Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Linux kezdőknek
- Mikrotik routerek
- Facebook és Messenger
- Mozilla Firefox
- Freemail
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
Új hozzászólás Aktív témák
-
Benőke
őstag
Ez nem igaz, jó informatikusból(alapvetően programozót értek alatta) hiány van. Az mind1, hányan kapnak infós diplomát, az állásinterjún semmit sem jelent.
Főlleg olyanból aki ingyé dolgozik vagy legalábbis 6 órában minimálbér alatt de valójában 10-12 órákat, és hibamentes kódot ad ki a keze közül amihez utánna évtizedekig nem kell núlni. A Jó egy szubjektív fogalom, inkább lelkismeretest említeném. Programozó nagyon sok van. Egy egy interjúra IFA -val hordják őket ahol órákon át nyúzzák őket papíralapú tesztekkel majd kiválasztják a legolcsóbbat A megfelelő emberek a piacon vannak ezeket kell csak megtalálni, elérni. Ez viszont a HR feladata. A 2 szakma köszönő viszonyban sincs egymással, Itt kéne jeléentősen javítani a kommnikációt.
A Dipi egy dolog ha van, észt nem osztanak hozzá. Viszont hiába van meg mind a kettő akkor még tapasztalat is kell olyat meg már megint nehezen alkalmaznak mert azokat meg kéne fizetni.
Ez ilyen Középeuropai helyzet, mire kinövünk belőlle, addigra lehet valóban hiány lesz.. -
VeAr
csendes tag
Az informatika tényleg egy sikerszakma. Ha eltekintünk a korrupciótól, hozzá-nemértő menedzserektől, szándékos rossz megoldásoktól amivel évekre pénzt tejeltetnek egyesek a hozzá-nemértő megbízóktól, meg eltekintünk a lenyúló fővállalkozóktól, meg mások szemetének eltakarításától, akkor még szép is.
-
FTeR
addikt
Miért hiszed azt, h ha van gyakorlata, de béna, akkor már nyerő? Ha jó a gyakorlatban, akkor jó az elméletben is. Ami fordítva nem mondható el.
Ha tudod a módszerek nevét, már kaphatsz diplomát, de nem kell ismerned a nevét ahhoz, hogy alkalmazni tudd a legmegfelelőbb módszert (arról nem is beszélve, h új területeken nem ritka, h vmi előbb terjed el, mint hogy nevet kap. lásd pl ajax vagy DHTML). -
julius666
addikt
Az 1. felével mindenképpen egyet értek, annyi kiegészítéssel, hogy ha elvárás vmi féle komolyabb papír is a melóhoz (diploma teszem azt), akkor azért valószínű hogy ha jó vki a gyakorlatban, annak az elmélet is megy.
A második felében is alapvetően igazad van, csak kicsit túlidealizálod a dolgot. Ugyanis egyrészt ha van olyan jelentkező, akkor nyílván azt választják ki, akinek mind2 megy. Tehát értelmes, és van gyakorlati tudása is. Másrészt az esetek nagy részében a meló maga is meghatározhtaja, hogy melyik típus a jobb. Illetve nem csak ez alapján döntenek, azért az is számít mennyire épkézláb ember, munkatárs válna a jelentkezőből. Szóval szvsz ritka, hogy ezen billenne a mérleg.
-
tlac
nagyúr
nem látom, h hol különül el a dolog. elméleti tudás nélkül nem lehet gyakorlati tapasztalata. a gyakorlati tudás magasabb szinten van, mint az elméleti.
na az utóbbi gondolattal nem értek egyet, lehet gyakorlati tapasztalata, de az nincs magasabb szinten
erre azt a példát tudom hozni, hogy tizenpár évesen tudtam basic-ben programozni, kicsivel később pascal-ban is, és ha visszanézem ezeket a kódjaimat látszik, hogy nem túl igényesek, működtek, de nem voltak rendesen átgondolva
vagy olyan kódrészletek voltak benne, amiket láttam, hogy mit csinálnak, de nem értettem a működését
tudom, fura példa, de ez magasabb szinten is jelentkeziknem tudom hogy épül fel nálatok egy interjú, csak itt leírtakra tudok reagálni
azt látom, hogy a webes gyakorlat sokkal nagyobb prioritással számít
tehát engem nem vennétek fel (nem sok dolgom volt webbel), amit meg is értek, mert az elején biztosan tovább tartana megoldnia a feladatokat, mint a többieknek, viszont az évek alatt megtérülne, ha azután pedig igényesen és megfelelő gyorsasággal dolgozok
persze ha a weblapjaitok háttérben nincsenek nagyon összetett folyamatok, akkor ez rendben is van és elég is lehet[ Szerkesztve ]
-
FTeR
addikt
válasz WildBoarTeam #87 üzenetére
a dolog nyilván attól függ, h milyen területen dolgozol. vezérlő elektronika működtetéséért felelős sw-hez ismerni kell a hw-t kivülről-belülről. egy számítás igényes desktop alkalmazásnál ismerni kell, h mire képes az adott hw (mi fér opratívba, mit érdemes procival vagy gpu-val számoltatni, stb.). de pölö egy szerver alkalmazásnál már kevésbé érdekes, h milyen az sw, csak az számít, h mekkora a számítási teljesítménye.
egy magasabb szintű keretrendszernél (pl java), már az sem feltélten számít, h milyen os van alatta. -
WildBoarTeam
senior tag
Azért ezzel a feltevéseddel vitatkoznék, hogy nincs szükség a hardver ismeretére egy programozónak. Programozás a PLC programozás is és elég sok ipari eszközt ez vezérel. Itt tudnod kell milyen eszközök (motorok, szelepek, biztonsági modulok, stb.) tartoznak a rendszerbe és melyiknek mikor kell működnie/állnia, különben elég nagy gebaszt lehet csinálni (pl.: miközben csavarozna a robot, elviszi a szalag a munkadarabot alóla). Vannak olyan cégek, ahol azzal indítasz, miután felvettek, hogy 3 hónapig a hardveres részre beraknak és pakold össze rajz alapján az vezérlő szekrényt, így tanulod meg a működését. Utána jöhet csak a PLC programozás.
blabla
-
FTeR
addikt
nem látom, h hol különül el a dolog. elméleti tudás nélkül nem lehet gyakorlati tapasztalata. a gyakorlati tudás magasabb szinten van, mint az elméleti.
ha vki egy webfejlesztői állásra jelentkezik, akkor hiába tud tetszőleges nyelven prímeket keresni, ha nem tudja, hogy az URL miből és hogyan épül fel, mert ez még csak advanced user tudás és nem fejlesztői.
btw, mi inkább általános tudást várunk el, szal mindenhez értsen egy kicsit és legyen 1-2 kiemelt területe, mint hogy egy területen rednelkezen nagy tudással. az általános tudás ahhoz kell, h csapatban tudjon dolgozni. látnia kell, h amit csinál az milyen hatással van a másik munkájára.
*és megnevezés alatt azt értem, h tudja is miről beszél.
[ Szerkesztve ]
-
tlac
nagyúr
ezekhez én fiatal vagyok
java-nál is megtudhatod, ha nagyon akarod, úgy tudom, hogy jvm implementációját meg lehet nézni, mert pár éve nyílt forrású lett
vagy lehet fordítani olyan binárist is, amihez nem kell jvm
(most nincs kedvem utána google-özni hogyan is van pontosan) -
dabadab
titán
A kereseti oldalról úgy néz ki a dolog, hogy programozókat kerestünk és nagyon egyszerű kis feladatokat adtunk a jelentekezőknek: pl. eléraktunk vmi pszeudónyelven megírt eratosztehnészi szitát (olyan 6-7 sor lehetett), aztán megkérdeztük, hogy ez mit csinál, mire jó, mit számol ki. És leginkább csak annyit tudtunk kihúzni a jelentkezőkböl, hogy "ebben a sorban összeszorozza X-et Y-nal", de olyat nem nagyon, hogy "megkeresi a 100 alatti prímszámokat". Vagy olyan, hogy írjon tetszőleges programnyelven egy függvényt, ami kap egy integert és azt kiírja hexában - általában fél óra után szoktuk megkérdezni, hogy hol tartanak.
Mondjuk pár éve már nem csinálok ilyesmit, de azok az ismerőseim, akik igen, hasonlókról számolnak be: néha beesik egy-egy ember, aki pikk-pakk megoldja a kb. hasonló szintű feladatokat és gyanakodva néz, hogy hol a trükk, de a többségnek már ennyi is erős kihívás.
És mondom, nem kérdeztünk semmi specifikus ismeretet, semmit, csak nagyon-nagyon alapvető programozási ismereteket meg logikus gondolkodást.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
FixY67
senior tag
A mai fordítóktól lehet, hogy én is elvárnám. Anno jáccottam olyasmivel, hogy COBOL v. nagyritkán PL/I programok lefordított kódját megnéztem. Akkor még tudtam sírni...
Az is igaz, hogy egy java-jellegű nyelv esetében már esélytelen ellenőrizni, mit is művel valójában a gép. (vagy csak én vagyok nagyon lemaradva?)...
-
FTeR
addikt
nemtom mi olyan nehéz ezen felfogni. ha az alapokat sem tudja, akkor minek kérdezzek nehezebbet? azon persze lehet vitatkozni, h mit értünk alapok alatt.
ugyan jobban preferálom, ha vki több programozási nyelvhez is ért és nem esik kétségbe ha egy újjal találkozik, de olyanra marhára nincs szükség aki csak az elméletet tudja, de futtatható kódot már nem képes írni. kitörölheted a s-ed az elméleti tudásoddal, ha az adott platform első sajátosságánál elakadsz. -
cucka
addikt
Anno nekem azt tanították, hogy az algoritmus független az eszköztől.
Az. Például egy algoritmus, hogy ha a szám > 1, akkor kivonsz a számból 1-et és átalakítod kettes számrendszerbe. Ha ebben csupa 1-es van, akkor a szám osztható kettővel. Ez egy eszközfüggetlen algoritmus, bár nem mindenhol ezt a legkényelmesebb használni.
Amúgy a shiftelős dolog is eszközfüggetlen, minden nyelvben meg tudod oldani. Az más kérdés, hogy egy adott nyelvben melyik algoritmust lehet kényelmesen megvalósítani. -
eziskamu
addikt
-
cucka
addikt
pl. egyszer kérdeztek olyat tőlem, hogyan döntöm el egy számról, hogy kettő hatványa-e, erre adjak egy algoritmust
Például ez egy teljesen jó interjú kérdés.a gyakorlati kérdésekkel szerintem az a baj, hogy így lehet felvesztek egy olyat, aki tudja az alapokat, de onnan csak nehezen tud tovább lépni
vagy nem vesztek fel olyan embert, aki nem tudja az alapokat, de nagyon rövid időn belül belejönne, persze értem, hogy a tanulási fázist meg akarjátok spórolni
Az van, hogy senkinek nincs varázsgömbje, egy jelentkezőről csak akkor derül ki, hogy beválik vagy sem, miután elkezdett dolgozni. Amúgy ezek csak homályos fejtegetések, általában ha egy munkához valamilyen szaktudásra van szükség, akkor azt az embert fogják felvenni, akinek megvan az adott szaktudása. -
tlac
nagyúr
nem is elméleti kérdésre gondoltam
pl. egyszer kérdeztek olyat tőlem, hogyan döntöm el egy számról, hogy kettő hatványa-e, erre adjak egy algoritmusta gyakorlati kérdésekkel szerintem az a baj, hogy így lehet felvesztek egy olyat, aki tudja az alapokat, de onnan csak nehezen tud tovább lépni
vagy nem vesztek fel olyan embert, aki nem tudja az alapokat, de nagyon rövid időn belül belejönne, persze értem, hogy a tanulási fázist meg akarjátok spórolni -
cucka
addikt
Álljunk már meg. Egy programozónak semmi szüksége arra, hogy tudja, hogyan kell felrakni a nemtudommilyen foglalatra a hűtőbordát. Pont úgy, ahogy az autókba szerelt légzsákok szoftverét fejlesztő embernek sem kell tudnia, hogy az adott autóban hogyan kell kuplungot cserélni. Igazából a számítógép szerelésével kapcsolatos tudnivalóknak semmi keresnivalójuk egy egyetemen, ezeknél még a matematika is hasznosabb.
-
Hunter2
addikt
Az előző munkahelyemen volt pár srác ilyen 1 hónapos szakmai gyakorlaton, én voltam velük és ne tud meg. Párnak azzal is problémája volt hogy hogyan kell felrakni egy s775-ös hűtőt. Lehet programozni tudtak de a hardver illetve a gyakorlati dolgokkal rohadtul nem voltak tisztában.
-
cucka
addikt
Amit írsz, az minden komoly weboldalra vagy webes szolgáltatásra igaz.
A webes területek megbecsültsége pontosan azért olyan alacsony, mert sokak számára a webfejlesztés annyit jelent, hogy dreamweaver-ben összegányolunk egy honlapot, esetleg rárakunk egy-két előre megírt php szkriptet.
Eddigi webfejlesztős munkahelyeimen is probléma volt, ha új embert kellett felvenni, mert ha többet kell felmutatni, mint a html elkészítése meg pár egyszerű szkript megírása, akkor a többség elvérzik. Volt olyan arc, aki ELTE Progmat diploma előtt állt és nem tudott programozni. Mondjuk ő legalább jó html+css sablonokat írt, de akkor is, álljunk már meg, az ország egyik legkeményebb informatikus képzéséről van szó. (A régi, 5 éves progmatról van szó, nem az újabb és jóval egyszerűbb bsc képzésről) -
Goose-T
veterán
Azok a cégek azért vitték olyan sokra, mert nem a felület fejlesztésére koncentráltak, hanem arra, ami mögötte van: adatbázisok, service-ek, infrastruktúra. Ez meg nem kifejezetten webfejlesztés, ehhez igazi mérnökök kellenek, nem flash-programozók, és ebből van a hiány Magyarországon. Előző munkahelyemen mi is interjúztattunk sok végzős informatikustanoncot, jelentkezőből nem volt hiány, de nagy részük olyan sötét volt, mint az éjszaka.
[ Szerkesztve ]
Eladó gitárok: https://tinyurl.com/yc7pawkr *** Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar
-
FTeR
addikt
mivel webdev cég vagyunk és ezek az abszolút alapok. a programozás elmélet érdekelje az infó tanárját, engem az érdekel, h mire képes a gyakorlatban.
az aki az egyetem mellett önszorgalomból nem képzi magát (nem készit hobbi appokat, értsd vmi ami több egy példa kódnál), az sosem fog gyakorlatot szerezni, ami meg elengedhetetlen egy érdemi álláshoz.
persze aki pölö a pázmányon tanul infót, az kábé az atomfizikussal egyenértékű, nem arra képzik, h a jelennek alkosson valamit.#53
a lényeg ügye az, h képes e úgy összedobni egy designt, h az minden böngiben a várt módon jelenik meg.
a w3c validator huszárok rohadtul nem tudnak meghatni.#51
nyilván az a jobb fejlesztő, aki képes a legjobb megoldást választani és nem csak örül,h működik. -
jerry311
nagyúr
Már nem azért a fél zsák sza...t, de ha nem találok értelmes infós állást, akkor hova biztatják még az embereket, hogy tanuljanak infósnak?
-
julius666
addikt
az senkit nem érdekel, h tudod-e definiálni a buborékrendezést és fel tudod-e írni a képletet (gyk: ez nem azt jelenti, h nem kell tudni).
Nem is mondtam ilyet. Én csak a pályaválasztáshoz probáltam segítséget nyújtani.
Később lehet hogy elég lesz csak használni a dolgokat, de egyetemen ez nem (mindig) működik. Ott általában meg is kell érteni. Én azt mondtam, aki erre képtelen, az a komolyabb felsőoktatási intézményeket inkább kerülje.a dw-s megjegyzésbe lehet, h csak beleértem, de azért egy olyan évtized után, amiben olyan cégek nőttek ki, mint a google, youtube, facebook, twitter, stb., stb., és úgy általában az alkalmazás fejlesztés a web felé tolódik, elég meredek lefikázni a webfejelsztést.
belemagyaráztad
Nem a webfejlesztést fikáztam (Isten ments!), hanem azt hogy sokan akik egy css layout-template-tel összedobnak egy oldalt illetve egy youtube videót embeddelni tudnak, már azt hiszik magukról hogy webdesignerek. Pedig nem.
Én sem vagyok atomfizikus csak mert tudok nagy mennyiségben atomokat mozgatni -
Hunter2
addikt
A Helpdeskes állásokat szoktátok nézni? beszélj 3-4 nyelven és melette értsd az informatikához (hálózatok, kliens gépek beállításai, Active Directory, stb) haladó szinten.
Ezek se teljesen normálisak. -
FTeR
addikt
válasz julius666 #44 üzenetére
ma RAD fejlesztőkre van szükség, az számít, h ha elédtolnak egy TODO listet és az IDE-t, akkor tegnapra lesz eredmény.
az senkit nem érdekel, h tudod-e definiálni a buborékrendezést és fel tudod-e írni a képletet (gyk: ez nem azt jelenti, h nem kell tudni).
a dw-s megjegyzésbe lehet, h csak beleértem, de azért egy olyan évtized után, amiben olyan cégek nőttek ki, mint a google, youtube, facebook, twitter, stb., stb., és úgy általában az alkalmazás fejlesztés a web felé tolódik, elég meredek lefikázni a webfejelsztést.//
a profession.hu-ra lehet jó statisztikákat építeni, de az akkor is tény marad, h használható fejlesztőből hiány van. a legkisebb cégegtől a legnagyobbig, minden cég ettől szenved. a dolog többnyire úgy megy, hogy felvesszük azt aki a legértelmesebbnek tűnik és bízunk benne, h hamar elsajátítja a szükséges ismereteket.
aki nem hiszi, járjon utána... -
FixY67
senior tag
Jelzem, az a VMS L3 is valami hasonló lehet, ha ennyire nem találnak senkit...
(úgy értem: agyatlanul kiírt - supportost keresnek három műszakra, de - mint utóbb kiderült - mellesleg legyen projektvezető is az illető... harmadik műszak 16:00-01:00-ig)[ Szerkesztve ]
...
-
bambano
titán
dögivel látok én is agyatlanul kiírt álláspályázatokat, de ez más tészta.
tudj mindent, az se baj, ha képes vagy beugrani a proci helyére, mert fejből vágod a mikrokódot, és majdnem valós időben futtatod a w7-et, miközben csak egy ócska cray mérnöki pult van előtted, ahol hexában püfölheted a gombokat, szabadság nyista, 3 műszakot ajánlunk, de valójában egy betoncsizmába beöntjük a lábad a mérnöki konzol előtt és kész. De nem baj, ha mindezt ingyen.Szóval ilyen állásajánlat van dögivel, az ilyeneket szoktuk másik közösségi lapon rommáfikázni...
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
julius666
addikt
na én BME infóra járok (bár még visz. az elején vagyok), így azért már talán van rálátásom 1-2 dologra
Az igazi informatikus szakma igazából "kicsit" tágabb annál, hogy össze tudok csettinteni Dreamweaverben egy csini honlapot (esetleg css-t is használva, és a html kódba belenyúlva, ami már kb. nagy szó sokaknak), tudom emulálni a legújabb nfs telepítőcédéjének lopott változatát, vagy tudom melyik videókártya a jobb éppen.
Aki azért menne informatikusnak, mert "jól fog keresni", meg "játékfejlesztő lesz", mindemellett síkhülye matekból, fizikából meg egyéb reáltárgyakból, az a nagyobb egyetemeket elfelejtheti. És ezt nem azért mondom, mert lenézem az ilyen embereket, hanem csupa jóindulatból. Ugyanis tőlünk pölö 1., esetleg 2. év után úgy rakják ki azt akinek nincs affinitása a matekhoz, mint macskát a dolgát elvégezni (gondolom ez ELTE progmaton illetve Pázmányon is hasonlóan megy). Nem mondom hogy lehetetlen megtanulni kicsit hülyébbeknek is, mert nem az, de ritka az olyan aki középfokú matekból csak azért volt 2-es, mert rossz volt a tanár (de vannak ilyenek, az ismerősi körömben is. viszont meg is szenvednek vele). Ott valszeg kár próbálkozni.Tehát ha vki csak programozgatni akar, mellette hülye a matekhoz, akkor a népszerűbb egyetemekről letennék a helyében. Habár a főiskolák meg egyéb képzések által kiadott papírok sokszor csak bizonyos testrészek serény törölgetésére alkalmasak, de ha vki tisztességesen tolja a dolgot, és a szükséges tudást magáraszedi, el tud helyezkedni. És felesleges az életéből 1-2 évet elsz*rnia BME-n. Annyira nem buli...
Mindamellett arra kell készülni, hogy igencsak száraz, ritkán érdekes és gyakran sz.r az anyag. De nem haszontalan, mégha gyakran annak is tűnik.
Én pályaválasztáshoz azt tudnám ajánlani, hogy először azt nézd meg, mi után érdeklődsz. Ez legyen a fő prioritás. Ez alapján már ki lehet egyetemeket/karokat/szakokat választani. Utána tessék elmenni nyílt napokra, és ha tudsz kérdezz meg oda járó diákokat, hogy mit csinálnak, milyen az egyetem. Két dolgot tudok kiemelni: ne olyat kérdezz, akit direkt ezért raktak ki nyílt napon kirakatbabának, mert az úgyis csak buzdítani fog h oda menj (ez a dolga). Illetve hogy ne azzal kezd, hogy milyen az egyetem, mert arra úgyis azt a választ kapod, h sz.r
Mindenképpen kérdezd meg őket a követelményrendszerről és a diploma értékéről (ezzel kapcsolatban jó ha van ismerősöd aki a szakmában dolgozik, igazából csak az fog tudni értékelhető választ adni), és a konkrét jelentkezések választásánál ezeket is vedd figyelembe. Tudd a céljaidat, korlátjaidat.
A lényeg: nem akarok a BME-től elzavarni senkit, akik informatikus mérnökök szeretnének lenni, azok a legjobb helyen keresgélnek. De fel kell készülniük, hogy egy új anyukát kapnak a régi mellé: ugyanis míg az eredetinél 2 évig, itt min. 5 évig szopnak.
Az elhelyezkedés esélye pedig itt is attól függ, hogyan tolod az ipart. Bár átlagosan jobb, mint sok más szakon (/egyetemen), az tény.
-
FixY67
senior tag
Hogy a mai kínálatban még ott van-e, azt nem tudom, már csak hetente egyszer nézek rá, de az it-services kb. azóta hirdet, mióta komolyan keresgélni kezdtem. És nem találnak olyan embert, aki megfelelne. (ja igen, németül _és_ angolul jól beszélő embert akarnak )
Egyébként én ezt szoktam volt nézegetni: http://www.profession.hu/hu/allasok/ms/30/co/1/s/3017/l/23/dco/1
...
-
bambano
titán
Én két hirdetést láttam, egy dunántúli informatikai vezetőt, elég hülye feltételekkel, meg vms l3 support embert.
Ezen kívül kell még telefonemelgető, lehetőleg sok nyelven, 3 műszakba, meg néha van kóderre igény. Slussz. Akinek nem elég az, hogy napi 14 órában vi-t csépeljen, az meg éhenhalhat.
-
bambano
titán
Első olvasás után azon morfondírozok, hogy ezek hülyék, vagy a szomszédjuk is hülye...
ha szétnéz az ember az országban, túlkínálat van "it szakemberből".[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Kérdés milyen területet akarsz. Ha főleg programozó, akkor elte progmat, mert bme-n sok "mellékes" dologgal szívnál, és imho az egész egyetem "embertelenebb". Nem azt kell ez alatt érteni, hogy kínoznak, hanem hogy túlzottan steril, vagy nem is tudom, hogy mondjam. De ha mondjuk távközlési mérnök akarsz lenni, akkor bme.
Ha van affinitásod más reáltárgyhoz is, akkor egy ttk-s szakon is elgondolkoznék. Mindegyiknek van informatikus szakiránya (esetleg alkalmazottnak hívják), matekot ugyan úgy megkapod, lesz rálátásod egy természettudományi területre, ami pl előny lehet egy sima infossal szemben egy biotech cégnél, ha adott szakot végezted. A bme-re is azt mondják, hogy bármennyit is szívsz, ott igazából csak gyorsan tanulni tanulsz meg, a munkában használatos dolgokat, vagy jó programozási készséget csak egyénileg tudod elsajátítani, akkor meg már szinte mindegy, hogy milyen szakot csinálsz mellette. És az önéletrajzban is jól mutat, ha tdk keretében pl műholdakra csináltál cuccot, vagy az lhc egyik detektorának programját hegesztetted (arról sajnos lekéstél, hogy feltaláld a webet, egy fizikus megelőzött).
De bárhova is mész, igazán csak úgy van értelme, ha mellette önszorgalomból is végzel dolgokat, és 2-3-4 év után melózol vagy tdkzol. BME diplomával is lehetsz síkhülye, meg egy informatikus vegyésszel is lehetsz penge programozó, és ha van papírod amiben benne van az informatikus szó, akkor úgyis az interjún dől el a lényeg. Csak mellette még extra mozgástered is van, egyszerre lenne két hiányszakmád lényegében (ttudósból még kevesebb van, mint infósból).
-
FTeR
addikt
ohh, nem kell beugratósra gondolni. pölö, "xHTML-t ismered?", "CSS2-vel hogy állsz?", de a jobbak csak ott buknak el, h "boxing modellről hallottál már?".
vagy csávókám mondja, h nagy javascriptes, de egy keretrendszert sem tud megnevezni.
vagy flashes munkára jelentkeznek, de egyik sem tud külső fájlból (neagyisten xml-ből) beolvasni (még el is kezd velem vitatkozni, h ilyet nem lehet).
az abszolút kedvencem, h nem képes elmondani, h milyen részekből áll egy url és rohadtul nem érti, h a querystringben hogy is áll össze a változónév meg az értéke. -
Ren Hoek
veterán
Igaz így kissé paradox. Úgy értettem, hogy sokan arra számítanak, hogy majd elbulizgatják az egyetemi éveket, aztán BME-n meg ELTE progmaton durván magas szintű a matek. Persze meg lehet tanulni, de ehhez viszont már tényleg matekos agy kell. Vagy 10 év
Az már más kérdés, hogy pl más BsC szakokon milyen szintkülönbségek vannak (Kapásból két ismerősöm van akik nem bírták BME matekot...majd BMFen, GDF-en meg miskolci egyetemen röhögve megcsinálják 4-5ösre, sőt még ők korrepetálják a többieket) Szóval kissé durva különbségek vannak BsC és BsC között.
BME nemvéletlenül Besz*rsz Mire Elvégzed (Én nem is bírnám ezért nem mentem oda)
[ Szerkesztve ]
-
FTeR
addikt
az, h informatikus elég tág fogalom. pölö használható programozóból hatalmas hiány van. azzal amit az egyetemek kitermelnek semmit sem lehet kezdeni. interjún a jelentkezők nagyrésze azt sem tudja elmondani, h milyen fejlesztőkörnyezeteket használ/ismer. azt viszont magabiztosan tudják, sorolni, h milyen technológiákhoz értenek (a szerényebbek csak azt, h mit tanultak), de az egyszerű keresztkérdésre már mindegyik csak pislog.
ez attól függ, h milyen munkára jelentkezel. azért egy programozónak illik ismerni az adatbázis optimizálos alapokat. az, h db designer meg kishazánkban ismeretlen szakterület.[ Szerkesztve ]
-
eziskamu
addikt
Na igen, most én ezt a továbbtanulásra értettem.
Van egy ismerősöm aki szintén szenved a matekkal, és egy csöppet elhúzódott (húzódik) neki az egyetem, de egy multinál programozó, mert tényleg ért hozzá. Viszont a papirhoz (kérdés ki mire tartja) azért kell egy erős szintű matek, még ha a legtöbb programozási feladathoz nem is.[ Szerkesztve ]
-
-
Ren Hoek
veterán
Én 2-es voltam matekból... végig azthittem és a tanár is azt sugallta hogy hülyevagyok hozzá. Ebből következően programozáshoz is hülye voltam.Nem is érdekelt. Egy csaj padtársammal baromkodtunk 4 évig matekon. Aztán kerülőpályának szántam az IT-t, mert mindig is operatőr "művész" szerettem volna lenni az filmművészetin...
Aztán, kiderült hogy a programozáshoz inkább vizuális látás kell, és kreativitás, problémamegoldás, ami ha megvan, akkor megéri belevágni simán. Nekem kifejezetten szórakoztató pl. Matekot is meglehet tanulni, lehet szenvedni vele... de attól még lehet zseniális szoftverfejlesztő az ember..Szvsz így baromi téves lenne kijelenteni, hogy akinek nincs matekhoz agya, az hülye a proghoz. Cégnél meg úgysem deriválni kell, csak a tudás a lényeg. Szóval egyetértek[ Szerkesztve ]
-
-
eziskamu
addikt
Mennyire? Mondjuk valami magántanár, vagy matek szakos gimi/fakt nem árt. Ha a gimiben 4-es voltál, akkor még talán érdemes belekezdeni, pláne ha mondjuk megy legalább a programozás (mondjuk mi számít annak, hogy megy ), és tényleg érdekel. Persze ez intézmény/képzésfüggő.
[ Szerkesztve ]
-
ZorPrime
csendes tag
Aki hülye a matekhoz (pl. én) bele se vágjon, mi?
És most kedves emberek, megszabadítalak Titeket legnagyobb gondotoktól.....az élettől! (Joker) / Dobolni isteni dolog!/ PAISTE POWA!
-
Ren Hoek
veterán
Azért főleg weboldalaknál tapasztaltam ezt. Elképesztő, hogy egyik ismerősöm 200K-t képes volt lehúzni egy wordpresses oldalért. Hála égnek, komolyabb melókat ott sem bízzák az ilyen emo-s designos frontpages/dreamweaveres majmokra..
Viszont tényleg az igénytelenség ami burjánzik, sok-sok rettenetszar oldal, amire még büszkék is a készítők, és húzzák be értük a zsetont. Na ezeknél a tulajoknál lehet jó házalni amúgy, átlátható jól működő saját kóddal.
Amúgy: http://index.hu/tech/2010/02/08/haldoklik_a_magyar_elektronikai_ipar/
Szóval itt is probléma az emberhiány... azért ezeket a szakembereket nem lehet utcáról összeszedni
zsoltip: Szerintem jelenleg itt lehet a legjobban elhelyezkedni (Osztrákoknál 42%-os szakemberhiányról is írnak), vagy a biomérnök területen még. Nyugodtan vágj bele, viszont brutál lesz a matek az elején. Dehát ez az áldozat megéri bőven.
[ Szerkesztve ]
-
eziskamu
addikt
Legalább is a filmekben...[ Szerkesztve ]
-
zsoltip
őstag
Sziasztok!
Én is most vagyok továbbtanulási választás előtt.
Egy hetem van eldönteni, hogy mi legyen, de még mindig nem tudom.Gondolkozom BME mérnökinfo. karában is, ELTE prog.info. szakában is.
3.-nak jelölném talán az YBL építőmérnöki karát, hogy kitanuljak tűzvédelmi szakmérnöknek.Nagyon nehéz dönteni.
Sztetek IT iparban mennyi esély lesz elhelyezkedni úgy 5(?) év múlva mikor végeznék? És minek lehet akkoribanmajd esélye?Vélemények?
-
Ren Hoek
veterán
A fotózást elhiszem, voltam fotós asszisztens, és ismerem az őskövület igazolványképboltok meg retusmamák "műveit"... Meg a szakbarbár 350D-vel jpg-ben épületfotós melókat csináló alakokat... Akik között a megrendelő egyáltalán nem tud különbséget tenni. Videózással is foglalkozom, na ott meg aztán "esküvőre jólesz a Józsika DV kamerával" aztán szar se látszik a képből csak zajkupac
Úgyhogy favágás az előbbi kettő szerintem. Kipróbáltam nemjöttbe. Most IT, és egészen más terep. Egy nem egy szakma, hanem több száz ága van, szóval nagy ostobaság ha aztmondja rá az ember hogy én "értek az IT-hez" Szerintem aki tényleg jó, az megtalálja könnyen a maga irányvonalát. Pl csak db tervezésből is meg lehet élni aki pró.
(Nem feltétlen BME diploma, de profizmus elkél) A prog/db/matematikai látásmód miatt sokan idegenkednek és el sem kezdik a pályát.
Szóval szigorúan írónikusan ki lehet jelenteni, hogy manapság mindenki ért hozzá. De valóságban "szerencsére" egyáltalán nem ez a helyzet.
-
Goose-T
veterán
Kár, hogy az ilyen "szakértőkre" semmi szükség nincs. Próbáltad már megkérdezni valamelyiktől, hogy kell harmadik normál formára hozni egy relációs adatbázist?
[ Szerkesztve ]
Eladó gitárok: https://tinyurl.com/yc7pawkr *** Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar
-
Benőke
őstag
A Kezdeményezés jó de pl Mo -n soha nem volt hiány Infósokból, inkább folyamatos túlkínálat van.
-
cucka
addikt
A kezdeményezés jó, de azért nagyon gáz, hogy ennyire brutálisan rossz honlapot sikerült összehozniuk.
Komolyan, most készülök egy webes usability-ről szóló cikkel, szerintem ez az oldal remek szemléltető eszköz lesz arra, hogy mit hogyan ne csináljunk, igazi állatorvosi ló . -
veterán
höhö. lol!
Tudtam én, hogy jó lóra teszek[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
Na ez jó dolog Csak nehogy aztán a sok bölcsész átálljon és elcsaklizzák a jó melókat
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest