Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ren Hoek
veterán
Várj... te felreérted kicsit, a lényeg, hogy LCD panelokból, LED háttérvilágításból NEM lehet megcsinálni. Ennek számtalan oka van, az LCD széleitől kezdve, a háttérvilágítás inhomogenitásáig.
Amiről beszélünk, az csak ilyen mikroLED szerelékekkel csinálható meg, amit nem egyszerű tömeggyártani. A precíziós mechanikai eszközöket egyszerűen nem tudod olcsón gyártani.
A mostani technikával és ez a legújabb, 18 PPI-t értek el, úgy, hogy a LED-ek sokkal apróbbak. Tehát óriási távolság van a pixelek között.
Tehát 40 col FHD- hoz sokkal jobban kéne még csökkenteni a LED méretét! + szerelék precizitását növelni. Egyértelmű, hogy itt még közel sem tartunk mikroledben. -
Vole
aktív tag
Manapsag az, hogy a gyartok valamit nem gyartanak nem jelenti azt, hogy nem is tudnanak ilyet gyartani. A nagy vilagcegek elkenyelmesedtek ( nem csak TV gyartok, hanem altalanossagban ), elore megirt forgatokonyv alapjan iranyitjak a piacot es mar ok alakitjak a piaci "igenyeket", a vasarlo ugyes manipulalasaval. Erre tokeletes pelda a 1080p - 4k valtas. CRT TV -n nottem fel, nekem ne mondja senki, hogy a 1080p -s TV -n elvezhetetlen a tartalom es szukseges 4k TV -t venni 40" -es meretben, de megis ezt toljak az arcodba. Altalanosan elmondhato, hogy a cegeket mar reg nem erdekli, hogy olcso es jo termekeket dobjanak piacra, egyedul a profit szamit, az innovacioban nem erdekeltek.
Szerintem a dolog megvalosithato lenne, de a cegeknek egyszeruen nem eri meg. Az emberek tobbsege boven megelegszik a 40"-55" merettel, aki nagyobbat akar, azzal meg siman kifizettetik a dragabb gyartasi koltsegeket ( lasd az 55" - 80" kozotti arkulonbseget ). Aki pedig hazimozit akar otthonra, az vesz egy kivetitot, ami vetit neki 200" -es kepet, ahelyett, hogy mondjuk 16 modulbol kene osszelegozni ugyanezt.
Mas lenne a helyzet, ha minden TV alapja a cikkben szereplo modul lenne. Gondolj csak bele: a vilagon minden TV gyarto egyetlen egy meretu modult gyartana, egy fele felbontassal, egy fele minosegben. Szerinted mennyi lenne egy ilyen modul ara? Eleg lenne 3 gyar az egesz vilagnak ( 1-1 amerikaban, azsiaban es europaban, hogy ne kelljen annyit szallitani es ne legyen tul nagy egy gyar )
Az osszes k+f kapacitasuk mehetne a szoftveres es hardveres osszehangolasra. Par ev alatt ugy megvaltozna a piac, hogy csak rohognenk a mostani helyzeten.
-
dabadab
titán
"A helyes kalibrálást egy póknak nevezett eszközzel végzik, színhelyességre törekedve... a panelok összehangolását is valami ilyen céleszközzel lehetne megoldani..."
Ráadásul nem egyszer, hanem folyamatosan, mert az LCD panelek háttérvilágítása nem fog pontosan egyformán öregedni és az illesztéseknél apró különbségek is nagyon csúnyán látszanak.
DRM is theft
-
Ren Hoek
veterán
"Amiből nem lehet 4K-t építeni értelmes méretben, abból nem lesz termék.
Ezt nem egeszen ertem."Úgy értem, hogy a nappaliba való 55-80 colos TV-khez 4K-hoz már olyan pixelsűrűség kéne, ahol sokkal nehezebb megoldani a pontos illesztést (szerintem házilag nem is lehetne "do it yourself" szépen megoldani, vagy nagyon pontos sínek kellenek. Ezen a dot pitch kb 300 mikron, avagy 100 mikron kb subpixel szinten. Csak gondolatban, szerintem 20-30 mikron csúszást már meglátnál... ehhez olyan sínrendszer kéne, ami baromi profi és megdrágítaná a terméket.
FHD-nél még elmenne, de ezt mondom, amiből csak FHD-t lehet csinálni jó áron, azt nem lehet eladni. Részben a plazma is ezért halt ki...A helyes kalibrálást egy póknak nevezett eszközzel végzik, színhelyességre törekedve... a panelok összehangolását is valami ilyen céleszközzel lehetne megoldani... kamerával szerintem esélytelen. Plusz el is állítódhat.Nem mondom, hogy nem lehet megoldani, de nagyon precíz eszközök kellenek pl 4 FHD panel illesztéséhez. Vagy olyan méret és fogyasztás, amit halandó nem tud megfizetni.
-
dabadab
titán
"technikailag mennyire megvalosithato mondjuk 4 db 720p -s modul osszeillesztese ugy, hogy rendes tavolsagbol ne latszodjon semmi, vagy legalabbis ne legyen zavaro."
Az erre a kérdésre adható válaszról sokat elmond, hogy ilyet se a high-end gyártók, se a gagyikínaiak nem csináltak - vagyis tisztességesen nem lehet igazán megcsinálni, ha meg csak úgy összecsapják, az meg vállalhatatlanul rossz lesz.
DRM is theft
-
Vole
aktív tag
"Ja ezt így szépen el lehet képzelni laikusként..."
Nem tagadom, ebben a temaban laikus vagyok
"de a valóság az, hogy egy 4K-s kijelzőbe belehülyülsz mire subpixel szinten összekapcsolsz."
Az egyes panelek nem lennenek 4k felbontasuak, folosleges is. Eleg egy nagy felbontasu panel, amibol ha tobbet osszepakolsz, akkor nyilvan nagyobb meretben tobb pixel lesz. Eleg sok vita volt abbol itt is, hogy bizonyos meret alatt folosleges a 4k felbontas.
"Bármilyen kicsi eltétés egy vonalat fog eredményezni a kijélzőn."
Ez volt a kerdes, hogy technikailag mennyire megvalosithato mondjuk 4 db 720p -s modul osszeillesztese ugy, hogy rendes tavolsagbol ne latszodjon semmi, vagy legalabbis ne legyen zavaro.
"Amiből nem lehet 4K-t építeni értelmes méretben, abból nem lesz termék."
Ezt nem egeszen ertem.
"Arról már nem is beszélve, hogy ahány panel és ahány elektronika, annyi kalibráció kell.
Egy TV-t el lehet adni kalibráció nélkül... itt ez is kilőve, mert egyesével egymáshoz kell."Csakhogy nem a 80 -as evekben elunk. Az emberiseg szerintem eljutott mar arra a fejlettsegi szintre, hogy egy ilyen problemat meg tudjanak oldani. Szoftveresen, hardveresen vagy kulso automatikus kalibralassal ( mondjuk a TV -vel szembe fel lehet szerelni egy erzekelot, ami figyeli a modulokat es osszehangolja oket ).
Új hozzászólás Aktív témák
- Path of Exile 2
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Anime filmek és sorozatok
- Képregény topik
- Horgász topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Gaming notebook topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Lexus, Toyota topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest