Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Windows 11
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- DIGI kábel TV
- Amazon Prime Video
- Nem sietett az EU-s hatóság, 6 éve történt hiba miatt büntette meg a Metát
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Asustor NAS
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
Új hozzászólás Aktív témák
-
KMT
addikt
"Míg az átállás előtt egyetlen ethereum-tranzakció egy átlagos amerikai háztartás heti energiafogyasztását emésztette fel,"
Na, akkor a merge már biztos meglátszik a világ villamosenergia-fogyasztásán...
-
Danex
addikt
-
syberia
veterán
válasz cskamacska #32 üzenetére
(#59): Hasonlóan látom én is a helyzetet, érdemes megnézni milyen áron kerülnek "jegelt" státuszba a videokártyák az aprón, és még hol van a következő generáció mainstream vonala a megjelenéstől. A kereslet-kínálat folyamatosan szabályozza az árakat, sejthető volt hogy a korábbi szárnyalás mélyrepülésbe fog átcsapni.
Egyszer fent, egyszer lent.[ Szerkesztve ]
https://howbad.info/
-
kwzatz
őstag
Ahhoz a részéhez, hogy nem tart a végtelenségig, egyébként még 8 általános sem kell, sőt politika sem, elég megjegyezni azt, hogy:
"What goes up, must come down."
Utólag kevesen fogják beismerni, és mindenkinek "triviális lesz" visszamenőleg, ettől függetlenül a tapasztalatom ezzel kapcsolatban a fórumon az abszolút, totális ellentettje volt, meglehetősen vehemens ellenvéleménnyel. Jól is szórakoztam rajta."Everything is high risk, if you are a pussy."
-
Chaser
legenda
az borítékolható volt, hogy nem végtelen ideig tart ez, hanem véges lesz
hogy mért az már politikát - is - érintene, szóval hagyjuk
ennek a pontos idejét nyilván senki nem látta előre - bár megkockáztatom ez nem feltétlen igaz -
de ezzel számolnia kellett a gyártónak, és ugyanúgy számolnia kellett egy "befektetőnek" - szerencsejátékosnak : ) -
és igen, ehhez szerintem 8 általános bőven elég
ahhoz már több kell, hogy kockázatelemzést csináljanak rövid/közép/hosszú távon, mint látható ez már nehézkesebb és az érthető ishogy az új szériákkal mi lesz az meg kiderül, gyaníthatóan nem lesznek olyan fényesek az eladási adatok mint az elmúlt két évben : )
tomcat78
igen, volt olyan is, és olyanok is akik szerint hamarosan buktázik
emiatt is fenntartásokkal kellett volna kezelni, mert mi lesz ha..? na, megtörtént a mi lett ha_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
tasiadam
veterán
A balmazujvarosi adok-veszek csoport adminja egy sajat maga altal krealt coinra azt mondta, hogy el fogja erni a 100k-t heteken belul, mert az o coinja btc/100 es ebbol lehet venni pizzasutot meg hasonlo holmikat. En hiszek neki. Tothmate es a mellecash is csak longolta mert to the moon. Azota nem hallottam roluk /s
Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
tomcat78
őstag
Elég sok gazdaságban érdekelt ember vizionálta, hogy a pl btc meg sem áll 100k-ig.... Szerintem nincs az a gazdasági elemző, aki nagy pontossággal meg tudná jósolni a criptok helyzetét hosszú vagy akár közép távon. Ez igaz az egyszeri emberre és a vga gyártók elemzőire is. Rövid távon lehet talán jósolni. De az is inkább kristálygömb, mint "tudás" a témában. Nem néztem ilyesmit, de ha benézne az ember egy ilyen témájú topikba vagy oldalra, gyanítom, hogy még mindig elég sok hívő akad.
Ebben az országban meg nincs mit csodálkozni az infláció mértékén.... Egyenlőre, aki tud, sodródik az árral és emel. Én is, de képtelenség az inflációval megegyezően menni minden után."Adjatok hatalmat, hogy elvehessem tőletek. Rakjátok a fegyvert a szátokba, aztán lőjetek!" Tkyd...
-
LK
addikt
Elolvastam újra. Kicsit elértettem, de teljesen igaz amit írsz, az ország helyzetét nem is vettem számításba. Lehet többet is lehet várni mint 1 hónap. Meglátjuk.
[ Szerkesztve ]
"óóóóó istenem.. boldogok a lelki szegények, mert övék a trollok és fanboyok országa, ámen" by PUG
-
kwzatz
őstag
"de lássuk be, ehhez 8 általános elég volt, mármint ahhoz a részéhez, hogy ez örökké nem fog tartani"
Egyrészt a fórumtopic-okban, hírek alá amikor tavaly írtam, hogy az előző ciklus alapján kb. meddig tart, mikor csökken majd az ár stb. akkor kb. egyöntetűen néztek hülyének, nem értettek egyet velem, "felfelé fog menni az ár", "most már jobb lesz ehhez hozzászokni", "bánya nélkül is ennyi lesz" volt a válasz meg úgy általában a téma, gyakorlatilag szinte kivétel nélkül. Sőt, még 1-2 hónappal ezelőtt is hasonló, annyi különbséggel, hogy elvétve volt már néhány ember, aki hasonlóan gondolta, mint én. Szóval vagy nincs szinte senkinek prohardveren 8 általánosa, vagy nem ettől függ. Egyszerűen a legtöbb embernek nincs elég ismerete/energiája/ideje ahhoz, hogy jól meg tudja tippelni a jövőt. Még ha tudta is valaki, hogy nem tart örökké, azt már kevésbé, hogy mégis nagyjából meddig."igen ám, de ebben a helyzetben a vga gyártók mennyit fognak gyártni, látva már most az nv/amd hezitálását?"
Valóban töredékét fogják, de ahogy már sokadszor írom, van egy minimum, amit egyszerűen kénytelenek, mert anélkül még nagyobb bukó lenne a történet. Azért egy ilyen szériát létrehozása mögött temérdek költség van, K+F, bérköltség, egyéb fix költségek, minden, amíg eljut oda, hogy "igen, ez a 4xxx-es széria, lehet nyomatni". A rendeléseik szintén ott vannak, nem csökkenthették. A késlekedés is költség, raktározás, közben működési költségek, dolgozókat fizetni stb.
Összességében biztos jól jártak, mert durva darálás volt az előző 2 év. Most viszont más a helyzet, nem tudhatjuk pontos számok nélkül, hogy mekkora problémával néznek szembe, de az előjelek alapján nem kicsi. Pár hónap múlva ez már láthatóbb lesz, 6-9 hónap múlva meg már pontos számokban is kifejeződik majd."Everything is high risk, if you are a pussy."
-
LK
addikt
Üdv Tüzi!
Hogyhogy itt? ETH érintett vagy? Mert ugye notira váltottál, téged nem érint a VGA árvárás.Más kedvéért nem írnám le úgyhogy ez a megbecsülés jele.
Szóval. Házközponti fűtés, napkollektor,frissen cserélt modern gázkazán van. Minimálisan nő a fűtésszámla. Gáz általány van. Villannyal nem lépjük át a határt. A munkahelyemen kb. az utolsó leszek akit kírúgnak. Adtak kompenzációt, prémcsit. És nehogy letoljanak egy kis on:
EThPOW: 5.22 dolcsira esett, EthPOS emelkedett a használt kártyák és rigek száma tovább nőtt reggel óta. Nvidia Okt. végére tervezi a gyengébb 3060 szerűség kiadását. Plusz még kaptam infót a gazdasági folyamatokhoz értő egyéntől. És látva a lassú ársesést, várok még egy hónapot, és másnak is ezt ajánlanám. Persze a forint esése még pofán köphet minket."óóóóó istenem.. boldogok a lelki szegények, mert övék a trollok és fanboyok országa, ámen" by PUG
-
V.Milán
tag
Azt nem tudom viszont, hogy végül hol állnak meg az árak... Nemrég láttam 4gigás rx 470-570 eket 25000 ért, és ennél is csak lejjebb fog menni...
K̵̡̮̬̱̜͙͓̪̄̓͝N̷̪̄̾̈́Ų̵̢̦͕̟̰͇͉͂̓͜X̸͖̀͛͝Ǩ̸̻̲̯͂͌̓̎̂̔͛͘͝Ṋ̷̛̺̍U̵̢̦͔̼̺͉̦̲̖̙̽̈̌̋͒X̶͕͔̗́̓̉̈́̑̾̾͝͝K̴̨̹̯̞̂̏̎Ņ̷̰̻̙́́͐̂̏̄͛U̷̬̺̘̩̺͙̮̙͌̌̈X̴͇̆˜”*°•.˜”*°• E-L-I-T-E •°*”˜.•°*”˜K̵̡̮̬̱̜͙͓̪̄̓͝N̷̪̄̾̈́Ų̵̢̦͕̟̰͇͉͂̓͜X̸͖̀͛͝Ǩ̸̻̲̯͂͌̓̎̂̔͛͘͝Ṋ̷̛̺̍U̵̢̦͔̼̺͉̦̲̖̙̽̈̌̋͒X̶͕͔̗́̓̉̈́̑̾̾͝͝K̴̨̹̯̞̂̏̎Ņ̷̰̻̙́́͐̂̏̄͛U̷̬̺̘̩̺͙̮̙͌̌̈X̴͇̠͓͉̭͉̆
-
Chaser
legenda
aki kölcsönökből ilyenbe ugrik, lehet annak akármennyi diplomája, hadd ne minősítsem
és azért picit más ha egy átlagemberről beszélünk, vagy a világ vezető vga gyártójának az elemzőiről : ) nekik az a munkájuk, amiért nem kevés pénzt kapnak
de ugye ez nagyon soktényezős játék, kb mint az időjárás, teljesen mellé is lehet lőni
most valószínűleg tényleg kuka lett ez a hülyeség legalább néhány évreszerk:
Tüzi
szerintem decemberre ez mind meglesz
az infláció meg már bőven 50+ % most is, szinte minden élelmiszer duplájába kerül mint tavaly ilyenkor, vagy még év elején
az hogy a ksh éppen mit hazudik más történet, én járok boltba, lehet ők nem : ) + a villany/gáz/üzemanyag stb, örvendetes lenne az a 25-35%-os infláció, de azt már rég túlléptük - max magában a ft romlott annyit -[ Szerkesztve ]
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
veterán
Óóóó, várjál az első komolyabb hidegig, villany és gázszámláig, a 25-35%os inflációig, az ezer forintos kenyérig, leépItésekig, stb.
Idén meglesz, legkésőbb februárban, sokan fognak eladni sokmindent, és ahol nagy a kinálat, de -érthető okokból- jóval kisebb lesz a kereslet, ott áresés lesz.A Harry Potter film egy Die Hard koppintás. A főhős éjnek évadján egy toronyban rohangál össze-vissza, és próbálja elkerülni Alan Rickmant.
-
tomcat78
őstag
Nem 8 általánossal volt, aki még idén májusban ugrott bele a bányászatba.... Mondván új csúcsokat fog dönteni az ETH. És igazából, még akár be is jöhetett volna neki. Az megint más, hogy akik akkortájt tették bele a pénzüket- volt aki kölcsönökből- az szerintem nagyot fog szívni. Bár azt nem tudom, hogy akkor mennyit lehetett "termelni". Ezt csak az elemzések részéhez. Az emberek egy része abban reménykedett, hogy bedől, a másik meg hülyézte az előzőket, hogy irigykednek, mert vonat, meg lekésés, meg bla-bla-bla.... Viszont biztosat senki nem tudott. És most sem.
"Adjatok hatalmat, hogy elvehessem tőletek. Rakjátok a fegyvert a szátokba, aztán lőjetek!" Tkyd...
-
Chaser
legenda
pontosan, erre vannak az elemzők
de lássuk be, ehhez 8 általános elég volt, mármint ahhoz a részéhez, hogy ez örökké nem fog tartani
gondolom kapacitást akartak viszadobni amit a tsmc és samu nem üdvrivalgással fogadott : )
elqrvultak, most megfizetik az árát, de gyanítom ha lebontjuk éves szintre még akkor is bőven jól jártak
msrp alatt akkor adnak terméket mikor rengeteg van vagy már a gyártó lecsökkentette az msrp-t, ahogy pl az 5600x-nél is idővel
igen ám, de ebben a helyzetben a vga gyártók mennyit fognak gyártni, látva már most az nv/amd hezitálását? gyanítom töredékét a bányalázhoz képest
szerintem sok ok miatt még kevesebb igény lesz az új vga-ra, de legalább a konzolokra még nagyobb lesz a kereslet, valaki mindig jól jár - és ha így lesz az amd biztos nem könnyezik akkorát, ők gyártják a soc-ot a gépekbe -_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
kwzatz
őstag
"nv-nél samura gondolsz szerintem"
A kriptopiac beszakadása után csökkentené rendeléseit az AMD és az NVIDIA
Erre gondoltam. Amennyire én tudom, nem jártak sikerrel, legalábbis ilyen hírt nem láttam."ezek rendben vannak, de se az nv se az amd nem hülye, belekalkulálták ezt"
Ami most történt/történik, azt nem lehetséges pontosan belekalkulálni. Vannak olyan piaci törvények/erők, amivel a legversenyképesebb szereplők sem tudnak néha mit kezdeni. (másképp soha nem látnánk hibás döntéseket, csődöket nagy cégektől ugyebár... nem tévedhetetlenek, ráadásul sokszor a körülmények is kötik őket) Természetesen voltak sejtéseik a kriptopénzek korábbi ciklusaiból, de nem tehetnek mást, mint hogy maximális kapacitáson értékesítenek, amíg brutális túlkereslet van. Nincs előre pontos dátum, hogy hopsz, ekkor van vége, ezért próbálnak profitot maximalizálni. Persze temérdek elemzőjük van, hogy legalább nagyjából be tudják lőni, mikor kell behúzni a vészféket, de ezzel mindenképpen késnek valamennyit, mert gyakorlatilag kényszerítve vannak arra, hogy késsenek, így lett megmaradó raktárkészlet. Így is jobban járnak hosszú távon (hacsak nem lövik brutálisan túl), mint ha óvatoskodnának és nem gyártanának annyit akkor, amikor mindent felszívnak tőlük.
Szóval eddig kaszáltak, nem is kell őket sajnálni, de nem tartom kizártnak, hogy most kicsit visszaadnak belőle.
A forint gyengülése ahogy írod, az rányomja a bélyegét a dologra, nem vitás. Annyi különbséget látok ahhoz képest, amit írsz, hogy lehet itt majd MSRP alatti árral is számolni a fentiek eredményeként. (az aktuális szériánál mindenképpen, nem is kicsit, a következő szériánál pedig valszeg pár hónappal megjelenés után - az elején azért elveszik a pénzt attól, akitől el lehet, ez is biztos)[ Szerkesztve ]
"Everything is high risk, if you are a pussy."
-
Chaser
legenda
nv-nél samura gondolsz szerintem
ezek rendben vannak, de se az nv se az amd nem hülye, belekalkulálták ezt
persze végsőkig kivárnak nyilván bárminemű csökkentéssel, de nv-nél már láccik' kezdik érezni a vesztüket, de túlzásba azért nem viszik
előző 1-2 évben rengeteget kaszáltak, most annyi történik hogy kevesebbet fognak, de ettől nem mennek az utcára
nv-től idén egyelőre max 2-3 nagyobb modell érkezik, nem veszélyezteti a többi 3xxx pozícióját egyáltalán - de olyat is hallottam ,hogy csak 4090 jön, annyira nem követem -
karácsony környékére taksálom itthon az apróért' vga-t promot a használtpiacon, de újaknál továbbra is tartom itt minden lesz, csak olcsóság nem - örülhetünk ha visszaállnak a 2020-as árak bolti cuccoknál az áreséssel együtt -
valahol mondtam már, 5600x vs 7600x, mindkettő nettó 299 usd msrp-n
ft-osítva megjelenéskor bruttó 117-120e ft-ért volt alzán 5600x akkori árfolyammal - ami pont takarta az msrp-t -
mostani árfolyammal a 7600x 155-160e ft lesz
ezt az árat nem az amd emelte meg, nem is a kisker/nagyker_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Lacok
őstag
Izgalmas időszak következik a vga piacon.
"Errare humanum est, sed in errare perseverare diabolicum"
-
S.Copperpot
tag
Ebben igazad van, de itt érzek némi opportunity cost-ot... várhatsz tovább, és közép-hosszú távon egész biztosan esni is fog egy konkrét típus ára. Viszont időközben az adott típus relatív teljesítménye is csökkenni fog, a kurrens AAA címek teljesítmény-igényéhez képest. A gyakorlatban ezt úgy értem, hogy pl. várhatsz, hogy az 5700-as még lejjebb megy árban, de ha mondjuk karácsonykor megveszed, akkor még mindig csak ott fogsz tartani, hogy lesz egy kártyád, ami nem tudja rendesen meghajtani a Cyberpunk 2077-et 1440p-ben, és RayTracing sincs, pedig az már akkor egy két éves játék lesz. (lehet, hogy a példa béna, remélem érthető, hogy általában véve mire gondolok "opportunity cost" alatt - meg gondolom az is érthetővé válik, hogy miért az 5700-esek mennek, és az NVidiák maradnak... )
Amúgy érdekelne, hogy megérte-e végig bányászni... én múlt hónap végén abbahagytam (nálam már durván esni kezdett a profitráta), kíváncsi lennék a gyakorlatban hogy nézett ki a difficulty bomb...[ Szerkesztve ]
We have our own place in the universe, and it is a dark, cruel role we play. We are the revolutionaries, we are the usurpers to the heavenly thrones. We are the enemies of the Gods.
-
kwzatz
őstag
"nem fogják apróért adni az ú genes kártyákat, az kb borítékolható
inkább gyártanak majd kevesebbet"
Ezt mai napig ismétli valaki minden egyes új hírnél, de megint leírom, hogy a legkevésbé sem így működik. Nézz vissza a TSMC-s hírekre, hogy az Nvidia próbálta csökkenteni a rendeléseit, emellett gondolj arra, hogy rengeteg költséggel jár az, hogy egy új generáció létrejöjjön, az nem megoldás, hogy nem gyártok annyit, meg a végtelenségig késleltetem a megjelenést. Ez nem kenyér, hogy akkor sütök kevesebbet (bár ott sem működik ilyen egyszerűen a fix költségek miatt).Ehhez dobd hozzá, hogy vannak készleteik az előző generációból és versenyezhetnek majd a használtpiaccal, valamint azt, hogy a kereslet töredéke az 1-2 évvel ezelőttinek (nem csak nálunk, ezt mind globálisan kell értelmezni)
Mondtam már többször, ezeknek a kombinációja meglepő eredményeket fog szülni a következő 3-6 hónapban. (ha a forint sokat romlik, ebből mi kevesebbet érzékelünk, de dollárban jöhet némi érdekesség)Ja, a használtpiacon lehet, hogy nem érzel még dömpinget, de kicsit több mint 2 nap alatt már 5%-kal nőtt a kínált kártyás hirdetések száma, valószínűleg folyamatos emelkedés lesz, ami viszi le az árakat tovább.
[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
válasz S.Copperpot #56 üzenetére
apróért' értsd jól
amikor annyi van a vga-ból mint a szemét, és padlón van teljesen az ára mert újan is padlón van az ára, emiatt a használtak értéke - főleg gar nélkül - nagyon megzuhan
talán 2019 vége volt ilyen
a hsz-edet meg töröltesd, itt tilos hirdetni - engem nem érdekel, de az illetékeseket igen : ) -_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
S.Copperpot
tag
Most is van olyan VGA, amit apróért megkapsz, de egy olyan hardvert, amivel a mai napig tökéletesen lehet rákkutatni, neurális hálót futtatni, esetleg - noch dazu - játszani, azt szerintem jelenleg irreális apróért várni... de a nagy fórumozás közben erre eszembe jutott, hogy én eredetileg éppen két videókártyát jöttem eladni az aprón , szóval példaként a fórumban leírtakra hadd álljon itt, ahogy a tisztelt urak elvárásai szerint kínálati oldalról nyomom le az árat... és nem is kicsit!
We have our own place in the universe, and it is a dark, cruel role we play. We are the revolutionaries, we are the usurpers to the heavenly thrones. We are the enemies of the Gods.
-
S.Copperpot
tag
Szerencsére nem is igaz, csak egy hatásvadász újságírói fordulat. Valami nagyokos kitalálta, azóta ezt szajkózza mind. Nagyságrendileg kb. annyit fogyasztott, mint egy normál bankkártyás fizetés VISA-n vagy Mastercardon... de feltehetőleg kevesebbet, mint az American Express.
[ Szerkesztve ]
-
S.Copperpot
tag
válasz FireKeeper #6 üzenetére
Hát... azért a PoW-nak előnyei is. Igaz, általában viszonylag magas a fogyasztása és lassabb, de pl. sokkal nehezebb átvenni felette az irányítást vagy blokkolni a működését. Sokan nem tudják, de jelenleg például a legbiztonságosabb pénzügyi rendszere a Bitcoin - és ezt a világon elszórva működő kisebb-nagyobb bányászok (amelyek összteljesítménye a számítási kapacitás minimumát határozza meg, amivel manipulálni lehet a láncot) és az ún. full node-ok (amik nem bányásznak, csak a teljes blokkláncot tárolják) biztosítják.
-
S.Copperpot
tag
Szerintem aki jó ütemben akart kiszállni, az még a májusi összeomlás előtt eladta a kártyáit... akkor még emlékeim szerint olyan fél-kétharmad áron (a tavaly májusi csúcshoz képest) el lehetett őket passzolni. Szóval a nagy dömping szerintem már lement, a piac szaturálódni látszik.
Akinek kitermelte a kártyája a költségét, az szerintem nem feltétlenül siet eladni a kártyáit - hiszen már megkeresték az árukat, és még pár éven belül valószínűleg adódik lehetőség, hogy használják őket bányászatra, áram- és kripto-árfolyamtól függően (az RX570 8GB-os változatát szinte az utolsó pillanatig lehetett használni 28-30GHps teljesítménnyel). Most - akiknek nincs ingyen, vagy nagyon olcsón áram - nagy elhivatottság kell a bányászathoz, mert anyagilag jelenáron aligha éri meg, és rengeteg szabad bányászkapacitás keresi még a helyét. Ennek ellenére, ha valaki - tegyük fel - arra számít, hogy 3-5 év múlva az Ergo vagy Ravencoin (vagy bármi más, sehol sem jegyzett shitcoin) árfolyama a százszorosára fog kilőni, annak most is megérheti bányászni - persze VGA-val elsősorban csak olyan láncon, ami ASIC rezisztens (nem ethash, sha256, stb.). Ezt spekulatív bányászatnak hívják. Ha jól érzel rá egy jövőbeli trendre, korán beszállva a bányászatba még magas block rewardokban lehet reménykedni, és mire a tömeg rácsap a lehetőségre, te már jelentős mennyiséget betáraztál az adott coinból vagy tokenből.
Az, hogy mit lehet, vagy mit érdemes (ami nem mindig ugyanaz) VGA-val bányászni, az nem az adott coin vagy token piaci kapitalizációja dönti el, hanem az, hogy a PoW konszenzus során használt algoritmus mennyire rezisztens az ASIC megoldásokra. Majdnem minden coint lehet majdnem mindennel bányászni, de az algoritmus lehet CPU-ra, VGA-ra, ASIC-ra vagy valami teljesen másra optimalizált, ezért a mérhető eredmény érdekében az adott coint a megfelelő hardver és szoftver kombinációval célszerű bányászni. Nekem egyelőre úgy tűnik amúgy, hogy az Ethereumon kívül egyetlen PoW konszenzus-alapú projekt sem tervez változtatást a jelenleg használt megoldásukhoz képest.We have our own place in the universe, and it is a dark, cruel role we play. We are the revolutionaries, we are the usurpers to the heavenly thrones. We are the enemies of the Gods.
-
S.Copperpot
tag
Igen, augusztus 1-től érezhető volt az esés a hashrate-ben, a jövedelmezőség is visszaugrott majdnem egy hónappal korábbi állapotra... mondjuk valószínűleg nem csak Mo-n változott az energia ára, vagy durván alábecsültem a hazai ethereum bányászok számát!
-
S.Copperpot
tag
Van aki szimplán csak működtetni akar egy projektet, és nem fáj neki a befektetés. Az (is) baj, hogy mindenki csak a guruló dollárkát látja, de igazából ezek igen komoly informatikai, pénzügyi, logisztikai és egyéb projektek. Van aki bányászni sem bányászik, csak futtat egy full node-ot egy kisebb számítógépen, hogy növelje a hálózat decentralizáltságát.
-
Chaser
legenda
igen, kis csökkenés van
nagyobb radeonoknál úan meg nagyobb csökkenés is van
de ez messze nem az mikor apróért' kapod a használt vga-t, ahogy normál esetben lennetomcat78
a célpiac nem mi vagyunk, vannak sokkal tehetősebb országok nálunk, az ottani kereslet fogja meghatározni az árakat
nélunk ilyen árfolyam mellett semmiképp nem lesz olcsó új genes cucc, akár vga akár cpu_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
tomcat78
őstag
Az árat akkor is úgy kell belőniük, hogy el is tudják adni. Csak akkor fognak tudni sokkal többet elkérni, ha hatalmas teljsítmény javulás is jár vele. Ez nem jelenti azt, hogy olcsó lesz vagy annak kell lennie. Ugyanakkor a minden mindegy réteg kiesését számításba kell vegyék az árazásnál is. Ha megszűnik az úgyis elviszik, rá lesznek kényszerítve, hogy körülnézzenek a piacon az árak belövéséhez.
Persze, ez egyenlőre mind fikció. Lehet ez vagy bármi más is a jövőben."Adjatok hatalmat, hogy elvehessem tőletek. Rakjátok a fegyvert a szátokba, aztán lőjetek!" Tkyd...
-
LK
addikt
Hetek óta figyelem az árakat és lassan, de folyamatos csökkenés van pár ezresével. Újban és használtban is. Persze csak azokat nézem amik engem érdekelnek. Én sem veszem észre a nagy dömpinget, de lehet hogy nem is lesz gyors a folyamat. Október vége Nov. elejéig várok. Akkor veszek, akármibe is fognak kerülni, ennyi időt kapnak
Ja, még egy, tegnap felnéztem és 2 oldalnyi friss riget tettek fel eladásra. Várni kell még kicsit, sokaktól hallom.[ Szerkesztve ]
"óóóóó istenem.. boldogok a lelki szegények, mert övék a trollok és fanboyok országa, ámen" by PUG
-
Chaser
legenda
ma láttam yt-on, hogy az evga kilépett a vga piacról az nv miatt, úh. sok minden lehet
viszont nem fogják apróért adni az ú genes kártyákat, az kb borítékolható
inkább gyártanak majd kevesebbetNandoXXL
olvastam, ezért mondtam jelenleg nincs dömping
többi majd kiderül_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Chaser
legenda
bánya valszeg' ment a levesbe
csak ugye a nagy magyar valóság tudjuk mi, nem csak az usd-huf árfolyam
következő hónapokban esélyesen padlózni fognak a használt vga-k árai, az újaké biztos nem az árfolyam miatt
de jelenleg semmilyen dömpinget nem látok használt vga-nál, az ne legyen már dömping, hogy kezdik elérni a 2020-as árakat - akkor se, ha közben sokat romlott a ft -_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
tomcat78
őstag
Nem is a jelenleg futó kártyákra gondoltam, hanem az újak árazására gyártó oldalon. Pláne, ha mindkét brand tud jót gurítani. Ezt viszont tudja a használt piac is befolyásolni, mert nem biztos, hogy mindenkinek megéri mondjuk 5% többlet teljesítmény, háromszoros áron, mert új. Ezek persze hasra ütés számok voltak, nem konkrét tényként írom. És a bányászokkal egy komoly felvevő réteg eshet ki kereslet oldalon. Akik maradnak, meg meg fogják gondolni, hogy miért, mennyit adnak. Nekik meg meg fog feleni a mostani csúcs kártya is, (remélhetőleg) töredék áron. Talán egy viszonylag szűk réteget leszámítva. Ergo a gyártóknak a saját előző szériájukkal is versenyezni kell, ha a piacra öntik a rengeteg ex bányász kártyát.
"Adjatok hatalmat, hogy elvehessem tőletek. Rakjátok a fegyvert a szátokba, aztán lőjetek!" Tkyd...
-
NandoXXL
senior tag
A kérdés, ha kikerül a piacra a sok kártya... lesz-e rá vevő, és mennyiért.. Kereslet-kínálat. Lehet itt még pánik is, ha nem éri meg bányászni, és az eszköz állománytól meg akarnak szabadulni egyszerre túl sokan Meglátjuk (ne a boltot nézd, a vásárló erőt, és az eladási szándékot). Plusz, pörög a használt vga piac, ebből már ABU gazdijának, meg a zöld szörnynek nem lesz bevétele Szemét dolog volt ez, pusztuljon a férgese (annyira tudatos környezet rombolás volt, fogyasztás, magával az amortizációval, gyártással is , tudom hogy az átlag embereket nemérdekli a klímaváltozás, aszály, de csak tönkre tesszük a környezetünket).
[ Szerkesztve ]
V.R.S.N.S.M.V.-- S.M.Q.L.I.V.B
-
Chaser
legenda
az árakon nem vettem észre dömpinget
az új kártyák árát jelenleg csak az usd-huh befolyásolja itthon, más nem
hiába lenne egy 3070 pl 150e használtan minden második eladónál, ha a boltok újan pl 250e-ért kapák akkor nem lesz olcsóbb_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
tomcat78
őstag
Van életképes kártyám, így nem is nagyon izgat a dolog. Ha jó áron tudok erősebbre váltani, majd veszek. Ez meg mehet az asszony gépébe.
Több, mint 200 bányászrig van fönt hirdetésben.... Ne a VGA-k között nézd. A használt piac árai befolyásolják az új kártyákét is. Legalábbis az a normális. Ha eleve nem hiánycikk egy csúcs kártya, a gyártóknak és kerekedőknek is alkalmazkodniuk kell a piachoz. Remélhetőleg olyan nem lesz, hogy mindegy mennyiért adják, úgyis elviszik ( a bányába)."Adjatok hatalmat, hogy elvehessem tőletek. Rakjátok a fegyvert a szátokba, aztán lőjetek!" Tkyd...
-
Chaser
legenda
egyenlőre ne is vegyél : )
egyelőre fene tudja mi van, az energiaárak megemelkedése miatt itthon már nem hiszem hogy vga-val megérné bányászni bármit
zuhan a kis ft-unk is, de használt vga dömpinget még mindig nem látok
még ott sem tartunk ahol a krach' előtt voltak a vga árak, pedig azóta eltelt két év és hát nem fiatalodtak közben a kártyák_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
tomcat78
őstag
Egyenlőre nem vennék kártyát. Megvárnám, míg tudatosul a helyzet a delikvensekbe. Van rengeteg eladó komplett rig- túlárazottan is, mert ez a "jövő"... Ha nem változik a helyzet és jönnek az új kártyák, akkor szerintem nagy zuhanás lesz VGA árakban. Az eladók kénytelenek lesznek egymás alá menni, ha nem akarják, hogy a nyakukon maradjon.
-
NandoXXL
senior tag
A kérdés, lesz e elég kereslet a télen használt kártyákra A sok gy...r arcát megnézném, aki nem hitte el az átállást
[ Szerkesztve ]
V.R.S.N.S.M.V.-- S.M.Q.L.I.V.B
-
Freddy S
tag
Borzasztó hogy egy tranzakció egy ház egy heti energiagényét kérte és nem tiltatták be.
LGB - Lets go Brandon ugyanazt jelenti mint FJB csak takartabban. FJB pedig F - Csúnya szó, J - Joe, B - kitalálhatod!
-
Danex
addikt
válasz Krugszvele #33 üzenetére
Igen, redditen is sokak bizakodóak voltak hogy majd akkor bányásznak mást, hiszen ugyan annyit hoz majdnem mint az eth, illetve úgy tekintenek rá mint az előző crypto télre, hogy majd megéri ez.
Csak hát sajnos a matek az hiányzott és annak akinek már visszahozta a bekerülési költségét, vagy mert napelemrol van se éri meg, mivel egyre kevesebbet és a kártyája amin többet bukik.
-
Krugszvele
senior tag
Egységnyi bányászfarm csinált a hét elején kb 8 dollárt/nap. Ebből pénteken lett 2 dollár/nap. Jelen állás szerint 0.4 dollár/nap! Már a 2 dolláros áron is veszteséges volt üzemeltetni. Gondolom sokan le fogják kapcsolni a bányákat és várnak egy új coinra, ami majd újra nyereségessé teszi.
Lehet még kell 1-2 hét mire ezt felfogják a bányászok és kipakolják a vga-kat a piacra. De utána gémerkánaán! -
jbcs
tag
RIP
-
kwzatz
őstag
Érdemes is. Ez azoknál lehet inkább necces, akiknek a vagyonához képest a kártyák értéke elég jelentős, és ülnek a sokkártyás farmon, főleg ha ingyen áram nélkül. 1-2 kártyánál nem tétel néhány ezer/tízezer forint ide-oda, nagyobb volumennél viszont eléghet így néhány százezer forint a semmiért akár hetek alatt.
-
kwzatz
őstag
"És tök mindegy hogy mennyit hoz/nap"
Ha nem hoz annyit a kártya adott időtávon, amennyit csökken az ára ugyanezen időtávon, akkor szuboptimális az üzemeltetés az eladáshoz képest még ingyen árammal is, akkor is, ha már megtérült az ára. Úgy érzem, hogy ezt sokan nem kalkulálják bele, de tény, hogy sokkal nehezebb is ezzel előre számolni, nehéz megbecsülni, melyikkel jár jobban az ember."Everything is high risk, if you are a pussy."
-
kwzatz
őstag
HA-n mára már 40-nel nőtt a kínált kártyás hirdetések száma tegnaptól, kb. 2,5%. Gondolom volt (van) még némi reménykedés, mert hát azért csak megnézik a többi coint, de az napról napra szép fokozatosan eltűnik és csak a valóság marad.
Napenergia nélkül kb. esélytelen lesz nyereségesen bányászni, ebben a ciklusban már mindenképp. Ha lesz is valami a jövőben (és valószínűleg akkor sem a jelenlegi teljes bányászhadnak, hanem csak a töredékének, így hogy ETH PoW nincs többé), az is inkább 2+ év múlva. Nem beszélve arról, hogy így most "kicsit" kockázatosabb erre várni és nézni, ahogy értéktelenednek el a kártyák, mint az előző ciklus után volt. Erre persze mindenkinek rá kell döbbenni, az meg némi idő.
[ Szerkesztve ]
-
Raymond
félisten
Sokan kapcsoljak le a rig-eket, es adjak el, sokan csak lakapcsoljak es a csodara varnak hogy lesz egy masik "nagy" PoW coin. Nem lesz. Azok akik a merge elott ugy voltak hogy "van masik!" azok az egy nap alatt megtanultak hogy nincs masik amivel ugy keresni lehet.
Meg mindig sokan vannak akiknel ez a helyzet:
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
törölt tag
Végre! Szégyen volt.
-
MODERÁTOR
válasz SunMount3r #14 üzenetére
Amit okozhat
- sok használt vga-t a piacon nyomott áron
- 3xxx széria árcsökkenése a boltokban
- nagyobb eséllyel juthatnak a gémerek a 4xxx szériához
- jelen pillanatban nincs olyan coin amit érdemes lenne bányászni, de ez változhat[ Szerkesztve ]
Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
SunMount3r
nagyúr
Nekem ez kínai (sosem érdekelt a bányászat, mindig is utáltam, sokak által érthető okokból), se ez a gyakorlatban mit jelent majd? Megint csomóan kedvet kaphatnak a bányászathoz? (Remélem nem...)
-
-
Danex
addikt
igen mert ez hozta a legtöbbet, nyilván voltak más coinok, de mivel azok csak úgy voltak közel azonos profiton ,hogy alig <1% bányászta, így ha a 95% teljesítmény rámegy ezekre, akkor az azt jelenti, hogy töredékére zuhannak ezek is, mivel ugyan arra a pénzre 10* ember jelentkezik be.
Ehhez kell még néhány nap ,hogy tisztán látszódjon hol áll majd be az egyensúly.
GPU bánya nagyon úgy néz ki hogy ezzel így off. CPU bánya eddig is csak aprót hozott, bitcoint azt meg már nagyon régóta csak specializált eszközzel (ASIC) bányásszák. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ismerős. Egyik gépemben RX570 van, vettem 34k-ért anno garival. Most szintén 6600XT környékén nézelődök, mert közben mikor még emberi áron voltak a VGA-k, akkor vettem 1440P-s monitort (de kártyát nem) és hát ki kellene szolgálni valamivel. Nem rég láttam 6700XT-t azt hiszem 150k körül használtan, elgondolkodtató...
Danex: szóval akkor nem lesz túl jövedelmező a másik coinok bányászata. Kíváncsi leszek.
anulu: onnan mondjuk még nem mertem ilyesmit venni.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Teasüti
nagyúr
-
LK
addikt
Hónapokkal ezelőtt nem néztem a HA-t. Lehet hogy ez már eleve emelkedett mennyiség, nem tudom.
CPT.Pirk: sosem voltak túl nagy igényeim, nem kellett a használtpiac. 39900.- ért használok RX570-et. 30-ért lett volna használtan. Viszont most már 180e. helyett már 130-140e egy RX6600 xt. Így már elgondolkodtató."óóóóó istenem.. boldogok a lelki szegények, mert övék a trollok és fanboyok országa, ámen" by PUG
-
Danex
addikt
maradnak, de mivel 95% ethert bányászott emiatt az a nagy kapacitás fog szétoszlani a többi coinon.
Ez most azt jelenti, hogy a merge után egy RTX 3090-es 1.5$-t termelt (áramot még le kell venni ebből) / nap, ez most kicsit több mint 1 nappal később már csak 0.6$, 40Ft-os árammal számolva ez már kb 0Ft profitot jelent.
De a nagyobb értelmesebb coinok(amik nem szószerint shitcoinok) már csak 0.4$ körüli bevételt jelentenek, azaz ott már áram után közel -0.2$ veszteség /nap.
Szóval fűteni még lehet megéri vele, de mire minden volt eth bányász átáll a többi coinra ezek az értékek még erősen esni fognak.
És ezt nem érdemes összekeverni az előző bánya téllel, mikor mikor az ETH 2000$-ról leesett 80$-ra és amiatt nem volt profitáló bányászni, mivel itt most nem igazán arról beszélünk, hogy a crypto értéke miatt nem éri meg, hanem mert szimplán alig kapsz bármit, nem csak $-ba nézve. -
FireKeeper
nagyúr
a hashrate nem vész el csak átalakul
jó lenne ha a többi is "kizöldülne".
steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
anulu
félisten
ebay-en kerülnek fel 3090-ek 7-800 euróért, 3090 Ti-ok 800-1k EUR között, és sok az új hírdetés.
"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 14Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB
-
LK
addikt
Sokan nem adják el a kártyájukat, mert arra számítanak, hogy most vagy néhány hónap pihenő után úgyis folytathatják a bányászatot ezen módszerrel. Sok friss VGA hirdetés van a HA-n és nőtt az eladás, de nem az a dömpingszerű. Sőt megnéztem az árfolyamokat és nem éri meg bányászni GPU-val, de kivárnak az emberek szerintem. Nehéz kiszállni valamiből na. Én is vártam a csodát, de kicsit tájékozódtam és rájöttem hogy bilibe lóg a kezem. (egyébként ha használtra esküszöl, van pár jó fogás a HA-n ha nem zavar hogy bányászkártyát veszel)
Konkrétan megnéztem a merge utáni másnapot a HA-n és +- 3 eladás volt csak Mára ugrott meg kicsit. Figyelni kell.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Aki ért a bányász világhoz attól kérdezem... Ez most újabb használt VGA dömpinget fog okozni, vagy akinek rigje van és még nem adta el, az átáll másik de "hagyományos" PoW coin bányászatára?
A kisebb PoW coinok maradnak a vga-s bányászatnál?[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest