Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  oké, konkrét példa:
  a sun megcsinálta a java-t, rendes platformfüggetlen rendszernek. az ms erre bepánikolt, hogy lehet majd alkalmazást fejleszteni linuxra is, kiadta ukázba, hogy csináljanak win32 only osztályokat. ezzel azt akarta elérni, hogy a fejlesztők szokjanak rá az ms classokra is, hogy utána azok a programok ne fussanak linuxon. emlegette itt valaki a sambát. a sambát eredetileg úgy fejlesztették, hogy visszafejtették a protokollt. majd egy darabig az ms hathatós támogatást adott a fejlesztéshez. ezt a támogatást akkor szüntette meg, amikor rájött, hogy ha a samba jó windowsos fájlszervernek, akkor nem tudja a piacot korlátozni a saját praktikáival, így nem támogatta tovább a fejlesztést és belekavart a protokollba, hogy ne működjenek együtt a windowsos kliensek a sambával. de ugyanez a html. széttrollkodták a saját html verziójukat, hogy az msie legyen a piacvezető böngésző. a csúcs az volt, amikor a html szabványt kezelő csoportban beadták a javaslatukat, hogy legyen olyan html tag, ami jelzi a böngészőnek, hogy azt az oldalt szabványosan kell renderelni. rotfl, azt kell szerintük jelezni, hogy valamit nem csesztek szét...

  és még sorolhatnám napestig. ezekért a húzásaiért kapja be az ms. ha az ms békénhagyná a linuxot, egy szót nem szólnék.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • hunluki

  senior tag

  egy játékprogram hívőknek, programozóknak, és windows gyűlölőknek,

  What? Akkor ezt megmondom a szomszéd néninek aki 3 éve mintet használ mert a W10-hez már gyenge volt a gépe. Vagy megmondom nagymamámnak hogy nem jól keresi a recepteket, illetve nagypapámnak hogy rosszul jútúbozik.

  Átlag mezei júzernek kell egy böngésző, talán egy skype (ha már a fenti nagyszülős példánál vagyunk), egy VLC meg talán egy torrent progi és kalap. Átlag mezei júzernek tök elég a LO is, akkor lehet gond ha teljes MSO kompatibilitás kell. Játék is egyre több van linuxra, nyilván nem annyi mint ablakra de szépen nő a számuk.

  Javasolnék legalább egy Vboxban való (másfél óránál csöppet jobban elhúzódó) ismerkedést valamelyik up2date disztróval mielőtt valótlan dolgokat kezdesz el magyarázni.

 • redgreg

  tag

  ad 1 több disztrót is használtam, egészen addig amíg olyan kompromisszum nem jött ami viszont már sok volt.
  ad 2. pont itt fog mindenkinek meghalni a linux jó projekt amikor rájön, hogy de basszus ez se megy rajta. és ezen nem fogsz változtatni

 • hunluki

  senior tag

  Én nem is akarok, sőt ha megnézel egy átlag merítést hogy ki mire használja manapság a gépét azt simán fedi egy linux is. Lásd a lenti példa, böngésző/vlc/torrentprogi. Nem kell az eredményt elmondani, de szerintem te is fel tudsz sorolni jó pár ismerőst akinek itt meg is áll a számítógép, minden másra ott a telefonja kb.

  Ha specifikus dolog van amit csinálsz a gépeden és megszoktad a hozzá tartozó workflow-t akkor persze hogy kellemetlen mert valamit újra meg kell tanulni ami már évek óta berögzült, újat meg ritkán tanul az ember, inkább panaszkodik.

  HC gamernek meg videószerkesztő adobe huszárnak nyilván nem lesz megoldás (bááár davinci resolve azért elég korrekt, na meg a vulkan/proton se rossz irány), viszont mezei netezős letöltős kicsit játszós gépre hibátlan.

 • Gargouille

  aktív tag

  "a valóság tehát az, hogy akkor lesz egyenlő alternatíva desktopon a linux meg a windows, hogyha a linux bevárja a windowst"

  Ahogy mondtam én kifejezetten örülnék neki ha egyszer tényleg valóra válna ez (és ezt minden cinizmus meg irónia nélkül mondom), de jelenleg bődületes butaság amit lertál.

 • redgreg

  tag

  Hát persze feltéve ha olyan játékot szeretnél játszani ami van linuxra, ha már nem akkor igazából alkalmatlan. Feltéve ha nincs olyan hobbid, amihez windows kell, mert akkor meg vagy lőve. És akkor most leírtuk az emberek 90%át. És itt a kör bezárult. Tudod windows mobil elégedett felhasználójaként se mondtam azt, hogy mindenki más a hülye. Pedig átlagfelhasználónak igazából az is elég volt.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  nem hiszem, hogy fel tudnál sorolni olyan w10 tulajdonságot, amitől a w10 desktop jobb és komoly, fontos tulajdonság, nem csak mondvacsinált hülyeség. esetleg külön kezelve az otthoni és a céges felhasználást.

  most lépjünk túl a fotóhazudozáson és a játékon, ezt már korábban mondtam, hogy erre mindenki használjon windowst.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • CPT.Pirk

  Jómunkásember

  LOGOUT blog

  Szerintem eléggé képben vagyok driver téren és messze nem ilyen a helyzet mint amit lefestettél. Pár éve még az AMD drivere volt tömény szopás, de aztán megemberelték magukat és most meg eljutottunk arra a szintre, hogy már igazán nincs is indok a gyári driver telepítésére, minden megy a nyílt driverrel, amihez hozzá se kell nyúlni.
  Inteles cuccok mennek out-of-the-box, nVidia meg úgy általában a jó Linuxos drivereiről volt ismert. Nem kap nagy nyilvánosságot a Phoronix.com-on kívül, de iszonyatosan sokat fejlődik a Linux kernel kiadásról kiadásra, meg is van az eredménye.
  Egyébként jellemzően nem fórumokat túrunk, hanem nagyon jó wiki oldalak vannak, az Arch wiki pl. egyedülállóan összeszedett minden téren és elég univerzálisan alkalmazható más disztrókra is. De van ilyen Debianhoz, Ubunutuhoz meg sok egyébhez is.

  Viszont hogy mondjak pár példát driveres téren:
  -van egy canon scannerem. XP-re még adtak ki hozzá Wines drivert, máson már nem megy. Linux alatt bedugom és megy, nem kell telepíteni semmi drivert, csak egy scanner progit.
  -van egy külső hankártyám, UAC eszköz. W10 alatt a beállítható módok háromnegyedében elkezd pattogni a hang. Ugyanezekben a módokban Linux alatt hibátlan. (Win7 alatt is az volt, szóval nem eszköz hiba)

  Arra meg, hogy miért nem terjed, hát... Mondjuk jellemzően nem áll mögöttük anyagi érdek, hogy terjedjen. Nincs marketing hadjárat, nem zajlik iskolák, kormányok "lekötelezése" meg hasonlók.
  Ez a miért nem terjed, ez olyan, mint hogy miért játszik a rádió Kisgrofót emberi zene helyett? Miért sztárolják a Győzikét? Miért van minden női újság címlapján a Hajdu Petike? Miért lehet celebbé válni kivasalt herezacsitól?

  *#106-ra válasz: valószínűleg lemaradtál a Steam Proton fejlesztéséről. Ennek nézz utána, mielőtt leírod a Linuxos játék témát. https://www.youtube.com/watch?v=IWJUphbYnpg

  Shad0w: majd meglássuk merre megy tovább a téma, remélem lehozzák még a híreket.
  Amúgy ami ilyen nagyobb hír volt ilyesmi téren, az a nemzetközi űrállomás XP-s gépeinek átállítása Debianra, azt hiszem tavaly.

  [ Szerkesztve ]

  Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

 • hunluki

  senior tag

  Windows se fenékig tejfel kategória játék terén se, siránkozásomat lásd itt: [link]
  Na most akkor a win alkalmatlan a játékra? Saját korábbi verziós cuccukkal tök jól ment, most pedig nem tudok vele játszani mert 20 perc után random kifagy, pedig szívesen megnézném a legós kalandot.

  Semmi bajom a winnel, azzal van bajom ha olyat állítanak ami nem igaz, és jelenleg te ezt állítod hogy egy mezei linux nem alkalmas egy átlagos júzernek, holott de. Hidd el, meglepően kevesen használják ki a windows előnyeit, leginkább azért van elterjedve mert ezt szokták meg. PS júzerek jelentős százaléka is meg tudná oldani a képei átméretezését/retusálását egyszerűbb programmal, de minek feszüljön ha ott van torrenten 3 kattintásnyira tőle, nyilván nem a profikról beszélek de belőlük sokkal kevesebb is van. WinMo témakört én is sajnálom mert nagyon szurkoltam az MS-nek hogy legyen egy harmadik erő is a telefonpiacon, de sajna nem jött be.

 • btprg

  tag

  A megosztásra meg annyit, amit írtam is. Az egész WSL és a nyitás a Linuxos közösség felé abból indult ki, hogy fejlesztők egy jelentős részének nem tudtak alternatívát mutatni Windowson. Egy egyszerű példa, hogy hogyan dolgozol fel több MB méretű txt szövegfájlokat Windowson?
  A notepad, notepad++ és Word is bedobja a töröközőt egy ilyen fájltól... Linux alatt bash-ben meg tudsz futtatni egy egrep parancsot, ami leszűri neked a számodra hasznos sorokat a fájlból. Mióta van WSL, (vagy win7-es időkben a valaki által kreált bash for windows) ezt már meg tudod tenni Windows alatt is.

  Magát az elvet értem, de ez a példa szerintem nem valami jó... Ugyanúgy lehetne írni nagy méretű szövegfájlokat is támogató Notepad programot, mint Windows-ra grep-et (1992-ben a Turbo Pascal-hoz is volt Borland GREP), minek ehhez Linux?

  "Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)

 • CPT.Pirk

  Jómunkásember

  LOGOUT blog

  [A REALLY Weird PC… - System76 Thelio Review - LLT] Ez a videó azoknak került ide, akik csak beszélnek Linuxról, de nem igazán láttak olyat. Pop! OS-el adják a gépet, benne store, gaming meg amit akartok. A Pop! bárki számára elérhető és telepíthető, Ubuntu származék.

  btprg: lehetne, de mégse csináltak ilyet.

  [ Szerkesztve ]

  Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

 • t72killer

  titán

  Mint magánember teljesen elégedett vagyok a win10->ubuntu LTS-re váltással, de azért kíváncsi lennék, milyen vonzatai vannak egy ekkora szervezetnél a váltásnak. A M$ azért tud egyet's mást a wördexcelpówerponty-on túl, ami lehet otthoni felhasználóként nekem nem kell, de egy 10ezer gépes rendszernél jól jöhet.

  Kapásból pl nálam a fő ok a váltásra a mindent elcsesző "nagyfrissítések" voltak - ez egy ekkora szervezetnél egyáltalán nem téma, mert megkapják az LTSB/C-t annyi példányban, amennyiben kérik, és ha tetszik, a portás laptopjától kezdve a kutatók műszereket vezérlő gépeiig azt telepíthetik.

  A M$ meg béna kacsa, hogy nem lépett az ügyben egy értelmesebb licenszdíjjal, ez elég komoly presztízsveszteség.

  [ Szerkesztve ]

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  "A M$ azért tud egyet's mást a wördexcelpówerponty-on túl, ami lehet otthoni felhasználóként nekem nem kell, de egy 10ezer gépes rendszernél jól jöhet.": kérdeznék példákat, de mielőtt bárki is kiejtené a száján az ad-t, hagy mondjam meg, hogy azt unixból (konkrétan sunos-ből) lopták, szabványok elrontásával.

  tehát?

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • t72killer

  titán

  Nem én vagyok a szaki...

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • otapi

  tag

  15-20 éve win32-re (vagy még MS DOS-ra!) megírt céges programok, 15-20 éve megírt és azóta tákolt VBA macrók, Exchange vagy O365 Outlookkal, Navision, OneDrive, PowerBI, Skype for Business, Teams (hiába nem szeretem, ha a kollégáimat és az ügyfeleket csak azon érem el), Visual Studio, Trados Studio meg társai és még lehetne sorolni bőven. A WordExcelPowerpoint szentháromságot direkt nem említettem, pedig az is alapvető hogy az egyszerű dolgozónak ne kelljen szenvedni a kompatibilitás is problémákkal, mégha csak a főcím is van elcsúszva, vagy nincs meg a betűtípus ami kellene, meg hasonlók.
  Mielőtt nekem ugranál, itthonra van néhány linuxom: routernek, 15 éves nyomtató mellé szervernek, meg mediacenternek tökéletes ha az ember hajlamos rászánni az időt a telepítésre, meg bütykölésre. Céges dolgokra viszont nincs mese, követni kell amit a cég vagy az iparág használ már régóta.

 • otapi

  tag

  "Egy egyszerű példa, hogy hogyan dolgozol fel több MB méretű txt szövegfájlokat Windowson?"
  A TC Lister-je meglepően jól kezeli a nagyon nagy fájlokat, van benne keresés funkció is. De nem volt különösebb gondom Notepad++szal vagy a VS Code-dal sem.
  Ellenben ha rendszeresen ilyen nagy fájlokkal dolgozol egy texteditorban akkor valamit rosszul csinálsz: vagy kell egy célprogram ami beolvassa a formátumot, vagy egy általános program amivel rugalmasan fel lehet dolgozni sok fajta formátumot, pl. PowerBI. Vagy persze eleve egy adatbázisba kellene bevinni a rekordokat, nem sima text fájlba.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  linuxban szerintem jobb dos emulátor van, mint a mostani windowsokban... levelezés van linuxra, vállalatirányítási rendszer van linuxra, fejlesztői környezet van linuxra, minden van linuxra, amit írtál.

  trados studio még annyira sem általános probléma, mint a képhazudozás.

  "Céges dolgokra viszont nincs mese, követni kell amit a cég vagy az iparág használ már régóta.": nem, nem kell.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • CPT.Pirk

  Jómunkásember

  LOGOUT blog

  Sigh. Gondolod nem oldottam meg ezeket a dolgokat? Erre volt a bash for windows, amivel már tudtam egrep-et használni win7-en. De az is előfordult, hogy átvittem az állományt az egy szem Linuxos netezős gépünkre és ott dolgoztam fel, mert bash for windowsos egrep valami régi build lehetett és nem pont úgy működött, ahogy a manpage szerint kellett volna neki.

  Ez a dolog meg nem volt állandó jellegű munka. Írhattam volna rá logoló progit ami a soros portról nem szövegfájlba ment (azt már eleve saját programunk csinálta), de annak az idő vonzata több volt, mint amennyi megérte volna az egrep-es megoldáshoz képest.

  Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

 • jeriko2

  tag

  "Btw még mindig nincsen sikeres Linuxra váltás, mindenki aki megpróbálta belebukott."

  Okulásul: https://www.top500.org/statistics/list/
  (A világ top500 szuperszámítógépének operációs rendszer statisztikája.)
  A beágyazott rendszereken és routereken is igen nagy részben linux fut.

  Elég butaság kijelenteni, hogy nincs sikeres linuxra váltás.

  [ Szerkesztve ]

 • #95561216

  törölt tag

  Brahahahaha. Amivel dolgoznak, azt mind linuxra fejlesztették, saját maguknak. Windowson futtatni őket többnyire cygwinnel szenvedést jelent. Akiket érinteni fog az átállás, az a támogató-adminisztratív rész.

 • Zolik

  senior tag

  Kíváncsi voltam mi lehet a valódi oka a nagy spórolásnak. Megnéztem a tavalyi évi bevételeket és szépen látszik hogy -118 millió(!) CHF-al zárták az évet. [link] 2017-ben ez "csak" 37millió volt. Hovatovább szánalmasnak tartom azt hogy egy évi több mint 1 milliárd CHF-ből gazdálkodó intézet (ami kb 370 milliárd Ft körül van) pont pár windowson és officon meg skyepon akar spórolni. Egyszerűen nem hiszem el hogy ne tudnának kedvezményes szerződést kötni az MS-el.

  A másik, hogy a kiváltás nem kevés munkaórába és szakember bevonásába fog kerülni. Akik nem ingyen dolgoznak plusz ugye ott lesz a kiesett munka idő is mert nyilván nem egy gombnyomás lesz a váltás, nem beszélve utána jönnek az oktatások hisz valahogy fel kell készíteni a dolgozókat az új rendszerre (megint kiesett munkaórák ezrei).

  Nem vagyok MS párti, csak nem értem ha hogy egy milliárdos kutatóintézet miért hisztizik hogy drága egy win 10 , ahol egy mérő eszköz többe kerül mint egy családi ház ára. De itt már leírták előttem többen lesz még ebből sírás hogy "azt hittük hogy".

  Az MS support valóban nem olcsó, de mi az? Meg lehet nézni hogy ahol spóroltak ott mindig valami történt és általában nem jó dolgok.

  '' Árpád biztos jó munkásember..., vót valamikó ''

 • #95561216

  törölt tag

  A CERN 1954-ben indult, semmit nem építettek windows alapokra. Az MS Office vs LibreOffice sem érdekes, tisztességes kutató latexben szerkeszt szöveget.

 • #95561216

  törölt tag

  Ez maximum a natív fejlesztőket érinti, de az relatíve kis szelet. Egyszerűen sajtreszelővel rejszolás élményt ad a windows terminálja, különösen szoktam szeretni, amikor a 256 karakteres path limit miatt nem tud java programot futtatni.

 • #95561216

  törölt tag

  Define linuxra váltás. Mindenki kötelezően linuxot használ, vagy az is ér, ha költségkereten belül olyan gépet rendelsz, amilyet akarsz, és arra olyan oprendszert teszel, amilyet akarsz?

 • Zolik

  senior tag

  Én meg különösen szeretem hogy a javát már évek óta meg akarják szüntetni mert totál elavult és tele van biztonsági résekkel (nem véletlen hogy a mai okostelók sem futtatnak alapból javat) de azért még mindig itt van és még mindig lassítja a gépeket.

  '' Árpád biztos jó munkásember..., vót valamikó ''

 • Gibo

  senior tag

  Hogy az MS egy irányba tartana...khmm...Azure AD / AD / különbözö Admin felületek O365ben. Valahogy nem igazán akar kikristályosodni, hoyg melyik is az az irány.
  De sorolhatnám még mint pl. Lync / Skype FB/ Teams....

  Nokia 6101 -> Samsung J700 -> Samsung C5212 -> Samsung S8500 (Wave) -> Samsung S4 Mini -> Honor 7 -> ZUK Edge -> Vivo IQOO Pro

 • sh4d0w

  nagyúr

  LOGOUT blog

  Gondolom elkerülte a figyelmedet a vendor lock-in és az adatfelügyelet érve.

  https://coreinfinity.tech

 • Gibo

  senior tag

  Nálunk FileZillát használ a cég..Ingyenes és van Linuxra meg Windowsra is, ráadásul add on nélkül tudja az SFTP / keymanagmentet is...

  Nokia 6101 -> Samsung J700 -> Samsung C5212 -> Samsung S8500 (Wave) -> Samsung S4 Mini -> Honor 7 -> ZUK Edge -> Vivo IQOO Pro

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  "tisztességes kutató latexben szerkeszt szöveget."
  :R :R :R

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  ha elolvastad volna a topic tartalmát, amihez hozzászólsz, esetleg észrevetted volna, hogy mennyivel másabb ott a helyzet, mint amit te feltételezel.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • #95561216

  törölt tag

  A CERN nem egy gyár, ami 0-24-ben termel, hanem adott futások vannak, amik után átrendezik a kísérleteket, illetve vannak a két éves hosszú leállások. Az LS2 decemberben kezdődött, tehát még van 1,5 év, amikor nem kell az operációval foglalkozni, az IT-n "herevakarás helyett" lehet linuxot bevezetni.

 • #95561216

  törölt tag

  A Java nem egyenlő a Java Appletekkel, arról meg kérdezz meg egy androidos fejlesztőt, hogy fut-e rajta java :)

 • togvau

  senior tag

  nem, nem elavult. Biztonsági rések max az appletben vannak, ami eltűnt, máshol nem nagyon, hiszen a világ vállalati, és állami rendszereinek nagy része Java alapon megy, és nagyon nem úgy tűnik hogy ez változna.
  Ezért is tákolta az M$ is a java-t, először az M$ Java vendor lock in próbálkozásával, majd miután megszexuálták őket ezért, megalkotta a C#-t másolva a java alapjait.
  A gépeket nem lassítja, mert a java csak akkor megy, ha fut valami java program. Az androidos appok pedig java alapúak, abban írják... Még mindig a 20 éves marhaságok terjednek a javaról... hihetetlen.

  [ Szerkesztve ]

  hitler, sztálin, micro usb

 • niof

  őstag

  Egyetértek. Nálam ott vérzett el a legutóbb az Ubuntu a HTPC-n, hogy a 3 hangkimenet között nem tudott 1 kattintással váltani (HDMI, optikai és egy USB-s külső hk.) Ráadásul, a VLC 100% hangerő fölé emelve torzítani kezdte a hangot. Ezt ugye Win-en gond nélkül lekezeli, 135%-on használom ott. És mivel nem vagyok linux májer, 2 hét kísérletezés, fórumozás, és a linuxban alaposan jártas programozó kollégák is azt mondták rá, nem tudják miért, hagytam a fenébe az egészet. Nincs nekem ezekre a marhaságokra időm egy HTPC-n! Az pont azért van, elindítom, és megy a VLC, Spotify, Chrome. Na. Ez az, amit nem tud egy Ubuntu maradéktalanul megoldani. Vicc.

 • CPT.Pirk

  Jómunkásember

  LOGOUT blog

  A két rendszer 100%-os VLC hangereje ugyanazt a hangfali hangerőt jelentette?

  Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

 • pengwin

  addikt

  Érdekes, nálam Kubuntun lehet váltogatni simán a HDMI-DP-USB hangkimenetek között.

  Ami belekavarhat a dologba, az ha pl. HDCP van a HDMI-n, vagy valamilyen zárt forrású meghajtó kell valamelyik hangvezérlőhöz. Utóbbiakat az ingyen, nyílt licencekkel terjesztett rendszerekbe jogi okoból nem lehet belerakni, és jellemzően nem elég nagy a felhasználói igény rá, hogy rendesen foglalkozzanak vele a fejlesztők.

  Üdv, pengwin

 • hallador

  addikt

  Értsd meg, hogy itt mindenki azt akarja, hogy a linux jó legyen a mindennapokban. Csak épp nem az.

  Tehát mivel Te lusta voltál megtanulni egy rendszert, hogy használni tudd, akkor ez azt jelenti, hogy egy CERN méretű cégben is hasonló gondolkodású emberek vannak. Most, hogy mondod, törlöm is a notebookról a Linuxot, mert szar... Meg majd elmagyarázom magamnak miért használok napi szinten 11 éve desktopon Linuxot gyorsan visszapörgetem az időt és megbánom, hogy nem adtam valamire pénzt amire nincs szükségem a napi alapmunkámhoz, és az otthoni gépeimen. (Persze mint virtuális gép van, de kb 40 napja nem volt bekapcsolva)...

  A droid egy teljesen jó bizonyíték , hogy meg lehetne ezt csinálni. Kellene fogni egy rendszert és azt általánossá tenni, fel kellene mérni, hogy mi a piac igénye és megpróbálni annak megfelelni (itt most érthetjük a játékokat , speciális programokat mint az adobe cuccai , vagy bármit). A gond az, hogy szemmel láthatóan egyáltalán nem ebbe az irányba halad ez az egész dolog.

  Igazából engem nem hat meg sem a játék, sem az adobe sem semmi más speciális program, mert nem használom azokat, és ezek szerint a CERN sem. Tökéletesen megvagyok a free alternatívákkal. Ott meg számomra jobb szoftverek vannak mint az MS alternatívák.
  A Droid pedig jó példa lenne, de azt a piacot is elvesztette az MS.

  Kellene EGY alap rendszer (és nem az ubuntu/debian/gentoo/arch...... rendszerek fejenként 4ezer forkkal) , kellene rá egy rendes és működő megoldás a vga használatára (mert ameddig winen tökéletesen megy egy szaros jutub 4k60fps gopro videó, azonos konfigon a linux meg szétlaggolja, addig ez nem az , hiába lehet beállítani vagy sem : winen nem kell beállítani) illetve kellene rá egy rendes megoldás a szoftverek telepítésére és megtalálására. Kellene rá egy RENDES store , ami jelenleg egyetlen disztrón sincsen.

  Igazából pont nem érdekel hogy 4k60fps-el menjen a video stream, ezek olyan dolgok, amire nincs szüksége az emberek 90 %-ának. Ilyen mondvacsinált dolgok, amivel "jobb" a Windows, őszintén nem érdekelnek azok a "feature"-ok amiket leírtál mert ezekre konkrétan nincs szükségem. Senki nem akarja, hogy a Linux Windows legyen, mert aki ezt akarja, az pont annyira lusta mint amennyire ostoba, hogy nem éri fel ép ésszel, hogy mindennek ára van, neked az x év kényelem, és lustaság, nekem meg az ingyenesség, és a napi munkámhoz életemhez nem kell a 4k60fps.... Már bocs....

  Ameddig nem lesz olyan szögegyszerű egy linux használata mint egy droidé , addig teljesen jogosan nem akar nekiállni senki a váltásnak

  Akkor gyorsan dobáld ki a Windows-t mert az még bonyolultabb lehet, és körülményesebb mint a Linux...

  Mert ha szögegyszerű akkor gyakorlatilag a váltás megáll annyiban, hogy onnantól nem veszel ms szoftvert és csomó pénzed megmarad.

  Köszi nekem így is.

  A helyzet viszont egyáltalán nem ez, a linux jelenlegi formájában abszolút alkalmatlan a mindennapos desktop használatra.

  Gyorsan megmondom magamnak, meg a kollégáimnak, mekkora hülyék vagyunk, hogy legtöbbünknek 10 + éve jól működik a Desktop Linux.

  A linux legnagyobb esélye szerintem otthonra az, ha valaki végre tényleg nekiáll és megcsinálja értelmesen az androidot desktopra. Ez kvázi az egyetlen esély.

  Nálam már nyert és jelenleg ahol nem az emberi lustaság, és ostobaság az első számú tényező, ott is jellemzően jó választás lehet. A CERN-ben jellemzően úgy tűnik olyan emberek dolgoznak, akik képesek megtanulni. Várj, nem 10 éve ezt használják Ők is.

  Én ezt könnyen el tudom magyarázni neked. Kiemeltem a hibás mondatrészt.
  Ingyen megkaphatsz egy OS-t és egy office csomagot. Csak nem azt kaphatod meg ingyen, amiért pénzt adsz. Ezzel vissza is tértünk az egyel feljebb írt kommentemhez.

  Már úgy érted, hogy nem ismered láthatóan sem a Linux-ot sem a Libreoffice-t ebből adódóan számodra nem alternatíva. Akkor azt kell leírni, hogy "Én nem értek egyikhez sem, ezért fizetek". Ez elfogadható, az nem, hogy olyan usereket próbálsz meggyőzni valamiről, amit Te magad nem ismersz.
  Én ismerem a Windows-t is, mivel Datacenter Rendszermérnök vagyok, de ez nem azt jelenti, hogy elkezdem a Windows-osokat arról győzködni, hogy mennyire jól járnának ezzel vagy azzal. Ha ingyen használhatok valamit, és nekem kiváltja a Windows-t, ahogy a CERN-nél is,. akkor miért ne tegyem? Nekem, nem kell a Windows ennyi.

  [ Szerkesztve ]

  The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [HP EliteBook 830 G6, I7 32GB 2TB, HP ProBook 430 G5, I5 32GB 1TB ; Debian Stretch; Linux Mint 20, Ubuntu 20.04, OpenSuse Leap 15.2 ; ASUS ZenBook UX333FA I3;]

 • hunluki

  senior tag

  Mókás amúgy ilyenkor belegondolni hogy ide a fórumra járnak olyan kockák is akik úgy vélik hogy értenek a számítógéphez, holott csak a windowshoz értenek.

  Manapság már nagyon nem win only helyzet van, főleg nem fejlesztők körében.

  Persze nem erőszak a disznótor, ha te szeretnél egy HTPC-ért win licenszet fizetni lelked rajta, az enyém évek óta üzemel nem kevés load-al és szavam nincs rá, mindent megcsinál amit win alatt csak fizetős szoftokkal tudtam volna megcsinálni.

  [ Szerkesztve ]

 • CPT.Pirk

  Jómunkásember

  LOGOUT blog

  Valljuk be, a Windows se lenne ilyen népszerű, ha nem lehetne otthonra warezolni. Azt meg meg tudnák csinálni, de nem áll érdekükben, majd hülyék lennének. :)
  Ha a cégeket ahol jártam nem számoljuk, akkor először az egyetemi szaktársaim gépén láttam legális Windowst, de csak a tisztaszoftver program miatt. Pedig elég sok PC-s ismerősöm volt már régen is. :K

  Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

 • hallador

  addikt

  Majd azután írjál ilyeneket, ha egy olyan embernek odaadsz egy Windows 10-et, és az majd bekonfigurál rajta mindent ami neki kell 2 hét alatt...
  A Windows pénzbe kerül ez egy vicc. Ingyen meg amit a Linux tud még Desktopon is sokkal több mint amit, a Windows nyújt ingyen, mert, hogy a Windows nem nyújt semmit ingyen. Ez vicc lenne? Nem ez egy üzleti döntés amit bárki tiszteletben tart... A Te dolgod...

  Én meg azt mondom, hogy aki akar fizessen a Windows-ért, akinek meg jó Linux azt meg ne akarjuk már kinevetni, mert nem azt csinálja amit mi...

  Nincs nekem ezekre a marhaságokra időm egy HTPC-n!

  Ezért fizetsz remélhetőleg, mert nem tört a Windows ugye? Ez a Te dolgod... Hajrá...

  (#103) redgreg

  Na akkor én szerencsés vagyok nekem minden megy, amire szükségem van...

  [ Szerkesztve ]

  The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [HP EliteBook 830 G6, I7 32GB 2TB, HP ProBook 430 G5, I5 32GB 1TB ; Debian Stretch; Linux Mint 20, Ubuntu 20.04, OpenSuse Leap 15.2 ; ASUS ZenBook UX333FA I3;]

 • niof

  őstag

  Ez még a 16.04-en volt (most nézem, hogy már 19.04 van), nem sokkal a megjelenése után, tehát már nem most, de emlékeim szerint a 100% az kb. annyival volt halkabb, mint a dózernél, ezért is akartam feljebb emelni az "előerősítést". 100%-ig semmi gond nem volt.

  #136 pengwin
  Ezt nem tudom, bevallom. A HDMI kimenetet csak akkor használom, ha a TV-n akarok hangot adni a tartalomnak, más esetben pedig az USB-s hangkártya van használva, amiről egy erősítő van megtáplálva. Mindkét hangkártya esetében jelentkezett a probléma.
  Amúgy a kimenetek közötti váltással még ellettem volna, megszoktam volna, hogy 3-al többet kell kattintani, de a torzítás gond volt.

  Aztán lehet, hogy meglesem az újabb kiadást, hátha faragtak már jobb drivert alá, vagy a VLC-t javították, mert hát az is lehet, hogy az volt a ludas. Macrium-al 5 perc megcsinálni az img-et a jelenlegi rendszerről, és kb. negyed óra visszarakni, ha gond van vele.

 • hallador

  addikt

  Szerintem, meg nem így van. Egy okos ember, ha tud valamin spórolni legálisan, akkor azt megspórolja. Az hogy te nem érted, nem Te vagy az első, aki nem érti miért működik valakinél 10+ éve a Linux Desktop, és van akinél 2 hét "használat" után nem működik az Ubuntu.... Szerintem ezen nem kell sokat gondolkodni, ha a Windows-ba is 2 hét időt ölt volna bele, akkor ugyanolyan rossz lenne... Ehelyett warezol.

  The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [HP EliteBook 830 G6, I7 32GB 2TB, HP ProBook 430 G5, I5 32GB 1TB ; Debian Stretch; Linux Mint 20, Ubuntu 20.04, OpenSuse Leap 15.2 ; ASUS ZenBook UX333FA I3;]

 • CPT.Pirk

  Jómunkásember

  LOGOUT blog

  Plusz a 16.04-en még a véleményem szerint legborzasztóbb felület volt, amit csak Linuxon találni lehet. Idővel dobták is, most Gnom3 van neki alapból. Bár ha engem kérdezel, csöbörből vödörbe jutottak. :D Ettől függetlenül lehet meglepődnél, mennyi minden változott.

  Egyébként az Alsamixer alapértelmezett 40 vagy 50%-os hangerő beállítása szokott probléma forrása lenni, amire a rendszerben azt látod, hogy maxon van. Ha erre erősített rá a VLC a full hangerő helyett, akkor el tudom képzelni, hogy emiatt torzított.

  Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

 • niof

  őstag

  Hmmm... Hát, nem tudom, de akinek 2 hét konfigolni egy Windows-t, ott komoly problémák vannak. (Desktopról van szó ugye, nem szerverről, mert az más tészta.) Vagy telepít egy csomó olyan dolgot, amire igazából nincs is szüksége, ilyet láttam már jó párszor. Nálunk a relatíve komoly fejlesztői/mérnöki programcsomagok telepítése is max. néhány óra, pedig van belőlük bőven. Nehezebb estekben is max. 1 nap alatt fent van a delikvensnek minden, amivel dolgoznia kell, de akkor nem kellett sietni vele, vagy más dolgunk volt.
  Persze, a MS nem ad semmit ingyen, de ezt nem is firtatta itt senki. Mellesleg, egy legális W10 mellett is ki lehet próbálni a linux-ot, nem csak tört mellett. Azért írtam, hogy nincs rá időm, mert jelenleg egy-egy film megnézésére is van, hogy időt kell "találnom", és azt az időt nem arra akarom elcseszni, hogy a hangproblémákat próbálom orvosolni. Remélem, így érthető.

 • niof

  őstag

  Lehet, hogy egy Live-on ránézek majd, hogy mi változott. Ha tetszetős, és főleg működik, akkor kaphat még egy esélyt.

  [ Szerkesztve ]

 • CPT.Pirk

  Jómunkásember

  LOGOUT blog

  Nézz be az egyik Linuxos topicba ha úgy van, lehet tudnak ajánlani olyan disztrót, ami jobban megfelel htpc célra.

  Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

 • niof

  őstag

  Nem hiszem, hogy szükséges más, ha jó az Ubi. Az igények fentebb vázolva. Most vettem nemrég egy NAS-t, még annak a megosztott mappáját kellene felcsatolni, és kb. ennyi.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  linuxos topic erre nem alkalmas.
  van htpc topik, van home szerver, háziszerver topik, és nagyjából minden htpc cuccnak van saját topikja, pl. omv-nek is.
  de szerintem kodi.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • #95561216

  törölt tag

  A túloldalra se essünk át. Mert az igazán okos ember a szabadidejét is megbecsüli, egy jobb órabérrel meg hamar ott vagy, hogy olcsóbb lesz a kész megoldást venni.

 • Zolik

  senior tag

  Szerintem azokon kívül akik ott dolgoznak - és nyilván titoktartás fogja őket - senki nem tudja hogy mi a valódi helyzet. Lehet itt arrogánsan leszólni a másikat de ez max annyit amit a sajtós kienged, hogy valójában mi van ott úgyse tudjuk meg.

  '' Árpád biztos jó munkásember..., vót valamikó ''

Hozzászólok Aktív témák