyen NAS-t vegyek?
- Trump szerint sokan kapkodnak a TikTokért
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen program, ami...?
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Facebook és Messenger
- Windows 11
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Hálózati / IP kamera
Új hozzászólás Aktív témák
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
bazsi83vp #280 üzenetére
Azt hiszed, hogy másnál nincs így?
Pl. amikor valaki vidéken dolgozik napokat, heteket, mert elküldik oda?
A tanároknak manapság ennél rosszabb a helyzete, valamilyen szinten, mert ők (elvileg) helyben dolgoznak, mégis sokszor bőven többet vannak az iskolában, mint napi 8 óra, de mindegy...
-
BiP
nagyúr
válasz
bazsi83vp #280 üzenetére
"Így néha 3 napig ne volt anyám és mégis megvagyok. "
Most mondjak erre gonoszat?
A lényeg az, hogy hiába mondjuk többen, mégsem akarod elhinni, hogy a tanároknak többet kell dolgoznia, mint amennyit a külvilág gondol róluk. És nem azért, mert direkt szivatni akarja magát.
Ill. szerintem csupán a hivatástudatuknak köszönhető, hogy még nem omlott össze a közoktatás. (sajnos ez más területről is elmondható, nem könnyű máshol sem)szerk. upsz. bocsi a 2-ért
[ Szerkesztve ]
-
Nowhereman
őstag
Nem tudom, hogy hol teszik a cikk szerint kötelezővé a Linux használatát, ami miatt egyesek hőbörögnek. A másik része az, hogy megszűnik egy ingyenkonyha.
Itt csak a szabványosított nyílt formátum használata lesz kötelező/ami valójában mindenütt olyan kötelező lenne mint ahogy a hosszt méterben mérjük, és nem pedig rőfben./ Ez olyan dolog, mint ahogy a teljesítménynek is kötelező mértékegysége a Watt, és nem pedig a lóerő, még ha egyesek puszta önző haszonból mai napig is azon ugrálnak - mert jobban el lehet adni a cuccot ha 100HP írnak a verdára, mintha 74kW-ot. A MS pedig a monopólium fenntartása végett erőlteti a saját zárt fájlformátumát, még ha az kb. olyan szabványos mint a lóerő. Remélem ezek hatására a zárt forráskód rendíthetetlen hívei a 40 Wattos izzót, mint 55 millilóerőset kérik a boltban/
Ha meg nem lesz egyeseknek közpénzből potya MSOffice, de csinálhatod a házid valami ingyenessel - szerintem ebben az országban messze létfontosságúbb dolgokat húztak ki nagyobb részpopulációk alól, mindenféle alternatíva felajánlása nélkül.Anulu: ha azt az 5-6 szoftvert nem lehet megvenni, akkor ne használd! Vagy ne istenítsd a zárt szoftvert, amely szerint az lopás, bűncselekmény! Ugyanúgy mintha egy már nem forgalmazott Windows-Office verzió páros levarezolása. Tehát ne használd, vagy vedd meg az újabb verziót, cseréld le az elavult perifériákat meg minden!
Az áttérésről. Kb. annyi áttérni egy open/libre-Office-ra mint egy másik MS Office másik verziójára. Mint ahogy valami modernebb Linux verzióra sem nagyobb trauma, mint az XP-ről a W7-re. A legnagyobb külömbség a megmaradt píz.
Köznapi használatról. Egy olyan cégnél voltam, ahol olvasni kellet volna a bejövő 2000-essel olvashatatlan formátumokat. Az open és társai ingyért megtették úgy, hogy 3 év alatt, kb. négyszer volt extra telefonváltás a zárt alapú külvilággal, ennek fele az volt, hogy nem hallottak a 7zipről. /hja a sok koptatott tömörítőnek is lenne egy kis díja.../
[ Szerkesztve ]
-
Polllen
nagyúr
válasz
hoffman_ #283 üzenetére
Igazából nem értem, hogy az adófizetők pénzéből, miért kellene ezt tovább támogatni, amikor folyamatosan nyirbálnak mindent.
Nagyon fontos a felsőoktatás, ez nem kérdés, de a hallgatóknak miért létkérdés a windows? A fősulinak/egyetemnek nincs ingyen hozzáférhető gépparkja? Nem egy csoporttársam volt, aki ezekben a termekben tanult, írta az esszéit, mert nem volt gépe. (én meg összespóroltam a vista árát és vga helyett megvettem anno, mert a játékokhoz kellett a windows)Senki zsebében nem kívánok kotorászni, de lehet részletre is venni, ahogy a hw-t is...
[ Szerkesztve ]
-
bazsi83vp
senior tag
Nos ez jó kérdés - volt anyum, igaz nem mindig. De valószínűleg , nem annyira, mint akinek elváltak a szülei, vagy kiskorában elvesztette az egyiket. Bár apám meghalt 17 éves koromban, de ez van. Lehet az ilyen sérülés mértékét mérni? Sztem embere (pontosabban gyermeke) válogatja.
-
Persze megteheti és meg is fogja, ahogy lejár a kormánnyal kötött szerződés az adott szoftverre. viszont ha nagyon bekeményítenek, tényleg marad az OpenEDU és hasonlók. Nem tudom, miért akar az MS ennyire kiszorulni az oktatásból...
Hoffman_:
"Egyszer csak nem tudom bekapcsolni a gépet és kampó?"Nem, csak simán szól, hogy illegális szoftver áldozata lettél.
bazsi83vp:
Nem azt mondjuk, hogy kiváltságosak, de azt sem kell mondani, hogy nekik bárki másnál jobb volna. Sokan sajnos csak a sok szünetet látják a tanárságban.Azt, hogy nevelnek is, arra értettem, hogy régebben a tanár egyben nevelő is volt. Ma meg ha csúnyán néz, anyuka bejön és megveri a tanárt... Elszaladt a ló egy kicsit a liberálisokkal.
[ Szerkesztve ]
-
arnyekxxx
veterán
-
hackeeeee
Jómunkásember
Megteheti persze.. Volt is erre már példa..
De gondolom, hogy akkor a kérdésre ezt a választ adták volna, hogy akkor készüljünk rá fel, hogy ez megtörténik idővel. Nem?
Viszont ugye, ellenőrizni ellenőrzi, pl. már azzal, hogyha leszedsz egy Virtual PC-t, vagy valami adott win frissítést külön.
-
bazsi83vp
senior tag
válasz
hackeeeee #282 üzenetére
Hogy kifizetik-e ott. Azt nem tudom.
A heti óraszámról tudok - nem értem min vitázunk. Oldja meg. Másnak mást kell megoldania.
Azt sem mondom, hogy tanárnak lenni feltélen jó. Szóval min is vitázunk?Az az 1 "bajom" van, hogy jön egy új direktíva (ingyen szoftver) és néhányan sírnak (infótanár jön képbe) hogy új ismereteket kell elsajátítani, akár túlmunka árán is (természetesen fizessék ki). Ha fél év alatt nem tudja azt a kur.. Libre, OpenOffice ill .1-2 program alkalmazását, oktatásának módját elsajátítani ,akkor mit akar?
-
hoffman_
nagyúr
Hát, ezt nem igazán akartam elhinni, amikor fészbúkon szembejött velem. Ezek szerint mégis igaz. Olvasgatom a postokat, de elég lassan haladok, jó sok van, és nem otthon vagyok. Rohadtul nem vagyok elengedve annyira, hogy egy 30k-s OS-t csak úgy kicsengessek. De kénytelen leszek, Win nélkül halott vagyok. Officet 40ér viszont nem fogok venni, az kizárt. És tekintve, hogy Openoffice stb programok számomra használhatatlanok, próbáltam, hát egy mód marad erre. Ahelyett, hogy diákoknak nyomott áron adnák, ha már elvették. Magukat szopatják be.
Azt szeretném kérdezni, gondolom volt már, de még nem találtam meg, hogy miként ellenőriz a Microsoft? Immáron ugye nekem is illegális a rendszer, ezt hogyan szűri ki az MS, illetve hogyan korlátozza? Egyszer csak nem tudom bekapcsolni a gépet és kampó?
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
bazsi83vp #280 üzenetére
Az, hogy törvény szerint mi van, sztem az nálunk már tökmindegy...
ELVILEG a túlórát is ki kéne fizetni, erre mivan? ...
Szal összességében, sokan azt gondolják, hogy jó dolog tanárnak lenni, de ha kicsit belelátnának akkor rájönnének, hogy nem annyira.
Meg már elmondtam egy párszor, tanároknál általános iskolában, szakközépben heti óraszám van megadva, azt teljesíteni kell, úgy ahogy tudja, ennyi....
-
bazsi83vp
senior tag
A gyereknek minden nap szüksége van az anyjára meg az apjára is.
Nekem rémlik, hogy párszor anyu mikor a seregben szolgált (polgári - tehát nincs nyugdíj 25 év után) hazajött a 24 órás szolgálat után (tehát addig nem láttam) és a kollegina beteg lett 2 óra pihi után berendelték - ergo 48 óra szellemi munka utána egy nap alvás. Így néha 3 napig ne volt anyám és mégis megvagyok. Ja és nem volt több az alapbére egy tanárénál akkor még.
A napi munkaidő a törvény szerint 8 óra + elrendelhető túlmunka időtartama. Járulékos idő: max (ha jól emlékszem) napi 5 óra ingázás.
Ezen túl mindenki azt tesz a párjával, gyermekével, vagy ha fáradt, a kispárnájával, amit akar.
Vagy a közszféra dolgozói külön állatfaj? -
hackeeeee
Jómunkásember
Milyen rendeletet?
"Azt lapunk erre vonatkozó kérdésére ugyanakkor az üzletágvezető elismerte, hogy a Microsoftnak nincs olyan jogosítványa, amellyel ellenőrizhetné a jogosulatlanná vált licencekkel rendelkező termékek eltávolítását."
Ez már a régi campus liszenszeknél is megvolt, attól függetlenül tudod használni.... csakhát, lényegében jogtalanul használod.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
bazsi83vp #259 üzenetére
Rugalmas munkaerő? Hallottál te már olyanról, hogy család? Gondolom nem. A gyereknek minden nap szüksége van az anyjára meg az apjára is.
(#267) BiP: ok, bocs
(#262) floatr: elolvastad, hogy mire válaszoltam?
(#270) bazsi83vp:
1. a tanároknak rövidebb a nyári szünet, mint a diákoknak
2. évközben nem vehetnek ki szabadságot
3. kell ennyi szünet, mert év közben óriási stressznek vannak kitéve (és ráadásul kevés a fizu)A magántanári témához meg csak annyit, hogy az egy családos embernek nem járható út, ugyanis akkor kell tanítani, amikor az ügyfél ráér, vagyis jellemzően este és hétvégén.
[ Szerkesztve ]
-
floatr
veterán
Az akkor kimaradt, ahogy végigfutottam a fórumon. Bár őszintén szólva finoman részproblémának érzem a tanárok idejét ebből a szempontból. Ha jól sejtem így is teljesen új tantervet kell felállítani, az meg nyilván utánajárást igényel. Felhasználói szempontból meg kicsit kényelmes dolog beülni egy helyzetbe arra számítva, hogy sosem fog változni. Gondolom a vistát/win7-et is meg kellett tanulniuk használni, ahogy az office új verzióit is...
-
bazsi83vp
senior tag
Azt pont nem mondtam, hogy a tanár neveljem - lehetséges problémaként említettem a lurkók magatartását. Úgyhogy ezt kikérem magamnak. Tudom, hogy részben a tanár által adott tudást használom (részben meg a tapasztalatokat)
A versenyszférában tényleg nincs nyári, tavaszi és újabban őszi szünet, a téli leállás se 2 hét - azt a különbözetet dolgozzák le év közben.
A fizu tényleg gáz, azt tudom - a tróger diákot meg ledobnám a Taigetoszról - úgyse valószínű hogy hasznos tagja lenne a társadalomnak. (már bocs) -
BiP
nagyúr
Lehagytam a vigyorjelet, igazából annak szántam.
Bár így 200 hsz távlatából nincs jelentősége.(#234) anulu : nem úgy van, hogy csak addig, amíg újra nem telepíted?
(#249) bazsi83vp "Idő: El lehet rendelni az infótanároknak is pár hónapig heti mondjuk 6 kötelező túlórát - nem?"
Ez nem járható. A tanárok így is túl vannak terhelve. És ha aktuálpolitikát is bele akarunk keverni, pont most akarnak emelni a kötelező óraszámon amúgyis.(#252) bazsi83vp Senki nem kötelezi rá, hogy hazavigye a dolgozatot és sírjon, hogy este 10-ig javította.
Ki kell, hogy ábrándítsalak. A dolgozatot ki KELL javítani, és mivel nem fér bele a napi munka mellé, ezért csinálják otthon este 10-ig.[ Szerkesztve ]
-
Misua
senior tag
A megvalósításra kívancsi leszek, mivel a muterom gépén már vagy 4 éve fut annó álltalam igényelt windows
-
válasz
bazsi83vp #255 üzenetére
"Amúgy van tancinéni a rokonságban"
Ennek ellenére fogalmad az nem nagyon van az oktatásról, a tanárok munkájáról, helyzetéről. Én azért nem lettem tanár, mert manapság az, hogy valaki tanár, már inkább degradáló, míg régebben azért legalább elismerték a munkájukat. Ez a sztereotípia az előző hozzászólásodból is süt, pedig nagyon nem igaz.
Persze, van nyári szünet, meg nem ülnek napi 8 órát egy helyben (bár ugye a versenyszférában a munkaidő általában nem 8 óra), viszont cserében igencsak sokat kell adott esetben otthon a munkával foglalkoznia. egy tanárt sem ismerek így hirtelen, aki még nem vitt haza dogát vagy nem dolgozott még otthon is - merő jófejségből, mert ki nem fizetik persze.
A plusz melót, különórát, stb. meg éppen azért vállalják be, mert muszáj és nem csak hobbiból. Amennyit ma egy tanár keres (közoktatás), az lassan már a minimálbérhez közelebb van, mint az átlagfizetéshez. Cserébe viszont a pofátlan diák, annak a rokonsága inzultálhatja és a diákot ezért még ki sem lehet rúgni, meg amúgy is, nekik jogaik vannak.
Túlságosan liberális lett már a szemlélet, pedig régen a tanár nevelte is kölköket a tanítás mellett.
floatr:
Ennek nincs köze az MS szoftverekhez, csak a fórumtárs kicsit rosszul látja a tanárok helyzetét - erre reagáltam én is.[ Szerkesztve ]
-
Djuree
félisten
"Nincs több ingyen Windows"
hogyne lenne -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
bazsi83vp #259 üzenetére
Csak nappali oktatás volt, hiába volt esti, mivel mi is nappali tagozatosok voltunk, hiába du. 1re jártunk suliba. Ugyan annyit kaptak utánunk, mint azokért akik de. jártak, mivel benne voltunk a heti óraszámban...
Plusz pénzért, és szerinted miért vállal többet, heccből? Sokan azt hiszik, hogy megéri tanárnak lenni.. pedig azért nem akkora poén, amikor lényegében 8-19-ig dolgozol, majdnem lényegében folyamatosan.. És nem pont stresszmentes munka.
Szakközép iskolában rugalmas? haha... jó vicc, ez még egyetemen sem mindig megy... Volt már alkalmam látni tanári órarendet, az sem sokkal jobb.. Bár ugye ott ez tanárfüggő..ott is attól függ, milyen pozíciót tölt be, attól is függ a heti megtartandó óraszám, egyetemen.
De mint mondtam, ne keverjük ide az egyetemi oktatást, mert főként a szakközépiskolai oktatásról van/lenne szó, meg mondjuk az általános iskolásról is..
A másik még, hogy szerintem egy linux-os oktatáshoz nem elég egy továbbképzés, mert elég sok mindent meg kell tanulni ahhoz is, hogy felhasználói szinten tudd használni... És mondjuk ez egy windows orientált tanárnak (a mai oktatási rendszerben) nem túl egyszerű, szerintem. Kiindulva abból, hogy saját magam is több hónapig tanulmányoztam az ubuntu-t, mire rájöttem, hogy pontosan mivel mit, hogyan tudok megcsinálni.. Plusz itt a fórumon ubuntu topic-ot is használtam napi szinten...
[ Szerkesztve ]
-
bazsi83vp
senior tag
válasz
hackeeeee #256 üzenetére
Magántanár:maszek - nem maszek - idő megy és fel kell készülnie a rendes sulira is.
Pluszpénzért többet vállalt. A középsuliban én sem vagyok biztos, de sztem ha nem másodállás, akkor a nappali és az esti óráknak együttesen kell elérni a szükséges számot. Max közben van némi "szabadidő". Istenem - feltételezi a rugalmas munkaerőt. -
válasz
bazsi83vp #252 üzenetére
A feleségem tanár középiskolában, és az átlagos napja úgy telik, hogy du 1-2-ig tanít, majd készül a következő napi órákra, majd miután hazaér és már munkával töltött kb 8 órát, még sokszor órákig dolgozatokat javít. Mindezt jóval átlag alatti fizetésért.
Még hozzátenném, hogy elhivatottságból lett tanár, korábban sokkal többet keresett, de feladta a munkáját, hogy tanár lehessen. Manapság már nem annyira szeret tanítani, mivel egyre rosszabbá teszik a közoktatást, és ezzel együtt a tanárok helyzetét, így valószínűleg 1-2 éven belül abbahagyja a tanítást.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
bazsi83vp #255 üzenetére
Egyetemen lehet, szakközépben rohadtul nem..
Pedig mi hivatalosan felnőtt oktatásban voltunk, mert ugye szakma után mentünk érettségizni... Annó az iskola összevonások miatt volt ebből bőven gáz..
Plusz, ténylegesen a tanárnak is készülnie kell a következő napi órákra...
A magán órákat ne keverjük ide, az megint más.. Az lényegében nem is másod állás, mert sokak "maszekból" csinálják.
[ Szerkesztve ]
-
bazsi83vp
senior tag
válasz
hackeeeee #254 üzenetére
megnyugtatlak, az másodállásnak minősül (felnőttoktatás) - több pénzt visz haza, mint aki csak nappali tagozaton oktat. Ugyan olyan mint a nyelvtanár aki a suli után otthon fogad diákot (én is jártam a nyelv. miatt egyhez) - ő vállalta, hogy plusz pénzért kevesebb a szabadidő.
Amúgy van tancinéni a rokonságban -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
bazsi83vp #252 üzenetére
Az a baj, hogy nem minden tanárnak van az, hogy napi 8 árt tanít... Sztem egy páran ennek nagyon is örülnének..
Jártam du. suliba, (nem egyetemem, mert az megint más tészta...és ugye jelenleg most ált. iskoláról, szakközépiskoláról beszélünk) és láttam azt, hogy ez nem így megy, amikor reggel 8-ra ment be a tanár, közben nekünk még este 6 után óránk volt vele. Közben egész nap lényegében annyi szünete volt, hogy ebédelni el tudott menni... Szal nah.. Tanároknál ugye heti óraszám van, amit meg KELL tartani...
Szóval benne van, hogy nincs idő bent javítani a dolgozatokat... Ezt addig nem tudja senki, amíg nem lesz tanár.
És, ebből kifolyólag, ne is általánosítsunk...
[ Szerkesztve ]
-
válasz
matyi012345 #183 üzenetére
Ezt már nem bírtam ki szó nélkül, ne erőltesd ezt a topikot. Dől belőled a tudatlanság.
(#250) woland_y2k: nem a szoftverre értettem
[ Szerkesztve ]
-
bazsi83vp
senior tag
válasz
hackeeeee #251 üzenetére
Senki nem kötelezi rá, hogy hazavigye a dolgozatot és sírjon, hogy este 10-ig javította. (napközben meg 11 és este 8 között a városban flangált az ifjú hölgy minekutána leadta az óráit)
Amúgy nem mindegy hogy hívjuk? Ott ül az infótanár és hallgatja, magolja az újdonságokat - igen, végül is továbbképzés. Az egyetemek megoldják házon belül, a középfokú intézmények meg megyénként. Max utaznak egy picit. Pályakezdőként én is ingáztam fél évig napi 5 órát. Nem kerestem kifogást.
Nem is engedném a dogákat stb. hazavinni - ülje le bent a napi 8 órát, ha előbb végzett, nincss tanulni javítani való akkor hajrá - menjen csak haza.Gondolom a magatartásproblémás gyerekekre is gondolsz, hogy van bajuk - ez mondjuk tényleg súlyos gond.
Na húzok egy picit - kell pár cnc progit írni, mielőtt elfogy a srácok melója.[ Szerkesztve ]
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
bazsi83vp #249 üzenetére
Tanároknak túlóra? Nah, azért csak óvatosan a kijelentésekkel.. Van elég bajuk amúgyis sok helyen ,sajnos...
Túlóra helyett inkább továbbképzés, úgy esetleg... Azért Ne túlórában képeztessünk már tovább.. Na meg a túlórát ELVILEG fizetni kéne.
Biztos van olyan aki elvállalja, csak azért abba gondolj bele, hogy hány oktatási intézmény van országszerte. Naés, kétlem, hogy lenne annyi ember, hogy mindenhol oktassanak. A másik, hogy akkor a régiekkel mi lenne? Kétlem, hogy ott maradnának a jelenlegi betöltött helyükön...
Mondjuk azt meg nem tudom, hogy egy "átlagembernek" mi szüksége lehet otthon egy PS4 extended-re.. Most nem azért, oké, dolgozhat meg minden, de szerintem alaphelyzetben a GIMP is sok mindenre elég, hogy tudjon spórolni PS-re, vagy nem?
Naés, vektorgrafikára is van ingyenes alternatíva, lásd Inkscape...
[ Szerkesztve ]
-
bazsi83vp
senior tag
Biztos van aki elvállalja az oktatást - ahogy pl a munkanélkülieket is sokszor erre szakosodott cégek képzik - ha az állam hosszú távon megtérülést akar, ebbe nyugodtan belefektethet az adóforintokból.
Idő: El lehet rendelni az infótanároknak is pár hónapig heti mondjuk 6 kötelező túlórát - nem?
Nem csak sírni kellene. Szerinted máshol nincs tovább és átképzés - legtöbbször sokszor plusz fizetés nélkül. Vagy a közfeladatot ellátó (olykor el nem látó - lásd munkaügyi központos - akiből annyi hasznom van ha esetleg kirúgnák, mint Sztojkáék bodzájából - ezért is hívom fehér c.gánynak őket) személy szent tehén?
-
válasz
matyi012345 #115 üzenetére
Ez a hsz-ed nem azt mutatja, hogy minimálbéren élsz.
-
Воланд
titán
"hasonló volt a helyzet a frissítési alap követelményével is. papíron elő volt írva, hogy windows frissítés licencet adnak csak, kell egy jogtiszta windows ahhoz, hogy telepíteni lehessen. mégis: a kóddal simán lehetett szűz telepítést végezni."
XP-ről egyébként sem tudott volna migrálni a user (w7 esetében), csak a szűz telepítés maradt. Szóval ezt meg főleg nem tudták volna távolról ellenőrizni, max ha kimennek és megnézik, hogy van-e xp vagy vista matrica a gépen.
[ Szerkesztve ]
-
A lényeg, hogy a fenyegetettség meg van, hogy te esetleg nem úgy használsz valamit, ahogy jogszerű.
Ebből a szempontból is jó, hogy mozdulunk a nyílt forrás irányába, mert ott, ha esetleg az állam nem is hosszabbítja meg a szerződést, a felhasználóknak minden joguk meg van a termék használatára a továbbiakban is, legfeljebb hivatalos támogatást nem kapnak hozzá a továbbiakban.
-
-
Erasmus
őstag
válasz
KAMI/ACEMCP #229 üzenetére
úgy tudom, ez egy keretszerződés: 1,1 milliárdnyi licencet lehet lehívni, de hogy mennyit hívnak le (vagy hívtak le a korábbi években), azt nem szokták a nyilvánosság orrára kötni. de lehet, hogy tévedek.
szerintem a mostani dealben (és a keretösszegben) hallgatólagosan az is benne volt, hogy az ms nem fogja piszkálni azokat a diákokat, akik saját gépen használnak tisztaszoftveres termékeket. mert ha jogosítványa nincs is arra, hogy ellenőrizze ezek jogosítását/törlését, technikai lehetősége (legalábbis a windows esetében) lenne arra, hogy a lejárt licenckulcsokat feketelistára tegye, ami az eredetvizsgálaton bukott wineknél megszokott figyelmeztetésekkel járhatna. mégsem fognak csinálni semmit.
hasonló volt a helyzet a frissítési alap követelményével is. papíron elő volt írva, hogy windows frissítés licencet adnak csak, kell egy jogtiszta windows ahhoz, hogy telepíteni lehessen. mégis: a kóddal simán lehetett szűz telepítést végezni.
[ Szerkesztve ]
-
DigitXT
nagyúr
Tisztszoftver program?
Tiszaszoftver program.
Nem igazán jött össze...[ Szerkesztve ]
-
bazsi83vp
senior tag
Jogos - úgy gondolkoztam, hogy köz, mint közpénzből finanszírozott oktatás (kivéve akinek meg volt meg pontszáma - de aki hülyébb, fizessen) De mentségemre: gépész karon közigazgatást nem tanultunk
de ha meg ezt nézem:
Közoktatás: a legtágabb értelemben minden olyan oktatási tevékenység, amely az alkotmányban meghatározott művelődéshez való jog érvényesülését szolgálja.Az Alkotmány 70/F. § –a szerint:
a Magyar Köztársaság biztosítja a művelődéshez való jogot, s ennek keretei között az ingyenes és kötelező általános iskolát, s a képességei alapján mindenki számára hozzáférhető közép-és felsőoktatást.Amúgy mindegy - a tanuló itt is ott is csak egy sz.ros diák (volt).
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
Azért ezek nem olyan licencek voltak, mint amilyet a boltban is megvehetsz, hanem olyanok, amiket a felhasználók csak addig kaptak amíg él az állami támogatás (tehát van érvényes szerződése az államnak) vagy ameddig az illető iskolába jár.
Ezt már akkor is lehetett tudni, amikor igényelték, ill. feltelepítették ezeket a szoftvereket.A szerverlicencekkel kapcsolatban meg én úgy tudom, hogy a legtöbb szoftvergyártónak léteznek un. akadémia licencei, amik amúgy is sokkal olcsóbbak a piaci áraknál.
-
KAMI/ACEMCP
tag
De akkor mennyi licenc maradt? Mert az számomra nem derült ki. A Windows Upgrade eddig is olyan pont volt, amit szerintem a legtöbb diák nem teljesített (ez a feltételezésem)... Én őszintén örülök annak, hogy ez a pénz talán jobb helyre megy. Annyi területen el lehet jól költeni, felesleges ilyen Luxuskiadás. Akit érdekel az MS cuccai, az nyilván megveszi, nemde?
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
KAMI/ACEMCP #224 üzenetére
Csak ott a baj, hogy Tisztaszoftverben járt Office is, nem csak Windows....
-
Erasmus
őstag
válasz
KAMI/ACEMCP #224 üzenetére
na igen, de a diákok nemcsak windows upgrade, hanem office-licenceket is kaptak
-
KAMI/ACEMCP
tag
válasz
matyi012345 #172 üzenetére
Nem a többség miatt zárod be, hanem amiatt az egy ezrelék miatt, aki tényleg rossz szándékú.
-
KAMI/ACEMCP
tag
Egyébként a megspórolt pénz elenyésző részét ha arra költené, hogy az OpenSource termékeket még jobbá tegye, akkor lenne csak igazán jó. Mondjuk 20 programozóval már egész szép eredményeket lehetne elérni. Most képzeld el, ha mindezt minden nyílt forráskódért elkötelezett államban megtennék..
-
KAMI/ACEMCP
tag
válasz
FehérHolló #29 üzenetére
Nem úgy működik, mert nem egy másolat, hanem egy másik termék. Ha szépen strukturáltan használsz stílusokat, szerintem könnyebb is használni, mint az MSO-t. A házit beadhatod LibreOffice-ban is, érettségizni is lehet vele.
-
Erasmus
őstag
Amit sajnálok, az nem a legális Windows elvesztése számomra, hanem az, hogy az állam azért nem spórolt olyan sokat.
jaja, ott a pont. kivettek cirka 220 ezer potenciális licencet plusz a legdrágább szerverlicenceket a csomagból, viszont a licencdíj csak 27 százalékkal csökkent.
-
ricsi99
addikt
Végigolvasgattam a topicot s látom a szokásos 2 tábor harc megy....
amit most irok ezért fog mind2 tábor kiakadni
itt nem elvekröl van szó... bennem ami lecsapodott:
állambácsi nem fizeti tovább helelyettetek az ms HASZNÁLATI jogot....
nem vesz el ,de nem is ad... mit kell ezen úgy kiakadni? eddig is ezt csinálták, csak pár azt hiszik hogy amit ingyen kaptak az a kötelező jussuk. nem höbörögni kell az elveken hanem a gyakorlati problémamegoldáson gondolkodni....
[ Szerkesztve ]
-
3psilon
aktív tag
1. Köz- és felsőoktatásról van szó.
2. Közoktatásban alapvető szövegszerkesztési, táblázatkezelési ismereteket oktatnak, felsőoktatásban valóban cél lehet a munkaerőpiaci felkészítés (bocs, de az érettségi szerintem totál mindegy, hogy Excel vagy LibreOffice Calc, egyre megy tudás és használhatóság szempontjából).
3. A LibreOffice mindent tud, amire egy átlagfelhasználónak szüksége lehet. Én a szakdolgozatomat 100% abban készítettem, és egy ilyen dokumentum bizony kihasználja a formázási stb. képességeket. És itt most nem a villogó clipartokra gondoltam.
4. A nem átlagfelhasználós dolog kétféleképp lehet. Ha az illető informatikus, járni fog neki az M$ szoftver (MSDNAA), ha nem, akkor meg szerintem nem tanítják meg neki pl. a különféle adatbázis vagy egyéb webes/mobil/mittudoménmilyen rendszereket. Tehát tökmindegy mit használ.
5. 6. 7. stb. A Windows így is, úgy is megkerülhetetlen egy csomó területen. Én két dolgot tapasztaltam számítógép-használat és informatika tanítás közben:
- A Windows kényelmes, a Linux is nagyon, különösen a maiak
- A hardvereket kell csak mindkettőn belőni, utána remekül futnak (legalábbis W7, a Vistát ne is említsük...)
Az emberek többsége viszont inkább "ide kattintok, oda kattintok" szinten tanulja meg a gép használatát, erre vágyik, nem az elvre. Tehát ezért öngerjesztő a Windows egyeduralma és szerintem nem a szükségessége miatt.Amit sajnálok, az nem a legális Windows elvesztése számomra, hanem az, hogy az állam azért nem spórolt olyan sokat.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
néha az gondolom, az ms tipikusan abban a helyzetben van, mint amikor egy egyeduralkodó drogdíler időnként beetet a környéken, a konkurenciát alkalmanként összeveri, súlyosabb esetben betoncsizmát rak a lábára, de azért sokszor leütik az anyagért egy sötét sikátorban, aztán meg ki is zsebelik.
erre mondom én azt, mekkora szemét emberek vannak.
ja és te természetesen a legtöbb gyógyszertárat is felgyújtaná a környéken, biztos, ami biztos.[ Szerkesztve ]
-
Amire reagáltam, az benne van a nyílt forrású változatban.
A mobile device support, meg az outlook támogatás valóban csak az vállalati változatban van benne, de itt akkor már azt kéne nézni, hogy melyik éri meg jobban a vállalatnak, nem azt keresgélni, hogy mi nincs az ingyenes változatban.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Sweet Lou 6 #197 üzenetére
Hát, vannak akik elhiszik ezeket..
-
azbest
félisten
Attól hogy lehetséges telepíteni még nem lesz jogtiszta.
Mondjuk eddig sem volt normálisan leírva, hogy egy intézményben hogy legális a szoftverek használata. Sőt az ms-től kérdezve is jött már olyan válasz, ami ellentmondott a letöltőoldalon olvashatóaknak.
[ Szerkesztve ]
-
anulu
félisten
hm, érdekes. az, ami fel van sorolva, ott a "download free trial" van, és "árajánlatért keress minket"... ez az a verzió, ami talán - esetleg szóbajöhet egy exchange-el szemben (továbbra is, az outlook egy kliens).
owa / webapp a böngészős része (utóbbi már böngészőfüggetlen, az owa erősen IE barát volt).
azért lássuk be, h vállalati környezetben a mobile device support eléggé alapkövetelmény, arra a "sima" változat meg csak a webbrowseres megoldást tudja
-
acsa77
tag
Az XP és az Office 2003 korlátlan offline licences, egyetlen kulccsal rendelkezik, tehát technikailag nézve bárhol telepítik, legális, és nem is tudják korlátozni. Az Office 2003-ba le lehet tölteni kézileg a kompatibilitási csomagokat, így az új formátumok kezelése sem gond. Mire lejár az ideje, jön a Windows 9 (?), de legalább ki lehetett hagyni két fölösleges oprendszer-betanulást, karbantartást.
-
törölt tag
válasz
Jim Tonic #184 üzenetére
baromi könnyű letolvajozni a számítógép használó lakosság felét, csak épp értelmetlen és meglehetősen udvariatlan, ráadásnak kb. sehova sem vezet azon önző szándékon kívül, h eme értelmetlen vitában megmutassa az egyik fél, mekkora fasza gyerek, sziklaszilárd elvekkel, h ő nem lopik itten ám semmit.
jelen esetben az ms régen elérte azt, h a felhasználók kb. 90% százaléka a termékeit használja és iszonyatosan bebetonozta magát a desktop piacon.
az, h egy részük éppenséggel nem fizet érte magánemberként, elég keményen benne van a járulékos veszteség kategóriában, szóval nyugodtan nyelje le csak le a békát, diák kézen, meg nagymama kézen ne kattanjon már bilincs.
ettől függetlenül természetesen csúnya, jogsértő a dolog, pfuj warezfelhasználó, csúnya warezfelhasználó. csak éppen ez az egész egy torz piac amorf inverz tükörképe.jaigen, tényleg, fel sem tűnt, h a szám, amibe behelyettesítettem mintegy parafrázisként a god szót, kijelentő, oszt én meg tettem egy kérdőjelet oda (mentségemre legyen szólva, közben a jutyúbon kerestem megfele).
-
Polllen
nagyúr
Tudom, szkeptikus vagyok, de ebből már megint valaki megszedi magát... holott nem erről kellene szólnia...
-
lgb
tag
Na ezzel totalisan egyet ertek: ismeros tanar meselte, hogy olyan dogakat _kell_ iratnia, ahol pl kikerdezik (papiron) az XYZ verzioju word file menujenek elemeit sorrendben (vagy vmi hasonlo pelda volt, nem a konkretum a lenyeg). Ahelyett, hogy inkabb altalanos - kevesbe konkret sw fuggo - ismeretanyagot tanitananak. Amugy ez meg MS-only kornyzetben sem rossz, mert kijon az uj word/office/whatever, es akik igy tanultak a dolgot ahogy fentebb irtam, maris bamulnak csak riadtan, nekik onnantol tok mind1, hogy Linux, Windows, OpenOffice, LibreOffice, akarmi, mar az office sem jo, ha egy pixel mashol van, mint ahogy "remekul" megtanitottak nekik
Új hozzászólás Aktív témák
it A hónap elején aláírt új megállapodás a korábbi évekhez képest jóval korlátozottabb felhasználási jogokat biztosít az intézmények és főként a diákok számára. Az utóbbiak által telepített termékek nem jogtiszták többé.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest