Új hozzászólás Aktív témák
-
bteebi
veterán
"Ha csak az MD5 hashét tudod, akkor azzal elég nagy bajt lehet csinálni"
Igen, de a felvetésem szerint emellett ott lenne a digitális aláírás. Minden bizonnyal ezzel együtt is megkerülhető lenne a probléma, de valószínűleg nem Mari néni törné fel, aki a mobilnetjének a szerződésbeli árát csökkenteni, a garantált sebességét pedig növelni szeretné . Komoly ügyeknél tényleg szükség lehet a papír alapú szerződésnek is, de a mobilcégekkel kötött egyéni előfizetések azt hiszem nem ebbe a kategóriába tartoznak . Bár evidens, de egy szerződéssel csak akkor van baj, ha legalább az egyik fél meg akarja szegni, de az már önmagában is baj. Persze az anyagi/jogi következmények szempontjából nem mindegy, hogy (igazolhatóan) hiteles-e a szerződés...
Bár nem tökéletes az md5, de azért nem is rossz, a CRC32-nél mindenesetre jóval jobb. Tegyük hozzá, hogy szerintem még a power usereknek is csak egy elenyésző töredéke tudna önmagától, "IQ-ból" (netes keresgélés nélkül) akár csak azonos CRC-jű eltérő file-okat szándékosan létrehozni, de még netes keresgéléssel se biztos, hogy sokat javulna az arány.
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
bambano
titán
úgy értelmeztem az eredeti kérdést, hogy valaki készít egy hagyományos pdf-et, pl. scanneléssel, amin rajta van hagyományos módszerekkel az aláírása és a dátum. Ezek után bízik abban, hogy ezt a pdf-et senki nem tudja már módosítani, ami nem igaz.
lehet, hogy nem jól értelmeztem az eredeti kérdést.
szerk: hogy a közműszolgáltatók tudnának-e saját hitelesítő szervezetet csinálni, az kérdés, de annak, hogy az iparági szövetség csináljon ilyet, már lenne értelme. akár az ivsz, akár a kábelszövetség.
[ Szerkesztve ]
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
dqdb
nagyúr
Ez igaz, de ha már digitálisan alá van írva, és tudod az md5 hashét, akkor olyan nagy baj elvben nem lehetne .
Ha csak az MD5 hashét tudod, akkor azzal elég nagy bajt lehet csinálni Annyira meggyengült mára az MD5 algoritmus, hogy sarkítva szinte bárki létre tud hozni az eredeti dokumentummal megegyező hashű másik dokumentumot.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
bteebi
veterán
"nem létezik nem módosítható pdf."
Ez igaz, de ha már digitálisan alá van írva, és tudod az md5 hashét, akkor olyan nagy baj elvben nem lehetne .
"az ügyfél fizeti meg azt, hogy a vodafon zöldülni akar."
Szerintem még az a legkisebb baj, ha a zöldülést a felhasználókkal fizettetik meg, feltéve ha tényleg csak a zöldülés mértékével nő meg a költsége. Ez persze külön nem jó, mert alapvetően senki sem akar bármiért is többet fizetni, de attól még ez racionálisan indokolható, és ezáltal elfogadható lehet bizonyos esetekben - például itt. Amúgy is mindig mindenért (többnyire) a "felhasználók" fizetnek, legyen az tetszőleges adó, díj, illeték vagy járulék.
-
dqdb
nagyúr
Valaki hozzáértő le tudná írni, hogy ebbe mégis mi ilyen drága (30 Ft/db és hasonló)? Mert így nekem most ez az egész úgy jön le, mint a jogdíjak esete, amikor egy cég (esetünkben Netlock) köré szerveződik és annyit kér, amennyit nem szégyell.
Oligopol piac magas belépési költséggel, és ehhez képest kis mérettel, ennyi a megfejtés. Ha nem tetszenek a magyar árak, lehet vásárolni más EU-s országban minősített TSA-ból is, az a lényeg, hogy minősített legyen. És ezen minősítés elérése a biztonsági-hardveres-üzemeltetési követelmények teljesítésével a drága, nem a szoftver, azt összedobni nem túl nagy munka.Annak mondjuk lenne értelme, ha a kisebb/közepes közműszolgáltatók összeállnának, és közös nonprofit TSA-t üzemeltetnének az elektronikus számlák és társaik időbélyegzésére.
Az miért nem elég, ha rákerül a szerződésre a dátum és az aláírás után a PDF már nem módosítható?
Egy aláírt PDF korlátozottan módosítható, pontosítva a módosítás nem jó szó rá, mert csak bővíthető, és a bővítés az kizárólag további digitális aláírásokat és/vagy időbélyegeket jelenthet csak, amelyek közül az aláírások vizuális megjelenéssel is bírhatnak (overlay kép vagy szöveg).Ha én aláírok valamit, akkor azzal csak azt bizonyítom, hogy én írtam alá, azt nem, hogy mikor. Ha beleírom a PDF-be és kijelentem, hogy márpedig én ezt azon a napon írtam alá, az én szavam, akármilyen szavahihető is vagyok, akkor sem bizonyítja kétséget kizáróan, hogy tényleg akkor történt, és nem három nappal később. Ráadásul egy adott tanúsítványt felhasználva aláírt adatot csak addig tekinthetek hitelesnek, amíg a tanúsítványa érvényes (és utána azonnal érvényét veszti az összes vele aláírt adat), hiszen a tanúsítványt kibocsátó CA is csak az érvényességi időszakra garantálja, hogy adott tanúsítvány tényleg ahhoz a személyhez tartozik, akinek a nevére kibocsátották.
Ennek a feloldására találták ki az időbélyegzést, amikor egy megbízható, minősített harmadik fél a saját aláírásával garantálja, hogy adott adat adott időpillanatban adott formában létezett (leegyszerűsítve egy TSA az általam aláírt adat hashét a pontos idővel kiegészítve írja alá). Ekkor tudod bizonyítani, hogy adott dokumentum pontosan abban a formában már létezett adott időpillanatban is, és ez a bizonyítás akkor is működik, ha a te aláírásra használt tanúsítványod már lejárt. Természetesen ez a hitelesítés is csak addig él, amíg az időbélyegzést végző TSA tanúsítványa le nem jár, és onnan érvényét vesztené, azonban ha még a lejárat előtt egy másik TSA-val időbélyegezteted a már időbélyegzett adatot, akkor lesz egy bizonyítási láncod az adat időbeli változatlanságáról, leegyszerűsítve a hosszútávú megőrzés (LTV) erről szól.
bambano: nem létezik nem módosítható pdf.
Ha már aláírt PDF-ről van szó, akkor azt nem tudod észrevétlenül módosítani. Persze ha értesz a dolgokhoz és hozzáférsz az aláírókulcshoz, akkor semmi sem lehetetlen, egyedül a külső szerepelő által végzett időbélyegzés az, amit nem lehet kijátszani.[ Szerkesztve ]
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
hemaka
nagyúr
Trénél is így van már egy ideje, csak nem kötelező, szóval a régiek még nem használják.
Egyébként digitálisan, tableten aláírva és csak úgy, digitális formában hiteles, kinyomtatva már nem.Bár ha szeretné, az oldalról letöltheti az ember és elrakhatja a számlák közé. Igazából full mindegy, pár papír szeméttel kevesebb szerencsére.
[ Szerkesztve ]
crazy mudi dog ║ Fuji X100VI ║ MBP M4 Max ║ Syno DS3622xs+
-
Penge_4
veterán
"Az ilyen rendszerekben létrejött összes dokumentumot nemcsak alá kell írni, hanem időbélyegezni is, az időbélyegzés pedig egyáltalán nem olcsó ([1], [2]), ha külsős forrásból kell megvásárolnod. Saját, minősített TSA szolgáltatást üzemeltetni szintén nem olcsó és egyszerű"
Valaki hozzáértő le tudná írni, hogy ebbe mégis mi ilyen drága (30 Ft/db és hasonló)? Mert így nekem most ez az egész úgy jön le, mint a jogdíjak esete, amikor egy cég (esetünkben Netlock) köré szerveződik és annyit kér, amennyit nem szégyell.
Az miért nem elég, ha rákerül a szerződésre a dátum és az aláírás után a PDF már nem módosítható?
-
lako05
tag
Akkor legyen ingyenes a digitális időbélyeg/aláírás. Vagy legalább olyan olcsó mint az 'analóg' változata és akkor lehet, hogy más cégek is váltanának...
Túl optimista vagyok, ugye? -
ztoldy
senior tag
Így van, sosem egy cégre nézve kell nézni. Az energiamegtakarítás, erőforrás megtakarítás egy cégre nézve sosem lesz feltétlenül nagyon látványos, de ha az egész országra vetítjük, akkor jelentős megtakarítást jelentenek a kis lépések is.
https://www.refundo.hu/?ref=175161
-
Kékes525
félisten
válasz Cathfaern #28 üzenetére
Engedd meg, hogy vitatkozzak. Igen ez, pontosabban ez is. Ha minden cég csak ennyit tenne, akkor már sokkal előrébb jutnánk ebben. Azt viszont nem tudom, hogy milyen arányú a papírtermelésre ültetett erdők használata. Mindenesetre a papír gyártás a természetes erdőségek kipusztulásához vezet, mert legtöbbször azok helyére ültetik a papírgyártásra használt fákat.
Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.
-
Kékes525
félisten
A 740 ezer papírlap spórolásával hány fa kivágásától óvták meg a természetet? Igazán tudom díjazni az ilyen újításokat.
Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.
-
bambano
titán
-
dqdb
nagyúr
Az ilyen rendszerekben létrejött összes dokumentumot nemcsak alá kell írni, hanem időbélyegezni is, az időbélyegzés pedig egyáltalán nem olcsó ([1], [2]), ha külsős forrásból kell megvásárolnod. Saját, minősített TSA szolgáltatást üzemeltetni szintén nem olcsó és egyszerű, és a méretgazdaságosság is a kisebb cégek ellen dolgozik.
bambano: a papírhoz érdemes még hozzávenni a tárolási költséget, az a nyomtatási sokszorosa legtöbbször. De van az a cégméret, ami alatt a digitális megoldás csúnyán veszít költségekben.
[ Szerkesztve ]
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
lacy86
addikt
Vegre egy ertelmes ceg aki a 21.szazadban el!
Manapsag mar minden 2. lakasban van internet , siman lehet pdf fajlban elkuldeni a szerzodest , stb...
( okostelefonrol ne is beszeljunk )Masreszt ha jol szamolom akkor havonta kb, 1,5M sporol is a ceg!
-
bambano
titán
és a szerződést milyen formában kapja meg az ügyfél? egy pdf, amin van két ki tudja milyen aláírás, és van rajta időbélyeg + megfelelően hitelesített elektronikus aláírás is?
mert ha nem így adja, akkor az semmit nem ér, ha meg így adja, akkor sokszor annyiba fog kerülni, mint kinyomtatni.
-
kengyel
nagyúr
Nagyon okos döntés, hajrá Vodafone
kengyel
-
atike
nagyúr
Mindenhol elkelne... Mármint a digitális lehetőség legalább mint opció. Nem épp úgy, hogy neten foglalunk időpontot 'oszt az már hűde digitális - de közben csak be kell menni, hogy bármit is elintézzen az ember fia...
-
bambano
titán
jó ez a döntés, ugyan egyértelműen megszegi a 2/2015 (III. 30) nmhh rendeletet, de toljátok csak
-
Cathfaern
nagyúr
válasz aprokaroka87 #9 üzenetére
Pont az ami akkor ha a nyomtató "kampecát mond"
-
aprokaroka87
nagyúr
oszt akkó mivan ha esetleg a táblázat pc kampecát mond?
vagy leszen tartalék is az üzletekben? -
bteebi
veterán
Jól teszik. Teljesen felesleges nyomtatgatni, kb. senkinek se kell. Más cégek is bevezethetnék ezt a jó szokást. Sőt, maga az állam is. Rengeteg pénzt és energiát lehetne megspórolni...
-
Kapanyél
őstag
-
ztoldy
senior tag
Nem sok értelme volt a 100 oldal tölteléknek, amit amúgy sem olvasott el soha senki a helyszínen. Így spórolnak a papíron, festéken, nyomtatón, karbantartáson és az időn is. Jó a vállalatnak, ügyfélnek, környezetnek.
https://www.refundo.hu/?ref=175161
-
b.daniel
senior tag
Telekom már augusztus óta így csinálja...ettől függetlenül jó dolog, hogy a Voda is átvette.
-
Cathfaern
nagyúr
Remélem hamar átveszi a többi (nem csak mobil) szolgáltató is
-
Narxis
nagyúr
Csak így tovább! Végre egy nagy cég amelyik tesz a környezetért.
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
Saccco
nagyúr
Ez jó lépés.
█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
Új hozzászólás Aktív témák
- Új dobozos Lenovo IdeaPad Gaming 3 Gamer Laptop -30% 15,6" RYZEN 5 5500H 16/512 NVIDIA 2050 4GB FHD
- Dell 7410 Laptop 14" FHD/i7-10Gen/MS Office/DDR4 16Gb/1Tb M2/HDMI/USB-C/CAM/Wifi 1Év Gari 27% Áfá-s
- Apple Watch Ultra 2 49mm GPS+Cellular, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S21 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával