- Elon Musk kezébe adnák az amerikai TikTokot
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Egy hibás appfrissítés miatt távozott a vezérigazgató
- Csoportos keresetek tömegeit zúdítják a tech cégekre a britek, az Apple az első
- Kiderült, hogy miért nem viszik az NVIDIA új AI-chipjeit
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- Synology NAS
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Milyen routert?
- Google Chrome
- Vírusirtó topic
- Proxmox VE
- Linux kezdőknek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Egri Imre
csendes tag
-
Egri Imre
csendes tag
válasz fogtunder #37 üzenetére
Hi, úgy tudom admin jog nélkül is lehet hordozható alkalmazásokkal dolgozni, ha az ismeretlen programok futtatása nincs korlátozva. A TC-ből is lehet hordozhatót csinálni, de egyszerűbb a FreeCommander, a PortableApps gyűjteménybl letölthető: http://portableapps.com/apps/utilities/freecommander_portable.
-
-
Retro DJ
aktív tag
válasz fogtunder #10 üzenetére
De szépen írtad:
". és mindezt értelmes súgó, internet, angoltudás, illetve hozzáértő segítség nélkül. belénk is nevelődött a probléma megoldásra való készség elég keményen "Az a baj, hogy ez már a keresők mellett nem és ér semmit, mert ha valaki csak félhülye előbb utóbb megtalálja a problémájára a megoldást. Éppen ezért egyetlen munkáltató se nézi semmibe ezt...
Retro
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz fogtunder #37 üzenetére
Amúgy a TC is. Miután kiinstalláltad, simán másolgathatod jobbra-balra, működik.
mod: Meg IrfanView-hoz sem kell külön portable verzió.
[ Szerkesztve ]
SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3 x Q8 | HTX Ace | Icemat 2.0▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.
-
scarabaeus
őstag
Hm, amikor PC elé kerültem a '80-as évek végén, még emlékszem, az egypaneles XTree-vel találkoztam fájlkezelőként először. Volt az NC, aztán, a '90-es évek elején, de hamar átszoktam a DOS Navigatorra, és a DOS-os korszakban végig meg is maradtam annál. Amelyik rendszernek nem tetszett az IDE-je, azok szerkesztői helyett a programjaimat mind a DOS Navigator nagyon sokrétű szövegszerkesztőjével szerkesztgettem. Utility floppyn egy kiherélt NC megmaradt párhuzamos kábeles adatátvitelre, de már a bootfloppykon is VC volt a fájlkezelőm, akkoriban egy 64 KB-os .COM fájl... Mindenesetre DOSBoxban máig a még az ősi gépeimen bekonfigurált DN a fájlkezelő.
Közben a windowsos kor is elindult, és hamar a Far Manager lett a kedvenc fájlkezelőm. Tizensok év alatt annyira rögzült az nálam windowsos fájlkezelőként, hogy tavaly volt az első otthoni gépem, amire, direkt szoktatásként, már nem tettem FM-t (itt még van azért).
Az egyébként vele párhuzamosan használt TC-re (lánykori nevén WC ) csak a kényelmesebb FTP-je miatt lépegettem át előtte. A Far Manager szerkesztője volt addig az editorom, tetszett, hogy a fájlpanelről az F3-ra, Alt-F3-ra, Enterre, F4-re más-más programmal hívott meg adott fájltípust, billentyűzetről kezelve nem volt szükséges azt nézni, hol a fókusz mert az egész FM-en ott volt, a panelek mögött egyből látszódó parancssori eredmények voltak (TC-n a parancssor sose lesz olyan kényelmes) stb.
Most már, úgy-ahogy, Edit Redirector és sok más plugin beépítése után elvagyok a TC-vel (a parancssor megoldása most se tetszik, és majd' két évtized eltelt, tehát ez már így marad), de rengeteg, az FM-nél kifinomultabb funkciója miatt viszont arra állok át.Szerk.:
(#41) hunfatal: "Ma pedig Total Commander (Win / Droid), az első program amit telepítek friss rendszerre, utána intézőt többet nem nyitok."
Hehe. Ugyan Intézőt még erre-arra nyitok ritkán, speciális okokból, de értelek. Hasonló, mint az IE-t arra használni, hogy letöltse az ember valamelyik böngészőt, telepítés után.[ Szerkesztve ]
Quoth the Raven "Nevermore."
-
gduck
addikt
Régi szép emlékek
A (hazai termék) Gyula's navigator kimaradt a cikkből...
-
fatal`
titán
Kölyökként még használtam NC-t dos alatt, illetve w95/98 cdről bootolva adatmentéshez is
Ma pedig Total Commander (Win / Droid), az első program amit telepítek friss rendszerre, utána intézőt többet nem nyitok.
Linux alatt pedig double commander
[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
Óóó, de régen volt ez már!
Norton Commander, Volkov Commander, Windows Commander, Total Commander.A WC-t megemlítettem volna a cikkben, mint a TC 5.0 előtti variánsait.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
joghurt
addikt
Norton Dick Doctor.
A tej élet, erő, egészség.
-
plömplöm
őstag
mintha a dosshell kimaradt volna a cikkből, nem?
All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!
-
fogtunder
nagyúr
válasz Synthwave #32 üzenetére
a mostani melóhelyemen (hozzáteszem nem ok nélkül) nem adnak admin jogot a gépeinkre, úgyhogy itt csak explorer.exe van, néha meg tudnék őrülni tőle, annyira nem tud semmit. mindig olyankor jövök rá, hogy a TC mennyire a windows vonal svájci bicskája lett, mikor egy olyan géppel kell dolgoznom, amin nem áll rendelkezésre.
az irfanview szerencsére fut portable verzióban.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
camillus
tag
általában kényelmesebb, mint az ls/rm/cp/mv/*
http://i.imgur.com/Ea58ASu.jpg
-
bollokcs80
Korrektor
Nagyon jó cikk, gratula. Visszahozta a régi emlékeket.
Én a 4.0-ás Nortonnal kezdtem még az iskolai számtech órákon, aztán az otthoni gépemre már "szereztem" 5.0-át. A DOS-os klónokat én annyira nem szerettem, voltak funkciók amiket megszoktam NC-ben és ezekben nem ugyanott volt.
Érdemes lett volna megemlíteni, hogy volt hivatalos NC windowra is, de eléggé rosszul sikerült, azt hiszem a 2.0-ás verzióval abba is hagyták.
Windows alatt én eleinte a FAR-t használtam, aztán szépen és is áttértem Total Commanderre. Az Intézőt sokáig nem szerettem, manapság megosztva használom őket.
Egyébként tényleg megdöbbentő a mai számítógép-használók hozzáállása (amiben persze a gyártók is bűnösek szerintem). Régen DOS-ban megtanultuk mi az, hogy fájl, mappa, mappaszerkezet, stb. A mai eszközökön meg inkább az a szemlélet, hogy "ne törődj vele mi hol van és mi hogy működik, használd".
B.Cs.
-
Yutani
nagyúr
Ha már C64, akkor kimaradt a Star Commander!
Köszönjük a cikket!
#tarcsad
-
Vladi
nagyúr
mc pattan fel minden linuxos gépemre.
il sole non sorge più ad Est!
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Egyetértek. Total Commander must have, alapból is. Csoportos átnevezés, egygombos parancsok tárháza, 56 féle nézet és rendezés, elég jófelé beépített tömörítő rutin, fülek tucatjai, egygombos gyorskeresés, FTP-böngésző, testreszabás, beépülő modulok, multi-instance etecera. Vagy 15 éve mást sem használok - az elkövetkező 50-re sincs más tervben. Olyan, mint a képnézegetőknél az IrfanView.
Az Explorer meg egy vicc - de még annak is rossz. A friss(ebb) user generáció meg vele együtt butul el. Explorer + image viewer, mert milyen jó az - és már a vakszájbarágós google sem segít, ha valamit meg akarnak tudni lmao. "Össze-vissza kerestem egy óráig, de sehol nem találtam." - "Jóvan báttya, 3. találat." Ilyenkor tudnék zokogni.
Hol van már a jó kis himem.sys baszakodás, floppyzás meg az igazi sikerélmény, ha valami aztán el is indult rendesen?
Ahogy fentebb is írta valaki, akkor még belénk lett nevelve a problémamegoldásra való hajlam. És az a rendszer működött. És JÓ volt. Most meg 2 m x 2 m-es csempék és Intéző, aztán örülsz, ha a user egyedül át tud nevezni egy mappát.-------------------------------------
Nem voltatok elég szemfülesek. : D Ha már volt Win 3.1 is a gépen, annak a mélyén kellett volna keresni egy alapból rejtett mappát (SYS valami mondjuk) és annak az aljára letúrni. Nem hiszem, hogy az a párszáz KB feltűnt volna neki. )
Szerencsére nekünk jófej számtech tanáraink voltak általánosban. Mentek a gémek elég gyakran órán is. Tanár úr, ezt már két évszázada vágom, akkor ugye játszhatok? Prehistorik 1-2, Bio Menace, Sango Fighter, Wold 3D, ez-az. Ilyen téren elég jó választék volt az iskola gépein.
Suli után rengetegszer maradtunk LAN-ozni 3-4 órácskát. Doom shareware, de méginkább Quake (1) shareware pörgött, eleinte még csak keyboard only. Szinte mindig teltház volt.A Quake egy azóta is tartó szerelem. Nálam már VALLÁS. Kb. az egyetlen játék, amit 19 év alatt nem tudtam megunni - bár főleg a 3. iterációja (ill. ugye a QL) a profilom.
Volt, hogy a tanár is beállt, de mindig el lett gyalázva szegény. : D
Én nem köszönöm meg a cikkírónak, mert bennem a mai napig élénken élnek ezek a dolgok (NES / C-64 / PC DOS és korai Win-es idők). :> És visszasírom ifjúságom gondtalan éveit. Szebb volt akkor minden. Nemcsak a számítástechnika és a játékok, de maga az élet / világ is - és nem, nem az eltelt idő szépíti meg.
[ Szerkesztve ]
SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3 x Q8 | HTX Ace | Icemat 2.0▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.
-
Louro
őstag
Hmm jogos. Folyamatosan küzdök emberekkel, hogy guglin nem találják meg.
Az idézőjelek közé írt keresőszavak, a + és - prefix-szel ellátott keresőszavak és még sorolhatnám. Számomra annyira hihetetlen, hogy adott rengeteg eszköz és töredékét se használjuk.Na de ennyit az off-ról. TC-t minden gépre. (Egértől úgyis ínhüvelygyulladást lehet kapni )
Mess with the best / Die like the rest
-
Jakuu
őstag
Annyire megszoktam mar oket, hogy meg android alatt is hasznalom a TC-t.
El is morzsolok egy par konycseppet a szemem sarkaban, ahogy olvasom a cikket, hiszen az osszes szoftverrel kapcsolatba kerultem az idok folyaman, egy visszatekintve a kb 35 eves szamitogepes palyafutasom soran.Sot TC-t mai napig Win alatt is hasznalom kulon modulokkal, mint ISO viewerek, kulonbozo fajlformatum kicsomagolok es filerendszerek.Egyszeruen a mai napig ezerszer jobb mint a Windows fajlkezeloje.
-
rt06
veterán
válasz osztraksajt #1 üzenetére
dos navigatort is at lehetett irni, fel is tuntek anno szakkoron a fos navigatorok mindenfele
amugy nem tudom, jol emlekszem-e, a volkov volt a felsoroltak kozul a legkisebb, ha mar szoba kerult a footprint is - az biztos, hogy a nortonnal kb egy nagysagrenddel kevesebb memoriat evett
Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
anulu
félisten
DOS alatt NC majd VC. Win alatt meg Total Commander. jó volt kicsit nosztalgiázni a cikk olvasása közben. (öregszem? )
"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 14Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Jó kis Norton. Előtte pure DOS, aztán meg DOSNav. Arany évek.
Windows alatt meg csakiséskizárólag Total Commander. Best ever.
-
bhonti
aktív tag
Annál csak 1 jobb volt, a Dos Navigator! Ugye.
[ Szerkesztve ]
http://1kis.info.hu - Informatikus mindenkinek... 501065096 balazs@honti.tech
-
adrian360
őstag
DN-t használtam, nekem az jött be a legjobban, a szinezhető filetipusok miatt nagyon könnyen átlátható volt mindig. memóriát se ette annyira mint a késöbbi NC-k.
Norton Guide-ot viszont sokáig használtam még, assembly guide nagyon sokat segített akkoriban a hobbiprogramozásban. -
fogtunder
nagyúr
én egyszer Anyámnak a CD másolást próbáltam elmagyarázni, sajnos olyan helyen voltam, ahol nem volt internet és nem tudtam belépni a gépére. kb. 20 percig kerestük a Nero-t a start menüben, majd közölte, hogy ő akkor lehet felveszi a szemüvegét. majdnem ragequit lett a vége
-
solti
senior tag
Nekem volt Norton Commander for Windows 95 is, bár eléggé fagyott nálam...
-
Alert89
tag
Jó kis nosztalgia, mi is használtuk suliban meg azelőtt a Norton Commandert, sőt, azzal kezdődött az élet, a Windows 3.1-et is belőle indítottuk el.
Azóta Total Commandert használok és nyomogatom a gombot, ahogy a cikkben is írja, a cégnél pedig csak a FreeCommander használható!
Szóval nagyon igaz, amit a cikk ír!
-
-=MrLF=-
senior tag
Szinte mindet használtam a cikkben felsoroltakból, sokáig nagy kedvenc volt a Far Manager.
Jelenleg én is Total Commander-t használom, alap program.protonmail.com Secure Email Based in Switzerland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . startpage.com The world's most private search engine from Netherland
-
Osiris
őstag
Midnight Commanderben windows alatt, hogy lehet meghajtót váltani? Mintha az mc win támogatása nem lenne túl komoly.
-
Cathulhu
addikt
Egyetertek, en 4-es NC-vel kezdtem, majd 4.5-tel folytattam, de az 5 egy tulcsicsazott hasznalhatatlan valami lett a fancy kepernyovedoivel egyutt.
VC-t csak azert hasznaltam, mert az rettento kis helyet foglalt, simant felfert egy boot floppyra (4.5 NC mar nem) de iagazan sose szerettem.
Maig aktivan hasznalom a WC/TC-t, egyszeruen az explorer fapados hozza kepest, csicsas, de munkara tokeletesen alkalmatlan. Legjobb alternativaja linuxon a wine-ban futtatott TC
MC-t meg csak kenyszerusegbol hasznalok linuxon, mivel nincs jobb.
#15: rettento igaz sajnos. Van olyan kollegam, aki valami trivialis problemaval inkabb vegigkerdez 4 embert, meg var 10 percet a valaszra, ahelyett, hogy ket szot beirna a googleba. Akinek ennyi onallosaga nincs nem is ertem hogy tud elni amugy.
#18: sok aprosag miatt kenyelmetlennek erzem a hasznalatat, de ami most elore beugrik, hogy nem lehet felkepernyos modba rakni paneleket, azaz fel magassagig a fajlok vannak, fel magassagig pedig a konzol. NC-nel ez alapbeallitas volt, de igy nem latom az epp futtatott program semmilyen uzenetet, allandoan ctrl+o kell. Ha van ra valamilyen megoldas, azt szivesen veszem.
[ Szerkesztve ]
Ashy Slashy, hatchet and saw, Takes your head and skins you raw, Ashy Slashy, heaven and hell, Cuts out your tongue so you can't yell
-
-
Kube
senior tag
Mai ember a google használatára sem képes sajnos. Pedig ott vannak az eszközök előtte, egy kisebb probléma megoldásánál is nehézségbe ütköznek. Nem tudnak speciel jól keresni, pedig csak keresőszavakról beszélünk. A problémára, ha találnak megoldást, az túl hosszúnak látszik és bonyolultnak, így inkább ledelegálják, lusták még nekiállni is. Borzalmas
No emotion, any more than a wave, can long retain its own individual form.
-
n.p
csendes tag
A 4.99-es Volkov már biztosan támogatott hosszú fileneveket.
-
DEJVID
őstag
Apukám az unokatestvérétől, én meg apukámtól tanultam meg használni a gépet, így én még win95, 98, de egy ideig talán még xp alatt is volcovval crackeltem
-
Louro
őstag
Szerintem a mai generáció már nem is nagyon használ ilyeneket. A Total Commander-től is idegenkednek, pedig pár gombnyomással, billentyűkombinációval megvalósítható sok dolog. Ráadásul intéző egy buta dolog. (Pl. csoportos átnevezés nincs benne,ami nekem must have.)
Emlékszek, amikor még NC-ben kerestük egy eldugott mappát és oda tettük fel a mario-t és a terep2-öt. A tanárunk persze így is megtalálta és letörölte. Ritka volt, hogy egy hétig is fent maradt,de utána vihettük be a nagylemezt, ami talán 1,2-es volt.
Oh, meg amikor vagánykodtunk, hogy SD-s vagy DD-s egy floppy....
Ha meg visszább megyek, a C64-en könyv alapján zenét "írni"...
Köszönöm a cikkírónak, hogy újra felszínre hozta ezeket az élményeket.
Mess with the best / Die like the rest
-
fogtunder
nagyúr
fú, most eszembe jutottak az NC előtti idők, mikor még alig tudtam írni és órákat szenvedtem az egyszerű fájlműveletekkel, mert a DOS nem akarta érteni, hogy mit szeretnék tőle. meg ugye ott volt még az akkor igen népszerű ARJ, amit szintén parancssorból kellett használni, óriási megváltás volt a beépített tömörítő, mikor először eljutott az én gépemre is. és mindezt értelmes súgó, internet, angoltudás, illetve hozzáértő segítség nélkül. belénk is nevelődött a probléma megoldásra való készség elég keményen
-
Kube
senior tag
Köszönjük a cikket, jó volt olvasni. Sok régi emlék eszembe jutott nekem is. Én Windowson már a Total Commandert használtam, és használom is mind a mai napig, ha éppen fájlműveletek tömkelegével kell dolgoznom
No emotion, any more than a wave, can long retain its own individual form.
-
Clorf
tag
A Commodore után mennyivel egyszerübb volt ezt használni gyerekként, mint parancsokat pötyögni
"The Morru'Khan is not satisfied with your peformance"
-
iMaverick
addikt
Szintén zenész... A NC-ból a 4.5-ös (ha jól rémlik) volt az utolsó, ami elég sokáig húzta nálam. Az 5-ös egy "elhízott" nagy darab "izé" lett. Nem is használtam... A Dos Navigator is elég sokáig ment.
A Volkov-ban az tetszett, hogy olyan "pici" volt, de valahogy "nem jött be".
A FC meg ingyenes volt-van, de valahogy azzal sem szerettük egymást.
Utána meg jött a
WindowsTotal Commnder... Azóta is tart a szerelem."Sokkal könnyebb gazdagon boldognak lenni, mint szegényen" (Moldován András)
-
gilfoyle
őstag
Köszi a cikket nagyon nosztalgikus hangulatba kerültem
Előjöttek a régi emlékek, '89-ben kerültem először NC közelébe az OKJ-s számítógépkezelő tanfolyamon még a SZÁMALK-nál. Nagy dobás volt, jelentősen megkönnyítette a munkát. Megjelenése után áttértem a VC-re, aztán azt használtam a Win95-ig ( illetve mellette még utána is ).
A Norton Utility többször mentett meg az akkori munkahelyemen pár kollégát a fenékenbillentéstől... Meg persze az adatokat Jó volt akkor rendszergazdának lenni, volt bőven csoki, konyak, pezsgő és süti, hogy visszacsináljak ezt-azt
Köszi, Peter Norton[ Szerkesztve ]
-
Dhampir
félisten
A Far Manager nevétől egy pillanatra megriadtam, mert a mobilos áruházak ki vannak tömve Fart ... alkalmazásokkal.
-
MongolZ
addikt
Igazából az itt felsoroltak közül szinte mindegyiket használtam.
Nagyon sokáig NC-ztem, aztán áttértem VC-re... Mi is átírtuk a nevét De az nem húzta sokáig. Jött a DOS Navigátoros korszakom, majd a FAR manager, ahol egy win verzió váltás után - fogalmam sincs, hogy miért -, de olyan aprók lettek a betűk, hogy használni nem lehetett. Azóta csak a Total Commander. Fél évig egy olyan cégnél dolgoztam, ahol tiltották a használatát, így picit leszoktam róla, mostanában azt veszem észre magamon, hogy inkább használom az Intézőt... kezdek félni... -
atike
nagyúr
Köszi ezt a cikket. Jó volt olvasni
Részemről a mái napig Far Manager-t használok...
-
rootkiller
őstag
válasz osztraksajt #1 üzenetére
Mik vannak...én ebből teljesen kimaradtam, XP-vel kezdtem az ipart.
Artengo TR 990 Pro
-
osztraksajt
őstag
A Volkov Commanderben egy Hex editorral át lehett írni a program nevét, így kb kismillió változat létezett, csak arra kellett figyelni hogy a név ugyanannyi karakter kellett legyen mint a "Volkov".
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Nők, nőügyek (18+)
- Formula-1
- Ingyen kellene, de tegnapra
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Vezetékes FEJhallgatók
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- További aktív témák...
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Android / Server / Mail / stb.
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam