Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • -FreaK-

  veterán

  "...nyújt licenceket kutatóintézeteknek, akadémiai testületeknek, ám nemrégiben az amerikai vállalat megvonta ezt a minősítést a CERN-től,.. "

  Whaaaaat... Szóval akkor szerintük a CERN nem egy kutatóintézet? :Y Ők A kutatóintézet bakker! Elképesztő.

 • TheAquir

  csendes tag

  Erdekes lenne elolvasni az eredet cikket is...tudja vki a forrast?

  Amugy sztem is durva hogy pont a CERN nem kap licenceket. En az MS helyeben ingyen adnam nekik es utana meg ezt a tenyt jol marketingelnem...

  Born too late to discover the Earth, born too early to discover the Cosmos

 • -Skylake-

  őstag

  Pontosan ezt akartam bemásolni én is, már vágólapon volt mikor lekattintottam a fórumot. Ember legyen a talpán, aki ezt meg tudja magyarázni.

  i'm not a slave to a god that doesn't exist , i'm not a slave to a world that doesn't give a shit.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  "szó sincs a tudományos kutatás programjairól, az más kategória, más elvárásokkal.": azért nincs szó a tudományos kutatáshoz használt programokról, mert azok közül rengeteg már évtizedek óta linuxos.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • bendess7891

  csendes tag

  Eredeti cikk elvileg: CERN Blog

  Ahogy olvastam "academic institution"-ból lett kutatási intézmény. Talán szerencsésebb lett volna oktatási intézménynek fordítani.

  [ Szerkesztve ]

 • Kansas

  őstag

  "advantageous financial conditions based on the recognition of CERN’s status as an academic, non-profit or research institute"... Ezek után az, hogy az "acedemic" státuszt megvonják, nem kéne sokat jelentsen, kaphatna kedvezményt research institute-ként.
  Tippem szerint ez valami bürokrata tökölés eredménye lehet - bármelyik részről...

  "While the Microsoft Alternatives project is ambitious, it’s also a unique opportunity for CERN to demonstrate that building core services can be done without vendor and data lock-in" szvsz itt lehet a kutya elásva, ezt valaki kitalálta, eladta a vezetésnek és onnantól kezdve keresték az indokot a MS szerződésből való kiugrásra.

  Hajrá, remélem nem fullad be ez is mint a LiMux... elvégre a CERN-ben tán jobb a mérnök/politikus arány, mint egy önkormányzatnál...

  [ Szerkesztve ]

  I used to be a decent sysadmin, then I took an arrow in the knee... (BOFH)

 • Galdius

  csendes tag

  a Cern részben már 2008 óta főként Linuxot használ https://www.scientificlinux.org/,hogy honan tudom Sz Zoltan-tól

 • Gdi

  senior tag

  Jajj, de ez (egy-egy ilyen hír) még kevés, hogy lavinát indítson.
  Sajnos MS és x86ról még igen nehéz váltani. Legalábbis egy kézen megszámolható évek alatt, első nekifutásra.

  ''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''

 • hallador

  addikt

  A CERN évek óta a Linuxot preferálja, Volt nekik saját fejlesztéső CentOS alapú Linuxuk is, sajnos már megszüntették az RHEL 8 megjelenésével nem fejlesztik tovább a Scientific Linux-ot, az utolsó az RHEL 7-re épülő verzió volt. Nem veszítettünk sokat. MS alapon nehéz is lenne fejlesztgetni, mert csak nem éri meg szimplán a dolog. Nem véletlenül szorul ki mostanában az MS több helyről is. Az sem véletlen, hogy egy MS-re épülő elterjedtebb mobil platform sincs, márpedig a kutatás jövője is efelé tolódik el. Én örülök ennek!

  (#8) Gdi

  Legalábbis home userek világában nem, de ahol tényleg számít hosszútávon a pénz, ott elkezdték az MS-t kiszorítani.

  [ Szerkesztve ]

  The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [HP EliteBook 830 G6, I7 32GB 2TB, HP ProBook 430 G5, I5 32GB 1TB ; Debian Stretch; Linux Mint 20, Ubuntu 20.04, OpenSuse Leap 15.2 ; ASUS ZenBook UX333FA I3;]

 • Meridian

  aktív tag

  Drá-gáá-áák a liszenszek? What? No, majd megtanulják, a linux világban sincs ingyen a termék support... a szakember meg még drágább, és ritkább.

  Majd sírni fognak, amikor leváltják az Outlookot Kopano-ra és napi szinten szívnak hogy baromi nehézkes a használata, hiába egy outlook utánzat...
  Majd szembesülnek azzal is, hogy az eddig jól bevált makróik nem működnek az Open- vagy LibreOfficeban... és szopnak mikor filejogosultságok kezelése terén az őskorba repülnek vissza.

  És nem, nem beszélek hülyeségeket. Én egy nagyméretű magyar cégnél dolgozom, de titoktartási kötelezettség miatt nem írhatom ide, de valszeg mindenki jól ismeri, aki nem tömegközlekedve jár pl munkába, és itt olyan orbitális szívások vannak ezzel a linux-olcsósított rendszerrel, hogy az elképesztő. Most már Office365-re váltottunk, na de ez sem hozott megváltást.

  Intő példanák meg ott volna (van) München.... is.

  [ Szerkesztve ]

  http://www.taxierden.hu

 • hallador

  addikt

  Drá-gáá-áák a liszenszek? What? No, majd megtanulják, a linux világban sincs ingyen a termék support... a szakember meg még drágább, és ritkább.

  Mondjuk a Linux amit használtak, és most használni fognak pont nem kerül pénzbe, ha pedig szakemberekről beszélgetünk, nem egér huszárokról, akik magukat Senior mérnöknek képzelik, de a való világban technikus is erős kifejezés lenne rájuk, akkor az az MS világban sem lesz olcsó, sőt.

  Majd sírni fognak, amikor leváltják az Outlookot Kopano-ra és napi szinten szívnak hogy baromi nehézkes a használata, hiába egy outlook utánzat...

  Végül is ha megnézem az on-premise Exchange 2019 erőforrás igényét, akkor én is elgondolkoznék a rajta, hogy akár zimbrára akár másra váltsak.

  Majd szembesülnek azzal is, hogy az eddig jól bevált makróik nem működnek az Open- vagy LibreOfficeban... és szopnak mikor filejogosultságok kezelése terén az őskorba repülnek vissza.

  Ez marketink bullshit. Elég sok állami intézmény állt át Libreoffice-ra nem váltottak vissza MS Office-ra (Na nem Magyarországon). Egyszer kell meglépni, utána ezzel nem sok gond lesz. Biztosan szükség van az MS office összes tudására? Nem biztos én is elvagyok 4- 5 éve MS Office nélkül. Pedig Doksikat rakok össze elég sokat.

  És nem, nem beszélek hülyeségeket. Én egy nagyméretű magyar cégnél dolgozom

  Hát erre nem lennék büszke, ha technológiáról van szó, Magyarország legendásan az MS utolsó fellegvárai közé tartozik, na nem azért mert az MS annyira jó lenne, inkább a Román példa miatt. Persze az MS-nek semmi köze nem volt semmihez, csak mégis.
  Ráadásul a magyar tulajdonú cégeknél érezhető a káosz, ahol a legtöbb esetben az olyan szavak mint az ITIL, vagy a CMDB, vagy a Ticketing rendszer Soros György által kitalált tömegpusztító értelmezhetetlen szójáték együttese szokott lenni. Szóval amire ki akarok ebből hozni, ez pont semmit nem jelent, mondjuk ha azt mondtad volna, hogy egy autógyárban, vagy egy gyógyszeripari cégnél dolgozol, vagy egy nemzetközi integrátornál akkor komolyan tudnám venni, amit mondasz.

  Mióta kb dolgoztam 3 - 4 nagy német autógyárban, meg a világ legnagyobb motorgyárába, meg itt ott, azóta a legtöbb állami cégről inkább a káosz, mint a cég jut az eszembe, és nem csak csak ezekről, hanem a szomorú ebben az, hogy azok a "bankok" akik azt képzelik magukról, hogy a versenyszférában vannak ,miközben ennek meg annak a lovagnak a házi kasszája, is ebbe a kategóriába esnek.

  Intő példanák meg ott volna (van) München.... is.

  Ez egy eléggé sötét ügy volt, én jobban utána olvastam nem azért váltottak vissza, mert nem működött a Linux, volt ott eléggé sok lobbi is.

  [ Szerkesztve ]

  The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [HP EliteBook 830 G6, I7 32GB 2TB, HP ProBook 430 G5, I5 32GB 1TB ; Debian Stretch; Linux Mint 20, Ubuntu 20.04, OpenSuse Leap 15.2 ; ASUS ZenBook UX333FA I3;]

 • CPT.Pirk

  Jómunkásember

  LOGOUT blog

  Elkerülte a figyelmedet amit írtak itt többen, hogy már így is jellemzően Linuxot használnak. Szóval valahogy mégis élnek. Nem is értem hogy lehetséges. :N

  Amúgy biztos velem van baj, de ez az Outlook - Skype for busines - Office365 trió se hozza el a megváltást. Fasza, mikor az O365-ös Excel alatt arra kell várni, hogy sok cella beillesztésénél lefusson az animáció cellánként...

  *A Müncheni példa meg a politikai érdekek és a politika bukása volt, nem a Linuxé.

  [ Szerkesztve ]

  Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

 • Meridian

  aktív tag

  Az indulás is egy lobbi volt... 2003-as cikk.
  https://www.origo.hu/techbazis/20030529linuxra.html

  Autógyár? Majdnem ráhibáztál.

  "magyar tulajdonú cégeknél érezhető a káosz, ahol a legtöbb esetben az olyan szavak mint az ITIL, vagy a CMDB, vagy a Ticketing rendszer"

  Káosz egyáltalán nincs, viszont van helyette az, hogy erre nem adunk pénzt. ITIL az nincs, nem is lesz sohasem (ilyenre nem baszunk ki pénzt felkiáltással) CMDB-t nem tudom mi, de ticketing az van, és az is egy hulladék, RT (request tracker) alapú, ami szintén "opensource". Le lesz cserélve hamarosan egy normálisra - de ez már fizetős, és nem annyira olcsó amúgy...

  Openoffice meg egyszerűen nem működik. Itt az irodisták egy tucatnyi makrót használnak, amit a programfejlesztők írtak kifejezetten baszott nagy adathalmazok és excel táblák konvertálására, információk kigyűjtésére, adatok kigyűjtésére. Ehhez kell az MS office és a makrózások lehetőségei. Másrészt amikor valami hivatal küld egy word doksit, vagy prezentációt, az nem feltétlenül jelenik meg jól openoffice alatt (sőt szarul inkább), míg ms office alatt nincs ilyen gond. Levelezés, hát itt nem azon a szinten használnják amit a roundcube, vagy gmail és tsai tudnak nyújtani. Ehhez kellene az exchange, ami nem lett, lett helyette szerencsére o365. Az átállás egy horrorsztori, de egyszer majdcsak vége lesz. Addig meg van kihívás napi szinten ezerrel. Adatbázis vicces, de mysql. Azért vicces, mert kurva profik a programozók, így nem omlott össze a napi 100K+ tranzakció alatt még. Sőt egész jól teljesít! Bár igaz, működési anomáliák egyre gyakrabban vannak.

  [ Szerkesztve ]

  http://www.taxierden.hu

 • Meridian

  aktív tag

  "A Müncheni példa meg a politikai érdekek és a politika bukása volt, nem a Linuxé."

  2003 óta figyelemmel követtem a híreket. Sosem volt egy sikersztori, függetlenül attól, hogy éppen ki milyen irányban lobbizott. A fentebb linkelt cikk is arról szólt, hogy az MS ajánlatával szemben az indulás 3millió €-val magasabb volt, de arra hivatkozva döntöttek így, hogy nem akartak egy beszállítótól függeni. Hát nem függtek, inkább szívtak. Persze, na igen, az MS rendszerekkel is lehet szívni, ezt sem tagadom. Csak éppen ha azt nézzük az MS egy irányban tud haladni, míg az opensource 100 felé, míg hirtelen rádöbbenek, hogy amíg azon civakodtak mi lenne a jó vagy jobb, elment melletük az ipar, és ezek után késve elkezdenek a de facto szabványok után loholni. Lsd pl Samba.

  [ Szerkesztve ]

  http://www.taxierden.hu

 • CPT.Pirk

  Jómunkásember

  LOGOUT blog

  Egy irányba tartanak? Ha csak magát az oprendszerüket nézzük, XP -> Win7 még egyértelmű irányt jelentett. Aztán jött a W8 Metro / Modern style meg UWP és hasonlók, megszoksz vagy megszöksz style lett belőle.

  Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

 • Meridian

  aktív tag

  Pedig egy irányba tart az MS. Az hogy a GUI hogy néz ki azon mindig vannak ötletelések. De alatta mi van?

  Amúgy meg linux rendszereknél mindig nagyra vannak hogy így linux meg úgy, és nagy guruk építenek rendszert, nos én is egy ilyet látok nap mint nap... egy nagy rakás hulladék az egész. Rendes AD helyett tákolmány van, cisco helyett dlink van (omlik össze az egész időnként, és hadd ne mondjam kik nézik, és vakarják a fejüket és nem tudják miért), egy plusz telefonmellék beüzemelése is nagy problémákat okoz, mert az egész egy mindenféle ingyenes szoftverekből összetákolt halmaz. Amúgy ja, persze külön-külön, kisebb méretekben biztosan faszántosan működne mindegyik alrendszer, csak együtt nem, és nagy méretben.

  http://www.taxierden.hu

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  az azúrt linuxok vezérlik.
  pont.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • ceia

  őstag

  Ugyan, ki hiszi el, hogy a CERN-nek nincs pénze rendszerre? Vagy bármire.. Szerintem valamiért nem tetszik nekik a win10, csak ezt nem lehet mondani. A pénzre meg rá lehet fogni. (nekem sem tetszik) :N

          it's more fun to compute

 • Cyrin

  addikt

  Mindenki úgy tesz, mintha az MS cuccok oda teremtek volna egyből müködőképes rendszerként, azokat nem kellett volna sok sok szenvedéssel beállítani, megtanulni, és üzemeltetni. Ellenben a linuxnál ezt meg akarják spórolni, és hátrányként hozzák fel ...

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  "Microsoft Alternatives project – MAlt": azé' én ezt a malt szót még csak viszkivel kapcsolatban hallottam... hmmhmmm :)

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • pengwin

  addikt

  Amikor ott jártam pár éve, már akkor is elég sok linuxot láttam.

  Itt biztosan sikeres lesz az átállás, mert van hozzá know-how és kényszerítő nyomás is.

  (#10) Meridian
  Vagy itt nem politikai döntést fognak hozni, hanem továbbmennek az egy évtizede formálódó linuxos útjukon, és ingyen jutnak egy betonstabil rendszerhez, amin kellő hozzáértéssel licencek fizetése nélkül is kiépíthetik az infrastruktúrájukat.

  Megint a debil szalmabáb érvelés jön, hogy:
  Drá-gáá-áák a liszenszek? What? No, majd megtanulják, a linux világban sincs ingyen a termék support... a szakember meg még drágább, és ritkább.

  Szó sem volt támogatásról... de ha már itt tartunk, akkor jegyezzük meg, hogy az MS termékekhez is csak minimális támogatás jár a licenccel. Ami lehet elég egy hazai KKV-nak, vagy egy otthoni felhasználónak, de egy ilyen fizikai kutatóintézetnek baromi kevés.
  Saját tapasztalataim alapján az MS termékek megvételével is ugyanahhoz a supporthoz jutok hozzá, mint a linux-szal: bújhatom a fórumokat workaround-ért és mindenféle registry gányolásért.

  és szopnak mikor filejogosultságok kezelése terén az őskorba repülnek vissza.
  Úgy érted a Windows-nál van lejjebb fájlrendszerben és jogosultság-kezelésben?!
  Te jó ég, el sem tudom képzelni...

  [ Szerkesztve ]

  Üdv, pengwin

 • CPT.Pirk

  Jómunkásember

  LOGOUT blog

  Ez a Cisco és Dlink dolog mit takar pontosan?

  Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

 • hallador

  addikt

  Káosz egyáltalán nincs

  Már úgy érted, hogy mivel nincs ITIL és CMDB ezért senki nem tudja mit csinál a másik, és az emberek úgy vannak értékelve mint az Orbán izé kádár rendszerben, hogy a haver haverjának a haverjának a munkásőr parancsnoka mondja meg, hogy ki kap jutalmat, mert amúgy aki eldönti is hülye a szakmához, és ebből adódóan a fluktuáció a végtelenbe tart? Hát végül is...

  A Dokumentáció kötőjelekkel 3 oldalban felsorolt 90 pont és ha a 82-edik pontnál megakad a "kolléga", akkor hívja az integrátort. és utána meg szidja az osztályvezetőnek, hogy mekkora hülyék ezek?

  Az oktatás az csak Gyűrűk urában meg a Roxfort boszorkány- és varázslóképző szakiskolában volt utoljára, mert attól rettegünk, hogy a kolléga elmegy, vagy akkor ha leszállítanak egy hardvert, és az amúgy 5 * 4 nap helyett letol gyorsan a "független" beszállító egy 4 napos hakni cap-et.... hozzáteszem anélkül is elmegy, mert a 80' éveknek vége 30 éve, csak nem otthon az állami szférában...

  Hát dolgoztam én is ebben, de remélem a rémálom nem tér vissza soha többé.

  Aztán átálltam a "sötét" oldalra, ahol ezek a szemetek értelmezhető szabályok, és pontosan fel tudják mérni a kolléga mit csinál, mikor és ehhez támogatás is jár. (Mondjuk évi 2 - 3 kötelező vendor képzés formájában... )

  Le lesz cserélve hamarosan egy normálisra - de ez már fizetős, és nem annyira olcsó amúgy...

  Csak az éppen ITIL meg CMDB nélkül pont annyit ér mint a magyar pista a lánggépgyárban, magyar is pista is meg láng is van, csak a gyár hiányzik.

  Openoffice meg egyszerűen nem működik. Itt az irodisták egy tucatnyi makrót használnak, amit a programfejlesztők írtak kifejezetten baszott nagy adathalmazok és excel táblák konvertálására, információk kigyűjtésére, adatok kigyűjtésére. Ehhez kell az MS office és a makrózások lehetőségei. Másrészt amikor valami hivatal küld egy word doksit, vagy prezentációt, az nem feltétlenül jelenik meg jól openoffice alatt (sőt szarul inkább), míg ms office alatt nincs ilyen gond. Levelezés, hát itt nem azon a szinten használnják amit a roundcube, vagy gmail és tsai tudnak nyújtani.

  Azt senki nem mondta hogy gyalog galopp lesz, de csak egyszer kell meglépni állam szinten.

  Ehhez kellene az exchange, ami nem lett, lett helyette szerencsére o365.

  Hát az új exchange-t inkább átkozzák mint szeretik, ahogy hallom. Az o365 biztos jó, de azért a legtöbben még nem annyira bíznak meg benne, legalábbis a nagyvállalatok nem annyira.

  Magyarországon valódi magyar tulajdonú informatikai szempontból nagyvállalat nincs. A káosz, fejetlenség a Kelet-Európai = gányolás, miatt feleslegesen nagyra duzzasztott informatikai infrával rendelkező cégek vannak, de ezt ne nevezzük rendes "vállalatnak" amit általában vagy az EU, vagy az adófizetők "vettek" meg...

  :(((

  The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [HP EliteBook 830 G6, I7 32GB 2TB, HP ProBook 430 G5, I5 32GB 1TB ; Debian Stretch; Linux Mint 20, Ubuntu 20.04, OpenSuse Leap 15.2 ; ASUS ZenBook UX333FA I3;]

 • Gargouille

  aktív tag

  Ha zavar az animáció az office-ban, akkor miért nem kapcsolod ki?

  [link]

  Google első találat... vannak valid érvek az MS ellen, nem vitatom, de ez nem az. :)

 • CPT.Pirk

  Jómunkásember

  LOGOUT blog

  Miért nekem kell ezzel foglalkozni? Adott elemszám felett magától kinyomhatná ezt a funkciót, ha már fizetni kell érte... :)

  Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

 • Gargouille

  aktív tag

  Igazad van, kitalálhatná helyetted, hogy mit akarsz. Sőt ha már fizettél érte akár a munkádat is elvégezhetné. :)

  Na de most komolyan attól, hogy a licence pénzbe kerül, még nem lesz gondolatolvasó a szoftver. Csodálom, hogy szakemberként végigvártad ahelyett, hogy 20 másodperces kereséssel megoldottad volna a problémát ami ennyire zavar?! :)

 • CPT.Pirk

  Jómunkásember

  LOGOUT blog

  Szerencsére csak ritkán kell Excelben dolgoznom, így különösebben nem érdekelt a dolog. Elsőre meg végigvártam persze, mert LO Calc-ja amit gyakrabban használtam az nem csinált ilyet, így nem számítottam rá, hogy az Excel animál...

  Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

 • pomorski

  őstag

  szerk: nem neked lett szánva.

  Te is a CERN-ben dolgozol?

  [ Szerkesztve ]

 • Gargouille

  aktív tag

  Hozzáteszem én is utálom ezeket az animációkat, ki is kapcsolom minden eszközömön. Tényleg bosszantó.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  az, hogy a samba problémáit a linuxos közösségre hárítod, miközben a valóság az, hogy a microsoft monopolista disznóságai miatt olyan, amilyen, kiválóan mutatja, hogy mennyire nem vagy tájékozott a kérdésben.

  kiváló ad? szerintem az ad egy hulladék, de ettől még ad-be lehet rakni a linuxos klienseket is. ha ad-ből autentikál a linux, akkor már jó lesz? most arról ne is beszéljünk, hogy unixokra akkor volt ad szolgáltatás, amikor az ms még a 3-as windowst reszelgette (amiben még nyoma nem volt nemhogy ad-nek, workgroupnak se).

  az ms-nek egy csomó kiváló cucca van olyan problémák megoldására, amik ms nélkül fel sem merülnek.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • togvau

  senior tag

  tényleg egy irányban halad az m$, a hulladék irányba. Vannak kisebb kiugrások jó irányba, de mindig visszatérnek a rossz pályára

  hitler, sztálin, micro usb

 • cami][us

  senior tag

  Nem szép dolog egy lépésben mattot adni olyannak, aki kb. 15 éves érveknél ragadt le. :N

  [ Szerkesztve ]

 • Shad0w

  senior tag

  De jó, hogy vagy, nem érzem magam olyan egyedül. A linux betyárok egyszerűen nem értik, hogy a mindennapi munkához nem használja senki az op. rendszert. Minden feladatra van egy program amit használunk. És nem, nincs alternatívája a legtöbbnek.

  Képszerkesztő? Adobe PhotoShop. Tökjó, mert a cégnél van 20 munkatárs akinek 6+ év tapasztalata van benne. Fut ez linuxon? Nem -> akkor veszünk Windowst. Ja, van Gimp? Kutyát nem érdekli, pár forintért nem fogjuk lecserélni a bevált munkásokat.

  Itt egy ~15 éves termék, van hozzá 2+ GB dokumentáció MS Office-ban. Meg lehet ezeket nyitni Libre Office-szal? Nem -> Akkor veszünk Office 365-öt. Fut ez Linuxon? Nem -> akkor veszünk Windowst.

  Fájl kezelő? Total Commander. Van alternatíva Linuxon? Nincs. Milyen op. rendszeren fut? Windows. Akkor fasza, egyébként is Windows van már mindenhol :D

  És egész nap tudnám sorolni a use case-eket amikor a Windows-ra írt programok kenterbe verik a linuxos társaikat.
  Mind1, hátha majd a CERN-nek sikerül átállni. Példa nélküli lenne :)

 • CPT.Pirk

  Jómunkásember

  LOGOUT blog

  A TC-nek speciel van alternatívája Dual Commander személyében, még a TC pluginjeit is viszi.

  Btw eddig két MS orientált munkahelyem volt, de a TC-t sehol sem voltak hajlandóak megvenni, mert "drága". Helyette a jelentősen gagyibb FreeCommandert kellett használni. És miért vol FC-re szükség? Mert Explorer annyira buta, mint egy fatraktor.

  Nézz meg egy KDE-s disztrót, a Dolphin, az Explorer ottani megfelelője olyan tudással bír, hogy a fent említett DC-re szükség sincs.

  Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

 • Gerasz

  aktív tag

  Szerintem a Double Commanderre gondolsz, én Windows alatt is azt használom. Nem mondom, hogy kiváltja a TC-t, de az utóbbit warezolók 90%-ának biztos elég lenne.

 • Shad0w

  senior tag

  Hm, ezt a DoubleCommandert holnap kipróbálom, köszi az infót. :) (nálunk volt pénz a TC licenszre és nagyon megérte)

  De egyébként pont erről beszéltem. egyáltalán nem fontos, hogy az Explorerrel nehéz fájlt kezelni. Van rá dedikált program ami Windows-on fut. Azt mondod nézzem meg a KDE-t. De hát nálunk (már akinek van) Ubuntu van Gnome-al. Akkor ők most fel tudják rakni azt a Dolphint?

  Mennyi disztribúciót kell végig próbalnom mire minden toolom fog működni egyetlen környezetben? Egyáltalán mennyi disztribúció van Linuxból? Windows-ból kb. 3*: Home, Pro, Enterprise, és ezek egymással kompatibilesek.

  *server verziókat nem akarom ide keverni, most irodai munkákról van szó

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  "a mindennapi munkához nem használja senki az op. rendszert.": annyira senki nem használja, hogy a világon az összes számítógép 80%-án linux fut. és ha hozzáveszed, hogy az almás cuccok meg bsd unixot használnak, akkor még több.

  oké, a képhazudozás jobban megy windowson, meg a játék is. ebben nem vitatkozom. de azon kívül valójában csak a tájékozatlanság meg a hozzá nem értés indokolja, hogy valahol ne linux legyen, hanem windows.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  lehet, hogy irodai felhasználásra csak három windows fajta van, de programozás szempontjából több windows van, mint linux.

  még hagy kérdezzem már meg: mi a francnak erőlködte bele a linux kernelt a windowsba az ms, ha a windows annyival jobb mindenre és linuxot úgyse használ senki?
  [link]

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • CPT.Pirk

  Jómunkásember

  LOGOUT blog

  Igen, fel tudja tenni, ott van a telepíthető programok között, csak rá kell nyomni a telepít gomra. Le fogja húzni magával a kellő KDE függőségeket, majd elindul. F3-ra nyit új tab-ot, F4-re meg terminált bele a programba, ami követi amit csinálsz benne, iszonyatosan hasznos.

  De akár az egész KDE-t is fel lehet rakni pár parancs kiadásával, aztán a login képernyőn lehet választani közöttük. Ubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu mind ugyanaz, csak más asztali környezettel.

  Egyébként a Cern esete más, mint amit említettél. Jellemzően tudósok, mérnökök, fejlesztőmérnökök használják ezeket a rendszereket akiknek mást jelent a napi munka, mint egy photoshoppernek. Pont miattuk került be a Windowsba a WSL és most a WSL2, hogy ezeket az embereket akiknek egyszerűen nem nyújtott eleget egy Windows, ezeket is át tudják csábítani, mert adtak nekik beépített Linuxot.

  Gerasz: jaja, elírtam.

  bambano: oh igen, és jön a bash-szerű terminál is Linuxra. :DDD

  [ Szerkesztve ]

  Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

 • Shad0w

  senior tag

  Ez a 80% honnan jött? Fél perc guglizás után: eszközök gyártása op. rendszer szerint, Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_operating_systems

  A linux nincs is a listán. Az valahol a 21%-ban van. Ja, az Android meg nem linux. De ha mégis linux akkor tegyél már rá nekem Gnome-ot.

  Engem nem győztél meg, hogy irodában alternatíva a Linux. Nagyon nem az. Azt meg sem említettem, hogy a vásárolt programok mellett van kb. 200 másik tool amit inhouse fejleszt az egész cég és a legtöbb még Windows-on fut (De mondjuk itt már elindultak olyan irányba, hogy platformfüggetlen legyen, az új toolok már többnyire Java-ban vannak írva. A régieknek ettől még működnie kell)

 • Shad0w

  senior tag

  Nem programozni szoktam hanem dolgozni. És ezt tudja a management is, szal olyan toolokat adnak ami segít. Ez jelenleg a Windows és egy zsák másik program ami Windows-ra lett írva.

  Baszki neked semmi nem jó. Ha bekerül a linux támogatás (akármi is ez a kernel bizbasz windows-on) akkor nem örülsz, hogy de fasza Windows-on is elérhető lett egy csomó linuxos program (többnyire GUI nélküliek) hanem tovább fikázod az MS-t. Ez számomra érthetetlen.

 • CPT.Pirk

  Jómunkásember

  LOGOUT blog

  Van rá oka, mert az "oszd meg és uralkodj" elv van ezen döntések mögött.

  Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

 • Shad0w

  senior tag

  Oké legyen. Akkor a Dolphin működik. Nekem főiskolán mutatták meg a linuxot (Ubuntu) és csak annyit értettem belőle, hogy 3 óra kernel modul válogatás, aztán minden programot le kell fordítani Ubuntun és akkor faszán fog menni. Emellett pedig vannak voltak programok bőven amik nem futnak másik disztribúción.

  Ezt az oszd meg és uralkodj dolgot fejtsd ki légyszi. Mármint Linux-ból sokkal nagyobb a megosztottság szerintem.

  Btw. az ilyen cikkekből mindig Windows-Linux háború lesz. Nekem ez az első :DDD

  [ Szerkesztve ]

 • Shad0w

  senior tag

  Most kicsit kaotikus lett, hogy melyik hsz-ben mire válaszolok, de ehhez még szeretnék fűzni egy gondolatot.

  Szal az a rengeteg tudós idáig tökéletesen tudott dolgozni olyan programokkal amiket Windows-ra fejlesztettek. És nem a windows-szal dolgoztak, hanem programokkal! Most, hogy kirántják alóluk az op.rendszert semmi nem fog változni, pont ugyanúgy a dedikált eszközeikkel fogják végezni a napi feladataikat és NEM a Linux-szal fognak kutatni. Dedikált programokkal.

  Most nekik lesz jó pár év szopás amíg a programjaikat átültetik Linux platformra. Gyanítom, hogy a kutatók nem programozók, szal lesz probléma bőven. Később kiderül, hogy anyagilag megérte-e vagy csak pénztemető az egész.

  És még egy nagyon fontos dolog: a CERN nem azért vált platformot mert Windows-on futó programokkal nem lehet kutatni, pusztán pénzügyi oka van. Szóval nem technikai hanem pénzügyi!
  Had mondjam máshogy: egy olyan nagy szervezet, mint a CERN Windows-t használna ha tehetné, de most csak pénzügyi okok miatt váltanak Linuxra.

  [ Szerkesztve ]

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  én minden számítógépet emlegettem, nem részpiacokat.
  a kábelmodemekben, a házi netmegosztó routerekben, az androidos telefonokban, az iot cuccokban, az okostévékben, tabletekben, meg a fene tudja, még mikben, mind-mind linux van.

  de, az android az linux.

  azzal, hogy ki szerint mi az alternatíva, nekem mindig az a bajom, hogy itt ülök a linuxos desktopom előtt, úgy nagyjából 27 éve ezt használom munkára is, meg minden másra is, és olvasom a hozzászólásokat elvakult windows fanoktól, hogy amit csinálok, az nem létezik. ahha.

  "Ha bekerül a linux támogatás (akármi is ez a kernel bizbasz windows-on) akkor nem örülsz, hogy de fasza Windows-on is elérhető lett egy csomó linuxos program (többnyire GUI nélküliek) hanem tovább fikázod az MS-t. Ez számomra érthetetlen.": mert az nt kernel nem ér annyit, hogy feltegye valaki, ha egyébként linuxozni akar. tehát szakmai érv nincs amellett, hogy linux kernel legyen a windowsban. ha valakit windowshoz kötnek az applikációi, használjon windowst. ha linuxhoz, linuxot. felhasználói szempontból nézve az marhaság, hogy linuxot kellene használnod, de kifizeted a windows licenszet.

  tehát ha szakmai érv nincs mellette, akkor miért csinálja az ms? és ekkor jön be a tapasztalat: ha az elmúlt 20 évben azt láttad, hogy az ms soha nem a minőséggel nyert, hanem mocskos húzásokkal, akkor mire is extrapolálsz ebből? hát arra, hogy azért rakta bele a linux kernelt a windowsba, hogy elkezdje divergáltatni a hivatalos kernel forrástól, és majd amikor a fejlesztők rászoknak, akkor már ne tudjanak eredeti linuxos kernelt használni. ennek az oka az, hogy az ms csőrét eszméletlenül böki, hogy ott van az a "kiváló" windows szerver meg az azúr, és az azúrban futó guestek több, mint 50%-a linux. eddig jogi meg egyéb utakon próbálta lenyomni a linuxot, szerencsére nem sikerült, akkor megpróbálja a szokásos módszerét: átveszi, módosítja, kiszorítja.

  visszatérve az eredeti kérdéshez: ha valaki azt mondja, hogy *SZÁMÁRA* nem felel meg a linux, azt elfogadom. de azt mondani, hogy a linux semmire sem jó, az egyrészt marhaság, másrészt szándékos provokáció. És ha valaki provokál, ne lepődjön meg, hogy választ kap rá.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • CPT.Pirk

  Jómunkásember

  LOGOUT blog

  Valamit nagyon elkeféltek akkor, ha programokat kellett fordítgatni, meg kernelt vadászni. 2008-ban raktam fel az első disztrót magamnak, az Ubuntu 8.04-et, ami kulcsra készen települt fel. Akkoriban még nem volt 1 kattintásos csomagkezelő, de a jól bevált Synaptic már bőven és amit akartál felraktál belőle és ment.

  A fősulin nálunk Suse Linux volt, az akkori KDE3-al. Pikk-pakk működött minden.

  A megosztásra meg annyit, amit írtam is. Az egész WSL és a nyitás a Linuxos közösség felé abból indult ki, hogy fejlesztők egy jelentős részének nem tudtak alternatívát mutatni Windowson. Egy egyszerű példa, hogy hogyan dolgozol fel több MB méretű txt szövegfájlokat Windowson?
  A notepad, notepad++ és Word is bedobja a töröközőt egy ilyen fájltól... Linux alatt bash-ben meg tudsz futtatni egy egrep parancsot, ami leszűri neked a számodra hasznos sorokat a fájlból. Mióta van WSL, (vagy win7-es időkben a valaki által kreált bash for windows) ezt már meg tudod tenni Windows alatt is.
  Ezek a dolgok mind mind azért kerültek be a Windowsba, hogy a Linuxos eszközökhöz szokott embereket is át tudják csábítani magukhoz, így felszalámizva és beolvasztva a Linuxos népet.

  #45: az itt olvasottak szerint a tudósok jelenleg is többnyire nem MS oprendszert használnak a Cern-ben, így nem kifejezetten őket érinti a váltás.

  [ Szerkesztve ]

  Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  "Szal az a rengeteg tudós idáig tökéletesen tudott dolgozni olyan programokkal amiket Windows-ra fejlesztettek.": nem, a cernben pont nem ez a helyzet. az ilyen nagy kutatóintézetek úgy működtek eddig is, hogy a kutatási szoftvereik zömét maguk fejlesztették, és jellemzően opensource alapokon.

  tehát jó eséllyel az a helyzet, hogy a kutatómunkát eddig is linuxokon végezték, az adminisztrációs tevékenységet meg windowson. vagyis a cern a feladatainak igen kis része alatt fog most architektúrát váltani. most arról ne beszéljünk, hogy egy csomó üzleti szoftver elsődleges fejlesztési platformja a linux. tehát egy oracle vagy sap esetén az, hogy windowsról áttérnek linuxra, csak annyit jelent, hogy a másodlagos platformról áttérnek az elsődlegesre.

  egyébként meg de, ezek a kutatók szinte mindig programozók is.

  "Had mondjam máshogy: egy olyan nagy szervezet, mint a CERN Windows-t használna ha tehetné, de most csak pénzügyi okok miatt váltanak Linuxra.": pénzügyi, adatbiztonsági és vendor-lockin problémák miatt.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  " Az egész WSL és a nyitás a Linuxos közösség felé abból indult ki": az egész wsl nyitás abból indult ki, hogy a fejlesztők között általános szokás, hogy nem szeretnek különböző rendszereket használni, azt szeretik, ha olyan platformon fejlesztenek, mint ahova az éles rendszer kerül. És mivel az éles rendszer ma már többször linux, mint windows, ezért az ms betojt, hogyha a fejlesztők áttérnek linuxra a desktopjaikon, akkor az nekik azért is rossz, mert elveszítenek egy vevőt, meg azért is, mert ha sok fejlesztő kerül linuxos desktopra, akkor megcsinálják olyanra, mint amilyet szeretnének. tehát a szerver oldali háború elveszítése sanszosan vesztésbe sodorhatja az ms-t desktop oldalon is. ezért estek neki a wsl2-nek.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • Shad0w

  senior tag

  Ne keverd ide a cél eszközöket. Mert akkor oda jutunk, hogy a Linux az egy pár megás kernel. De egy kernellel be sem tudsz bootolni. Ha csak cli-t akarsz ahhoz már kell egy bash vagy akármilyen shell (aka. program). Szóval attól mert a routerben van egy Linux kernel még nem lehet egy lapon említeni egy Ubuntuval.

  Légyszi ne rajtam verd le, hogy eddig mások mit mondtak neked a Windowsról. Soha nem mondtam, hogy nem jó semmire a Linux. Én csak azt szeretném hangsúlyozni, hogy Windows platformon nehéz olyan területet találni amire nincs még program írva.

  "tehát szakmai érv nincs amellett, hogy linux kernel legyen a windowsban. ha valakit windowshoz kötnek az applikációi, használjon windowst."
  Dehogyis! Ez nem így van. Attól mert pár program rákényszerít a Windows használatára még nem jelenti azt, hogy csak azon dolgozhatsz. És ezt az MS is felismerte és folyamatosan adnak funkciókat a Windows-hoz amivel segítik a munkát (nálam is fel van rakva az Ubuntu Win10-re, mert text keresés greppel, meg mókolás sed-del sokszor gyorsabb, mint bármi más).

  "felhasználói szempontból nézve az marhaság, hogy linuxot kellene használnod, de kifizeted a windows licenszet."
  Windows-t kell használnod. Te is beismerted, hogy vannak területek ahol a Linux nem alternatíva. Szóval azért fizeted ki a licenszet mert nincs más választásod felhasználói szempontból. És ha innen indulsz akkor természetes, hogy innentől Windows platformra fogsz programokat venni (ha nagyon-nagyon szeretnéd akkor vitatkozhatunk, hogy melyik program jobb egy feladatra, de ne tegyük :) )

  Nem szakmai érv van a Linux futtatásának Win 10-en hanem üzleti: meg akarják tartani a felhasználókat! De most komolyan, mekkora egy szar szemét szar alokok dolgoznak az MS-nél, hogy pénzért cserébe folyamatosan adnak funkciókat a termékükhöz? Felháborító! (nem tudom át megy-e, ez szarkazmus volt ;] )

  "ha az elmúlt 20 évben azt láttad, hogy az ms soha nem a minőséggel nyert, hanem mocskos húzásokkal"
  Szóval azért szar a mostani Windows mert te haragszol a marketingesekre? Ez mennyire szakmai szerinted? Szerintem egyáltalán nem az.

Hozzászólok Aktív témák