Új hozzászólás Aktív témák
-
Degeczi
nagyúr
tényleg ennyire érthetetlen lenne:
az Amazon Kindle szolgáltatásához tartozik egy online könyvtár, abból törölték a jogosulatlanul eladott könyvet: nem közvetlenül az eszközről, nem távolról tehát, és nem is "backdoor"-ral!az Stallman FUD-ja
ha vki ezt nem vette észre, és saját maga indított egy szinkronizálást (amire semmi nem kényszeríti), csak akkor tűnt el az eszközéről is - amire persze még mindig akadálytalanul visszamásolhatta ha a gépére is készített mentést (a cikkben szereplő levél másik csúsztatása ellenére is: mert a DRM ezt nem akadályozta meg)
-
jerry311
nagyúr
-
Debians
tag
-
""önkéntes fizetés a szerzőnek"-re nem lehet egy könyvárusító üzletet alapozni"
Aláhúztam a lényeget - manapság elég gyakori az a nézet, hogy nincs szükség köztes léhűtőkre, mint pl. jogvédőkre, kiadókra, lehúzó áruházakra és társaikra, hiszen az internettel összetalálkozhat a termelő és a fogyasztó kvázi közvetlenül is.
“All nothings are not equal.”
-
Degeczi
nagyúr
válasz attila9988 #161 üzenetére
milyen "hátsóajtó"-ról van itt szó, ha egyszer nem fértek hozzá az eszközödhöz, csak az online fiókodból törölték a jogtalanul árusítottat, majd ezután is csak egy általad indított szinkronizálás távolította el az olvasódról is (amire még mindig akadály nélkül visszapakolhattad saját másolatról)
egyébként rengeteg, DRM nélküli könyv vehető már most is az Amazonnál - ez csak a könyvet feltöltőn múlik...
de azt nyilván nem kell magyarázni, h a levélben javasolt "önkéntes fizetés a szerzőnek"-re nem lehet egy könyvárusító üzletet alapozni, és az "internetadó" elosztása is egy rakás, nemigen megoldható kérdést vet föl
-
attila9988
őstag
Te sem érted, hogy tök mindegy hogy mit vállaltak, és mit nem. Attól még a papír könyv az egyetlen, ami tényleg a tied. A "hátsóajtós törlés" pedig lehetséges, mintahogy az elenőrzés is... ebben van a lényeg. Majd ha drm nélküli e-könyveket dobálnak, amit bármelyik készüléken szabadon használhatóak, akkor talán lesz némi előrelépés. Abban az esetben pedig ez a feéhívás sem született volna meg...
Értsd meg, hogy én nem csak az amazonról beszélek, hanem általánosságban véve minden ilyen vállalatról, akik beláncolt szolgáltatásként kínálnak eladásra, hasonló üzleti modell mellett. A csócsált alma is ezt csinálja, ráadásul az a legjobb példa a diktatórikusan vezetett alkalmazásbolttal az élen arra, miért nem jók ezek a megoldások.„Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)
-
Degeczi
nagyúr
válasz attila9988 #159 üzenetére
ezek szerint nem ment át, h bírósági határozatban is vállalták: nincs többet olyan törlés...
itt most szerintem az e-bookokról van szó, és azok kapcsán gerjesztett, részben hazug hisztériáról: ld. "hátsóajtós, eszközről törlés", mely megfogalmazás téged is félrevezetett, vagy a "titkos formátum", vagy a "DRM miatt lehetetlen másolás", ami alapján pedig "brd" csodálkozott, h mégis lehetséges a sima másolás
-
attila9988
őstag
ilyet azonban (mégegyszer, hátha nem volt még róla szó) csak egyszer tettek,
Ahhhha... hát akkor ez nem is olyan nagy gond..
A lényeg a lehetőségben van, és nem csak az amazonról beszélek. Azonnal adja magát az android -os telefon is... pl.„Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)
-
Degeczi
nagyúr
természetesen teljesen biztos: 2 évvel ezelőtti cikkekben is találsz említést arról, h többeknek volt saját mentése, amiből vissza tudták tölteni...
a DRM ott lép be, h az adott könyv az eszközöd számára aláírt, máshol nem olvasható
(de nem minden anyag ilyen. Ahol azt látod, h "Simultaneous Device Usage: Unlimited", az nem védett)[ Szerkesztve ]
-
dear plastic
csendes tag
néhány év és kiforrja magát, és expert biznisz lesz az e-könyv. érdemes most befektetni szerintem...
-
brd
nagyúr
Biztos? Ezt próbáltad, vagy csak úgy gondolod? Tehát az említett 1984 esetében le tudtam másolni akárhová az eszközről a könyvet, majd akármikor visszatehetem, utána a következő szinkronnál letörlődik, és utána majd megint felmásolhatom és olvashatom is (és az ajtót sem törik rám, ill. a Kindle hozzáférésemet sem szünteti meg az Amazon, abuzálásra hivatkozva)? Ha ez így lenne, akkor hol a DRM ("na" nem, mintha hiányolnám)?
The only real valuable thing is intuition.
-
Degeczi
nagyúr
válasz attila9988 #153 üzenetére
nem, még csak ez sem igaz!
finoman szólva is ronda csúsztatás...uis nem tudnak belenyúlni a nálad lévő készülékbe, csak amikor saját magad indítasz egy szinkronizálást az ő oldalukon lévő "online könyvtáraddal", akkor persze eltűnik az, amit onnan töröltek - ennyi...
ilyet azonban (mégegyszer, hátha nem volt még róla szó) csak egyszer tettek, egyébként pedig maga ez a szinkronizálás roppant hasznos, mert ha vkinek csak Amazonos anyagai vannak, akkor a backup automatikusan meg van oldva - gondolkodj el rajta, az átlag, hozzá nem értő felhasználónak vajon ez számít-e többet, vagy az az egyszeri, deklaráltan vissza-nem-térő akció lehetősége...
(persze kedvenc vészmadarunk ezt is elfogadhatatlannak tartja, mert azonosíthatóak így a felhasználók - igen, nyilván komoly veszély) -
attila9988
őstag
Itt az a lényeg hogy a technikai lehetőségek adottak, hogy az ilyen szolgáltatóhoz kötött készülékekbe akkor nyúljanak bele, amikor akarnak. A nagy vállalatoknak pont ezért érdekük hogy te mindig online legyél. Stallmannak pedig igaza van sok mindenben. Gondolkodj el rajta. A megvásárolt papír könyv valóban a tied, a megvásárolt digitálissal ellentétben.
„Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)
-
Degeczi
nagyúr
semmi nem akadályoz meg abban, h USB-n a gépedre másold az Amazontól vásárolt könyveket, és visszatöltsd...
(ami eleve a dolgok normál menete, hiszen egy ilyen eszköz bármikor tönkremehet, és az Amazonnál csak a rajtuk keresztül letöltött anyagokról van nyilvántartás)de mint már elhangzott, egyszer volt ilyen eset, 2 éve: utána nem csak nyilatkozatokban, de bírósági határozatban is elfogadták, h többet ilyen nem lesz - nem sok értelme van tovább rágódni rajta
-
brd
nagyúr
Az lenne még szép, ha az általam rámásolt könyvekbe is belenyúlna. Ám ez is bosszantó lehet: megvásárolsz egy könyvet, elkezded olvasni, eljutsz a feléig, majd letörlik, arra hivatkozva, hogy a licence hibás. Ilyenkor a legkevésbé a kártalanítás fog érdekelni, hiszen nem az a pár dollár fog hiányozni, hanem a könyv vége...
The only real valuable thing is intuition.
-
Arena87
aktív tag
válasz Rhino666 #101 üzenetére
Hm... érdekes dolog ez az egész környezetvédelem dolog. Az igaz, hogy iszonyat sok fát vágunk ki minden féle cikkhez, de azt se felejtsük el, hogy _most_ azzal, hogy e-book-ra váltunk át azzal nem leszünk tisztábbak! Sőt én személy szerint úgy gondolom, hogy több kárt okozunk ezzel, mint hasznot. Ezekben cuccokban annyi nehézfém van, hogy ha az kikerül talajba azzal nagyon nagy kárt okozunk biomasszának. Amíg nem kezdenek ezzel valamit a gyártók. Addig én maradok papírnál!
Na jó, egy lehetőség van, hogy megszabaduljunk elektronikai hulladékoktól, az pedig az égetés. xD De tudtommal még nem találtak fel olyan eljárásokat, amik chip-eket újra lehetne hasznosítani 100%-ban.
東方神霊廟 [Mausoleum of Divine Spirits] ~Ten Desires
-
attila9988
őstag
Azért azt el kell ismerni, hogy ezek a technológiák tényleg a vásárlók feletti minél nagyobb kontroll megszerzéséről szólnak. Ilyenek az ip tv -s próbálkozások (volt már szó műsoronkénti, és percalapú számlázásról is), ilyenek a felhős marhaságok, és ilyenek a drm -es e-könyvek is. Ha túl nagy a hatalma a kereskedőnek, és túl kevés a fogyasztónak, ott változtatni kell.
Egyébként én is papírpárti vagyok, ám ennek elég sokféle oka van. Ha valami hosszabb doksit kell elolvasni ami nagyon érdekel, akkor kinyomtatom. Ha nincs abban a formában hogy értelmesen ki lehessen nyomtatni, akkor inkább "összetex -elem" magamnak, mert nekem megéri azt az időt amit rászánok..
DRM -es cuccot soha nem vettem, és nem is fogok.„Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)
-
Degeczi
nagyúr
lehet - de nem ezt írta...
végig "Amazon e-book"-ot említ, mintha mindre érvényes lenne - holott csak a DRM-el ellátottakra az
(pl. annyira "titkos formátum" , h a nyíltforrású Calibre-vel is megnyithatod, és át is konvertálhatod bármi másra a DRM-el nem védett Amazon AZW-ket...)alternatív megoldás ettől még persze tényleg jó lenne a DRM helyett - de amiket javasol, azok nyilvánvalóan működésképtelenek
-
Erasmus
őstag
stallman az e-könyvek üzleti modelljét kritizálja, nem a technológiát, a kindle-t - ezt kell megérteni. az, hogy van egy kindle-öd, és ingyenesen hozzáférhető vagy torrentről lehúzott könyveket töltesz rá, az egy dolog, de vettél már e-könyvet valaha? a kiadók ugyanis azt szeretnék, és erre épülne ez a biznisz, hogy vásárolj könyveket. ha vásárolsz, akkor pedig - néhány elszigetelt, jellemzően kis kiadótól eltekintve - találkozni fogsz az általa felsorolt korlátokkal.
-
-
Degeczi
nagyúr
már a címe is "The Danger of E-books" - úgy en-bloc, nem csak a DRM-el ellátottaké,
utána pedig az Amazon neve úgy jön elő, h sehol nem derül ki: annak eszközeire nem csak ilyen DRM-es anyag tölthető (sőt, az Amazonnál sem minden DRM-es: rengeteg ingyenes, kódolás nélkül könyvet is kínálnak), és nem szükségszerű azon pontok elfogadása, amiket fölsorolígy ha vki csak ezt a levelet olvassa, abban az marad meg, h "sz@r az egész, nem érdemes vele foglalkozni"
-
dabadab
titán
"az a nagy gáz vele, h általánosít, globálisan beszél az "ebook"-ról"
De hát nem teszi azt, ott a link a cikkben is, ide is iderakom: nem általánosít, abban meg teljesen igaza van, hogy jelenleg az Amazon ebookja az, ami tipikus.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
Degeczi
nagyúr
az a nagy gáz vele, h általánosít, globálisan beszél az "ebook"-ról, annak elutasításáról - mintha abból csak DRM-es változat létezne...
aki csak ezt a nyilatkozatát olvassa és nem ismeri ezeket az eszközöket, a vészmadár miatt arra a következtetésre jut, h felejtős a dolog
-
^Clown
addikt
"Egy olyan korban, melyben a vállalatok vezetik a kormányokat és írják a törvényeket..."
Kőkemény a csávó
-
hunbi
tag
Ok, értelek. Én nem mondtam, hogy nekem van működő generátorom. Még odáig nem jutottam el. Mindenkinek más más hozzávalókból kell kreatívnak lennie, nekem levegős csiszolóm van, neked meg napelemed. Szerintem neked van egyszerűbb dolgod...
Elektromos áramot házilag előállítani hálózattal ellátott helyen botorság, kivéve a legolcsóbb újrahasznosítási módokat, azok pedig elég gusztustalanok tudnak lenni és sok megoldással üzemeltetési macera van.
Ezért is nincs a tetőgerincen egy rakás félbevágott hordó... Ám ha a szükség úgy hozza, lesz.Mint mondtam nem offolnám szét a fórumot, ha tényleg érdekel a téma, keress meg mailben. Van pár video linkem gyakorlatban látható dolgokról, nem az enyémek, de legalább nem elmélet...
-
lujó55
addikt
válasz Rhino666 #132 üzenetére
... és már csak az kell, hogy ne következzen be egy olyan globális katasztrófa, ami elsöpri a mikroelektronikát a Földről, máris jobb az ebook Bár a gyártók biztosan arra is gondoltak idejekorán, hogy védjék a hardvert a napszéltől. Mindenesetre elgondolkodtató, miért használnak az ISS-en még mindig papirt és ceruzát.
-
Rhino666
addikt
Biztos van akinek érzékenyebb a szeme az ilyesmire, de annak valószínűleg minden másra is. Annak aztán lehet e-Ink lámpafény mellett is ha a lámpafényes háttérvilágítás is zavarja a szemét.
De teljesen elkanyarodtunk az eredeti témától, a lényeg hogy sosem voltam megbékélve a papír alapú dokumentumokkal, csak hátrányuk van a digitális formátumhoz képest és akármin is olvassa akárki, várom hogy a digitális formátum felváltsa a papír alapút...
2025 - a szólásszabadság halála
-
Degeczi
nagyúr
válasz Rhino666 #124 üzenetére
ott tévedsz el, h ez nem kitaláció: rengeteg felhasználó valós tapasztalata, h fárasztó háttérvilágítós LCD-n olvasni!
ha a saját szemedet nem zavarja ha egy fénycsövet kell órákon keresztül bámulni, örülj neki, szabadban pedig ezek szerint nem szoktál olvasni - de a többség ezzel nem így van
-
Polllen
nagyúr
-
SentryGun
aktív tag
Ahh, közben lejárt a szerkesztési időm...
Arról az oldalról szerintem megállja részben a helyét a kritika, hogy jelenleg egy kicsit kusza a helyzet e-book téren. Nincs pl. általánosan elfogadott formátum. Ha .prc-re képes olvasót veszel, akkor a csak .epub-ot tudó store-okból zárod ki magad és fordítva.
Jó lenne már eldönteni, hogy most akkor melyik is lesz a nyerő, és mindenki elkezdhetne ráállni arra a formátumra. Tudom megint túlontúl optimista becslésekbe bocsájtkozom.
Plusz valami értelmesebb - egységes, offline másolásvédelem kellene, mert a mostaniak inkább hátra két lépés, mint előre egy. Pl. beleírná a fájlba a tulaj adatait letöltéskor, vagy hasonló (nem vagyok programozó, nem tudom, hogy lehetne megoldani). -
Polllen
nagyúr
válasz Rhino666 #111 üzenetére
Csak arra akartam felhívni a figyelmet, nem biztos, hogy az e-köny által "megmentett" fákat ellensúlyozná az e-hulladák, ami az olvasásukhoz kell.
A pc-n és subnotin való olvasás meg főleg nem a környezetvédelem első lépcsője az energiapocsékolás miatt...
(egyébként háttérvilágítás nélküli eszközön - akár papíron - az olvasás kényelmesebb a szemnek. valakinek ezt fel sem veszi a szervezete, valakinek meg 20 perc aktív olvasás után már könnyezik a szeme...nem vagyunk egyformák)
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
SentryGun
aktív tag
Degeczi:
Ez igaz, de én például sok pdf-et olvasok. Egyszerűen mindenki így teszi fel a cuccait az egyetemen.
Vennék én e-könyv olvasót, de a .pdf-et mind elég silányul kezel, két részben, landscape-ben olvasva egy oldalt pedig nem buli. Talán a KindleDX (és ott sem tökéletes), de azért az árért, mire gyakorlatilag hozzám eljutna, inkább vettem fullos egy ipad1-et. Azon pedig a pitch-zoomal egy fél pillanat alatt akkorára nagyítom az oldalt/kívánt részt, amekkorára akarom.
Tehát maguk az eszközök nekem nagyon tetszenek (próbáltam is: kindle3), de aki nem csak a store könyveit olvassa, annak plusz munkája lesz vele, ha mindent optimalizálni akar rá.Más:
Aztán ott az ár. Az ekönyvolvasó-blogon volt is róla felmérés, hogy ki mennyit fizetne egy-egy könyvért. Ha max. egy nyomtatott példány 2/3 árába kerülne egy ekönyv, akkor már azt mondom oké, jöhet. De, hogy alig olcsóbb, és még másolásvédelmet, meg minden egyéb mókát is kapok a nyakamba, akkor inkább köszi nem. Így is mindent idegennyelven olvasok, akkor inkább megveszem e-bay/amazon kombó valamelyikéről használtan, ha bestseller, akkor pedig újonnan. Szerintem. -
Rhino666
addikt
LCD-től kiégne a szemem? Régen a CRT-re mondták ugyanezt, mégis 50Hz-es vibráló CRT-t néztem 8 éven keresztül és fél dioptriát (se) romlott a szemem. Amióta váltottam, ugyanúgy napi 6-8 órát ülök LCD előtt ha meló van, mégse romlott azóta se a látásom. Baromság. Háttérvilágítás nélkül meg sötétben nem is lehet olvasni, nem tudom miért pont ettől lenne jobb...
Majd kitalálnak valamit az e-Ink helyett, aztán az e-Ink lesz a nagy szemkifolyató...
[ Szerkesztve ]
-
RexpecT
addikt
válasz Rhino666 #121 üzenetére
Akkor könyvet sem szoktál olvasni?
Csak azért mert az ismerőseim akik látták már a könyvolvasóm(Kindle 3), mindegyikük azt mondta, hogy olyan a képe mintha egy könyvet nézne/olvasna.De nyilván ha neked jobban bejön, hogy 2 óra múlva kiég a szemed akkor nyugodtan olvass LCD-n.
Itt nem arról van szó elsősorban, hogy mekkora a felbontás, hanem arról, hogy van-e háttérvilágítás vagy nincs.
Van olyan, hogy valakinek nem jön be valami,de gondolom tisztában vagy vele, hogy ebben az esetben egy elhanyagolható csoporthoz tartozol.[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
ha csak az Amazont kritizálná, egy szavam sem lenne...
de micsoda fontoskodó, vészmadár végkövetkeztetés már az, h globálisan el kell utasítani az ebookot, amíg nem változtat az Amazon - miközben az égvilágon semmi nem kényszerít arra még Amazon olvasót használva sem, h elfogadd ezeket a feltételeket: szabadon rátölthetsz bármit, egyetlen pont sem kell, h érintsen a fölsoroltakból...
-
dabadab
titán
Azért a "fontoskodó vészmadár" is erős túlzás: gyakorlatilag az Amazon dolgait kritizálja, márpedig ma az Amazon messze-messze a legnagyobb ebook kiadó, az ő praktikái hatalmas hatással vannak az egész iparra - és ezek a praktikák sok esetben messze-messze nem túl megnyugtatóak.
DRM is theft
-
Degeczi
nagyúr
válasz alamuszi #116 üzenetére
ezt csak addig gondolod így, amíg nem ismered amiről beszélt...
amit fölsorolt az e-bookok ellen, azok egyike sem szükségszerű, magad döntöd el szabadon, akarsz-e pl. az Amazonnál vásárolni, egyébként semmi nem kötelez rá: szabadon töltesz föl az eszközödre azt, amit akarsz
egy ideje már kimondottan csak egy fontoskodó vészmadárnak tűnik sajnos a fazon
(pedig régebben még valamennyire tényleg szimpatikus volt) -
Degeczi
nagyúr
válasz Rhino666 #111 üzenetére
miután kipróbálsz egyet, és a gyakorlatban is látod, mit jelent az, h kategóriákkal jobb, természetesebb olvasásra az e-ink kijelző, mint az LCD (még beltérben is - szabadban, napfényről már nem is beszélve, persze), onnantól kezdve ez nem kérdés
csak ekkora a különbség azonos nagyításban
[ Szerkesztve ]
-
alamuszi
senior tag
Okosakat mondott ismét az Ős Hacker bácsi. Nagy arc. Sokszor igaza van, az öregnek remélem mihamarabb megint jön Magyarországra. Az utolsó előadása nagyon hasznos volt.
"Technológiai problémák nem fordulnak elő az Apple készülékeinél." - Ulkesh
-
lapa
veterán
ha neked ez a hobbid, akkor biztosan vannak működő megoldásaid. érdekelne hogyan töltesz fel egy notebook akkut 0-ról 100%-ra. ez mondjuk 50-80wh, 20v, 1a, 4 órán át.
engem nem elméletek érdekelnek, hanem működő megoldások. elméletben én is sok mindent megépítettem már, csak aztán meg kellett csinálni és az már nem volt olyan egyszerű.
szóval én nem akarok rajzok után túrni, hiszen neked biztos van legalább egy, áramtermelésre alkalmas eszközöd. gondoltam pár mondatban leírhatnád hogyan oldottad meg a dolgot.
ha pont nincs itthon se légkulcsom, se roncsautóm, akkor megszívtam? mondjuk egyiknek se sok köze van az áramtermeléshez, de a belsőégésű motor gőzre átállításának lépései érdekelnének, biztos jópofa dolog.
-
Stalker-2572
veterán
nincs ebben semmi pláne, thx for the haox emese....
All Black...
-
Nemtom, amiket én olvasok, azok txt, rtf, doc... stb... formátumban vannak... A jogvédő szervezetek elmehetnek a sunyiba
Mutogatni való hater díszpinty
-
Degeczi
nagyúr
két eset lehetséges:
- nálunk talán rövidebb a védettség
- nem jogtisztán van fönn a MEK-en sem (rengeteg ilyen anyag van, mostanában sok cikket lehet olvasni róla, h folyamatosan tűnnek el az anyagok onnan, mert csak most kezdtek neki a legalizálásnak, ill. érkeznek be a panaszok kiadóktól) -
Degeczi
nagyúr
válasz banhammer #105 üzenetére
a barlangban aligha lesz könyvespolcod - de úgysem lenne rá mit rakni, nem a nehéz könyveket fogod magaddal cipelni menekülés közben
ekönyv olvasón ráadásul a teljes könyvtárad viheted magaddal, csak az eszköz élettartama korlátoz, nem a konnektor: most is sokan használnak napelemes töltőt ilyen célokra (az e-ink kijelzős olvasók fogyasztása annyira alacsony, h egy hónap körüli az üzemidejük, nem sűrűn van töltésre sem szükség)
-
banhammer
veterán
Valahogy jobban megbízom egy könyvben ami a polcomon van, mint egy megfoghatatlan külön (speciális) eszközzel olvasható fájlban.
Egy barlangban a III. Világháború után a tűz fényénél elég bajosan lehet e-könyvet olvasni.
\m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/
-
Polllen
nagyúr
válasz Rhino666 #101 üzenetére
Környezetvédelemmel picit necc példálózni, hiszen kell egy e-reader...
Amúgy én a kindle 3-n eddig csak MEK-ről olvastam könyvet, uh én inkább nem óvakodóm tőle... +Mo-n megoldják ezt a problémát a kiadók a nulla kínálattal...
Itt olvastam lentebb, hogy gebasz volt az 1984-gyel... az hogy lehet, hogy egy kiadónak nem volt joga terjeszteni, amikor elméletileg már nem védi semmilyen szerzői jog... (itthon biztosan nem)
hunbiEgy poszt-apokaliptikus világban nem az lesz a fő gond, hogy hogyan termeljünk elektromos áramot, hiszen ipar nélkül ígyis-úgyis el fognak tűnni az elektronikus vackok idővel. Sokkal inkább puskára, kardra és élelemre lesz szükség.
[ Szerkesztve ]
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
Degeczi
nagyúr
válasz #95561216 #100 üzenetére
pláne fekvő A3-ra tördelt oldalt...
egy oldalon van durván 50 sor, amire nyomtatott A4-en, vagy fekvő A3-on van kb. 25 cm, azaz 5 mm körüli egy sor. Erre egy 3.7" kijelzőn jut 4.5 cm, azaz 9 tized mm körül jut egy sorra (nem betűre, arra még kevesebb), pixelben is kb. ennyi
-
Rhino666
addikt
Ez elmebeteg. Vagy csak utálja a fákat...
-
kovy79
őstag
Nem az én kis 1terányi adatom itt a kérdés, hanem a világ mindenféle ismerete, amik ki tudja hol tárolódnak elektronikus formában. Igazából eddig a civilizált ember eddig összegyűlt ismereteiről volt szó. Az meg nem nálam van tárolva.
(#95) Degeczi, egyetértek. Mármint, hogy nem tudjuk, mit hoz a jövő.
(#98) hunbi, ez mind tök jó, én is sokat gondolkoztam azon, mi lenne, ha Robinson Crusoe-t kellene játszani, de itt most olyan technikai kütyükről van szó, amikben milliárdnyi tranzisztor van és nagyon érzékenyek a legapróbb környezeti változásokra is.
[ Szerkesztve ]
''ha annyira NAGY hozzáértő vagy akkor azt is tudnod kell(ene) , hogy a 9550 ugyanaz mint a 9700-as!'' by bandika2006
-
hunbi
tag
Fesszabájzó, tápokból egyéb szemétből bugázható.
Tűrés? lehet folyadék dugattyús rendszer, vagy membrános, de nézz szét a neten találsz elég rajzot!
Vagy mondok jobbat! A legtöbb levegős cucc módosítás nélkül megy gőzzel is jó darabon, úgymint légkulcs, levegős csiszoló, légkalapács, előhalászom az egyik roncsot a garázsból, te meg túrhatsz a szeméttelepen, és nem kell építened gőzgépet! Sima robbanómotorokat is könnyen át lehet alakítani, hogy gőzzel menjen csak hamar szétenné őket a rozsda. De robbanómotort lehet táplálni fagázzal is...De nem spammolom szét a helyet, inkább elárulom, hogy ez a hobbim, nem fogsz megfogni.
[ Szerkesztve ]
-
hunbi
tag
"Mi lesz az adatokkal, amik esetleg nem a mobil eszközökön tárolódnak? Mert itt ugyebár arról volt szó. Az információról és annak tárolásáról."
Fogod a keveset evős notit belerakod a dvdt.
Ha vinyó akkor közbeiktatsz egy usb-ide vagy usb-sata átalakítót. Ez esetben már bonyolódnak viszont a bajok mert többféle feszültséget kell biztosítanod. -
Degeczi
nagyúr
eddig egy fejlődő, előre haladó világban dúltak háborúk, de közben a rend nagyjából fönnmaradt, a tudás tisztelete is (de így is voltak könyvégetések)
ha azonban fölkészületlenül éri a jelenlegi világot az olajhiány, az ott beálló hirtelen visszafejlődésben minden elképzelhető - amire nem igazán lesznek érvényesek az eddigi tapasztalatok...
-
hunbi
tag
Az áram termelését írtam megoldhatónak, nem a tárolást . Ha az akku kinyiffan akkor a készülék nem élte túl. hehe
De válaszolok.
Igen a dinamó az teljesen működő dolog, ha akkumlátorunk sincs akkor ideális lehet mondjuk víz helyzeti energiáját használni energiatárolásra és egy kezdetleges turbinát (teszla turbina cdlemezekből, de lehet sima vizimalomkerék szerű cuccot is használni) használni a dinamó forgatására. Az elrendezés előnye, hogy egy csappal lehet az áramforrás feszültségét szabályozni. Lehet rézdarabokat és vasdarabokat növényi részekből készített savba merítve "elemet" készíteni. De egy primitív gőzgép előállítása is megoldható gyakorlatilag szemétből... -
kovy79
őstag
Mi lesz az adatokkal, amik esetleg nem a mobil eszközökön tárolódnak? Mert itt ugyebár arról volt szó. Az információról és annak tárolásáról.
(#91) ntomka, nem logika, csak még nincs arról tapasztalat, hogy mi lesz egy világméretű IT-összeomlás/információvesztés alkalmával? Azért a papír alapú tárolásról, illetve annak hányattatott körülményeket való túléléséről már van nem kevés tapasztalat.
Nem török pálcát semmi felett, de minden éremnek két oldala van.
(#78) dabadab, egy korral későbbi, tehát a sötét középkorból ránk maradt könyvekre céloztam. Persze a legsötétebb korokban úgy védték őket, mint a saját szemük fényüket, de mégis csak természetes anyagok, amik évszázadok folyamán ránk maradtak. Az arab másolókat nem kell felhozni, tudod jól, hogy egész könyvtárak maradtak ránk, amik életkora közel van az 500 évhez.
Egyébként engem nem kell győzködnöd, értem az álláspontodat, el is fogadom, de nem értek vele teljesen egyet.
[ Szerkesztve ]
''ha annyira NAGY hozzáértő vagy akkor azt is tudnod kell(ene) , hogy a 9550 ugyanaz mint a 9700-as!'' by bandika2006
-
NathanCullen
senior tag
válasz Rickazoid #87 üzenetére
De igazából A4-es álló oldal 12-es betűmérettel még olvasható álló nézetben is 3,7"-on, bár a betűk már kicsik és a formáik úgy már nem épp szépek.
Akkor gondold el még kisebb kijelzőn, ráadásul nem mindenkinek jó a szeme. Ezért jó a sortördelés és betűméret állítás, megadott betűmérethez az optimális sortörést állítja be álló formátumban is. De ha nem lenne igény rá, akkor ki sem találták volna...
Senki nem mondta, hogy PDF-t nem lehet olvasni telefonon. Lehet. Nagyobb kijelzőn nagyítás nélkül is. De sortöréssel és méret állítással sokkal optimálisabb...
Használtam már iPhone-t és iPad-et is Media Markt-ban, tehát ne jöjjön senki se ezzel. - fcsabika1
-
hunbi
tag
"(#76) spirit007, valamint tedd hozzá, hogy áram nélkül mit csinál az ember az azt igénylő cuccokkal? Nehezéknek használhatja max, hogy a papírt ne fújja el a szél. "
A mai (illetve a későbbiekben majd még inkább) mobil eszközök működtetéséhez szükséges energiát még posztapokaliptikus állapotok mellett is elő lehet állítani házilag. (Ha maguk az eszközök túlélik addig.)
-
Rickazoid
addikt
Mért ne alapoznék fekvő formátumú kijelzőre? Egy 3,7"-os kijelzőn máshogy bajos lenne bármit olvasni, de ha már eleve támogatja, mért ne használnám úgy? De 7"-on már az álló nézet sem jelenthet gondot. De igazából A4-es álló oldal 12-es betűmérettel még olvasható álló nézetben is 3,7"-on, bár a betűk már kicsik és a formáik úgy már nem épp szépek.
Egyébként A3-as formátumot is látok egy 3,7"-os fekvő kijelzőn oldalhoz igazítva (épp most ellenőriztem le), magyarul nem kell belenagyítani és szimplán kartávolságban kell tartanom a telefont, ahogy az természetes. De még egy A3-as fekvő tájolású PDF-et is látok kb. 25 centiről, arányosan nagyobb kijelzőnél pedig értelem szerűen arányosan távolabbról is látható ugyan így, de A4-nél azért nagyobb a szöveg, tehát ott nem lehetnek olvashatósági gondok, ha a kezedben akarod fogni az eszközt és nem 2 méterre az asztalra téve.(#71) dabadab: látom és olvasni is tudom a sorokat, 12-es betűmérettel nagyjából 23-at egy kijelzőn, fekvő tájolású dokumentumnál kb. 33-at, 10-es betűmérettel pedig 28-at, illetve fekvőnél már nehezebb olvasni kartávolságból, mert összefolynak a sorok, de 25 centiről még így is olvashatóan látszik kb. 40 sor. De mivel olvasásra szánt dokumentumnál az álló nézet a legvalószínűbb, így ki tudom jelenteni, hogy belenagyítás nélkül olvasható egy kicsi kijelzőn is egy PDF dokumentum, nagyobb kijelzőn pedig azonos felbontás mellett is nagyobbak lesznek a betűk. Beszúrhatnék egy képernyőképet a telefonomról, hogy mire gondolok, de ezt elég könnyű leellenőrizni enélkül is.
Erkölcstelen csíkot húzni a másik krumplifőzelékébe csak azért, hogy legyen egy szünet.
-
lapa
veterán
szerencsére a lényeges könyvek nem azoknál vannak, akik a tüzelőt látják bennük. a kretén összes meg legalább meleget ad, ja.
@dabadab: gutentág óta minden egyes példányban ugyanaz van. ha akarom bescannelem azt az egyet és felrakom az interwebre. vagy odaadom az araboknak.
a tudást megőrzi, hogy alkalomadtán újra fel lehessen építeni belőle valami jó kis szaftos kapitalizmust vagy ilyesmit.
persze a mostani világrend úgyse fog beborulni, mert annyira, de annyira profin nyomjuk.
[ Szerkesztve ]
-
NathanCullen
senior tag
Egy könyv abban biztosan jobb információhordozó, hogy nem kell külön eszköz az információ kinyeréséhez, csak az adott nyelv amivel olvasható. Ellenben mondjuk egy pendrive önmagában nem tud információt átadni az embernek, erre külön eszköz kell, amely az infot megjeleníti.
Ettől függetlenül, ha nincs az ember, mind a kettő használhatatlanná válik. Egy könyv pedig az ember és a nyelv nélkül már nem lesz kiolvasható. Az elektronikus információt is biztonságban tartják az utókor számára, igencsak fejlett eszközökkel... De ugyanúgy megtalálhatóak a mai kor teljes tudása papír formában is és ezeket is őrzik.
Használtam már iPhone-t és iPad-et is Media Markt-ban, tehát ne jöjjön senki se ezzel. - fcsabika1
-
dabadab
titán
válasz spirit007 #76 üzenetére
"Pár éve egy ócska parasztház padlásán 1889-es kiadású "Kossuth halála" c. könyvet találtam 1 cm porral befedve, teljesen olvasható állapotban."
És szerinted hány darab maradt meg mára az akkor kiadott X db-ból?... Vagy a könyveknél úgy számoljuk az élettartamot, hogy vesszük a best case eseteket, digitális médiánál meg a worst case-t?...
DRM is theft
-
Alchemist
addikt
Stallman elfelejti, hogy a védelmek, korlátozások szinte kiabálnak azért, hogy törjék fel, hágják át őket... hire a cracker! és mindez bizsergetően izgalmassá is teszi az egészet.
(aki meg engedelmes birka fogyasztóként viselkedik, ne csodálkozzon, hogy áldozati báránynak nézik )Éppen olvasok egy érdekes könyvet az antigravitációról... képtelen vagyok lerakni.
-
hunbi
tag
Mondjuk egy olyan adattároló cucc nem ártana aminél nem kell azon aggódni, hogy meddig marad olvasható. CD DVD simán álltában is képes kinyiffanni, tapasztalat. HDD pedig elvileg szintén nem időtálló archiválási szempontból, csak ha időnként frissítve van. <- ez mondjuk csak hallomás.
-
Degeczi
nagyúr
válasz spirit007 #76 üzenetére
miért kellene egy vinyónak 100 év múlva is működnie?
azt a számodra fontos néhány GB-ot kell csak átmásolnod vmi éppen aktuális adathordozóra, ami néhány perc alatt megvanha összeomlik a civilizációnk, akkor ezt valóban nem lesz, aki megtegye, igaz - de ennél nagyobb gondunk is lesz akkor, és a mai papíralapú dolgok sem fognak sokáig élni, mert lényegükből adódóan jól égnek, és az bizony nagyon fontos lesz egy olyan világban
(de mint már más is említette, rengeteg mai könyv már pár év, sőt, pár hónap után sincs éppen korrekt állapotban, normál tárolás/kezelés mellett sem, Mad Max világa nélkül is...)
-
dabadab
titán
"Rengeteg könyv átélt sok "civilizálatlan" korszakot"
Mire gondolsz? Mert ami az ókorból a sötét középkort túlélte (és így hirtelen más példa nem jut eszembe arról, hogy könyvek túléltek valamiféle civilizálatlan időszakot), az egyrészt semmiképpen sem lehetett papír, mert azt Európában csak később kezdték alkalmazni, másrészt meg ezek a könyvek általában nem fizikai valójukban élték túl ezt az időszakot, hanem úgy, hogy a nagyon is civilizált arabok lemásolták őket.
DRM is theft
-
kovy79
őstag
Rengeteg könyv átélt sok "civilizálatlan" korszakot, namár most nem vagyok biztos abban, hogy egy akár viszonylagosan biztonságosnak ítélt helyen tárolt IT infrastruktúra hogy viselkedik majd egy "neadj isten" pl nagy sugárzással járó katasztrófa esetén.
Tudom, nem tudhatom pontosan, ahogy ti sem, mivel még nem volt rá precedens.
Valóban, a papír nem túl ellenálló, de a flash alapú tárolókra sem jelenthető ez ki és ha nincs civilizáció, az is baxhatja.
Ahogy lapa fogalmazott: meglátjuk.(#76) spirit007, valamint tedd hozzá, hogy áram nélkül mit csinál az ember az azt igénylő cuccokkal? Nehezéknek használhatja max, hogy a papírt ne fújja el a szél.
[ Szerkesztve ]
-
spirit007
senior tag
"ez így elég merész. egy könyv élettartama mondjuk 100+ év, az ebook olvasód meg elhullik 5 éven belül. persze lesz majd másik, meg áram is mindig jönni fog a falból meg a víz"
Ez így van.
A nyomtatott könyv tartósságát -egyelőre- semmilyen digitális média nem éri el.Pár éve egy ócska parasztház padlásán 1889-es kiadású "Kossuth halála" c. könyvet találtam 1 cm porral befedve, teljesen olvasható állapotban.
Mi lesz 100-120 év múlva egy padlásra fel**szott vincsiből , vagy egy CD lemezből ???
Télen -20 fok ,nyáron +50...
Miközben normál üzemi körülmények között válnak olvashatatlanná az optikai lemezek 7-8 év után, a szimpla kondik meg 5-6 éves korukban kiszáradnak?
Semmi. -
hunbi
tag
válasz Rickazoid #63 üzenetére
"Biztos bennem van a hiba, én csinálok valamit rosszul, hogy kijelzőtől függetlenül látom a teljes oldalát egy PDF-nek, kitölti a kijelzőt, ha akarom és csak görgetni kell lefelé (oldalra nem), ami egyben az oldalak közti váltást is megoldja, tehát még kényelmesebb is, mintha "lapozni" kéne."
Itt azt próbálják neked elmagyarázni, hogy lehet megjeleníteni egy egész oldalt, de kis kijelzőn így túl kicsik lesznek a betűk a kényelmes olvasáshoz. A kis kijelző pedig mobil eszköznél jelenleg alapkövetelmény.
Persze lehetne a pdf a5 vagy a6 méretre formázva és ekkor minden működhetne is. De minek a kezünket megkötni a technológiával ha fel is szabadíthatjuk magunkat vele?! - Csak hogy visszautaljak a cikkre.-
-
-
dabadab
titán
-
Degeczi
nagyúr
az ekönyveket sosem kizárólag csak az eszközön tárolja az ember (azon eleve nem praktikus pl. rendszerezni) - ugyanúgy, mint ahogy egy MP3 gyűjteményt sem kizárólag a hordozható játékoson tárolsz...
ennélfogva az eszköz élettartama tényleg lényegtelen, az elektronikus archiválás a fontos - ami pedig sokkal könnyebben megoldható, mint a papíralapúak esetén!
(pár GB-on egy teljes könyvtár elfér - éppenséggel ez is az ekönyv olvasó előnye: minden könyved ott lehet nálad, ami csak érdekel, bárhol/bármikor utánanézhetsz vminek)de ha az olajkorszak után tényleg az ókorba süllyednénk vissza, sajnos a papíralapú könyvek élettartama sem lesz jobb
-
lapa
veterán
nyilvánvaló volt, hogy hülyének leszek nézve. majd pár évtized múlva térjünk erre vissza. addig is gondolatébresztőnek megfelel. nyilván meg lehet cáfolni minden egyes érvet amit felhoztatok, de nem áll szándékomban most harcolni ezen.
nem azt mondom, hogy nincs ebook gyűjteményem itthon. csak tudom, hogy a dicső civilizáció nélkül kitörölhetem vele (sem). csak annyit akartam jelezni, hogy aki az ebookot egy lapon említi a könyvvel, az szerintem értékrendileg nem az igazi. nyilván jó oka van erre mert jön a csapból az internet, de attól még nem az igazi.
szerintem.
-
Degeczi
nagyúr
válasz Rickazoid #63 üzenetére
ott hibázol, h kizárólag az előtted lévő, fekvő formátumú képernyőre alapozol, amin kifér egy állóra tördelt PDF teljes szélessége, ezért elég a függőleges görgetés - de próbálj már meg végre másfajta, hordozható eszközt is elképzelni!
ha álló az olvasó is (legyen az ekönyv, vagy akár telefon), akkor a hibás föltevéseddel szemben egyáltalán nem "irreleváns" a kijelzője mérete: ha olvasható méretben akarod megjeleníteni az oldalt, értelemszerűen muszáj belenagyítani - akkor pedig már vízszintesen is kell görgetni...
mert nem "kijelzőtől függetlenül" látod most sem, csak egyszerűen elég széles az előtted lévő képernyő...
de pl. egy pár zollos mobilkijelzőre hiába teszed akár elforgatva is a PDF-et, akkor is olvashatatlanul kicsi lenne még a hosszabb oldal mentén is -
Angel1981
veterán
"Egy olyan korban, melyben a vállalatok vezetik a kormányokat és írják a törvényeket, minden technikai előrelépés lehetőség a vállalatok számára, hogy újabb korlátozásokat vessenek ki az emberekre. A technológiák a javunkat is szolgálhatnák, mégis inkább arra használják őket, hogy leláncoljanak bennünket”
Zseniális eszmefuttatás!
-
dabadab
titán
"egy könyv élettartama mondjuk 100+ év"
Vagy -10 év - vannak olyan kiadások, amik gyakorlatilag az első olvasáskor dezintegrálják magukat. Persze, vannak olyan kiadásokból olyanok példányok, amik sokáig húzzák, de csak a könyvek elenyésző része éri meg a száz éves kort.
"az ebook olvasód meg elhullik 5 éven belül."
Gondolom nem szükséges nagyon ecsetelnem, hogy nem muszáj az ebookot egyetlen példányban, csak az olvasón tárolni.
Egyébként a legrégebbi ebook talán a Project Gutenberg első file-ja, 1971-ből, ami egyrészt továbbra is létezik és nagyságrendekkel könnyebben hozzáférhető, mint bármelyik tetszőleges, 1971-ben kiadott könyv.[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
Lenry
félisten
a könyvek azért maradtak meg 100 meg 1000 éveken át, mert erre kijelölt célszemélyek erre kijelölt helyeken őrizték, az olvasás tudását pedig továbbadták, hogy a későbbi korok is dekódolni tudják.
mi akadályoz meg bárkit is abban, hogy elektronikus eszközökkel tegye ugyanezt?
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
Rickazoid
addikt
Nem feltétlenül. A könyv koncepciója a tudás hosszútávú megőrzése, a digitális koré pedig a kereshető és azonnal hozzáférhető tudás. Lényegében a veszély mindig meglesz, hogy egyszer csak eltűnik a technológia egy világméretű katasztrófa után, de ma amilyen szinten állunk, egy ehhez szükséges katasztrófa (mondjuk egy nukleáris világháború) a könyvek jó részét is eltörölné, mindent lehetne elölről kezdeni. Viszont ha ilyen katasztrófa nem következik be, tehát semmi nem akasztja meg a technológiai és informatikai fejlődést, akkor a digitális tudás nemhogy pár száz vagy ezer, de több százezer évig is fennmaradhat, hisz a régebbi formátumokat mindig át lehet majd konvertálni az újabbakba vagy lehet emulálni, esetleg virtualizálni a nekik szükséges környezetet.
Erkölcstelen csíkot húzni a másik krumplifőzelékébe csak azért, hogy legyen egy szünet.
-
lapa
veterán
ez így elég merész. egy könyv élettartama mondjuk 100+ év, az ebook olvasód meg elhullik 5 éven belül. persze lesz majd másik, meg áram is mindig jönni fog a falból meg a víz.
tényleg az lesz, hogy minden tudásunkat elveszítjük 50 éven belül. a könyv egyike volt azon kevés dolgoknak, amik bizonyítottan képesek voltak értéket megőrizni generációkon át. most ezt jófejségből meg hatékonyságból lebontjuk, még az emlékét is kitöröljük mindannak, amit sikerült a bolygó félholtra verésével előállítanunk. csak gratulálni tudok.
"a negyedik vh-t botokkal és kövekkel fogják vívni."
-
Rickazoid
addikt
"ha egyszer álló az eszköz, "csak lefelé görgetni" kizárólag akkor elég, ha van annyira széles, h a megjelenített oldal vízszintes görgetés nélkül is teljes szélességében ráfér - viszont ha egyszer ráfért a teljes szélesség, az azt jelenti, h a tördelésnek megfelelő méretű, vagyis A4 oldalon nézed..."
He? Ekkora baromságot sosem olvastam még.Biztos bennem van a hiba, én csinálok valamit rosszul, hogy kijelzőtől függetlenül látom a teljes oldalát egy PDF-nek, kitölti a kijelzőt, ha akarom és csak görgetni kell lefelé (oldalra nem), ami egyben az oldalak közti váltást is megoldja, tehát még kényelmesebb is, mintha "lapozni" kéne.
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz Rickazoid #59 üzenetére
legalább gondold végig, mit írsz!
ha egyszer álló az eszköz, "csak lefelé görgetni" kizárólag akkor elég, ha van annyira széles, h a megjelenített oldal vízszintes görgetés nélkül is teljes szélességében ráfér - viszont ha egyszer ráfért a teljes szélesség, az azt jelenti, h a tördelésnek megfelelő méretű, vagyis A4 oldalon nézed...
ha kicsi, hordozható az eszköz, akkor vagy
- két dimenzióban kell görgetni
- vagy elforgatni kell az eszközt, h a szélesebb oldalán mutassa a PDF keskenyebb oldalát (de persze ez is csak egy bizonyos méretig jó),
ám ezek egyike sem használható hosszú távon, csak vészmegoldásként jóa könyolvasás sosem arról szólt, h kicsi kukucska ablakot görgetsz az oldalak fölött (az a mikrofilm), ezért alkalmatlan e-booknak a fix tördelésű PDF
új formátumot pedig nem kell keresgetni: a legtöbb újratördelhető anyagot pl. a Calibre-vel (de akár az Amazon automata konvertálójával is) föl lehet tölteni Kindle-re
(és mint elhangzott, az e-könyv olvasók natív formátuma is tipikusan egy konténerbe tett HTML, mert az ideális ilyen célra) -
dabadab
titán
válasz Rickazoid #59 üzenetére
Mi értelme egy fix oldalméretre szabott formátumnak egy olyan környezetben, ahol a kijelzők oldalaránya sem fix, a mérete pláne nem, ráadásul alapvetően nem oldalorientált megjelenítésre használják őket?
Ha meg szerinted a nagyítás ugyanaz, mint a betűméret állítás, akkor meg végképp nem tudom, hogy mit gondoljak. Hogy a fenébe pótolná a betűméret nagyítását egy olyan megoldás, amikor egy egész sor sem látszik? Vagy a csökkentését egy olyan megoldás, amitől lesz egy csomó kihasználatlanul üres terület oldalt?...
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
-
Rickazoid
addikt
Továbbra is fenntartom, hogy csak e-book olvasón lehet alkalmatlan. A fizikai méret irreleváns, telefontól PC-ig mindenen könnyedén használható és minden körülmények között kényelmesen olvasható, nincs szükség újratördelésre, csak lefelé kell görgetni, amit csak az e-book olvasó nem tud. De felhozhattam volna az ODF-et is, az ráadásul újratördelhető, az olvasásához szükséges program meg kijön 1 MB-ból (Androidra 105 kB).
(#53) dabadab: betűméret állítás nincs, de a nagyítási lehetőség kárpótol, kijelzőhöz igazítva olvasható, fektetett kijelzőhöz igazítva meg főleg. De mint írtam, ha mindenképp kell újratördelés, az ODF alkalmas rá.
-
kovy79
őstag
Tudod, van olyan dolog, ami megfizethetetlen és természetesen sokan ragaszkodnak eme dolgokhoz.
(#52) NathanCullen, persze, én soha nem vontam kétségbe az e-nyomtatványok létjogosultságát, valamint előnyeit és nem is ítélem el azokat, akiknek már csak e-book-juk van/e-book-ot vesznek. Mint említettem: ízlések és pofonok...
[ Szerkesztve ]
-
NathanCullen
senior tag
vagyis egy hordozható méretű eszközön mindenképpen újra kell tördelni az anyagot, ezért bukta a PDF ilyesmire
Ez egyértelmű, így van! Még egy Java-s könyvolvasó program is képes tördelni a 2" körüli kijelzőkre a szöveget. Nem nagyítani kell egy szövegen, hanem a betű méretet növelni.
[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
válasz Szten Márs #44 üzenetére
Pedig sajnos rendkivul gyakori, ugy tiz eve kapta ra a kiadok, aztan lassan alig lehetett kapni nem "masolasvedett" CD-t - en ekkoriban szoktam le arrol, hogy CD-t vegyek.
DRM is theft
-
NathanCullen
senior tag
és Linux meg nyilt forráskód istenítéstől hülyét kapok.
főként azzal van bajom, hogy erőszakosan, "hittérítő" módszerekkel próbálja rávenni a népet, h Linuxozzanak.
Hogy jött ide a Linux?
-
Degeczi
nagyúr
válasz Rickazoid #49 üzenetére
a legtöbb PDF A4-re van tördelve - márpedig akkora e-könyv olvasó csak telepített célra lenne jó
vagyis egy hordozható méretű eszközön mindenképpen újra kell tördelni az anyagot, ezért bukta a PDF ilyesmire (mindegy, milyen a frissítése: belenagyítással bohóckodva nem lehet könyvet olvasni hosszú távon, az csak kényszermegoldás)
-
dabadab
titán
válasz Rickazoid #43 üzenetére
Legalabb probalj ki egy ebook readert egy kicsit, mielott megmagyarazod a dolgokat azoknak, akiknek konkret tapasztalatuk van az ugyben: a pdf tenyleg csak szenvedes, foleg, hogy alapvetoen allo helyzetben valo hasznalatra tervezik oket (meg egyebkent is az a kenyelmes), meg a fontmeret allitas igy teljesen kiesik. A pdf tenyleg alkalmatlan ebook formatumnak, nem az ebook readerek konkret technikai korlatai, hanem a pdf alapveto koncepcioja miatt. Abszolut nem veletlen, hogy a weboldalak is html-ben vannak (az epub is gyakorlatilag html), nem pdf-ben.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
NathanCullen
senior tag
a nyomtatott "hús-vér" könyvnél soha nem lesz jobb egy e-book.
Nem az a lényeg, hogy jobb-e vagy sem. Persze, hogy egy jól kidolgozott gyönyörű borítóval megáldott könyvet nem tud pótolni egy kijelző. De ha pl. telefonon megvannak az embernek azok a könyvek, amelyek papíron is, akkor kocsiban várakozva vagy bárhol előkaphatja és olvashatja tovább a könyvet, amit otthon elkezdett. Telefon pedig általában mindig van az embernél. Ilyen esetekben ideális egy elektronikus formáju könyv.
-
Debians
tag
Igen, én is elgondolkoztam ezen, hogy milyen zseniálisan csinálják. Volt, hogy elkapott a kísértés, hogy beállok az ő oldalukra és a magam módján én is lehúzzam az embereket (aki hülye az így járt alapon) de én ezt nem teszem... Nem adom el a lelkem.
Egyszer a Windows és a DRM is elbukik... csak idő kérdése. És tudod, hogy mennyi IP cím van még? S hány openproxy?
-
Rickazoid
addikt
Ebből szerintem nem az következik, hogy a PDF alkalmatlan, hanem hogy az e-book olvasók alkalmatlanok a feladatra ma még, részben az alkalmazott technológia akadályai miatt. Ha jó lenne az e-Ink kijelző képfrissítése, minden működhetne úgy, ahogy kell, nem kéne a formátumokkal játszani. Nézz meg bármilyen nem e-Ink kijelzőn való olvasásra szánt dokumentumot egy nem e-Ink kijelzőn, sosem ütközhetsz olvashatósági akadályokba (a Napfényt kivéve) vagy kényelmetlenségbe a formátum miatt. Tehát az e-book olvasó egyetlen előnye az e-Ink kijelző, de az a technológia gyakorlatilag kész sincs még. De ha ettől elvonatkoztatunk, akkor nincs semmi hátránya a PDF-nek sem. Magyarul a PDF alkalmatlanságát te azzal igazoltad, hogy olyan eszközön nem tudná ellátni a feladatát, amit eleve arra terveztek, hogy semmi egyéb formátum ne legyen alkalmazható vele, ráadásul egy igen korai, szinte kezdetleges, nem végleges technológiára épül, ami rendkívüli módon behatárolja a képességeit. De ilyen határok nélkül már értelmetlen lenne bármilyen egyedi formátum is, illetve kizárólag a nagy cégek és kiadók érdekeit szolgálhatná csak.
-
kovy79
őstag
-
Degeczi
nagyúr
PDF doksi nem, de regény jellegű szöveg már éppenhogy jobb e-könyv olvasón!
pl. roppant kényelmesen szótárazható (elég a kurzort rávinni az adott szóra), jegyzetelhető, számtalan könyvjelzővel látható el, kereshető, automatikusan megjegyzi hol tartottál, és e-ink kijelző esetén az oldalak minősége is a nyomtatott változatok szintjén van
(az LCD persze felejtős ilyen célra, hosszú távú olvasásra), a lapozás félkézzel is kényelmes (pl. tömegközlekedésben is jól használható, ha a másik kézzel kapaszkodsz)[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz Rickazoid #43 üzenetére
próbálj ki egy ekönyv olvasót: scrollozás e-ink kijelzőn nem játszik, mert bő tizedmp-ekben mérhető a képváltása (és a jó minőséghez egyébként is teljesen törölni kell először),
ezért belenagyítva is csak lapozni lehet (ráadásul olyankor az álló formátumú PDF az álló formátumú eszközön fektetve jelenik meg, mert úgy szélesebb a kijelző - úgy pedig használni is kényelmetlen) = muszáj újratördelni a jól használható olvasáshoz -
misx
senior tag
Magazin még okés PDF-ben, de könyv (főleg regény) jobb papíron, mint egy kis kijelzőn. Én is most rákaptam az olvasásra, rendeltem is néhány sci-fi könyvet, köztük a Metró 2033-at. Olyan jó friss faforgács illata volt, ami egy PDF-nek soha nem lesz!
-
Rickazoid
addikt
Nem tudom milyen egy könyolvasó képernyője, de nincs olyan képernyő, ami egy 840*480-as felbontás felett ne boldogulna egy PDF szövegével, ugyanis a szöveg, pontosabban az oldal tetszés szerint nagyítható PDF esetében is (ne olyan PDF-ből indulj ki, amibe a szöveget szkennelték és képként illesztették be és emiatt nagy is lesz, meg nagyítani sem lehet), kitölthető vele az oldal, így csak lefelé kell görgetni, ha meg normális a mérete a kijelzőnek, még gyengébb szemekkel is lehet látni, függetlenül az oldal tájolásától, bár könyveknél úgyis álló formátumú és nem is apró betűkkel íródott. Szóval újratördelésre nincs szükség igazából, csak az oldalt kell a kijelzőhöz igazítani, illetve alkalmazni egy minimum formázást, ami biztosan jó.
(#42) dabadab:
"Akkor ezek szerint az Ubuntun futó Firefoxom nem is létezik, így nem is tudtam válaszolni"
Persze van kivétel és adott feltételek mellett működik is, de úgy értettem, hogy globálisan lenne képtelenség ezt ma kivitelezni, hogy minden szoftver nyílt forráskódú legyen.[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
válasz Rickazoid #11 üzenetére
"Soha nem is értettem, hogy miért jó (a felhasználóknak) az e-book, amikor van mondjuk PDF a világon."
Ez így elég konfúz kérdés, mert egy csomó e-book pdf eleve pdf.
Van az a kérdés, hogy miért jó pl. az epub, ha van pdf: azért, mert a pdf alapvetően fix oldalelrendezésben gondolkozik, az epub meg csak a struktúrát adja meg, így egyszerűbb átformázni az olvasó méreteinek és a user igényeinek figyelembevételével.A másik kérdés meg az, hogy minek jó a DRM (amit pdf-re is rá lehet rakni): semmire. Nem az, hogy a usernek semmire se jó, de a kiadóknak se, mert mindegyik agyon van törve.
Egyébként RMS egyre öregszik, vagy nem tudom: egyrészt a DRM szó vagy valami hasonló nem is szerepel a szösszenetében, pedig azzal van baja, nem az ebookokkal általában, másrészt meg a különféle pénzelosztó amechanizmusokat nem feltétlenül neki kellene kitalálnia, mert... hát mert nem az a szakterülete.
(#38) lordfreyr: "Ez egy idealista felfogás, ami ma nem valósítható meg"
Akkor ezek szerint az Ubuntun futó Firefoxom nem is létezik, így nem is tudtam válaszolni
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
Degeczi
nagyúr
válasz Rickazoid #11 üzenetére
"Soha nem is értettem, hogy miért jó (a felhasználóknak) az e-book, amikor van mondjuk PDF a világon"
mert ezek szerint még nem használtál ekönyv olvasót...
a PDF erre alkalmatlan sajnos, mert egy adott oldalméretre fixen tördelt, míg a könyvolvasó eszközök képernyőmérete teljesen egyedi (és persze a válaszott betűméret pedig már nem is eszköz-, hanem felhasználófüggő), így csak olyan formátum illeszkedik jól hozzájuk, ahol nincs ilyen megkötés, és szabadon/könnyen újratördelhető
-
Penge_4
veterán
válasz Szten Márs #39 üzenetére
"Most ha veszek egy CD-t, ugyanúgy használhatom bármilyen CD lejátszón, mint régebben a magnókazettát."
Nem mindet. Nem egy olyan gyárival találkoztam már, amiben mindenféle player.exe fájlokkal volt megoldva a másolásvédelem és szerencsétlen ember nem tudta lejátszani az asztali lejátszóján. Régen csak simán rajta voltak a sávok, amiket a .cda kiterjesztésű indexfájlon keresztül le lehetett rippelni. Ma már egyre kevesebbnél van így.
[ Szerkesztve ]
-
Rickazoid
addikt
Rossz nyomon jársz. Az alapötlete a nyílt kódnak az, hogy bárki beszállhat a fejlesztésbe, hozzáadhatja az ötleteit, tapasztalatait, fejlesztheti, javíthatja, tesztelheti, átnézheti a kódot hibákat keresve, stb., magyarul sokkal közelebb áll ez a módszer a közösségi igények kielégítéséhez, mint a zárt kódú fejlesztés, ami sokkal inkább mesterségesen keltett igényekre válaszol, illetve azokat gerjeszti, a fejlesztés fokozatosan adagolt, vagy akár le is állított, de minden szempontból kevésbé hatékony. A nyílt kódnak az lenne a lényege, hogy a fejlesztők együtt működjenek, egymás munkáját segítsék és egészítsék ki. Ez egy idealista felfogás, ami ma nem valósítható meg, ezért létezik a zárt forráskód. A pénz a nyílt kód esetében nem a szoftver eladásából van, hanem a szoftver támogatásából, a technikai segítségnyújtásból és a rá épülő egyéb szolgáltatásokból, lényegében ezeket veszed meg, nem a szoftvert. Bárki ezt nem képes lemásolni kis módosítással.
A szerzői jognak viszont ehhez semmi köze, lehet nem tudsz róla, de a nyílt kódnak is van tulajdonosa, akit megillet ez a jog, és ha szerződést rendel a szoftveréhez, akkor csak a szerződés keretein belül maradva használhatod fel a szoftvert és a forrást, ha attól eltérsz, perelhetővé válsz és ha perelnek, nem fogod megúszni sem. A szellemi tulajdon tehát nem válik közössé, csak épp mindenki számára hozzáférhetővé válik a termék, mintha közös lenne, de nem tehetsz meg akármit vele.
A vállalkozással nem értem mit akarsz itt, a vállalkozáshoz nagyon sok pénz kell, sok szerencse és csak az után tudás, de néha annak hiánya sem baj, ha van pénz, alkalmazhatsz olyat, akinek megvan a tudás. A legtöbb ember azért nem kezd vállalkozásba, mert hiába a tudás és az akarás, ha nincs jó sok pénze. Ráadásul egy új vállalkozás ma már általában csak egy másik kiszorításával tud talpon maradni, az pedig nem egyszerű, jobbnak kell hozzá lenni, amihez több szerencse és még több pénz kell. Emellett a vállalkozásban mindig ott a bukás veszélye, ezt előre lehetetlen megjósolni, 50%, ez pedig kizárja a hitelt is olyan embereknél, akik nem engedhetnék meg maguknak, hogy elbukjanak egy akkora pénzösszeget és egy méretes adóssággal gazdagodjanak csak. Tehát megint, rossz nyomon jársz.Erkölcstelen csíkot húzni a másik krumplifőzelékébe csak azért, hogy legyen egy szünet.
-
törölt tag
Ahah, az emberiség alkalmatln a pénz elvetésére jelentős genetikai beavatkozások vagy célzott népírtás nélkül.
"Kétlem, hogy eBook readerbe ilyen "biztonsági rést" implementálnának, amikor még olyasmire is ügyelnek, hogy távolról lehessen törölni."
Ebook reader nem csak célhardver lehet, hanem program is, lásd Kindle for PC. Valljuk meg, amazon mellett a többi meg komolytalan szereplő.
-
Penge_4
veterán
"az meg pláne, hogy akinek a könyvét 1000-szer többen olvassák az csak 10x-es pénzt kapjon."
Hallottál-e már olyanról, hogy társadalmi olló? Az is egyre inkább a "nyílt" állapot felé halad.
"Azért, mert ő puritán körülmények között él és ingyen csinálja mindazt amit csinál attól még másnak a családját kell eltartani enni kell adni a gyerekeknek, ruházni kell őket stb."
Ez van. Munkaerőpiaci válság van világszerte. A szellemi munkásokat is elérte. Ha a média nem végzett volna olyan nagyszerű munkát, akkor a Maslow-piramis elve alapján az "éhező művész", "éhező programozó" és "megélhetési tudós" kifejezések rég elvesztették volna a pejoratív jelzőt.
"Ha minden nyílt lenne és bárki lenyúlhatná a kódot akkor nyilván mások lemásolnák azt amivel én dolgoztam és 100-ad/1000-ed annyi munkával kiadnának egy kissé megváltoztatott programot amivel kb ugyannyit keresnének de szinte nulla befektetéssel."
Éppen ezért a monetáris rendszer felett eljárt az idő. Haladni kell a korral. Vagy korlátozhatjuk még tovább a technológiát és alapíthatunk még uniós pénzekből sok százezer "zabhegyezői" állást, de ezzel csak elodázzuk az elkerülhetetlent.[link]
"De pl hányan nem hajlandóak belevágni egy vállalkozásba hanem inkább alkalmazottak, aztán meg fújjolnak, hogy "büdös-kocsog vállalkozók" mennyi pénzük van."
Nem mindegy, hogy a tőke a tiéd, vagy éppen hitelből vállalkozol. Főleg a magyarországi viszonyok mellett nem szerencsés. De ha gondolod megbeszélhetjük, számtalan ötletem van. Ha van tőkéd társulhatunk, megelégszem akár 10%-kal is.
"Az e-könyveket meg egyébként is lehet másolni. Print screen és kész."
Kétlem, hogy eBook readerbe ilyen "biztonsági rést" implementálnának, amikor még olyasmire is ügyelnek, hogy távolról lehessen törölni.
-
anulu
félisten
főként azzal van bajom, hogy erőszakosan, "hittérítő" módszerekkel próbálja rávenni a népet, h Linuxozzanak. ha és amennyiben mindenkire rábízná, akkor a "nem írok, ne válaszolj" dolog érvényesülne részemről.
amúgy meg, inkább kifizetek x 10e forintot egy zárt operációs rendszerért, amibe nem nyúlhat bele boldog-boldogtalan. nem csak elmélet, meg is tettem, még mielőtt felvetődne, h csak a levegőbe beszélek
[ Szerkesztve ]
"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 14Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB
-
Gregorius
őstag
A vételárat visszautalták mindenkinek?
Igen, a vásárlókat kártalanították. Annó sokkal inkább az volt a hírértéke a dolognak, hogy az Amazon megteheti, hogy a felhasználó külön engedélye nélkül belenyúl az eszközbe. (Ez kábé ahhoz hasonló, mint amikor a Microsoft kérdés nélkül telepítette a kliensre a Windows Update újabb verzióját.) Tanultak belőle, kidolgozták a stratégiát erre az esetre, többé nem fordul elő, az élet megy tovább. Nem látok rosszhiszeműséget a történetben.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Na ez is csak butul a korral. A drm-free oké, de szakadjanak már le az általánydíjról.
-
llaszlo
veterán
Ez már most is így van lásd artisjus.
Én nagyon tisztelem Stallman munkásságát, de vannak eléggé idióta nézetei. Pl ez is az.
Ez a egy szervezet ossza szét a pénzt egy baromság, az meg pláne, hogy akinek a könyvét 1000-szer többen olvassák az csak 10x-es pénzt kapjon. Főleg azért, mert ha nyomtatott formában veszik meg akkor 1000x annyi pénzt kap és nem 10x annyit. Ez a csávó valami nagyon elvetemült gondolkodással van "megáldva". A kernel munkássága egyértelműen vitathatatlan, de más területeken olyan bődületes baromságokat tud mondani, hogy ihaj. Meg a technikai fejlődés ellen van több nézete is. Ez a nyílt legyen minden gondolkodásmódja, mint valami szent johanna vagy nem is tudom micsoda. Azért, mert ő puritán körülmények között él és ingyen csinálja mindazt amit csinál attól még másnak a családját kell eltartani enni kell adni a gyerekeknek, ruházni kell őket stb. Ha minden nyílt lenne és bárki lenyúlhatná a kódot akkor nyilván mások lemásolnák azt amivel én dolgoztam és 100-ad/1000-ed annyi munkával kiadnának egy kissé megváltoztatott programot amivel kb ugyannyit keresnének de szinte nulla befektetéssel.
Miért kellene minden szellemi tulajdonnak közösnek lennie? Akkor senki sem keresne a szoftverekkel pénzt és nem is lennének igazán profi szoftverek, mert nem ölnének bele annyi időt és energiát az emberek.
Vannak jó nyílt és free appok, de amik igazán profik azok általában fizetősek.És már több ezer éve így van, hogy akinek van sütnivalója és megtesz olyan dolgokat amit más nem hajlandó annak sok pénze van. Persze vannak akik pozícót örökölnek és azért van pénzük. De pl hányan nem hajlandóak belevágni egy vállalkozásba hanem inkább alkalmazottak, aztán meg fújjolnak, hogy "büdös-kocsog vállalkozók" mennyi pénzük van. De az azzal járó munkát nem vállalják csak a pénz kellene nekik. Nyilván vannak szemét és kihasználó vállalkozók is akiknek azért van pénze, de mindig többségben vannak azok akik normálisan csinálják, vagy azok az emberek akik hajlandóak olyan munkát megcsinálni amire a legtöbben nemet mondanak. És ezért nyilván a cégek is hajlandóak sokkal többet fizetni.
Az e-könyveket meg egyébként is lehet másolni. Print screen és kész. Aztán kinyomtatod ugyanaz, mint amikor lefénymásolod vagy beszkenneled a nyomtatott könyvet.
És nem csak az amazontól lehet e-könyvet venni, lehet máshonnan is. A feltételeken lehetne változtatni. Akinek nem tetszik az vagy megveszi máshonnan van rá lehetőség vagy megveszi nyomtatott formában.
Aztán egy e-book-ot sokkal könyebb másolni, mint egy sima könyvet ezért kell nyilván a másolásvédelem meg az egyedi formátum.[ Szerkesztve ]
-
Penge_4
veterán
„Egy olyan korban, melyben a vállalatok vezetik a kormányokat és írják a törvényeket, minden technikai előrelépés lehetőség a vállalatok számára, hogy újabb korlátozásokat vessenek ki az emberekre. A technológiák a javunkat is szolgálhatnák, mégis inkább arra használják őket, hogy leláncoljanak bennünket” – írja felvezetésként.
Jól beszél!
(#28) Debians: "Ezért aztán kitalálták, és a médián keresztül az emberek agyába mossák az individuális szemléletet, lerombolva a kollektív jogokat, ami abszolút természetellenes és kiszolgáltatottá teszi az egyéneket."
És micsoda zseniális módon teszik mindezt, elhitetve az emberekkel, hogy az a papírfecni pótol mindent, holott pont a specializáltság miatt van a lehető legjobban magára utalva. Nem csak egy jobbágytól vagy egy 60+ évvel ezelőtt élt tanyasi embertől, de még egy általa olyan szánalommal szemlélt etióp, vagy kínai rizsföldi munkás is sokkal életképesebb, mint azok, akik úgy függenek a jelenlegi rendszertől, mint egy intenzív osztályon fekvő a lélegeztetőgéptől.
Ha a jelenlegi hatalmi struktúra összeomlik, akkor a társadalom legalja kerül legfelülre és a társadalom jelenlegi vezetőiből lesz űzött vad.
"Mikor demokráciát emlegetik, hazudnak."
A demokrácia egy paradoxon, ami ha egyszer megvalósulna elméleti formájában, akkor vagy káoszba torkollana, vagy az egész emberiség elvetné.
Gyengébbek kedvéért: Ha a világ működéséhez szükséges dolgokat tudományosan, tényként kezeljük, akkor nincs szükség szabad akaratra, mivel az sem szabad akarat kérdése, hogy akarok-e gravitációt vagy sem. Van és kész. Megtehetem, hogy nem veszek róla tudomást, de attól még vonatkozni fog rám, mégsem tartom a bolygót köcsög diktátornak.
-
Debians
tag
Minden normális társadalomban a kollektív jogok előbbre valók mint az idivídum. Ez a túléléshez ez kellett. Ha így van, nem tudnak mérhetetlen vagyont felhalmozni egyes emberek. Ezért aztán kitalálták, és a médián keresztül az emberek agyába mossák az individuális szemléletet, lerombolva a kollektív jogokat, ami abszolút természetellenes és kiszolgáltatottá teszi az egyéneket.
Divide et impera. 1500 éve nem jutunk előbbre. Mikor demokráciát emlegetik, hazudnak.
Egyszer a Windows és a DRM is elbukik... csak idő kérdése. És tudod, hogy mennyi IP cím van még? S hány openproxy?
-
MageRG
addikt
Például az államnak?
Itt az a baj, hogy törvény által kevéssé lefedett, homályos területbe gányolnak bele technológiai eszközökkel.
Lehet menni fenékberúgni a jogalkotókat, de azt a DMCA meg hasonlók miatt már amúgy is régen kellett volna...
"What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
Ez annyira találó, hogy még aláírás is lett belőle... Nagyon rátapintott a lényegre. .
-
Hasznald a szerkesztes gombot ahelyett, hogy sajat magadra valaszolnal, amikor valamit meg utolag hozza akarsz fuzni a hozzaszolashoz. Ot percig lehet.
Nem merevlemezrol torlik a konyveket! Hanem a Kindle konyvolvasokrol, amik ha halozatra mennek, szinkronizalnak a kozponti szerverekkel - es ekkor torlik le a konyvet.
“All nothings are not equal.”
-
andras87
tag
Szánalmas hogy az amúgy jó dolgokat szarásig vámolják a multik hogy az átlagos fogyasztónak csak a szenvedés maradjon miután a többszörösen megadóztatott ki jövedelméből megvette az e-könyvet gondolva hogy így majd kevésbé károsítják a környezetet...
Arra meg tényleg nagyon kiváncsi lennék hogy ténylegesen hogy viszik véghez (és milyen programmal) a felhasználó merevlemezén a pénzért megvett könyvét!
Ezt vajon nem ébreszt jogi aggályokat?
[ Módosította: Ndruu ]
Üdv: András [ NVIDIA™ FAN ] | Ha több pirosad van, mint nekem, akkor előre utalok!
-
Debians
tag
Pedig az valahol tudathasadásos állapot, ) (bocs), hogy csak az egyik szellemi tulajdon védelmével értek egyet, a másikkal nem... Akkor nem egyformán értékeled őket. Pedig könyvet írni sem kisebb dolog, mint windowst.
-
GeoPhoto
tag
Amcsiknál már van Netflix a filmekre internet adóztatás helyett és mivel tényleg normális a kínálat sokan elő is fizetnek. Hasonló lehetne a könyvekre is, csak ott nem lenne időhöz kötve, hanem mondjuk havi darabszám, és persze DRM free. Az olvasók száma úgyis egyre csökken, ha mesterségesen még korlátozzuk is akkor a végén már csak az ingyenes magazinoknak lesz olvasóközönsége.
Állítom, hogy itthon is piacképes lenne a normálisan árazott digitális médiabolt-streaming, ha nem akarnának a kiadók túl sokat egyszerre. Most van kb. 150-200e "kalóz" akik egy kényelmesebb, gyorsabb, jobb minőségű és reklámmentes rendszert használnak, ezzel nehéz versenyezni...
-
Debians
tag
Már megint a úgynevezett "jog"... Kinek áll jogában másokat korlátozni?
+ a szabadság alapvető emberi jog!
Ha nem így van, akkor ezt a világot elbaxták....[ Szerkesztve ]
-
anulu
félisten
ebbe most ne menjünk bele. az egész FSF-től és Linux meg nyilt forráskód istenítéstől hülyét kapok. ezért írtam, h ebben egyetértek vele.
[ Szerkesztve ]
"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 14Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB
-
Debians
tag
válasz mitulabattyi #5 üzenetére
Az informatika egyik nagy lényege, hogy úgy másolhatsz, hogy mind a a másolandó, mind a másolat egyenértékű minőségű. Ha ezt nem lehetne megoldani, nem lennének számítógépek... Ennek ellentmondó megoldást készíteni szinte lehetetlen. Mert az alapok nem úgy működnek, hogy csak bizonyos infót lehet másolni, bizonyosat meg nem. Ezért aztán bekaphatja az összes jogvédő, mert mindig lesz mód másolásra. És mindig sokkal több mód, mint amennyi lehetőség a tiltásra.
Ez a digitális másolásvédelem paradoxonja.
És amíg így állunk, addig rendben van minden...
-
kovy79
őstag
"A másik pedig annak a lehetőségnek a megteremtése a rendszerben, hogy a felhasználók anonim módon, önkéntesen tudjanak pénzt küldeni a szerzőnek."
Ezt milyen régen hiányolom már és valószínűleg fogom is!
-
Endreas
tag
Igen, a készpénznek megvan a maga "előnye"
Kérdezz.
-
Rickazoid
addikt
Sajnos igaza van. Soha nem is értettem, hogy miért jó (a felhasználóknak) az e-book, amikor van mondjuk PDF a világon. Kár, hogy senki nem fog változtatni, pedig az ilyen problémák általában minden médiumra ráhúzhatók.
-
Dany007
veterán
Ez szép.
Tökéletesen megmondja a "frankót". Pontosan erről van szó. Még a megoldás is tetszik. Hajlandó lennék párezer forinttal többet fizetni havonta a netért ha legális lehetne a zeneletöltés, esetleg online filmnézés meg hasonlók.Egyetlen egy pontban hibázik Mégpedig ott, hogy az így befolyt összeget egy szervezet osztaná szét a szerzők között. Ha beteszünk a képbe egy plusz szervezetet, akkor ő fogja szépen lenyúlni azokat a pénzeket, legalábbis egy jórészét biztosan.
Egyébként teljesen jó a meglátása. Az egész szerzői jogi hiszti arra megy ki, hogy a lemez/film/e-book kiadó továbbra is jól megszedhesse magát.
@lgb:
Pontosan. Ezzel az a legnagyobb gond, hogy így még azoknak a kedvét is elveszik a vásárlástól akik amúgy fizetnének érte.
[ Szerkesztve ]
-
attila9988
őstag
válasz mitulabattyi #5 üzenetére
Szerintem valahogy úgy kéne megoldani, hogy ne lehessen másolni a könyvet, csak áthelyezni, bár nem tudom, ezt hogy lehetne megvalósítani technikailag.
Sehogy..
„Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)
-
mitulabattyi
aktív tag
Szerintem valahogy úgy kéne megoldani, hogy ne lehessen másolni a könyvet, csak áthelyezni, bár nem tudom, ezt hogy lehetne megvalósítani technikailag.
-
lgb
tag
Igen, de kb hasonlo az eset a vasarolt zenevel is: anno kazettat megvettem, hallgathattam barmilyen kazettas magnoval. Ma meg kvazi szinte gyartohoz van kotve, hogy min van nekem jogom meghallgatni azt a zenet, amiert en pedig fizettem. Ha olyan eszkozom nincs (vagy pl kesobb vennek/hasznalnek valami mas eszkozt), akkor "sorry, dude" alapon "igy jaras esete", es kb vehetem meg megegyszer - ha ott is kellene. Ezek utan miert csodalkoznak, hogy inkabb letoltom DRM-free mp3-ban (ha meg is tudnam venni amugy), amikor nem akarok korlatozasokat, hogy milyen eszkozon tudom en azt hallgatni.
-
Móci
addikt
"az Amazon egy hátsó ajtó segítségével távolról törölheti a könyveket a vásárló eszközéről, ahogy 2009-ben meg is tette néhány ezer felhasználónál George Orwell 1984 című regényével."
Kissé ironikus... talán féltek valamitől?
Amúgy én is egyetértek a cikkel, mondjuk én jobban is szeretem a hagyományos könyveket, nem a kedvencem a képernyőn történő olvasás."...In a struggle to be happy and free, swimming in a primitive sea..."
-
anulu
félisten
azon nagyon ritka alkalmak egyike ez, amikor igazat kell adnom neki
-
cannibal
senior tag
Nos igen. Azért ezeket tényleg érdemes számba venni, mielőtt az ember ekönyv vásárlásra adja a fejét...
Új hozzászólás Aktív témák
- Diablo IV
- Rekordbevétel az Apple-nél a csökkenő iPhone érdeklődés árnyékában
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A kutatók és elemzők munkáját is átvenné már az OpenAI újdonsága
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Óra topik
- További aktív témák...
- Zsír HP EliteBook 845 G7 Fémházas Laptop 14" -45%Ryzen 5 PRO 4650U 16/256 FHD IPS SURE VIEW
- 1TB Western Digital SN850X M.2 PCIex4 SSD (WDS100T2X0E) ÚJ!!! 36 hónap garancia
- Intel Core i5-12400F LGA1700 OEM (ÚJ!!! 36 hónap garancia)
- AMD Ryzen 7 5700X OEM (ÚJ!!! 36 hónap garancia)
- Eladó Samsung Galaxy Watch 6 Classic 47mm Bluetooth
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest