Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Polesz
addikt
Az RFC szerint a szóköz nem nyomtatható karakter tehát nem szerepelhet a kulcsban. Attól hogy sok eszköz elfogadja még nem lesz alapértelmezetten jó az ilyen kulcs. Egy másik portálon vetettem fel és ott kaptam hozzá linket.
Elméletileg nincs különbség elmélet és gyakorlat között. Gyakorlatilag van.
-
-
radírfej
senior tag
válasz #40553216 #39 üzenetére
hello, nem magamra gondoltam, amikor arról beszéltem nehéz kiigazodni... én átláthatóbbnak látom pl az ubuntu grafikus felületét, a csoportosításokat, a nyelvezetet, mint pl. egy vista, vagy legalább olyannak tartom.
általánosságban fogalmaztam csak meg.
bambano: igaz, hogy nézőpont kérdése, de az eredmény ugyanaz. és ez számít.
a nekem hiányzó program
ami engem illet
van egy régi programom ACST-10, siemens adatbuszos hőmennyiségmérők adatait tárolja, rendezi, plusz ezzel tudom számlázásra előkészíteni. a program 1995-ös. szerintem 2025 ben is ezt kell használnunk...
a Roger PrMaster sem ment fel, de állítólag ott csak én voltam a lüke...szerk: off
[ Szerkesztve ]
Másolat másolatának a másolata, de eredetileg is ilyen volt.
-
bambano
titán
Minden relatív. Szerintem a wines múlt akadályoz az ubuntu használatban, nem az ubuntu.
Csak attól függ a vélemény, eddig melyik oldalon álltál.
Szerintem is oktatás, gyorsan szüntessük meg az ms oktatási monopóliumát, majd lesz sok linux fan.
Egyébként mi az, amit nem tudtál linuxon megcsinálni?
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
törölt tag
"még mindig nehéz kiigazodni">gyakorolj! és menni fog, nagyon hamar. alig több, mint 1 éve használok Ubuntut, de pl. már annyira megszoktam, hogy másoláskor nem kell: kijelöl, ctrl+c, ctrl+v, hanem csak kijelöl és görgővel a célhelyre kattint, hogy ha nagyritkán az WIndow$-t használom, először anyázok, hogy miért nem műxik. vagy pl. az ablakok egymás mellé helyezésekor egy pillanatra összetapadnak, mikor a szélük egymáshoz ér (vagy az asztal szélén ugyan így), hogy pontosan, hézag és átfedés nélkül legyen egymás mellett a kettő. stb, stb.
-
floatr
veterán
válasz .volkovy. #31 üzenetére
Inkább szórakoztató, és elég messze vagyok a "fan"ságtól, ha netán rám értetted volna.
Először is hivatalokban -- mint ahogy a többiek is írták -- a júzer csak használ, nem telepít. Mint írtam a hivatalisták túlnyomó többségének tökéletesen mindegy, hogy mihez nem ért. Aki telepít ("rendszergazda", "informatikai (fő)osztály" ...), az viszont hivatalból ért hozzá. Másrészt -- mint ahogy a többiek is írták -- attól még hogy Te nem vagy képes valamire, abból nem következik az, hogy más sem képes rá. Hogy valamit mindenestül feladsz, mert 20 perc után nem vagy képes egy részproblémát megoldani, az szintén Téged minősít, nagyjából erről szól az h "nemakarásnak nyögés a vége".
Ilyen hozzáállással a kereket meg a tüzet sem találtuk volna fel/tanultuk volna meg használni, mert még mindig azon keseregnénk, hogy sokat kell vele bajlódni amíg formálódik, vagy félünk a villámlástól meg a pirosvirágtól.
-
radírfej
senior tag
igazad van abban, hogy nem érdemes speciális dolgokat számon kérni.
de sajnos nem speciális dolgok felől nézve még mindig nehéz kiigazodni néhány éves wines felhasználói múlttal. sokszor más a logika, máshova kell nyúlni.
ezért írtam, hogy oktatás, és oktatás, és persze oktatás.
-
bambano
titán
Esetleg el akarod dönteni, hogy most milyen szemszögből formálsz véleményt? Úgy érzed, hogy 200 gép összerakása, esetleges hibakeresés, a speckó programok használata az átlag user feladat? Ha igen, hogy élsz meg belőle, miért keresnek meg téged, hiszen átlag user feladat, mindenkinek meg kell tudnia csinálni.
Ha meg nem átlag user feladat, akkor az a tény, hogy neked, nem átlag usernek nem felelt meg az ubuntu, miért általánosítható arra, hogy más, átlag usernek sem fog megfelelni?
Ez a szöveg kb. annyira idegesítő és nem igaz, mint amikor folyamatosan azt tolja mindenki, hogy a vista sok hw-t igényel, meg sok ramot meg nincs device driver meg stb. és Moonman hónapokig tépi a haját...
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Vladi
nagyúr
Na most ezeket figyelembe véve Kuba ideális hely a váltásra. Mivel ott gyakorlatilag nincs internet és kialakult pc-s szokás. Ha enyhül kissé a rendszer és javul az életszínvonal egyre több embernek lesz számítógépe. Az iskolában a gyerek meg novát lát életében először. stb.
(#31) .volkovy.:
Érdekes nekem mp3 nem több 3 percnél. Jah hivatalban ne mp3 legyen már az alap feature, meg ne is a dolgozó telepítgessen. Szerintem.[ Szerkesztve ]
il sole non sorge più ad Est!
-
.volkovy.
tag
Jé, látom egy linuxfant vérig sértettem a semmivel. Nosza.
Amikor egy újonnan telepített Linuxban 20 perc alatt nem bírtam megnyitni egy mp3-at úgy, hogy szóljon is, ott adtam fel a próbálkozást az egésszel. Most képzelj el ilyesmit egy hivatalban, ahol amúgyis hihetetlen sebességgel megy a meló. -
floatr
veterán
No, a honi szocializálódással egyetértünk, ennek az árát első körben évi 25 milliárd forintban lehet meghatározni. Amellett azt kell látnom, hogy ebben az országban feltűnően sokan az anyatejjel szívják magukba nemcsak az alapvető kezelés, de a rendszergizdaság ismereteit windózon, így tehát meg sem kísérelném azzal sértegetni a magyarjainkat, hogy bárki képes volna esetleg áttérni napi általános szgéphasználat során egy másik -- neadjaég linux alapú -- OS használatára. Aki esetleg úgy nőtt fel, hogy médiapléjeren hallgatta a Halász Judit albumokat, és a családi fényképeket is csak acdsee-vel látta még, annak valószínűleg nagy kihívás lesz mondjuk egy Gnome-menü, mert ott kezdődik a probléma, hogy ahonnét a programokat el kellene érni, az fent található alapbeállítások esetén.
Szerencsére a kubai jómunkásemberek agyilag nincsenek beállítva, így nekik mindegy hogy mivel kezdik az informatikai tanulmányaikat -- fenti menüből, vagy lenti menüből.
Kb 10 évvel ezelőtt azonban volt alkalmam megtapasztalni oktatóként, hogy még a magyar közigazgatás alkalmazottainak is vérmindegy, hogy mit tesznek az orra elé, mert ugyanúgy síkhülye hozzá, akár windóz, akár kisfittyfasz -- tisztelet a kivételnek természetesen.
Jómagam bár a Z80-as családdal kezdtem az ismerkedést, alapvetően a win3.x környékétől elég sokáig a kapcsolódó dolgokat használtam, és az Irix, és Solaris rendszereket kötelező egzotikumnak tartottam. Később visszaköszönt a dolog szerverek formájában, majd amikor láttam h van olyan létforma, aki képes használni ugyanezt desktopon is, úgy éreztem, hogy talán én sem vagyok sokkal hülyébb. S lőn 2,5 éve megelégedéssel használom, bár voltak az első hónapban problémás perceim. De
-- nem nehéz, csak szokatlan
-- nem inkompatibilis, hanem más
-- nem nyers migrációra van szükség, hanem arra kell újra felépíteni sokmindent
-- nem szégyen, ha az ember valamit nem tud, és tanulnia kell
-- kifogást bármire lehet találni, csak nem biztos, hogy megériNem azt mondom, hogy márpedig ez a bölcsek köve, hanem azt, hogy semmivel sem alábbvaló a másiknál.
-
radírfej
senior tag
nem teljesen erről van szó. egyszerűen windows-ra vagyunk szocializálva, használóként és programalkotóként is. ez azt jelenti, hogy egy más operációs rendszerrel a használt programjaink, eszközeink driverei, nem kompatibilisak, vagy csak nehezen, a megszokottól eltérő módon lehet üzemeltetni őket (mindenféle virtuális bűvészkedések). ezért a nyers migráció nem megoldható, csak átképzéssel és-vagy állandó szakmai felügyelet mellett. ami egyáltalán nem olcsó.
időtényező persze meghatározó, mert ha apl minden középiskolást tanítanának "linux"-osan is gondolkodni, akkor előbb utóbb nagyobb esély lenne váltani.ezzel kapcsolatban megosztanám a saját tapasztalatomat: gondoltam, free my mind, megpróbálkozom ubuntu-val.
bár csak hobbim az infó, de kb 200 gépet raktam össze, telepítettem, teszteltem életemben, a rendszerhibák forrását megtalálom, idő kérdése, hogy kijavítsam. tehát mondjuk valamivel egy átlag user felett vagyok. két speckó programot használok, egyik sem nagy vasistdas, egyiket sem tudtam átvinni ubuntura. elvileg lehetséges, mondták a guruk. gyakorlatilag meg nincs időm ezzel vacakolni, két hét után feladtam.másik: nálunk lakott egy ismerősöm, angliában tanul, főnöke szinte tíltja a vindows használatot, áttért Ubuntura. nálunk sima routeres net, kér egy azonosítót és egy jelszót.
nem tudtuk megoldani, hogy ubuntun működjön a net. persze ő is csak user, nem képzett szakember, de két éve használja a rendszerét, számomra elég meggyőzően.
egy win es gépen pedig azonnal, minden probléma nélkül működik a dolog.ezek után persze nem tettem la a windowson túli életről, de úgy érzem nagyon messze az, amikor egy átlag user valódi alternatívát tud látni bennük.
-
-
DraXoN
addikt
Hát nem is tudom... a mi kis országunk is milliárdokat fizet évente a MS-nek, hogy a jelenlegi rendszert életben tarthassa...
Sok pénzt meglehetne spórolni, ha nem MS alapúak lennének az önkormányzati rendszerek...
Ez szerintem tényleg inkább már-már egy adóvá válik ebben a mértékben...
Gyakorlatilag az informatikai rendszer életbenmaradása a tét..[ Szerkesztve ]
The human head cannot turn 360 degrees... || Lenovo X390 || Redmi 13 Note Pro 5G
-
moonman
titán
amikor a Longhorn még csak formálódott, felröppent egy hír, hogy a Microsoft tárgyalásokat folytat az Interpollal egy backdoor beépítéséről, amivel a hatóságok megkerülhetik a hitelesítési folyamatokat egy bűnöző utáni nyomozás alkalmával. amikor már nagyon nagy volt a sajtóvisszhang az MS lenyilatkozta, hogy valóban szó esett ilyesmiről, de a cég végül úgy döntött, hogy elzárkózik ezelől, ugyanis ez alapjában rengetné meg a rendszerbe vetett bizalmat. még olyan hír is volt, hogy az államigazgatások kapnak egy speciális BitLocker kulcsot, amivel bármit ki tudnak nyitni, ez is kamunak bizonyult.
ezen kívül a Windows forráskódja is hozzáférhető, úgyhogy ha lenne benne efféle hátsó kapu, arról nagyon rég tudnánk. sajnos a Linux ezesetben valóban nem a szabadságot jelképezi.
-
addikt
Szerintem itt ez a lenyeg:
...az illetékesek úgy látják: az amerikai hadsereggel és hírszerzéssel is együttműködő amerikai szoftvermultik – és főként a Microsoft – alapszoftvereinek használata nemzetbiztonsági kockázatot is jelent.
Nem lehet tudni milyen backdoor-ok vannak a winbe amit csak az usa es az ms ismer (hasznal). Ezert jobbnak latjak 1 sajat os fejleszteset. Sztem jogosan...
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
radírfej
senior tag
én kettéválasztanám a hír szövegét.
egyrészről saját linux, másrészről internet-hozzáférés és cenzúra.
a saját linux disztro egyértelműen ideológiai alapokon nyugszik, de ettől függetlenül nem egy rossz elképzelés szerintem. nyilván a kubai állami vezetés nem szívesen fizet dollármilliárdokat egy kapitalista multinak.
biztos vagyok benne, hogy ez az ötlet hamar át fog terjedni chavez venezuelájára, és a többi dél amerikai baloldali fordulatot vett országra is. jól hangzik, ideológiailag a saját operációs rendszer használata, és rengeteg előnye is van (az már más kérdés, hogy vállalati szinten a migráció néhol szinte lehetetlen feladat...)ami a cenzúrát illeti: nagyon szomorú, hogy vannak még államok, amik polgáraikat információs homályban tartják.
-
törölt tag
Mert a cenzurat ugy fogjak megodani, hogy mdinen disztroba tettek valami vackot, ami lesi a kubai emingrans kifejezest es ugrik ra, mi? Ahelyett, hogy az orszagon kivulre iranyulo kereseket sasolnak es az alapjan valogatnanak.
Ha meg mar van egy linux, senki nem akadalyozza meg a juzert masik felteteletol, vagy bizonyos programelemek kibuheralasatol.
Az nem furcsa, hogy hivatalokban terjesztik elso korben, meg allami vallalatoknal, nem a pogarok torkan otljak azonnal le?
-
negyedes
addikt
Az m$ pedig nem adóztat meg senkit (főleg nem egy ilyen szegény országot).
Itt az ado jelkepes....tan nekik ingyir adja a licenszet mer szeginyek... .
Kontrol alatt tartsa a polgarokat.... oroszorszagnbak is van sajat distroja nos abbana kuva nagy orszag aztan konnyu kontrol alatt tartani barkit is.
Moonman az a kep jo . Bar a HH-zos tux jobban bejon.
Három dolog biztos az életben: az adó, a halál és az adatvesztés. - Baráth Gábor
-
copin
őstag
válasz Major Major #11 üzenetére
Ez csak egy tégla a falban. Az m$ pedig nem adóztat meg senkit (főleg nem egy ilyen szegény országot). Az egy cég, ami olyan termékeket ad ki aminek ára van. Hihetlen nemde?
Obamában talán van valami kompromisszum készség, de a drágalátos kubai vezetés, megmutatta, hogy ugyanolyan agymosásra épülő bagázs, mint volt... Sőt nem változott soha semmi és éppen ez a baj. Elég furcsa az, hogy a nyugatiak elég gyakran jóindulatúan kezelik ezt a rendszert, ami egyértelműen azt jelenti, hogy oltárira nincsenek képben Kubát illetően. -
v.tom
őstag
Itt szerintem nem a microsoft árairól, hozzáállásáról van szó, hanem arról, hogy 2009-ben egy állam még mindig képes a saját polgárait ilyen szinten korlátozni. A linux náluk nem egy lehetőséget fog teremteni arra, hogy ne függjenek amerikától, hanem egy lehetőséget arra, hogy még inkáb kontroll alatt tartsák a polgárokat. Ugye senki sem gondolja, hogy csak azért fejlesztenek saját linux verziót, mert az olyan jó nekik.
-
Major Major
senior tag
Kivételesen nem örülök a linuxos hírnek, mert csak növeli a szakadékot USA és Kuba között. A forradalom véget ért, nincs atomválság, hát akkor minek...
Tehát azt akarod mondani, hogy ha Kuba jót akar magának, akkor csak álljon be szépen a sorba, és fizesse szépen az MS adót, mint a többi vazallus állam?
-
Degeczi
nagyúr
na ja: a tudósítások szerint átlag havi $20-ból élnek
(bár ahogy a Ft árfolyam alakul mostanában...)persze a helyi áruk nyilván olcsóbbak is, de az pont ontopik témában nem számít: hiába engedélyezik a számítógépvásárlást magánszemélynek, azt meg is kell tudnia venni - és az már teljes egészében külföldi termék, ott sem olcsóbb...
-
Eastman
addikt
Viva la revolución!
https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...
-
remington2
senior tag
Megszületett a CastrOS.
szerk: a kínai cenzúra lehet minta a tartalomszűréshez, a kérdés, hogy szánnak-e elég erőforrást a kiépítéséhez. És persze, hogy kell-e egyáltalán.
[ Szerkesztve ]
They see me trollin' / They hatin' / Patrolling they tryin' to catch me ridin' dirty . . . :D
-
törölt tag
központi tartalomszűrés nem lehet? ha egy madzag megy Chavez szerveréhez.
copinivételesen nem örülök a linuxos hírnek, mert csak növeli a szakadékot USA és Kuba között. A forradalom véget ért, nincs atomválság, hát akkor minek...
Persze, Kuba komcsi, stb., de az amcsiknak is megjöhetett volna már az eszük 50 év alatt. azóta már volt barát Szaddam, Osama. bár a Castro-klánnak talán szerencsésebb, ha nem barátkozik az USAval. Pont az előző kettő életpályája miatt.[ Szerkesztve ]
-
copin
őstag
Nekem van ott rokonom, de még soha nem jutott eszembe megkérdezni, hogy milyen rendszert futtatnak. Ő speciel egy kórházban netezik, havonta pár alkalommal (esetleg ritkábban, mert néha nem működik valami). A mail megy (ha megy), de lehet hogy elolvassák, mert elég nagy késéssel érkeznek meg az üzenet. Majd arra fogom kérni, hogy idézze vissza teljesen a szöveget amit írok neki, mert tartok tőle hogy beleírnak valamit.
Kivételesen nem örülök a linuxos hírnek, mert csak növeli a szakadékot USA és Kuba között. A forradalom véget ért, nincs atomválság, hát akkor minek...[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
Erről a cikkről nekem is ez ugrott be...
Ezt a cenzúrázást hogy oldják meg? Mármint az internetet hogy lehet cenzúrázni? Oké, gondolom ahol van ilyen ami nem tetszik nekik, pl a youtube-on a több millió videóból az egyiken 2 perc, akkor fogják és letiltják a youtube-ot.
De ha én pl (most csak a példa kedvéért) csinálnék egy kubai népességet uszító weboldalt, akkor azt hogy tiltják le? Mert bármikor csinálhatok másik domaint pl.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Skynet258
veterán
Ejj, néha azért mégiscsak jó, hogy kis hazánkban élünk... legalább az ilyen híreknél jusson ez eszünkbe
Új hozzászólás Aktív témák
- Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Delta Force (2024)
- OpenMediaVault
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Intel Arc Battlemage B570/B580
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Retro teló rajongók OFF topicja
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest