Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
xZer0kidx
senior tag
Az Epic kizárásánál is megemlítették mint kizáró ok, hogy egy alkalmazáson belül (fortnite) nem lehet "áruházat" és ezzel kapcsolatos alternatív fizetési rendszert működtetni, azaz a reader kategóriájú appokat leszámítva nem lehet virtuális tartalmat értékesíteni. Én nevezem (tévesen) mindig alkalmazásáruháznak, valamiért nagyon rááll a szám(billentyűzetem) sorry.
[ Szerkesztve ]
"Csak óvatosan, nehogy túl korán elsüljön az a morálpisztoly"
-
xZer0kidx
senior tag
válasz szabi__memo #65 üzenetére
Mert az Apple ezt is működési költségnek tekinti az Epic viszont monopolisztikus adónak. Végül az Apstore-ról (benne az Appok és az ezek mentén futó tranzakciókról) alkotott érvelését mind az Applenek, mind az Epicnek elutasította a bíró.
Nem fogják visszaengedni őket, mert az appstoreon belüli alkalmazásáruház továbbra sem engedélyezett az Applenél. Ez a bíró szerint sem törvénysértő.
[ Szerkesztve ]
-
xZer0kidx
senior tag
Én úgy értelmeztem, hogy azért kell fizetnie az Epicnek a kizárás pillanatáig, mert akkor még az Apple fizetési rendszerét használták ill. játszották ki és emelett egy alternatív áruházat használtak amit tilt az Apple szabályzata. A 30%-ot nem szüntették meg, de az alkalmazáson belüli vásárlás nem az egyetlen amit használhatnak a későbbiekben. Ha közvetlenül a fejlesztőnek fizetnek (pl. egy link segítségével) akkor nincs 30%.
Az egy másik kérdés, hogy mennyire értek egyet azzal, hogy egy cég, saját operációs renderének, saját szolgáltatásában lévő, saját fizetési rendszerébe mennyire avatkoznak be, de a bíró kimondta, tehát így lesz mostantól.
[ Szerkesztve ]
-
xZer0kidx
senior tag
A reader appok valóban jól jöttek ki. Egy korábbi japán csoportos kereset miatti peren kívüli egyezség után, az Apple 2022-ben vezette volna be ezen appoknál az alkalmazáson belüli linkek lehetőségét. A mostani bírósági döntéssel annyi változott, hogy most minden appra érvényes ez az opció.
-
xZer0kidx
senior tag
válasz szabi__memo #55 üzenetére
Bocs ha félreérthetően fogalmaztam. Azt gondoltam a kérdésből következik a válasz. Ha az apstore mint szolgáltatás esetén az iap helyett külső fizetést használ egy fejlesztő, akkor kvázi ingyen (99usd) használják az Apple szolgáltatását. Jelenleg az lesz az Apple megoldása, hogy egy külső fizetésre mutató linket helyezhet el a fejlesztő az Appban, ebből nem sok pénzt lát a fejlesztőn kívül más hisz nem IAP. De a felek eltérően értelmezik az ítélet több pontját, szóval lesz még pár forduló mire letisztázódik, hogy a fizetési rendszer, hogy alakul át a későbbiekben.
-
xZer0kidx
senior tag
"Az IAP 30%-os feejéről volt szó"
Amit ha megkerülnek, akkor ingyen használnak egy szolgáltatást, szimplán (persze nem csak) azért mert a szolgáltató cégnek van elég bevétele máshonnan."Ez egy egészen másik kérdés, de sztem igen, ennyit"
Szóval az applet húzzuk le a mérete miatt a Spotifyt pedig ne. Ez a kisebb fejlesztők szemszögéből némileg igazságtalannak tűnhet(ne) ha nem egy nevetséges összeg lenne a developer fee."Ez egy szimbiózis: az Applenek is érdeke hogy legyen Spotify"
Ez szerintem nem biztos, (oké a Spoti esetében de) hisz a felhasználók jól megvannak Fortnite nélkül is. Ha ez az egész aminek most örültök/örülünk úgy alakítja a helyzetet, hogy a zene streamingnél maradva megerősödik az Apple music az jó lesz vagy sem?! Mert lehet következménye, hogy a Spoti idővel repül, hisz ott lesz az egy ideje losslesst kínáló gyári alternatíva. Kikupálják az ajánlót, ott a shazam a batyuban. Vehet ez rossz irányt is a jövőben."Csak óvatosan, nehogy túl korán elsüljön az a morálpisztoly"
-
xZer0kidx
senior tag
"A platform (iOS) használatáért pedig fizeted a developer account feejét/az app eladás feejét. Az IAP pedig egy olyan elem, ami remek hogy van, fizesd is a 30%-.ot ha használni akarod"
A developer account évi 30.000Ft, ennyit fizessen az éves szinten 8 milliárd euros bevételt elérő Spotify egy 1 milliárd felhasználót is elérő alkalmazás áruháznak? Mert ha mindenki kiszervezi a fizetést, akkor ennyit ér egy ekkora alkalmazás áruház használata. Kis fejlesztőknél még megértem, na de az Epic esetében kissé mulatságosan hangzik.
[ Szerkesztve ]
-
xZer0kidx
senior tag
Én úgy értem az itteni meghatározásból (kissé sarkítva), hogy az a monopólium, ha te használsz egy szolgáltatást és fizetned kell érte a szolgáltatónak annak ellenére, hogy az túl nagy cég lett. Eljött az idő amikor a kapzsi multikért aggódunk, amikor a még nagyobb és még kapzsibb multicégek kizsigerelik őket. Szabályozzuk a futóversenyt úgy, hogy a gyorsabb erősebb versenyzőt lelassítjuk, hogy a gyenge utol tudja érni. Lehet, hogy lassan a vagyon újraelosztást is monopóliumnak fogjuk becézni?
[ Szerkesztve ]
-
xZer0kidx
senior tag
válasz #54625216 #23 üzenetére
Egyelőre nehéz megmondani, hogy hova fut ki a történet, ehhez valószínüleg évek kellenek. Plusz az is a jövő zenéje, hogy ezt (koreai gyakorlat) mennyien veszik át és milyen következményei lesznek mert nekem azért vannak kételyeim ezzel az egésszel kapcsolatban.
- Használnak a fejlesztők egy szolgáltatást, de nem fizetnek érte.
- A szolgáltató nem vagy legalábbis nehezen szankcionálhatja az engedetlen fejlesztőt.
- Fizethetek többet ha nem akarom megadni a fejlesztőnek a bankkártya adataimat?
- Milyen felelőssége lesz az alkalmazásáruháznak a külsős fizetéseket használva. stb. stb.[ Szerkesztve ]
-
xZer0kidx
senior tag
Egyetértek, én sem szívesent teszem amikor erre szorulok. Ezt továbbgondolva a koreai törvény például megnehezítené az Apple számára, hogy törléssel fejezzen ki retorziót az alkalmazások számára. Ha ez lesz a gyakorlat (appsore-on belüli ill. kívüli fizetés) és én az adott apnak fizetek, akkor ha bármi probléma fellép (visszatérítés, szolgáltatás, stb.) akkor az appsore felé nem fordulhatok, mert joggal vehetik (vagy már van ilyen?) be az ált. szeződési feltételekbe, hogy külsős fizetés esetén mostantól ilyen felelősségük nincs. Ha ez elterjed szembesülhetünk a jóakarás kártékony hatásaival.
-
xZer0kidx
senior tag
Nem Sweenye érte el, hanem egy japán csoportos kereset utáni kiegyezés eredménye lett az appon belüli link. Ezt az Apple már az USA mostani bírósági ítélete előtt lekommunikálta.
A dél-koreai törvény nagyobb buktának tűnik nekem. Szerintem annál többet remélt az Epic, mint hogy másnak mostantól több lehetősége lesz a lóvét behajtani. Továbbra sincsenek ios eszközön, szóval a nyilvánvaló akaratukon kívűl lettek szabadságharcosok.
[ Szerkesztve ]
-
xZer0kidx
senior tag
#12 kpbendeguz Hopp, megelőztél
Azért dobták ki őket mert áruházat működtettek az appstore-on belül. Ezért nincs Stadia, Xbox GP. stb. szóval nem ért el semmit (kivéve talán dél-korea). A reader alkalmazások (spotify, netflix, stb.) járnak ezzel elsősorban jól, mert elhelyezhetnek az appon belül egy linket ami külsős fizetésre irányíthat át.
Az ítélet több pontját is félreértelmezik a felek, ezért várhatóan ezek tisztázására további tárgyalások lesznek majd.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali fotós kérdések órája
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Autós topik
- Gaming notebook topik
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Parkside szerszám kibeszélő
- Automobilista 2
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- YouTube
- TP-LINK routerek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest