Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
lappa86
aktív tag
válasz Bluesummers #49 üzenetére
Ohh, az én kommentemre reagált, mert én értettelek félre. Mivel nem fejtetted ki rendesen, hogy mi a bajod a versenyszabályozással, csak alapul hivatkoztál egy fikciós regényből készült filmre* bátorkodtam arra gondolni, hogy a piaci versenyt rábíznád a vállalatokra, akik állami szabályozók hiányában a két szélsőség közül a tökéletes verseny felé indulnának el. Azt mondjuk nem gondoltam volna, hogy a ph-n valaki a monopolizált modellt tartja üdvözítőnek, mert az mindenegybenblogra való.
Ez a vita tökéletesen értelmetlen, annyira fogalmad sincsen a gazdaság működési mechanizmusairól. Egyébként ahogy írtam, kipróbáltuk már egyszer, hogy az állam igyekszik nem beleszólni semmibe, nem is jött be, erre valahogy nem tudtál reagálni.
* Ha közgazdaságtant a Veszett világból tanulsz, akkor mondjuk a biológiát az Oroszlánkirályból? Mert mindkettő egy mese, a tudományos értékük nagyjából azonos.
[ Szerkesztve ]
Always with the negative waves.
-
őstag
-
őstag
Ki beszélt erőszakról, késről. Te így rendeznéd le a dolgokat? Megint belebeszéltél valami pluszt. Nem közgazd. szakirodalom, fentebb leírtam a példát.
[ Szerkesztve ]
Ha válaszolunk / írunk az üzenetére, elvárjuk a választ. Egy minimális kommunikációs etikettet tartsunk be, még akkor is, ha nem érdekel az ajánlat.
-
őstag
Nem tekintem alapjául, csak azt mutattam, ami valós is, hogy beleszólnak a saját vállalatod működésébe, hogy mi a közjónak a legjobb.
Ha válaszolunk / írunk az üzenetére, elvárjuk a választ. Egy minimális kommunikációs etikettet tartsunk be, még akkor is, ha nem érdekel az ajánlat.
-
dabadab
titán
"Az amúgy ugye megvan, hogy az általad áhított tökéletes verseny csak egy egyszerűsített néhányváltozós közgazdasági modell, ami soha, semmilyen körülmények között nem tud megvalósulni fizikai korlátai miatt?"
Ráadásul valós körülmények között pont a versenyszabályzás az, ami a tökéletes verseny irányába próbálja meg terelgetni a piacot.
(Ayn Randhez (ő írta az Atlas Shruggedet (hatvan éve) és író volt meg filozófus, nem közgazdász) meg azért annyi életrajzi adalék kell, hogy a Szovjetúnióban nőtt fel és emiatt azután, hogy átkerült az USA-ba, a szovjet rendszer gyűlölete határozta meg a világnézetét, tehát tőle a versenykapitalizmus árnyalt kritikáját hiába is várná az ember.)
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
lappa86
aktív tag
válasz Bluesummers #42 üzenetére
Én itt most sokkot kaptam.
Te tényleg egy fikciós regényből készült filmet tekintesz hivatkozási alapnak a modern gazdaság működésére? Ezt nem gondolhatod komolyan, szerintem csak trollkodsz.Az amúgy ugye megvan, hogy az általad áhított tökéletes verseny csak egy egyszerűsített néhányváltozós közgazdasági modell, ami soha, semmilyen körülmények között nem tud megvalósulni fizikai korlátai miatt? És ugye az is megvan, hogy a laissez-faire-t már kipróbáltuk és egy csúf kis világgazdasági és világpolitikai válság lett belőle?
-
Én is szoktam hangoztatni, hogy a kapitalizmus már rég nem a versenyről szól,mert eléggé ki sikerült herélni, de te eléggé félreérted a dolgokat
Mutogatni való hater díszpinty
-
dabadab
titán
"Ja, magadból indulsz ki."
Nem, én mondjuk voltam olyan hülye, hogy közgazdaságtant tanultam, pedig ha tudhattam volna, hogy bármiféle tudás nélkül is lehet fölényesen nyilatkozni, akkor biztos nem pazaroltam volna erre az időmet.
"Ami a Tied, amiért Te dolgoztál meg, nehogymár más ember mondja meg hogy Te mit tehetsz a piacon és mit nem."
Tehát ha van egy késem, amiért megdolgoztam, akkor nehogy valaki már belebeszéljen abba, hogy kit szúrok le vele? Te tényleg ennyire egyszerű vagy?
Ayn Randot behivatkozni, ráadásul TV sorozat formájában, mint releváns közgazdasági szakirodalmat, az meg... hát... te tényleg ennyire egyszerű vagy?
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
őstag
Ja, magadból indulsz ki.
https://en.wikipedia.org/wiki/Atlas_Shrugged
Olyan sok szar tapasztalaink vannak, nemde. Mindenhol korrupció, mindenhol a másik kihasználása megy, nemde?Ebben a filmsorozatban (én a filmet néztem, 3 részes) arról szól, hogy az állam meg akarja kaparintani a sikeres, pontosabban mondva ku..a sikeres vállalatokat, olyanokét, akik maguk erejéből csinálták a vállalatot.
Lényege a filmnek: Ami a Tied, amiért Te dolgoztál meg, nehogymár más ember mondja meg hogy Te mit tehetsz a piacon és mit nem. Mert ez a "versenytörvény". Nem látod, hogy fel van fújva az egész? Az egész kapitáli rendszernek rég be kellett volna dőlnie, mert mesterségesen van fenntartva.
Természetesen vannak a rossz példák is, nem is kell messze menni, ott vannak a mobilszolgáltatók, jó régóta magasan vannak az áraik. Ott is hagytam azokat a szarokat, belőlem ne élősködjenek. Előbb utóbb ezt az egész sz@r rendszert úgyis bedönti valami.
-
ProEvoFan
nagyúr
Engem csak a Steam érdekel, de szerintem nekünk nem lesz semmi pozitív változás, mert mi a jó kereső nyugati régióba vagyunk besorolva.Gondolom az árak nem a nekünk kedvezőbb felé fognak központosulni.
-
dabadab
titán
válasz Bluesummers #39 üzenetére
Ja, azzal tökre jól járna mindenki, ahogy azt történelmi példák tucatjai mutatják.
Ja, nem.
DRM is theft
-
őstag
Annyira bírom az ilyen versenyszabályozásos szarokat... Ha egyszer ők a legjobbak, akkor szerintem szabad kezük kellene legyen, erre itt szabályozgatnak....
-
azbest
félisten
jaja, az artisjus mikor belépett valamelyik eu jogkezelő szövettségbe, azóta érhető el itthon google music és spotify. Előtte a deezer nem tudom hogyan oldotta meg. De anno olvastam az artisjus facebook oldalán, hogy ők szedik be a jogdíjat mindháromtól az itthoni forgalom után.
szerk:
szóval egy közös helyett, szövettségek szövettségének a szövettsége van nem hiszem, hogy hatékony, de működik.Amíg kiadóból is több van és azoknak országonként vannak leányvállalataik és jogkezelőik, addig szerintem mindig lesz különbség. Szóval megeshet, hogy valamelyik országból letiltják valamelyik tartalmat.
[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
Az Artisjus nem csak arra való, hogy beszedje a memóriakártyák utáni pénzt, hanem arra is, hogy ne kelljen mindenkivel külön szerződést kötni, hanem legyen egy "közös jogkezelő", akivel egyszemélyben le lehet rendezni pl. egy rádiónál az összes zene licenszelését. Ha ilyenből nem lenne legalább 28 az EU-ban, hanem csak egy, akkor nem lenne EU-n belül eltérés a zeneboltok kínálata között.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
dajkopali
addikt
ha jól sejtem, ez nem egészen így működik
a vizsgálat célja, hogy ne engedjék meg azt a gyakorlatot, hogy régiónként eltérő díjszabást alkalmazzanak az EU-n belül
az viszont a cég döntése, hogy mely régiókban milyen tartalmakat tesz elérhetővé - ebbe nem lehet beleszólni, ez az ő jogkörük"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter
-
Béééla
őstag
Tehát végre nem tizedannyi lesz a Netflix-tartalom, mint Németországban vagy Angliában?
Bélabá
-
lappa86
aktív tag
válasz #79335424 #27 üzenetére
Ezt viszont nem az EU-n, hanem a magyar kormányon kell számon kérni, mert ők
1) osztják ki a mobilos frekvenciákat (=jattolási lehetőség, amire nem mindenki vevő),
2) engedélyezik a mobilos szolgáltatás elindítását (=újabb jattolási lehetőség),
3) vezették be, majd módosították a távközlési különadót (=piactorzítás)
4) nézik el a három jelenlegi szolgáltató kartellgyanús árképzését (=újabb jattolási lehetőség),
5) teremtenek nehéz piaci feltételeket (=iszonyú magas szolgáltatásindítási költségek).
Ezekbe az EU nem szólhat bele a jelenlegi jogosítványai alapján (na jó, a távközlési különadóba igen, azt el is kaszáltatták), a jogosítványok bővítése viszont euroszkeptikus kormánynál lehetetlen.Viszont ha egy külföldi szolgáltató vevő ezekre a dolgokra, akkor belevághat és indíthat szolgáltatást (és itt érvényesül az EU-s alapelv, hogy lehetősége van Magyarországon szolgáltatni!), csak sajnos azzal számolni kell, hogy az sem lesz olcsó a fenti pontok miatt.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Azzal nem lenne baj. Nem feltétlenül szeretném érteni. Fizetek adót, amiből azokat az embereket fizetik, akiknek az lenne a dolguk, hogy értsék és megoldják. Én csupán EU -s polgárként használni szeretném. Ha nem tudom használni, akkor nálam megbuktak azok az adómból fizetett emberek.
-
lappa86
aktív tag
válasz #79335424 #25 üzenetére
"Egyértelmű, hogy ha rendelek online egy terméket, azt is csak úgy tudom megkapni, ha a szállító cég használhatja a hazai úthálózatot. Viszont, ha nem használhatná, azzal akadályozva lenne az áru szabad mozgása, ami ugyebár sérti az EU -s elveket."
Az út az államé. Természetes, hogy bárki használhatja.
Az adótorony a mobilszolgáltatóé. Természetes, hogy NEM használhatja bárki. Csak ha fizet érte, vagy ha épít saját infrastruktúrát. De hát nem igazán tolonganak a mobilszolgáltatók, pedig megtehetik, ahogy említettem, bárki indíthat Magyarországon mobilszolgáltatást."Én csak arra utaltam, hogy amíg az EU nem tudja az elveket mindenhol átültetni a gyakorlatba, addig nem kéne csupán egyes esetekben azokra hivatkozva szankcionálni."
Te akarsz mindenárom almát (=online termékértékesítés) a körtével (=helyhez kötött, állami engedélyfüggő szolgáltatás) összehasonlítani és nyakatekert példákkal analógiát keresni. Nincs analógia, két teljesen különböző piacról van szó, amelyekre teljesen más szabályozást kell kidolgozni. A piaci liberalizáció lassú és bonyolult, és mivel minden üzletág különböző, ezért más-más időpontokban történt/történik meg. Most az egységes digitális piac kidolgozása van napirenden, és a cikk is erről szól, korábban meg pl a mobilszolgáltatásnál történt meg, a jövőben meg pl a személyszállításnál fog megtörténni. De az elvek köszönik szépen, így is működnek, át vannak ültetve a gyakorlatba, csak te nem akarod érteni.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Nyilvánvalóan itthoni toronyhoz kapcsolódok. Egyértelmű, hogy ha rendelek online egy terméket, azt is csak úgy tudom megkapni, ha a szállító cég használhatja a hazai úthálózatot. Viszont, ha nem használhatná, azzal akadályozva lenne az áru szabad mozgása, ami ugyebár sérti az EU -s elveket. Az elv értelmében egy mobilszolgáltató sem gördíthet akadályt a szolgáltatás szabad mozgásának az útjába. Tehát, rendelkezésre kell bocsátania az infrastruktúráját. Pontosan tudom, hogy ezt nem egyszerű kivitelezni. Én csak arra utaltam, hogy amíg az EU nem tudja az elveket mindenhol átültetni a gyakorlatba, addig nem kéne csupán egyes esetekben azokra hivatkozva szankcionálni.
lappa86:
Országos hatáskör, meg EU hatáskör? Most vagy közösködünk, vagy nem közösködünk. Jó lenne, ha végre eldöntenék! -
lappa86
aktív tag
válasz #92253184 #23 üzenetére
Ez nem törvényszerű, az USA-ban is államonként más-más áfakulcsok vannak, mégis egységes piacként tud működni. Viszont a hivatalok, így az adóhivatal is, államok fölötti szervezetek, ami az EU-ban sajnos elképzelhetetlen a kormányok jelenlegi hozzáállásával.
-
törölt tag
Pont az jutott nekem is eszembe a cikk kapcsán. Igazi, egységes piachoz, egységes áfa rendszer is kellene. Ez viszont csak akkor lesz, ha a nagyon erős kényszerítők vannak. Szerintem soha nem lesz.
Mondjuk ez rögtön felvetné egy egységes vám és adó hivatal létre hozását. Na attól rázná ki rögtön az ideg a sok 'becsületes' EU ország vezetőt. -
dabadab
titán
válasz #79335424 #18 üzenetére
"Hogy jön ide az, hogy milyen toronyhoz kapcsolódsz?"
Merthogy a mobilnet szolgáltatás arról szól, hogy az ember épít mobiltornyokat, aztán azokhoz kihúzza a netet meg karbantartja őket.
"Pontosan arról van szó, hogy megrendelsz egy amszterdami szolgáltatást, mert az olcsóbb, mint a hazai, és itthon használod"
És azt hogy fogod itthon használni úgy, hogy nem valami itthoni toronyhoz kapcsolódsz?
DRM is theft
-
lappa86
aktív tag
válasz #79335424 #20 üzenetére
Ezt senki sem mondta, főleg nem én. Díjaznám, ha nem adnád az értelmetlen gondolataidat a számba. A válaszom arra vonatkozott, hogy miért nem online szolgáltatás a mobilozás és miért nem tudsz előfizetni külföldi szolgáltatónál.
A csomagok azért drágábbak nálunk (egyébként ez is ostobaság, nem általánosan drágábbak, EU-s szinten valahol a középmezőny alján helyezkednek el), mert a három szolgáltató árai látványosan együtt mozognak. De ez nem az EU hatásköre, hanem a magyar szabályozásé, ezt az EU-n számonkérni értelmetlen.
-
-
lappa86
aktív tag
válasz #79335424 #18 üzenetére
Pedig igaza van. Az EU a verseny ösztönzésében érdekelt, nem abban, hogy versenyhátrányba kerüljenek azok a szolgáltatók, akik nem kevés pénzt beleölve korábban piacra léptek egy-egy országban. Azért csak az itthoni kínálatból választhatsz, mert ők építették ki azt az infrastruktúrát, amit a mobilozásnál használhatsz (az adótornyok meg az országos lefedettség nem olcsó ám), és így térülhet meg az ő beruházásuk. Egyébként a távközlési piac liberalizációja már 15 éve megvalósult, az amszterdami szolgáltatónál is nyugodtan előfizethetsz, a lehetőség adott, HA ők pedig veszik a fáradságot, és vagy építenek saját infrastruktúrát Magyarországon, vagy fizetnek a már meglévők használatáért.
-
törölt tag
Jaaa, ha multik lennének oda tőle, akkor már nem fontosak az alapelvek?
dabadab:
Egyetértek, hülyeségeket nem kéne beszélni. Hogy jön ide az, hogy milyen toronyhoz kapcsolódsz? Pontosan arról van szó, hogy megrendelsz egy amszterdami szolgáltatást, mert az olcsóbb, mint a hazai, és itthon használod. Ez ösztönözné a hazai szolgáltatókat arra, hogy olcsóbb díjcsomagokat vezessenek be. Technikailag megteheted? Igen. Akkor mi az akadálya? Pontosan az általad említett EU -s szabályzás, ami egyáltalán nem törli el a roaming díjakat. Bizonyos feltételek teljesülése esetén a szolgáltató nem fogja áthárítani az ügyfélre a roaming díjat. Ez nagyon nem egyenlő az eltörléssel. Pontosan az általam említett példát (vagyis a szolgáltatás szabad áramlását) kívánják továbbra is tiltani.[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
válasz #79335424 #13 üzenetére
"A mobilnet nem egy országokon átnyúló, online szolgáltatás? Épp az EU hozott rá korlátozó határozatot, hogy ne lehessen szabadon venni, és korlátlanul, bárhol használni."
Azért hülyeségeket nem kellene beszélni.
Egyrészt a mobilnet nem országokon átnyúló, online szolgáltatás, hanem határozottan helyi jellegű - vagy legalábbis nem hiszem, hogy te Budapestről rá tudnál kapcsolódni mondjuk egy amszterdami mobiltoronyra.
Másrészt meg épp most tartanak ott, hogy a roamingdíjakat is eltöröljék.
DRM is theft
-
bencze
senior tag
válasz #79335424 #15 üzenetére
10 multi céget hirtelen leölni egyszerre szerintem nem érdeke az EUnak, nekünk sem. Viszont évek óta folyik a roaming kinyírása, ami tökéletesen passzol ebbe a stratégiába. Az alapok meg nem lesznek rendben amíg mindenki különcködni akar és kizsarolni mindenféle random előnyöket... ez még akkor is nehéz lenne ha mindenki a közös célért dolgozna.
-= QFR mx blue / HPE87 mx brown / QFR mx red / Poker 2 mx blue / Poker 3 mx clear / Leopold FC660M mx silent red=-
-
törölt tag
Az üzemeltetés nem, de engem, mint felhasználót nem érdekel az üzemeltetés. De, ne ragadjunk le ennél! Az alapelvről van szó, amire e cikkben az EU hivatkozik. Az áruk és szolgáltatások szabad áramlásának elvéről, ami a szabad verseny kialakulásának lehetőségét lenne hivatott biztosítani. Ha egy témakörben hivatkozik rá, akkor egy másikban miért gátolja? Ez persze "költői" kérdés volt. Az ok nyilvánvaló. Csakhogy, ez egyben azt is jelenti, hogy nagyon nincsenek rendben azok a gazdasági, és pénzügyi alapok, amikre a szabad áramlás elve épülhetne. Akkor viszont nem a felszínt kéne kapírgálni, hanem rendbe kéne tenni az alapokat.
-
törölt tag
Faguriga legyek, ha értem az EU -t. A mobilnet nem egy országokon átnyúló, online szolgáltatás? Épp az EU hozott rá korlátozó határozatot, hogy ne lehessen szabadon venni, és korlátlanul, bárhol használni. Hogy lesz így versenyhelyzet a mobilszolgáltatók között?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
lappa86
aktív tag
válasz #65675776 #10 üzenetére
Igen, és ez pontosan két különböző ár, ami nem tetszik a versenyjogi biztosnak. Sőt, igazából három, mert az egységes digitális piac az EGT-re lesz érvényes, nem az EU-ra.
De egyébként a Valve még a "jófiúk" közé tartozik, Bethesdánál pl durvább árképzés van, csak onnan nem tudtam belinkelni ilyen szép táblázatot.
[ Szerkesztve ]
-
Hm, hátha végre valami haszna lesz az uniónak.
Mutogatni való hater díszpinty
-
dabadab
titán
"ami az USA-ban 1 dollar az EU-ban 1 EUR"
Ezzel mindenki kiegyezne, mert az EU-s árak tartalmazzák az ÁFA-t is (20% táján) az USA-ban meg netto árakat adnak meg, az EUR meg jelenleg 8%-kal ér többet, mint az USD.
Az Apple az tényleg túláraz Európában, de van egy csomó dolog, aminek a netto ára pont annyi nálunk mint az USA-ban.
DRM is theft
-
Snoop-y
veterán
Oke akkor miert fizetunk tobbet mint az usaban?
Es itt nem az afarol van csak szo hanem pl az Apple es meg sok masik ceg is ami az USA-ban 1 dollar az EU-ban 1 EUR vagy akar 1 GBP (oke most szar a font de nem ennyire)New level... Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need
-
ericssonfan2
tag
Bizony az összes ilyennek utána kell menni!
"A music lover listens to music with his sound system. An audiophile listens to his sound system with music."
-
dabadab
titán
"Sokat nem számít ha pl a Bethesda még további régiókorlátokat is alkalmaz."
Pont az ilyesmire akar most lecsapni az EU, nem?
"Egyébként sok esetben az ok nagyon egyszerű: ahány ország, annyiféle ÁFA. "
Az ki van zárva. A netes értékesítésnél az a szabály, hogy a vevő országa szerint kell ÁFA-t fizetni, ráadásul ez a cégeket viszonylag kevéssé érdekli, mert ők amúgy is netto árrakkal számolnak.
DRM is theft
-
törölt tag
Sokat nem számít ha pl a Bethesda még további régiókorlátokat is alkalmaz. Lásd pl RHCP.
Egyébként sok esetben az ok nagyon egyszerű: ahány ország, annyiféle ÁFA. Előbb legyen az egységes EU-n belül, majd utána lehet foglalkozni azzal, hogy az EU-n belüli régiókorlátokat eltöröljék. (Mondjuk azon is csodálkozom, hogy a szerzői jogi hiénák, mint pl az Artisjus féle élősködő szervezet még nem akart jogdíjat kivetni az online letöltött játékokra, hogy abból is támogassák a magyar zenei pancsereket mindenféle érdem nélkül.)
-
elithun
őstag
Kíváncsi vagyok, hogy a Steam régiózárak ezáltal eltörlődnek-e, és, ha igen annak mi lesz a következménye.
„Minden egyes tapasztalat közelebb visz a megértéshez.”
Új hozzászólás Aktív témák
- Tápegység Moduláris Kábel Tápkábel Adapter Hosszabbító Csatlakozó Elosztó - Egyedi is
- Pcie 5.0 ATX 3.0 12Pin - 16Pin Moduláris Kábelek És Adapterek 12VHPWR 12v2x6 Egyedi Harisnya Nvidia
- AppleCare+ biztosítás - új / maximum 60 napos Apple termékekhez - Apple Biztosítás
- AppleCare+ biztosítás - új / maximum 60 napos Apple termékekhez - Apple Biztosítás
- Új Lenovo Yoga 7 ProX Gamer Tervező Ultrabook -50% Ryzen 7 6800HS 32/1TB AMD 4GB + 3050 4GB 3K 120Hz
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest