Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
captainnemo
aktív tag
válasz captainnemo #7089 üzenetére
kicsit olvasgattam, úgy tűnik az iphone 13 -nál HDR módban, dolby vision formátumban rögzít.
-
captainnemo
aktív tag
Sziasztok, lenne egy érdekesség az apple tv 2021-en amikor a fotók alkalmazásban videót nézek. Amennyiben a videót hdr-ben rögzítem, az iphonomon, akkor az apple tv dovi formában játssza le. Én azt várnám HDR legyen szimplán.
-
captainnemo
aktív tag
Igen, de valaki azt jelezte netflixnél jön elő a gond, és nálam tökéletes, de nemcsak az hanem a többi streaming is.
Az általad említett alkalmazások közül nem használok semmit, és igazából ezek hibája az nem vált rendesen, és az SDR-be tenni a guit, egy workaround erre.
De valóban, ha ez működik ez működik, úgyhogy tényleg az a legjobb legyen SDR-ben.
-
captainnemo
aktív tag
Csináltam egy gyors tesztet, ahol szándékosan olyan fps-re állítottam a GUI-t HDR módban, mindig egyezzen a lejátszott forrással. Kipróbáltam mindenen SDR forrással, mint hbo max, apple tv+, netflix, youtube, infuse. Mindenhol váltott SDR-re és vissza, továbbá módosította a színteret oda és vissza. Nálam minden elérhető felhasználásban, a HDR to SDR hiba, nem jelentkezik.
-
captainnemo
aktív tag
Én is használom. Nekem nem volt vele gond ott sem. Igaz, 60Hz-en van a GUI általában, így fps váltás mindig van szinte. HBO-n direkt megnéztem, mert arról volt szó kifejezetten az problémás. Nálam mindig vált rendesen, ezért próbálom reprodukálni valahogy, mert pusztán kíváncsi vagyok.
-
captainnemo
aktív tag
-
captainnemo
aktív tag
Nálam az alapbeállítás SDR/444 és a képkockaegyeztetés és dinamikatartomány be van kapcsolva, ez a legjobb.
A videó valóban a fentit javasolja de ha a "képkockaegyeztetés és dinamikatartomány" be van kapcsolva akkor mindig a megfelelőre vált, függetlenül attól, hogy a gui-nak mi van beállítva. Ha a netflix/hbo abban az esetben, ha a gui HDR, és a lejátszott tartalom SDR, és nem vált rá, az hiba. Ezek szerint akkor ez egy workaround rá.
-
-
captainnemo
aktív tag
válasz Sordoran #5505 üzenetére
1, A streaming appok hozzák ugyanazt a szintet, vagy jobbak esetleg?
Szerintem ebben a tekintetben az Apple TV, számomra hatalmas előnnyel bír, leginkább, az fps váltás tekintetében. A különbség vélhetően abból adódik, az Apple TV rendszerszinten támogatja az fps, és színtér (Match Dynamic Range, Match Frame Rate) váltást, ezt általánosan kell beállítani, és az alkalmazások illeszkednek ehhez.. A streaming appok android tv-n való fps váltása egy horror. Egy külső programmal lehet csak megoldani a streaming appok esetében, ami váltáskor jó hosszú fekete képernyőt ad, továbbá néha a lejátszás emiatt hibára fut, és indíthatom a filmet újra. Az Apple TV alatt ez tökéletesen működik. A "Match Dynamic Range" szerintem android tv-n meg nincs egyáltalán, de lehet tévedek. -
captainnemo
aktív tag
Igen, de ha a teszt ábrákat ugyanazon a monitoron, belenagyítva megnézem és a kép részletezettsége nagyobb, akkor ebből a szempontból összehasonlítható. A kép átméretezése mivel rasztergrafikus átméretezésről van szó, a nagyítás plusz képpontokat generál, és az algoritmustól függ az, mennyire lesz kvázi éles, és mennyire marad a kép természetes. Bizonyos esetekben lehet ez túl szemcsés is, emiatt én azt mondom ez részben szubjektív, részben pedig függ a távolságtól, és a megjelenítő méretétől.
-
captainnemo
aktív tag
Én a kép részletezettség szempontjából mondtam, a plex old, plex new, infuse hármasból, nekem az infuse a legjobb. Ha a nagy tesztet nézzük, ott is, számomra az élvonalban van. Mindezek ellenére, én azért továbbra is úgy gondolom itt van egy ízlésbeli szempont is, továbbá nem mindegy az sem honnan nézed és mekkora méretben.
A dvd korszakban amikor htpc-t használtam, avisynth scripteket használtunk átméretezésre, és hitviták voltak arról melyik algoritmus a jobb, milyen sharpen filter az ami még természetes stb. A mai jó minőségű 4K tartalmak vagy akár jó minőségű HD források esetében már kezd irreleváns lenni az egész.
-
captainnemo
aktív tag
Látványosan az infuse tűnik a legjobbnak, ugyanakkor az is kérdés, hogy az algoritmus mennyi "sharpen" filtert használ, mert lehet attól tűnik élesebbnek. Igaz ez a lényeg, csak eléggé felhasználó függő ki melyik képet kedveli jobban.
Megnézem majd a tv-n is.
Köszi a tesztet!
[ Szerkesztve ]
-
captainnemo
aktív tag
Ha jól értem, neked az alap UI sem tűnik annyira jónak HDR-ben. Nekem úgy jobbnak tűnik, de nem tudom támogatott-e, de szemre úgy tűnik igen. Én kizárólag filmnézésre használom, vagy ritkán zenehallgatásra, és csak az általam felsorolt appokat, mint HBO Max, Netflix, ATV+, Infuse, és Plex (ez utóbbit ritkán, leginkább csak felirat letöltésre), Apple Music (ezt is ritkán), Youtube (ezt is elvétve). Ezeken kívül soha semmit. Én sehol sem láttam semmi zavarót, sőt nekem a HDR jobbnak tűnik. Természetesen lehet nálad nem így van, és az is találnék esetleg olyan appot ahol engem is zavarna. Simán lehet az én tv-men nincs akkora különbség SDR/HDR között, vagy egyéb okok.
A kalibrálás fontos lehet, nem tudom nálam mennyire jól van gyárilag az LG tv-n, de a "Filmmaker Mode" nevű mód az jónak tűnik, de az összes többi eléggé nézhetetlen. Ez van amúgy média lejátszásra kínálva. Én csak a brightness/contrast-ot végpontoztam szürke skálán, de ez szinte alapból jó volt. Én kalibráltam indításkor mobillal, amit felkínál a rendszer, de szerintem alig változtatott valamit.
-
captainnemo
aktív tag
Szerintem értem, és mint írtam az általam használt appok esetében nem látok problémát, sőt jobban néznek ki HDR-ben. Az LG tv, webOS appjai, biztosan nem HDR-esek, és nem néznek ki annyira jól. Igaz ez a netflix, hbo max, apple tv+, és a plex-re is. Ha a Apple TV-n kikapcsolom a HDR-t a UI-on, az összes app UI kinézete gyengébb. Nem egetverő a különbség, de valamivel kevésbé ugrik le a képernyőről.
-
captainnemo
aktív tag
Értem amit írsz, de én azt feltételeztem a UI képbeállításai nem befolyásolják, azt a tartalmat hogyan játssza le, hiszen erre ott van a szükséges beállítás. Ha nem így van az bug. Most megnéztem a plex, infuse, hbo max, netflix programokat, és a forrásnak megfelelően állítja be a színteret, konzekvens, nem számít a UI mire van állítva. Azért is kérdeztem melyik app esetében nem működik jól, mert nálam jól működik. Lehetséges ez, megjelenítő függő is. Én is olvastam a tesztekben, hogy pl. a netflix nem működik megfelelően, de nálam teljesen jól vált. A színteret is.
-
captainnemo
aktív tag
Igen értettem elsőre is. De milyen appok azok, ahol ez probléma? Én netflix, hbo max, atv tv+, infuse, plex amiket használok. Ezeken nem látom hátrányát. Egyébként belefutottam a minap abba, hogy az infuse egy letöltött tartalmat nem tudott lejátszani, míg a plex igen. Nyilván nem volt minden rendben azzal a letöltött cuccal gondolom, mert ez talán az első ilyen eset. A fenti mkv chaptereket tartalmazott, talán nem megfelelően, és lehet ez zavarta valahogy meg.
-
captainnemo
aktív tag
Én sem értem miért baj ha a ATV UI HDR, mert lejátszáskor úgy is oda vált ahova kell. A felület nekem amúgy jobban tetszik HDR-ben, a borítók is. Megnéztem a linkeket és nekem az LG tv-n a zöld gomb sokszori benyomásával előhozható video status nagyon hasznos volt, nem ismertem ezt. Nálam amúgy minden 8biten, és SDR ben 4:4:4, illetve HDR esetén 4:2:2-ben megy. Az a UI mire van állítva nem számít.
-
captainnemo
aktív tag
Ha jól értem, akkor az apple amennyiben auto-ra van állítva, akkor az erősítő a 2.0-át, 2.0-ban küldi, viszont ha dolby digital 5.1-re van allítva akkor 5.1-ben, csak a jel nélküli csatornák némák.
A másik dolog pedig az, ha az erősítő nem PCM multichannel fogadás képes, akkor az apple tv a két csatornás forrást, dolby digital 5.1-re konvertálja.
Azaz apple tv mindent PCM multichannelben küld, kivéve a dolby digital anyagokat.
Ez ugye infuse forum-ba van írva, de ha jól olvastam apple tv működik így.
Néztem az apple music, plex is nálam pontosan így működik. Ha jól értem a problémák ott vannak ahol olyan erősítő van, vagy az elsődleges kapcsolódás, nem PCM multichannel képes.
[ Szerkesztve ]
-
captainnemo
aktív tag
válasz Csabroncka #5269 üzenetére
A fentivel tökéletesen tisztában vagyok, csak demonstrálni akartam az infuse által lejátszott tartalom kétcsatornás hangot, nálam rendesen két csatornás PCM-ként továbbítja, nem alakítja át, és ha kikapcsolom a mély sugárzóra való vágást, akkor tisztán sztereóban szól.
Nyilvánvalóan a dolby sorround kódolású 2.0 hangot, nem sztereóban hallgatom, film esetében, hanem 5.1-ben, csak a példa kedvéért kapcsoltam két csatornás módba.
Az egésznek a lényege az az apple tv PCM 2.0 ad ki, aztán persze azzal akármit is csinálhatok.
Én nem tapasztalom azt az infuse hibát, hogy a kétcsatornás hangból 5.1-et csinálna.
[ Szerkesztve ]
-
captainnemo
aktív tag
Nem tudom miért gondoltam ARC-ot használsz, valamit félreértettem.
viszont kipróbáltam...
Az alábbi képen egy kétcsatornás anyagot játszom le infuse-al, és apple tv azt is adja le. Amit az erősítő dekódolja 2.1-re, mert a frontok is smallra vannak állítva.
[kép]Itt direkt large-ra állítottam a frontokat is, és a két csatorna egyszerűen két csatorna lett.
[kép]Nem értem, hogy jelentkezik ez az infuse hiba.
[ Szerkesztve ]
-
captainnemo
aktív tag
Többször olvastam azt, hogy "nálad" az infuse a 2.0-át, 5.1-re alakítja. Én ugye a 2.0-ra is ráteszem a dolby digital 5.1-et az erősítőn, emiatt nem figyeltem nagyon erre, viszont most direkt ránéztem, és a sztereó hangsávok PCM 2.0-ban mennek ki nálam. Ezek video anyagok, zenei fájlokkal még nem próbáltam.
-
captainnemo
aktív tag
Igen plex adatázissal használom persze. Használhatnám, samba share-en keresztül is nyilván, de pont az a jó ebben a felállásban bárhonnan használhatom a servert, midenhol ugyanazt látom. Igaz a gyakorlatban szinte kizárólag egyetlen helyről használjuk, mert ugyan van egy másik szobában, egy másik média lejátszó, de azt rendkívül ritkán nézzük. A lányom csatlakozik még egy elég erős pc-vel, ami képest 4K filmeket lejátszani, de neki egyelőre a wifi kapcsolat ezt korlátozza, így jobbára ő is a nappaliban nézi azt ami a serveren van.
-
captainnemo
aktív tag
A megnézett/nem nézett státuszt a 2021-esen futó infuse nekem jól mutatja. Az infuse jukebox felülete nekem kevésbé tetszik, mint a plex-é, nagyon jó a felirat feltöltési lehetőség, anélkül a filmet elindítanám, de sokkal jobban hiányzik az, hogy könyvtár nézetben tudjam a filmek sorrendjét at-hoc állítani, mert 90%-ban hozzáadás dátuma szerint szeretném, de néha cím szerint, ha valami régi tartalmat keresek.
-
captainnemo
aktív tag
Én úgy látom ez az egyetlen dolog (a bitstream át nem engedése), ami az egyetlen valódi probléma ezzel a lejátszóval. Én sem hallom a különbséget, és vélhetően az én rendszeremen, nem is hallható, de bosszantó, mert ez csak a szoftver kérdése. Én gondolkodtam azon miért is van ez a korlátozás, és vélhetően azért, mert felismerték azt, hogy ezzel a módszerrel a készüléket szinte bármire kötve, szól a többcsatornás hang, függetlenül milyen a hangforrás kódolása. Ha az egységsugarú felhasználó ráköti egy olyan erősítőre vagy sound bar-ra ami valami egzotikus HD formátumot nem tud dekódolni, azt fogja reagálni, hogy gond van az apple tv-vel. Sajnos a felhasználói problémák eliminálásának áldozata szerintem a bitstream kimenet konfigurálhatósága. Az atmost talán azért hagyták meg, mert az apple tv+ tartalmak, vagy apple music többcsatornás zenék, ezt a kódolást használják, és azt támogatni akarták.
-
captainnemo
aktív tag
Számomra amúgy a legnagyobb rejtély az, hogy miért nincsen ez az egész jobban "szabványosítva", szoftver szintjén, igaz nem mélyedtem el ebben, de a hozzászólásokban olvason belső lejátszó, meg külső, meg választható. A logikus nekem az lenne minden média player, használna egy belső lejátszót, és bármilyen streaming alkalmazás, és off line (az is voltaképpen streaming ugye, csak lokális hálózaton), csak azért lenne felelős, hogy a konténerekből a média, és hang tartalmat kicsomagolja, a feliratot rendelkezsére bocsássa, aztán a lejátszás egységes lenne egy belső lejátszóval. Nem lenne kérdés a kadenciahelyesség, mert egyszer kell rendesen megcsinálni, a média forrást adó programokban meg mi értelme lenne mindig belefejlesztenia lejátszást. Nyilván alapvetően mindegyik program a média player alacsonyabb szintű interfészeit használja, de én a kapcsolódó interfészt sokkal magasabb szintre szabványosítanám.
Nem is tudom érthető voltam-e.
-
captainnemo
aktív tag
Én az apple tv-n, netflixet, hbo go, apple tv+, és infuset használok. Mindegyik "alkalmazásban" a rövid tekerés, nem igazán stabil, ismétlődő léptetésnél, belassul. A webOS azért hoztam szóba, mert ott az alkalmazásokban, a a tekerés stabliabbnak tűnik, úgy általában. A webOS-t alkalmazásait a TV-n, amúgy nem használom, csak kizárólag az apple tv-t.
A router ugyanaz, gigabites hálózat van, és emlékeim szerint a régebbi lejátszómon (nvidia shield tv pro) ugyanazen körülmények között, az alkalmazásokban, a tekerés jobb volt. Igaz nagyon különböző módon voltak implementálva, az egyes alkalmazásokban, míg a apple tv-n ez sokkal egységesebb. A folyamatos jobbra/balra gombokkal képpel tekerés, sokkal jobban használható volt, mint az apple tv-n, a 4 féle sebességben tekerés. A webOS alkalmazásaiban, ez sokkal jobb.
A tekerés csak egyetlen funkció, amiben az apple tv, szerintem nem annyira erős, de van sok egyéb további, amiben sokkal jobb.
-
captainnemo
aktív tag
Nekem hasonlónak tűnik az összes lejátszó alkalmazás működése, (amit bevallom kedvelek, hogy mindenhol egyformán működik), de közös működés egyik funkciója, a jobbra balra nyilak 10 másdoperces léptetése nagyon köhögős, néha mintha belefagyna, sokat vár. A hosszan nyomott tekerés, ahol négy léptékben lehet állítani a sebességet, lehet néhol kép nélküli, bizonyos alkalmazásokban, de ahol képpel van, ott is előfordul, hogy hol képpel teker, hol nem. Nem akkora dráma ez, de pl. webOS alatt nekem a működése jobban tetszik, sőt stabilabbnak, és gyorsabbnak tűnik.
-
captainnemo
aktív tag
Én személy szerint elégedett vagyok az infuse-al, viszont az hiányzik, hogy az egyes nézetekben a rendezettséget állítani lehessen, illetve, valahogy abc sorrend alapján, keresni lehessen benne. Nagyjából a plex kliens megoldása jó.
A másik gyengesége számomra az eszköznek (ez gyakorlatilag mindegyik lejátszó megoldásban jelen van streaming programok, infuse) a lejátszás közbeni tekerés, ami szerintem meglehetősen hektikusan működik, néha képpel teker, néha nem stb.
-
captainnemo
aktív tag
Nekem tökéletesen működik, igaz az infuse-t használom, nem a plex klienst. A kadencia helyes lejátszást, azaz a képfrissítés igazodjon a forráshoz, pedig rendszer szinten állítod be, szerintem mindenhol (minden appban), jól működik.
Új hozzászólás Aktív témák
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
- Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art objetkív + táska ( Nikon )
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest