Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Milyen routert?
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 11
- Mikrotik routerek
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- ASUS routerek
- Windows 10
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- OpenMediaVault
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
-
IT café
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz RAiN91 #29425 üzenetére
while True:
GPIOA GPIO sor itt is ott van, nem csinál semmit, csak egy osztály neve.
Awhile True
végtelen ciklus, ha csak egy if lenne ott, akkor csak egyszer futna le a lekérdezés, és véget is érne a program.
Az =0 vagy =1 azért nem kell, mert aGPIO.input(17)
önmagában vagy 0 vagy 1 értéket ad vissza, amit az if igaznak vagy hamisnak értékel. De ezek már tényleg a python topikba tartoznak. (Egyébként pedig ==0 és ==1, mert az =0 értékadást jelent, nem összehasonlítást) -
-
nagyúr
válasz RAiN91 #29413 üzenetére
Mert a kezedben tartott drót antennaként viselkedik, és a légkörből felvett zavartól a hálózati brummig mindenféle random jelet közvetít a lábra. Hogy ez ne történjen meg akkor is, ha egy gomb van a drót végére kötve, kell egy le- vagy felhúzó ellenállás, 10-20kohm, különben az adott bemenet "lebeg". Én inkább arduinozok, annak beépített felhúzó ellenállás is van minden lábán (a tápra húzza az adott lábat) , a Pi-n ha jól tudom, beépített lehúzó ellenállások vannak. Ha nem akarsz külső ellenállással bajlódni, ezt is tudod használni.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz RAiN91 #29393 üzenetére
A Node-RED kifejezetten kezdőknek (pl. nekem) készült környezet, bár már annyira kinőtte magát, hogy már kifejezetten magas szintű rendszereket is készítenek vele.
Gyakorlatilag programozói tudás nélkül lehet vele nagyon gyorsan látványos eredményeket elérni.
A NodeMCU pedig egy igazi mindenes eszköz. Van rajta egy ESP8266-os chip, wifi, USB -- és többféle rendszer telepíthető rá.
Ráadásul a NodeMCU eszköz és a Node-RED szoftver is ismeri az MGTT-t, ami egy nagyon egyszerű és bevált adatforgalmi protokoll, így a NodeMCU-ra csatlakoztatott szenzorok/kapcsolók/stb. baromi egyszerűen olvashatóak/vezérelhetően a RPI-n futó NodeRED-ből a tetszőleges webböngészőn keresztül.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
félisten
válasz RAiN91 #29389 üzenetére
A Node-RED-et ismered?
Ez egy grafikus, folyamatvezérelt automatizálási szoftver. Hihetetlenül rugalmas és innovatív, komoly közösségi támogatással.
Egy egészen komplett raspbianos rendszert is építettek köré, amiben minden megvan, amire szükséged lehet.
Mondjuk nem kicsi, legalább 8 GB-os kártya kell hozzá, de ha még a kezdeteknél tartasz, szerintem érdemes ránézni: Thingbox.A Vargalex által javasolt NodeMCU-t én is melegen ajánlom, állati jól összeszedett, jól támogatott, filléres kis eszköz.
MaCS
[ Szerkesztve ]
-
RAiN91
őstag
válasz RAiN91 #29380 üzenetére
A Python telepítésénél tartok, illetve tartanék.
Úgy látom, csak úgy lehet telepíteni, ha hálózat is van. De nekem Pi Zero-m van, 1 darab USB-vel.
Így az USB-s hálózati megoldást találtam, ezen leírás szerint.
De akárhányszor csatlakoztatom a géphez, és másik géphez is, mindig ismeretlen USB eszközt ad a Windows. Google-ba beírtam, pár embernek volt hasonló hiba, de megoldást nem találtam rá. Pedig úgy gondolom ez az egyetlen megoldás, hogy feltelepíthessem a Pythont, vagy nem? (hálózatról)
[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
félisten
válasz RAiN91 #29375 üzenetére
Már nem emlékszem, nekem is úgy ajánlottak megoldásokat.
Vannak kifejezetten karcsúságra optimalizált megoldások, akár GUI-val is. Ha vársz egy kicsit, a többiek biztosan tudnak ilyet ajánlani -- utóvégre valahol ez a RPI filozófiájának egyik fő eleme!Egyébként milyen programot akarsz futtatni, milyen környezet kell hozzá?
MaCS
-
félisten
válasz RAiN91 #29373 üzenetére
Konkrét segítséget nem tudok adni, de 2 GB-ra ez bele kell, hogy férjen. Nálam több RPI is fut/futott 1-2 GB-os kártyákkal.
Annyit viszont hozzátennék, hogy lehet, hogy a kártya sebessége is fontos, de az Általad írt felhasználás ezt valahogy nem valószínűsíti, legfeljebb a konfigurálás lesz kissé jellempróbáló.MaCS
-
félisten
válasz RAiN91 #29371 üzenetére
Az legfőképpen attól függ, hogy mit szeretnél csinálni vele.
Médialejátszó, okosotthon, tanulás, stb.?
Egyébként ideiglenes wifivel már a legtöbb rendszernél gyárilag megoldott az UTP nélküli hálózatidomítás.
MaCS
UI: Nem piszkálódásból, hanem tisztán informatív céllal: a wifi is Ethernetet használ. Az Ethernet egy szinttel lejjebb van.
Manapság egészen magas szintig minden hálózat Ethernet.[ Szerkesztve ]
-
válasz RAiN91 #29265 üzenetére
Az is egy megoldás, de azok a felületek nem éppen forrasztásra valók. Ettől még meg lehet csinálni, csak az nem elegáns, meg nem igazán kontrollálható. (értsd, nem kapsz visszajelzést, hogy tutira az történt amit szerettél volna)
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
válasz RAiN91 #29263 üzenetére
3310 pont nem a legjobb... régi siemensek, ericssonok, sonyericssonok voltak a tutik. Azok támogatták az ún AT parancsokat. Kvázi soros porton keresztül lehetett sokmindent megcsinálni velük. Ami szívás volt, hogy az SMS-eket kódolni kellett PDU formátumba. De ma már ez nem nagy ügy, vannak rá online progik, meg rengeteg minta. Csörgetni is lehetett ha jól emlékszem.
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
apezka
aktív tag
válasz RAiN91 #29249 üzenetére
Hali!
Elég sok leírást találsz hozzá a fórumokon, ha az angol megy akkor nem lesz gond. Én csináltam hasonlót, nem mozgás érzékelővel hanem mágneses ablak/ajtó nyitás érzékelővel (azóta már "kicsit" tovább is turbóztam). De alapjába véve nekem nem hívást indít, hanem SMS-t küld (szerencsére eddig még nem volt rá szükség), de a tesztelésen kívül eddig még nem kaptam SMS-t.
A stressz akkor jön, amikor nincs kit pofán b...!
-
sztanozs
veterán
válasz RAiN91 #29249 üzenetére
Viszonylag egyszerű, ha fizikailag össze tudod rakni.
1) Kell hozzá valami mozgásérzékelő (ezek általában sima kapcsolóként működnek egy GPIO jelet kell ellenőrizned)
2) kell valami, ahonnan hívást tudsz kezdeményezni:
a) egy telefon (vagy soros portra köthető modem), vagy
b) egy SIP előfizetésKb itt le van írva, csak nem riasztóra, hanem árvíz (csőtörés) érzékelésre: [link]
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
Teagol
aktív tag
-
-
azbest
félisten
válasz RAiN91 #25220 üzenetére
Nem. A raspberry-n nem olyan windows fut, amilyet te szeretnél.
Ha esetleg androiddal, androidos excel appal is megoldható, akkor elvileg van pi3-ra valamilyen alap android változat.
Ha linux alatt megoldható, akkor abból desktop változat is van a pire, de persze azért kompromisszumokkal. -
azbest
félisten
válasz RAiN91 #25218 üzenetére
persze, ha futtatod egy pécén a virtualboxot akkor az tud emulálni egy pécét. A raspberry pi-vel nem fogsz futtatni virtualboxot.
A pécén írhatsz programot visual studióval, amit le tud fordítani a raspberry pi -n futó win10 IOT -ra. Például villogtathatsz ledet. [link]
Itt egy videó a win10 iot-ról pi3-on [link]
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz RAiN91 #24753 üzenetére
Ugye tudod, hogy ilyenek léteznek:
Régi pi1 változatok, 26 pines gpio-val. Azokat gyakorlatilag nem gyártják már.
40 pices gpio:
Pi1 alapú A+ és B+, ezeket elvileg gyártják. A+ farnellnél van is raktáron kb 5500+áfa [link] meg szállítás, bár BP-en lehet ingyen kiviszik vagy be lehet menni a rendelésért. B+-t májusra ígérik készletre...
Pi2: a normál pi2-est már nem gyártják. Helyette Pi2+ néven is emlegetett fajta van, ami majdnem ugyanaz, csak az újabb chip lassított változatát tették rá. Ilyenből is látni készletet 12eft + áfa körüli.
Pi3: Ez a elgújabb fajta normál pi. Ilyenből jócskán van készleten, 13eft + áfa körülre felverődött az ára, meg lehet a forint gyenge.A pi zero pedig egy különutas, egyenként megvehető megoldás. Ezt az alapítvány gyártatja közvetlenül, nem a nagykerek. A nagykerektől nem lehet venni, a linkelt shopokban szokott előfordulni.
Szóval ha türelmes vagy és kivárod, hogy legyen készleten pi zero, akkor az a legolcsóbb. Vagy az apró.
A compute modulokra nem térek ki, mert azokat drágán lehet megoldani.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz RAiN91 #24746 üzenetére
ebayen zero? aranyáron?
szállítással együtt 8 font szokott lenni ezeken a helyeken: [link], [link]. Hónapokon át folyamatosan volt, előtte meg hónapokig havi 1-2 napra csak. Érdemes figyelni [link]
egyébként én az fdh.hu -n keresztül a farnellt szoktam a nagyobb pi-ket, alapból egész tűrhető áruk van, meg a magyar fdh disztribútorral elvileg magyar garancia is jár
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Politika
- Path of Exile 2
- TCL LCD és LED TV-k
- Stellar Blade
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Milyen SSD-t vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest